EUROLYGA 2023

„Rytas“ pristatė klubo biudžetą ir skolas – šį sezoną išleis mažiau nei anksčiau

Jau įsibėgėjus Lietuvos krepšinio lygos (LKL) ir FIBA Čempionų lygos sezonui lapkričio 17 dieną Vilniaus „Rytas“ sukvietė žiniasklaidos atstovus ir savo klubo aistruolius, kad pristatytų komandos biudžetą.

„Rytas“ pristatė klubo biudžetą ir skolas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Rytas“ pristatė klubo biudžetą ir skolas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-17 20:47, atnaujinta 2022-11-17 22:53

Klubo biudžetą pristatęs „Ryto“ direktorius Jaroslavas Latušinskij pirmiausiai paskelbė praėjusio sezono finansus. Praėjusį sezoną vilniečiai surinko kiek daugiau pajamų nei buvo tikėtasi – 3,87 mln. eurų vietoje planuotų 3,29 mln.

Nepaisant to, sostinės klubas vis tiek praėjusį sezoną išleido daugiau nei uždirbo. Komandos vadovas teigia, kad komanda išleido virš 4 mln. eurų.

Šį sezoną „Rytas“ planuoja surinkti mažiau pinigų nei praėjusiame. Pasak J.Latušinskij Vilniaus klubas turėtų surinkti 3,5 mln. Eurų. Tiesa, šių metų pagrindinis tikslas – neišleisti daugiau pinigų nei uždirbti. Išlaidoms planuojami 3,4 mln. eurų.

„Rytas“ pristatė ir savo skolas. LKL čempionai nuo 2017 metų įsiskolinę buvo daugiau nei 4 mln. eurų. Šiuo metu šis skaičius sumažėjo iki 2,43 mln., o komandos direktorius žada, kad po sezono liks 1,901 mln. eurų skola.

– Ar atmetate galimybę žaisti „Avia Solutions Group“ (ASG) arenoje

– J.Latušinskij: Ne, neatmetame. Gana glaudžiai komunikuojame su ASG arena. Esame laukiami, kuomet ten bus baigti rekonstrukcijos darbai. Kai ateis laikas apsispręsti, tarsimės su dalininkais.

– Kaip planuojama panaikinti įsiskolinimus?

– J.Latušinskij: Kasmet stengiamės panaikinti po 420 tūkst. eurų.

– Kiek dalininkai prisideda prie biudžeto?

– J.Latušinskij: Visų jų indėlis yra labai skirtingas. Skaičių teigti nenorėčiau, tačiau indėlis ne visada yra finansinės injekcijos, bet jie dažnai prisideda prie rėmėjų pritraukimo.

– Ar ketinate prašyti didesnės Vilniaus savivaldybės paramos, atsižvelgus į paaugusias šilumos kainas ir panašias priežastis?

– J.Latušinskij: Tokio varianto dar nesvarstėme, bet bendravimas su savivaldybė yra labai artimas ir nereikia ištiestomis rankomis pas juos. Savivaldybė visada labai dinamiškai reaguoja į finansinė situacija. Tokios galimybes be abejo neatmetame, svarbu, kad būtų racionalūs norai ir kad savivaldybė turėtų tam galimybes.

– Kiek pozityviai žiūrite į tolimesnį dalyvavimą FIBA Čempionų lygoje?

– J.Latušinskij: Įsipareigojimas galioja dar kitam sezonui iki 2024 metų. Matome geras tendencijas, kadangi stipresnės komandos jungiasi prie Čempionų lygos, o Europos taurėje kaip tik stipresnės komandos lygą palieka. Tad žiūrime pozityviai į dalyvavimą Čempionų lygoje toliau, bet sprendimas bus priimtas kiek vėliau.

– Ar nemanote, kad vienerių rungtynių per mėnesį yra per mažai?

– D.Zavackas: Čempionų lygoje turime tik vieną balsą. Mes patys inicijavome kalbas, kad grįžtume prie formato, kuris buvo anksčiau, tačiau iš pačios lygos sulaukėme atsakymo, kad jie tikrai nesiorientuoja į mūsų mažą rinką. Pagrindinės yra didžiosios šalys – Prancūzija, Ispanija ir panašiai. Su jų kelionėmis ir užimamomis vietomis jiems tai yra gana palanku. Šių sprendimų bent jau šiuo metu įtakoti nelabai galime.

