EUROLYGA 2023

Koks scenarijus Lietuvos krepšinio rinktinei virstų krachu – kaip komanda nepatektų į pasaulio čempionatą

Jei Lietuvos krepšininkai pirmadienį nugalės Juodkalnijos rinktinę, likus dviem turams iki atrankos turnyro pabaigos, užsitikrins kelialapį į 2023 metų pasaulio pirmenybes.

Lietuvos krepšinio rinktinė gali ir nepatekti į pasaulio čempionatą.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė gali ir nepatekti į pasaulio čempionatą.<br>G.Šiupario nuotr.
Atranka į pasaulio krepšinio čempionatą: Lietuva prieš Prancūziją.<br>G.Šiupario nuotr.
Atranka į pasaulio krepšinio čempionatą: Lietuva prieš Prancūziją.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 14, 2022, 4:28 PM, atnaujinta Nov 14, 2022, 5:40 PM

Pasaulio pirmenybių atrankos turnyre pirmadienį bus žaidžiamos dešimtojo turo rungtynės. Lietuvos rinktinė išvyko į Juodkalniją, kur susitiks su šios šalies krepšininkais. Tą patį vakarą Prancūzija priims Bosniją ir Hercegoviną, o Vengrija – Čekiją.

Po devynių turų atrankos turnyro K grupėje pirmauja po 7 pergales iškovojusios Lietuva ir Prancūzija. 6 kartus laimėjo Juodkalnija, 5 – Bosnija ir Hercegovina, 4 – Vengrija, 3 – Čekija. Šios šešios komandos kovoja dėl trijų kelialapių. Kol kas nė viena komanda neužsitikrino teisės žaisti pasaulio pirmenybėse, taip pat nė viena komanda neprarado galimybės iškovoti kelialapį.

Geriausias scenarijus

Ir lietuviai, ir prancūzai gali jau šį vakarą užsitikrinti kelialapį. Abiem grupės lyderiams tereikia iškovoti pergalę, o kitų rungtynių rezultatai nei lietuviams, nei prancūzams nebeturėtų jokios įtakos.

Prancūzijos rinktinės aritmetika itin paprasta. Jei prancūzai pirmadienį nugalės, jie ketvirtąją vietą užimančią komandą, likus dviem turams iki varžybų pabaigos, lenks trimis taškais.

Lietuvos rinktinės padėtis, iš pirmo žvilgsnio, ne tokia aiški, bet tampa visiškai aiški pažvelgus į likusių turų tvarkaraštį. Jei lietuviai įveiks juodkalniečius, o prancūzai įveiks bosnius, mūsų šalies rinktinė ketvirtąją vietą užimančią komandą taip pat lenks trimis taškais.

Jei lietuviai laimės Juodkalnijoje, jiems negalės pakenkti net ir bosnių pergalė. Šiuo atveju juodkalniečiai bei bosniai dalintųsi trečiąją vietą ir nuo lietuvių atsiliktų dviem taškais. Tačiau pavyti Lietuvos krepšininkus galėtų tik viena iš šių dviejų Pietų slavų komandų, nes jos per paskutinį atrankos langą dar žais tarpusavyje.

Blogesnis scenarijus

Viskas labiau susipainiotų, jei Lietuvos rinktinė pralaimėtų Juodkalnijoje. Tokiu atveju lietuviai ir juodkalniečiai turėtų po 7 pergales. Šios dvi komandos arba dalintųsi pirmąją vietą su prancūzais (jei jie pralaimėtų bosniams), arba dviese dalintųsi antrąją vietą (jei prancūzai įveiktų bosnius ir taptų vienvaldžiais lyderiais).

Žinoma, didžiausią grėsmę keltų Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės pergalė Prancūzijoje. Tokiu atveju net keturias komandas skirtų vos vienas taškas. Kita vertus, net ir šiuo atveju, Lietuvos rinktinės padėtis būtų gana tvirta, nes mūsiškiai pirmajame etape dukart nugalėjo Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę (taškų skirtumas +20), o vasaros pabaigoje pirmosiose rungtynėse įveikė Juodkalnijos komandą dideliu 17 taškų skirtumu.

Vis dar negalima pamiršti ir Vengrijos rinktinės. Jei šį pirmadienį lietuviai pralaimės, o vengrai laimės, Lietuvos ir Vengrijos komandas skirs tik dvi pergalės.

Prieš paskutinį langą variantų liktų daug, bet pagal daugumą variantų Lietuvos rinktinei per du paskutinius turus užtektų pasiekti vieną pergalę.

Per du paskutinius turus – 2023 metų vasario mėnesį – Lietuvos krepšininkai žais namie su Vengrija ir išvykoje su Prancūzija.

Blogiausi scenarijai

Jei Lietuvos rinktinė pralaimės visas trejas likusias rungtynes (Juodkalnijai, Vengrijai didesniu nei 10 taškų skirtumu ir Prancūzijai), Vengrija laimės visas trejas likusias rungtynes (prieš Čekiją, Lietuvą didesniu nei 10 taškų skirtumu bei Bosniją ir Hercegoviną), o Bosnija ir Hercegovina iškovos ne daugiau nei vieną pergalę, lietuviai nukris į ketvirtąją vietą ir į pasaulio pirmenybes praleis vengrus.

Jei Lietuvos rinktinė pralaimės visas trejas likusias rungtynes (bet kokiu skirtumu), Bosnija ir Hercegovina iškovos tris pergales (prieš Prancūziją, Juodkalniją ir Vengriją), o Juodkalnija paskutiniame ture įveiks Čekiją, lietuviai nukris į ketvirtąją vietą ir į pasaulio pirmenybes praleis bosnius.

Šiedu bei keli painesni scenarijai, kuriuose reikėtų skaičiuoti taškų skirtumą, paliktų Lietuvos rinktinę be 2023 metų pasaulio pirmenybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.