EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atrankos pirmadienis: dar šeši kelialapiai, Eurolygos žaidėjų antplūdis ir likę neatsakyti klausimai

Europos šalių vyrų krepšinio rinktinės išsidalino devynis iš dvylikos kelialapių į 2023 metų pasaulio pirmenybes. Likusių trijų kelialapių savininkai paaiškės kitų metų vasarį.

Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>ltu.basketball nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>ltu.basketball nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>ltu.basketball nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>ltu.basketball nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>ltu.basketball nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>ltu.basketball nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>ltu.basketball nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>ltu.basketball nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>ltu.basketball nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>ltu.basketball nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>ltu.basketball nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>ltu.basketball nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 15, 2022, 7:00 AM, atnaujinta Nov 15, 2022, 7:15 AM

Kelialapiai

Lietuvos, Prancūzijos, Graikijos, Slovėnijos, Ispanijos ir Italijos rinktinės pirmadienį iškovojo kelialapius į 2023 metų pasaulio pirmenybes. Jos prisidėjo prie anksčiau tikslą pasiekusių Suomijos (po aštuntojo turo), Latvijos ir Vokietijos (po devintojo turo) komandų.

Europos atrankos turnyre liko trys laisvi kelialapiai. Dėl jų per paskutinį atrankos langą, kurio rungtynės bus žaidžiamos vasario 23–27 dienomis kovos Serbijos, Belgijos (I grupė), Juodkalnijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Vengrijos (K grupė), Gruzijos, Islandijos ir Ukrainos (L grupė) krepšininkai.

Pasaulio pirmenybės vyks 2023 metų rugpjūčio 25 – rugsėjo 10 dienomis trijose Azijos šalyse Filipinuose, Japonijoje ir Indonezijoje.

Be atrankos teisę žaisti pasaulio pirmenybėse gavo dvi šeimininkės Japonijos ir Filipinų rinktinės, o kitų žemynų atrankos turnyruose kelialapius jau iškovojo Dramblio Kaulo Kranto, Naujosios Zelandijos, Libano, Kinijos, Kanados ir Australijos komandos.

Pasaulio pirmenybėse žais 32 komandos.

K grupė

Padėtis. Lietuvos rinktinė teisę vykti į Tolimuosius Rytus užsitikrino pirmadienį išvykoje nugalėjusi Juodkalnijos krepšininkus 65:56. Tą patį vakarą kelialapį iškovojo Prancūzijos rinktinė, namie sutriuškinusi Bosnijos ir Hercegovinos komandą 92:56.

Lietuviai bei prancūzai per dešimt turų iškovojo po 8 pergales ir K grupėje dalijasi pirmąją vietą.

Dėl trečiojo kelialapio per paskutinį atrankos langą kovos Juodkalnijos (6 pergalės), Bosnijos ir Hercegovinos bei Vengrijos (po 5) rinktinės.

Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai kitų metų vasarį susitiks su abiem tiesioginiais konkurentais. Bosniai iš pradžių žais namie su juodkalniečiais, o paskui vyks pas vengrus. Be to, vengrai apsilankys Lietuvoje, o juodkalniečiai priims autsaiderius Čekijos krepšininkus.

Lietuvos rinktinei liko rungtynės namie su vengrais ir išvykoje su prancūzais.

Iškrito. K grupėje pirmoji iš kovos dėl kelialapio iškrito Čekijos rinktinė. Čekai jau iki šio turo turėjo tik menką aritmetinę galimybę, kurią galutinai sunaikino išvykoje patirtas pralaimėjimas Vengrijos krepšininkams 69:83.

Vengrai buvo daug labiau nusiteikę ir dominavo nuo antrojo kėlinio vidurio, o ketvirtajame kėlinyje jų persvara buvo pasiekusi 27 taškus.

Vengrijos komandoje žaidė du Lietuvos klubų krepšininkai. Prie pergalės labiau prisidėjo Panevėžio „Lietkabelio“ aukštaūgis György Golomanas. Jis per 18 min. pelnė 9 taškus. Vilniaus „Ryto“ gynėjas Benedekas Varadi per 21 min. įmetė 5 taškus, bet pataikė tik 1 iš 6 metimų.

I grupė

Padėtis. Iš aukštai žvelgdami į varžovus šelmiškai šypsojosi Latvijos krepšininkai. Šių metų Europos pirmenybes praleidę latviai I grupėje pirmieji užsitikrino teisę vykti į pasaulio pirmenybes ir pirmadienį stebėjo, kaip dėl likusių dviejų kelialapių kapojosi Serbijos, Graikijos ir Turkijos komandos, kurioms ketvirtoji vieta grupėje, jų manymu, būtų didelė nesėkmė.

„Didelė nesėkmė“ ištiko Turkijos rinktinę, kuri pirmadienį prarado galimybę pakilti į pirmąjį trejetą.