– Savivaldybės parama sudaro apie 50 proc. Klubo biudžeto. Šį skaičių norite išlaikyti ar kaip tik norite didesnio verslo indėlio?

– J.Latušinskij: Tai vertinant reikia atsižvelgti į Lietuvos krepšinio kontekstą. Nesinori į nieką badyti pirštais, bet pažiūrėkime į kitus miestus. Manau šiuo atveju mes esame labai savarankiški.

– Kokios galimybės išlaikyti Marcusą Fosterį? Ar jis kontrakte turi galimybę išeiti?

– D.Zavackas: Kontraktų paslapčių niekada viešai neskelbsiu ir nesakysiu, nes tai paprasčiausiai yra konfidencialūs dalykai. Bet jeigu sulauksime pasiūlymo, kurio negalima atsisakyti, tuomet tikrai svarstysime. Šiuo metu jis yra mūsų žaidėjas.

– Žiūrint į numatomas išlaidas, dar lieka 56 tūkst. eurų. Ar tai numatyta kažkokiam pastiprinimui?

– J.Latušinskij: Tai yra minimalus rezervas nenumatytoms išlaidoms. Dėliodami biudžetą žiūrėjome gana pragmatiškai, kadangi sporto sritis yra gana dinamiška. Mes matome, kaip klubą veikia ta pati geopolitinė situacija, karas Ukrainoje, energetinė krizė. Praėjusiais metais pavyzdžiui tapome čempionais, bet atributikos rezultato nepasiekėme, nes žmonės į tuos veiksnius taip pat reaguoja jautriai. Kai kaimyninėje šalyje vyksta karas, nelabai norisi leisti pinigus pramogoms ir prašmatniems dalykams. Kai susidursime su kažkokia problema, tada rezervas ir bus panaudotas.

– Kodėl nepavyksta išauginti biudžeto iki kokių 5 mln. eurų? Ką girdite iš verslo pusės?

– J.Latušinskij: Pagrindinis argumentas verslo sferoje yra tiesiog tylėjimas, atgalinio ryšio nebuvimas. Jeigu kalbėtume apie šį sezoną, kiek pats asmeniškai susidūriau su tuo, tai verslininkai stengiasi nešvaistyti kapitalo kai artėja turbulencija.

Pavyzdžiui, buvo derybos su dviem stambiais partneriais. Jos prasidėjo praėjusių metų balandžio mėnesį ir nutrūko dėl to, kad tam tikri verslai buvo susiję su Ukraina. Tas pats mūsų rėmėjas „Satchel“ – ukrainietiško kapitalo įmonė, registruota Lietuvoje. Jie patyrė didžiulį nuostolį, Kyjive susprogdino jų ofisą. Vienas iš veiksnių – artėjanti krizė, ką mums transliuoja verslas. Antras – energetiniai kaštai, trečias – tiesiog galbūt nemato atgalinės naudos.

– Buvo planuota surengti FIBA Čempionų lygos finalinį ketvertą Vilniuje. Ar dar puoselėjate šią mintį?

– D.Zavackas: Šios minties dar tikrai neatsisakėme. Buvo daug kalbama, kad tai įvyktų šiais metais, bet ASG arena šiuo metu rekonstruojama, tad jo tikrai nesurengsime, o ateityje to neatsisakome.

– Kokia „Ryto“ pozicija žaidėjų išleidimo į rinktinę klausimu?

– D.Zavackas: Mūsų pozicija labai paprasta. Jei žaidėjas sveikas ir yra kviečiamas į rinktinę, tikrai nedarysime jokių kliūčių. Šį langą Gytis Radzevičius nebuvo visiškai sveikas, bet pakalbėjus su rinktinės vyriausiuoju treneriu priėmėme sprendimą išleisti žaidėją ir nedaryti kliūčių, nors man asmeniškai jį norėjosi pasaugoti.

– Kokie komandos tikslai šį sezoną?

– D.Zavackas: Niekas nesikeičia. Žinant „Žalgirio“ pajėgumą, norime būti finale ir kovoti su jais. LKL finalas būtų minimalus tikslas, o maksimalus – pakartoti praėjusių metų sėkmę. Suprantame, kad nebus lengva, bet žiūrėsime.

FIBA Čempionų lygoje norėtume patekti į „Top 8“. Manau tai nėra neįgyvendinamas tikslas, o ambicijos didėja kiekvienais metais. Žiūrint iš šios dienos situacijos, tai yra sunku, bet darysime viską, kad ten patektume.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.