EUROLYGA 2023

Prancūzijos spauda džiaugėsi žvaigždės debiutu: „V. Wembanyamos raketa paleista sėkmingai“

Prancūzijos sporto, ir ne vien sporto, žiniasklaida vėl linksniavo Victoro Wembanyamos pavardę. 18-metis krepšinio fenomenas penktadienį vakare debiutavo Prancūzijos vyrų rinktinėje ir užgožė visus kitus rungtynių dalyvius.

V.Wembanyama debiutavo Prancūzijos krepšinio rinktinėje.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Wembanyama debiutavo Prancūzijos krepšinio rinktinėje.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Wembanyama debiutavo Prancūzijos krepšinio rinktinėje.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Wembanyama debiutavo Prancūzijos krepšinio rinktinėje.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Wembanyama debiutavo Prancūzijos krepšinio rinktinėje.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Wembanyama debiutavo Prancūzijos krepšinio rinktinėje.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 12, 2022, 11:36 AM

Penktadienį Panevėžyje vykusios pasaulio pirmenybių atrankos rungtynės tarp Lietuvos ir Prancūzijos rinktinių prancūzams buvo ypatingos dėl 18-mečio vidurio puolėjo Victoro Wembanyamos debiuto. Pirmą kartą vyrų rinktinės aprangą vilkėjęs jaunuolis nenuvylė. Jis pelnė 20 taškų, o prancūzai sutriuškino lietuvius 90:65.

Po mačo Prancūzijos žiniasklaidoje vėl mirgėjo V.Wembanyamos pavardė.

„Sėkmingai paleista Wembanyamos raketa, prancūzai lengvai laimėjo Lietuvoje“, – antraštėje parašė vienas svarbiausių Prancūzijos leidinių „Le Figaro“.

„V.Wembanyama debiutavo sėkmingai. Nauja Prancūzijos krepšinio sensacija Lietuvoje žengė pirmuosius žingsnius vilkėdamas mėlyną aprangą. Vincent‘o Collet vyrai nugalėjo 90:65. Kaip žinia, treneriui trūko NBA ir Eurolygos krepšininkų, bet jis galėjo pasikliauti 18-mečiu 221 cm ūgio milžinu. Treneris nenusivylė“, – rungtynių apžvalgą pradėjo „Le Figaro“.

„Victorui Wembanyamai užteko septynių sekundžių, kad per rungtynes su lietuviais atsidarytų savo sąskaitą debiutuodamas Prancūzijos A rinktinėje. Neabejotina, kad tai – ilgos Wembos serijos pradžia. Jis sulaukė ypatingo lietuvių gynybos dėmesio, bet varžovai buvo bejėgiai prieš jo centimetrus. Pirmasis V.Wembanyamos eros akmuo Prancūzijos rinktinėje buvo padėtas. Viskas rodo, kad pamatai yra tvirti“, – pasakojimą apie pirmąsias V.Wembanyamos rungtynes vyrų rinktinėje pradėjo Prancūzijos sporto žiniasklaidos lyderis „L‘Equipe“.

Prancūzai penktadienį lietuviams nepaliko jokių šansų, todėl rungtynės nebuvo vertos ilgo aprašymo. „L‘Equipe“ įvykių santrauką apibendrino vienu iškalbingu sakiniu: „Penkių minučių žvalgyba, po to judėjimas viena kryptimi“.

„Istorijos knygose bus parašyta, kad Victoras Wembanyama rinktinėje debiutavo ir pirmuosius taškus pelnė nedideliame Lietuvos mieste Panevėžyje. Nuo rungtynių pradžios praėjo vos aštuonios sekundės, kai būsimasis NBA naujokų biržos pirmasis šaukimas įdėjo kamuolį į krepšį ir sudrebino lanką. Ritmas buvo duotas. Kas yra šeimininkas? Taip, tai Victoras“, – 18-mečio debiutą apdainavo Paryžiaus leidinys „Le Parisien“.

„Mes galbūt pasigedome geresnio metimų taiklumo (6 iš 13), bet įspūdis buvo teigiamas. V.Wembanyama abiejose aikštės pusėse labai palengvino žaidimą komandos draugams. Atrodė, kad jis žaidžia lengvai, be didelių pastangų“, – vidurio puolėjo įtaką komandai pažymėjo „Le Figaro“.

„V.Wembanyamos dėka mažai žinomi kiti Prancūzijos rinktinės krepšininkai prieš lietuvius taip pat žaidė kaip žvaigždės“, – kad lyderis padeda atsiskleisti komandos draugams, pastebėjo ir „Le Parisien“.

Nepaisant V.Wembanyamos superžvaigždės, prancūzai prieš rungtynes nebuvo visai ramūs, nes prieš šį atrankos langą sudarant kandidatų sąrašą trenerio Vincent‘o Collet galimybės buvo smarkiai apribotos. Net 30 prancūzų žaidžia NBA arba Eurolygoje, todėl juos reikėjo pakeisti gerokai žemesnio meistriškumo krepšininkais. Tačiau, kaip parašė „BeBasket“ leidinys, „nepatyrusi Prancūzijos rinktinė labiausiai nudžiugino savo ramybe“.

„Parodyta galia ir labai gražios viltys. Prancūzijos rinktinė aritmetiškai dar neužsitikrino kelialapio į pasaulio pirmenybes. Bet Lietuvoje, mažame Panevėžio mieste, V.Collet vyrai žengė labai didelį žingsnį. „Mėlynieji“ sutriuškino lietuvius, kurie visas 40 minučių nematė nė mažiausio šviesos spindulėlio. „Mėlynieji“, tarp kurių buvo penki rinktinės naujokai, nudžiugino gaiviu krepšiniui“, – rašė „BasketEurope“ leidinys.

Prancūzų apžvalgininkai nepamiršo ir kitų savo komandos krepšininkų.

„Penki krepšininkai šventė debiutą Prancūzijos rinktinėje ir pelnė pirmuosius taškus“, – paminėjo „L‘Equipe“, su debiutu pasveikinęs ne tik V.Wembanyamą (20 tšk.), bet ir Damieną Inglis (15), Ismaelį Kamagatę (6), Yoaną Makoundou (5) bei Juhanną Begariną (2).

„Sylvainas Francisco rinktinėje jau anksčiau žaidė dvejas rungtynes, bet trečiąsias prisimins ilgai. Jis pataikė 8 iš 9 metimų ir pelnė 21 tašką. Šou. D.Inglis taip pat žaidė rimtai ir stropiai“, – pridūrė „Le Figaro“.

„D.Inglis buvo deramas Boris Diaw įpėdinis“, – prieš kelerius metus NBA lygoje neįsitvirtinusį puolėją pagyrė „BeBasket“.

Lietuvos rinktinės krepšininkai į prancūzų apžvalgininkų akiratį penktadienį nepateko. Sunku tikėtis, kad būtų kitaip, kai rungtynės pralaimimos 25 taškų skirtumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.