Šiame ture prie grupės lyderės Latvijos (7 pergalės) prisidėjo kelialapį užsitikrinusi Graikija (5). O dėl trečiojo kelialapio per paskutinį atrankos langą kovos Serbija (5) ir Belgija (3).

Serbų užduotis nebus sunki. Jie žiemos pabaigoje žais išvykoje su graikais ir namie su autsaideriais britais. Būtent dėl šių rungtynių belgams, kurie susitiks išvykoje su britais ir namie su turkais, aplenkti varžovus bus labai sunku.

Pastiprinimas. Pirmadienį dešimtajame ture Serbija namie įveikė Turkiją 77:76, Graikija išvykoje nugalėjo Belgiją 72:70, o Latvija nieko nelėmusiose rungtynėse sutriuškino Didžiąją Britaniją 79:63.

Visos keturios dėl kelialapių kovojusios komandos per šį atrankos langą sulaukė didelio pastiprinimo iš Eurolygos klubų.

Į Serbijos rinktinę atvyko Vladimiras Lučičius („Bayern“), Marko Guduričius („Fenerbahçe“), Ognjenas Jaramazas („Bayern“), Danilo Andžušičius, Urošas Trifuniovičius („Partizan“), Ognjenas Dobričius ir Luka Mitrovičius („Crvena Zvezda“), į Turkijos – Scottie Wilbekinas, Melihas Mahmutoglu, Sehmusas Hazeras („Fenerbahçe“), Bugrahanas Tunceras („Anadolu Efes“), į Graikijos – Kostas Papanikolaou, Giannoulis Larentzakis („Olympiakos“), Lefteris Bochoridis, Panagiotis Kalaitzakis, Dimitris Agravanis („Panathinaikos“) ir Nikas Kalathis („Fenerbahçe“), į Belgijos – Ismaelio Bako (Bolonijos „Virtus“) ir Retinas Obasohanas (Vilerbano ASVEL).

Keli iš šių krepšininkų atvyko jau prieš pirmąsias atrankos lango rungtynes ir žaidė penktadienį, kiti – prie rinktinių prisidėjo savaitgalį.

Du rinktinių treneriai taip pat atvyko iš Eurolygos klubų. Turkijos rinktinę treniruoja Erginas Atamanas („Anadolu Efes“), Graikijos – Dimitris Itoudis („Fenerbahçe“).

Be taškų. Serbijos rinktinė pergalingus taškus pelnė iki sirenos likus 1 min. 29 sek. Po Marko Guduričiaus baudos metimų rezultatas tapo 77:76 ir vėliau nesikeitė.

Suprantama, įvykių per paskutines pusantros minutės buvo nors vežimu vežk... Turkų natūralizuotas amerikietis S.Wilbekinas nepataikė nė vieno iš dviejų baudos metimų, likus žaisti 13 sek. serbai prarado kamuolį net neatlikę metimo.

Paskutinę galimybę persverti rezultatą Turkijos naudai turėjo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas, 22 taškus pelnęs S.Wilbekinas. Tačiau jis ilgai varinėjosi kamuolį ir galiausiai metė iš labai sunkios padėties. Nieko stebėtino, kad kamuolys kelio į krepšį nerado.

Atomazga. Kitų svarbių rungtynių nugalėtojus paskutinėmis akimirkomis irgi nulėmė ne tikslūs veiksmai, bet klaidos.

Likus žaisti 39 sek., puikia galimybe išlyginti rezultatą nepasinaudojo belgas I.Bako, pataikęs tik vieną iš dviejų baudos metimų (rezultatas tapo 70:71). Po to nerišlią ataką surengė Graikijos rinktinė, o paskutinėje belgų atakoje, likus žaisti 2 sek., teisėjai skyrė pražangą į varžovą įsirėžusiam R.Obasohanui.

Belgai dar spėjo prasižengti, bet graikas G.Larentzakis sąmoningai nepataikė antrojo baudos metimo ir nepaliko varžovams laiko.

Likimo ironija, kaip kitose grupės rungtynėse svarbiausią akimirką nesėkmingai žaidęs S.Wilbekinas, taip ir lemiamą klaidą padaręs belgas R.Obasohanas buvo rezultatyviausias žaidėjas. Jis pelnė net 30 taškų.

Graikijos rinktinėje žaidė buvęs Kėdainių „Nevėžio“ ir Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkas Panagiotis Kalaitzakis. Jis pelnė 4 taškus.

Belgijos rinktinėje buvęs „Jonavos“ įžaidėjas Emmanuelis Lecomte‘as pelnė 5 taškus, buvęs „Šiaulių“ puolėjas Andy Van Vlietas taškų nepelnė.

