EUROLYGA 2023

FIBA žaidėjų mentoriaus licencijos siekiantis Jonas Mačiulis – apie pinigus, traumas ir antrąją karjerą

FIBA žaidėjų komisija, kurios pirmininkas yra legendinis krepšininkas Dirkas Nowitzkis, organizuoja FIBA žaidėjų mentorių mokymus. Juose šiemet dalyvauja buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas Jonas Mačiulis.

 Jonas Mačiulis.<br> LKF nuotr.
 Jonas Mačiulis.<br> LKF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LKF

Nov 19, 2022, 3:43 PM, atnaujinta Nov 19, 2022, 3:45 PM

Spalio-lapkričio mėnesiais vykstančių paskaitų ir seminarų metu dalyviai supažindinami su sportininkų gyvenimo būdo mentorystės aspektais, FIBA elgesio už aikštelės ribų gidu bei turi atlikti individualią užduotį. Kartu su dvidešimčia kitų buvusių ir esamų krepšininkų mokymuose dalyvaujantis Mačiulis pasidalino mintimis apie programos eigą ir pagalbos jauniems krepšininkams svarbą.

Paklaustas, kas pačiam karjeros metais suteikė daugiausiai patarimų ir pagalbos, J.Mačiulis juokaudamas prisiminė pokalbius su rinktinės draugais lošiant kortomis.

„Procedūriniame, pasibaigus treniruotei, visi susirenka ir vieni iš kitų pasišaipydami, papasakodami savo istorijas, patyrimus, dalinasi istorijomis iš kurioziškų situacijų, finansinių klaidų. Tą informaciją kaupi ir ji po to tau padeda, kai subręsti arba pradedi legionieriaus karjerą.

Į Italiją išvykau po trečios vasaros rinktinėje, tai jau žinojau iš vyresnių, iš Šiškausko, iš Jasikevičiaus, iš Javtoko, iš Songailos ir čia buvo geriausia mokykla“, – pasakojo Jonas Mačiulis.

J.Mačiulis patvirtino, jog sportininkų gyvenime yra apstu atvejų, kuomet dėl finansinės naudos juos apgauna draugai ar šeimos nariai: „vadiname tai vaikystės draugų mokesčiu, kur nuo vaikystės bendravai su kažkokiu draugu ir jis sugalvoja biznį, bet paima ir nutrūksta draugystė. Kiekvienas iš mūsų, turbūt, esame didesnį ar mažesnį susimokėję.“

Kalbėdamas apie nuolat sportininkų gyvenime pasitaikančias traumas J.Mačiulis ramino, kad tai nėra tragedija.

„Trauma sporte yra normalus dalykas. Ją patyrus, reikia suvokti, kad nesi pirmas, nesi paskutinis, kuriam tai nutiko. Svarbiausias dalykas, kiek turėsi užsispyrimo, kiek turėsi noro grįšti į tą patį lygį. Tai priklauso nuo tavęs, – pažymėjo ne vieną sunkią traumą karjeros metu turėjęs krepšininkas. – Pati trauma dažniausiai nepriklauso net nuo tavęs. Tai gali būti kažkoks smūgis, kažkoks užgriuvimas. Bet grįžimas priklauso nuo tavęs.“

Analizuodamas dabartinės jaunosios kartos bruožus J.Mačiulis pastebėjo, kad dabar jaunuoliai ypatingai baiminasi nesėkmės.

„Truputėlį nepasisekė ir tu dedi žingsnį atgal ir aš nieko nedarysiu, nes man tas nesėkmės jausmas nepatinka. Ne. Tu turi daryti, kol tau pasiseks“, – jaunimą nepasiduodi ragino J.Mačiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.