J grupė

Padėtis. Prieš šį turą aiškiausia padėtis buvo J grupėje. Du kelialapiai jau gulėjo Suomijos ir Vokietijos krepšininkų kišenėse.

Atsakymas dėl trečiojo kelialapio buvo gautas, kai Slovėnijos rinktinė pirmadienį namie nugalėjo vokiečius 81:75.

Likus dviem turams iki turnyro pabaigos, Suomija ir Vokietija turi po 8 pergales, Slovėnija – 7.

Ketvirtąją vietą užimanti Švedija turi 5 pergales ir pagal pergalių skaičių gali pavyti Slovėniją. Tačiau pranašumas pagal tarpusavio rungtynių rezultatus yra Slovėnijos pusėje.

Pirmadienį kitas dvejas šios grupės rungtynes taip pat laimėjo šeimininkai. Suomija nugalėjo Estiją 91:71, Švedija – Izraelį 71:68.

L grupė

Padėtis. L grupėje pirmadienį kelialapius į pasaulio pirmenybes iškovojo pergales pasiekę Ispanijos ir Italijos krepšininkai.

Dėl trečiosios vietos per paskutinį atrankos langą kovos Gruzija, Islandija (po 4) ir Ukraina (3).

Blogiausioje padėtyje esantys ukrainiečiai susitiks išvykoje su Italija ir namie su Nyderlandais. Priešpaskutiniame ture gruzinai viešės Nyderlanduose, o islandai priims ispanus. Paskutiniame ture Tbilisyje įvyks veikiausiai lemiama Gruzijos ir Islandijos rinktinių dvikova.

Ispanai kelialapį užsitikrino namie įveikę Nyderlandų krepšininkus 84:72, italai – Tbilsyje dramatiškai nugalėję buvusio Kauno „Žalgirio“ stratego Ilijo Zouro treniruojamą Gruzijos komandą 85:84.

Peržiūra. Permainingos Tbilisyje vykusios dvikovos nugalėtojai paaiškėjo tik po to, kai teisėjai peržiūrėjo paskutinės akimirkos epizodą.

Likus žaisti 6 sek., italams pirmaujant vienu tašku, jų gynėjas Alessandro Pajola nepataikė nė vieno iš dviejų baudos metimų ir paliko varžovams paskutinį šansą. Gruzinai nubėgo į greitą ataką, bet Tornikė Šengelija vietoj to, kad mestų, pabandė įdėti į krepšį. Italijos rinktinės žaidėjas lietė T.Šengelijos ranką, tačiau teisėjai po trumpos peržiūros patvirtino savo pirminį sprendimą – kontaktas buvo jau po finalo sirenos.

Nusivylimai. Tik lapkričio pradžioje traumą, patirtą vasarą ruošiantis Europos pirmenybėms, išsigydęs T.Šengelija žaidė trečias rungtynes per penkias paras. Praėjusį trečiadienį jis atstovavo Bolonijos „Virtus“ per Eurolygos rungtynes, penktadienį jau vilkėjo Gruzijos rinktinės aprangą per pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes Reikjavike.

Pirmadienį Gruzijos rinktinės lyderis ilgai negalėjo pajausti žaidimo ritmo ir iki trečiojo kėlinio vidurio pelnė vos 1 tašką. Vis dėlto paskui T.Šengelija atrišo varžovų krepšį ir rungtynes baigė surinkęs 15 taškų. Tačiau paskutinėje atakoje jo sprendimas buvo neteisingas.

Tbilisyje nuvylė ir kitas „Virtus“ krepšininkas, Italijos rinktinės vedlys Nico Mannionas. Jis pirmajame kėlinyje gavo nesportinę pražangą, antrajame kėlinyje – techninę pražangą ir buvo pašalintas iš aikštės. N.Mannionas žaidė tik 6 min. ir pelnė 6 taškus.

Viltis. Nors liko labai sunkioje padėtyje, viltį patekti į pasaulio pirmenybes išsaugojo Ukrainos rinktinė. Ainaro Bagatskio treniruojami ukrainiečiai Rygoje permainingoje dvikovoje pranoko Islandijos komandą 79:72.

Ukrainos komandai buvo svarbu ir tai, kad ji atsiskaitė didesniu skirtumu, negu vasarą pralaimėjo Islandijoje.

„Mūsiškiai“

Pirmadienį kamuolys neklausė Vilniaus „Ryto“ ir Islandijos rinktinės gynėjo Elvaro Fridrikssono. Jis per rungtynes su ukrainiečiais pelnė 10 taškų, bet pataikė tik 3 iš 14 metimų ir padarė 4 klaidas.

Į islandų krepšį 10 taškų įmetė buvęs „Ryto“ gynėjas Denysas Lukašovas. Kartu su juo Ukrainos rinktinės pergale džiaugėsi buvęs Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ puolėjas Viačeslavas Bobrovas, pelnęs 2 taškus, ir kitas buvęs „Pieno Žvaigždžių“ krepšininkas Serhijus Pavlovas, kuris visas rungtynes praleido ant atsarginių suolo.

Panevėžio „Lietkabelio“ ir Estijos rinktinės krepšininkas Kristianas Kullamäe žaidė nieko nelėmusiose rungtynėse. Estai penktadienį prarado net aritmetinę galimybę iškovoti kelialapį, o jų varžovai suomiai dar prieš šį langą užsitikrino teisę vykti į pasaulio pirmenybes.

Pirmadienį K.Kullamäe pelnė 11 taškų. Keliuose Lietuvos klubuose rungtyniavęs estas Siimas-Sanderis Vene įmetė 5 taškus.

Vienas rezultatyviausių Latvijos rinktinės žaidėjų buvo „Jonavos“ puolėjas Martinis Laksa. Jis žaisdamas su britais pelnė 11 taškų ir atkovojo 7 kamuolius. Buvęs Klaipėdos „Neptūno“ gynėjas Tomas Leimanis prie pergalės prisidėjo 2 taškais. Didžiajai Britanijai atstovaujantis buvęs „Prienų“ krepšininkas Devonas Van Oostrumas taškų nepelnė.

Prancūzijos rinktinėje buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas Axelis Toupane‘as į bosnių krepšį įmetė 3 taškus.

10 turas

K grupė

Juodkalnija – Lietuva 56:65. V.Mihailovičius ir N.Ivanovičius po 11, D.Radončičius 7 / V.Kariniauskas ir M.Kuzminskas po 13, M.Echodas 8, G.Radzevičius 7, E.Žukauskas 6, E.Bendžius ir M.Normantas po 5, K.Žemaitis ir M.Blaževičius po 4, M.Girdžiūnas ir G.Masiulis po 0. A.Velička nežaidė.

Vengrija – Čekija 83:69. M.Filipovity 15, M.Hopkinsas 11, G.Golomanas 9, ... B.Varadi 5 / T.Kyzlinkas 21, R.Balintas 16, O.Balvinas 10, 17 atk.kam.

Prancūzija – Bosnija ir Hercegovina 92:56. V.Wembanyama 19, J.Begarinas 17, D.Inglis 11 / K.Kamenjašas 20, A.Penava 10.

Lentelė: Prancūzija – 8, Lietuva – 8, Juodkalnija – 6, Bosnija ir Hercegovina – 5, Vengrija – 5, Čekija – 3.

I grupė

Latvija – Didžioji Britanija 79:63. R.Lomažas 15, M.Laksa ir J.Timma po 11 / L.Nelsonas 16, G.Olaseni 14.

Serbija – Turkija 77:76. M.Guduričius 18, D.Rističius 16, O.Dobričius 11 / S.Wilbekinas 22, O.Bitimas 18, K.Sipahi 11.

Belgija – Graikija 70:72. R.Obasohanas 30, I.Bako 10 / G.Larentzakis 20, N.Kalathis 13, 10 rez.perd.

Lentelė: Latvija – 7, Serbija – 5, Graikija – 5, Turkija – 3, Belgija – 3, Didžioji Britanija – 1.

J grupė

Suomija – Estija 91:71. M.Jantunenas 24, E.Valtonenas ir E.Maxhuni po 14 / A.Konontsukas 13, K.Kullamäe ir J.Riismaa po 11.

Slovėnija – Vokietija 81:75. J.Morganas 22, 13 atk.kam., M.Lapornikas, E.Muričius ir Ž.Samaras po 14 / D.Krameris 21.

Švedija – Izraelis 71:68. L.Hakansonas 29, M.Pantzaras 11 / R.Menco 17, N.Levi 12.

Lentelė: Vokietija – 8, Suomija – 8, Slovėnija – 7, Švedija – 5, Izraelis – 3, Estija – 2.

L grupė

Ukraina – Islandija 79:72. O.Lypovyjus 16, V.Kravcovas ir P.Krutousas po 13, D.Lukašovas 10 / T.Hlinasonas 24, 13 atk.kam., J.Gudmundssonas 14, E.Fridrikssonas 10.

Gruzija – Italija 84:85. T.Šengelija 15, D.Sanadzė ir G.Šermadinis po 14, Th.McFaddenas 13 / A.Tessitori ir M.Spissu po 15.

Ispanija – Nyderlandai 84:72. D.Brizuela 16, S.Saizas 12, S.Yusta ir J.Parra po 10 / O.Schaftenaaras 19, K.van der Vuurstas 12.

Lentelė: Ispanija – 7, Italija – 6, Gruzija – 4, Islandija – 4, Ukraina – 3, Nyderlandai – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.