EUROLYGA 2023

EČ atranka: Lietuvos krepšininkės pasekti latvių pavyzdžiu bandys žiemos pabaigoje

Latvijos, Ispanijos ir Italijos krepšininkės pirmosios iškovojo kelialapius į Europos pirmenybes, kurios kitąmet vyks Slovėnijoje ir Izraelyje. Tuo tarpu Lietuvos rinktinės likimas paaiškės žiemos pabaigoje.

J. Jocytė.<br>FIBA nuotr.
J. Jocytė.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-27 23:18, atnaujinta 2022-11-27 23:24

Lietuvės

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė įvykdė rudens užduotį. Lietuvės šią savaitę laimėjo abejas Europos pirmenybių atrankos rungtynes ir priartėjo prie svarbiausio tikslo – iškovoti kelialapį į 2023 metų birželį Slovėnijoje ir Izraelyje vyksiantį baigiamąjį turnyrą.

Sekmadienį B grupės varžybų ketvirtajame ture Lietuvos krepšininkės Helsinkyje nugalėjo autsaiderę Suomijos rinktinę 65:56. Lietuvos rinktinė ilgai pirmavo dviženkliu skirtumu ir nė sykio neleido šeimininkėms išsiveržti į priekį. Tačiau ketvirtajame kėlinyje suomės buvo pavojingai priartėjusios ir privertė Rimanto Grigo treniruojamą komandą nerimauti. Vis dėlto nepageidaujamas lūžis neįvyko ir pergalė iškeliavo į Lietuvą.

Ketvirtadienį lietuvės Vilniuje įveikė ukrainietes 81:62.

Kitose sekmadienį vykusiose rungtynėse Prancūzijos rinktinė namie nugalėjo Ukrainos komandą 109:88. Prancūzijos ekipoje žaidė tik penkios krepšininkės, pernai laimėjusios Tokijo olimpinių žaidynių medalius.

Po keturių turų Prancūzija ir Lietuva turi po tris pergales, Ukraina – dvi, Suomija – nė vienos. Dviejų paskutiniųjų turų rungtynės vyks 2023 metų vasario 9 ir 12 dienomis.

Lietuvos krepšininkės žemyno pirmenybėse pastarąjį kartą žaidė 2015 metais, o po to praleido tris iš eilės turnyrus (2017, 2019 ir 2021 m.).

Sistema

Atrankos varžybos vyksta dešimtyje grupių. Šešiose grupėse žaidžia po keturias komandas, keturiose – po tris.

Kelialapius į Europos pirmenybes iškovos visos grupių nugalėtojos ir keturios geriausios antrąją vietą užimsiančios komandos. Antrųjų komandų įskaitoje bus išbraukti jų rezultatai, pasiekti žaidžiant su komandomis, kurios grupėse užims ketvirtąją vietą.

Teisę žaisti baigiamajame turnyre jau turi pirmenybių šeimininkės Slovėnija ir Izraelis.

Aritmetika

Per paskutinįjį atrankos langą Lietuvos krepšininkės žais namie su prancūzėmis ir išvykoje su ukrainietėmis. Šiuo metu dar neįmanoma pasakyti, kur vyks paskutinės rungtynės. Pagal optimistinį scenarijų, žiemos pabaigoje ukrainietės galbūt jau galės žaisti savo šalyje. Vis dėlto negalima atmesti tikimybės, kad ir šios rungtynės bus surengtos Lietuvoje.

Kitose dvejose B grupės rungtynėse vasario mėnesį žais Ukraina – Suomija ir Suomija – Prancūzija.

Jei Lietuvos rinktinė vasario mėnesį laimėtų abejas rungtynes, ji grupėje užimtų pirmąją vietą ir be jokių išlygų patektų į Europos pirmenybes.

Jei lietuvės pralaimėtų prancūzėms, prarastų galimybę tapti grupės nugalėtojomis, o per rungtynes su ukrainietėmis kovotų dėl antrosios vietos.

Jei Lietuvos krepšininkės užimtų antrąją vietą su dviem pralaimėjimais prancūzėms ir dviem pergalėmis prieš ukrainietes, mūsų šalies rinktinės likimą tikriausiai lemtų įmestų ir praleistų taškų skirtumas per rungtynes su prancūzėmis ir ukrainietėmis.

Kelialapiai

Atrankos turnyre pirmosios kelialapį į Europos pirmenybes iškovojo Latvijos krepšininkės. Jos sekmadienį anksčiausiai pasibaigusiose rungtynėse namie nelauktai sunkiai nugalėjo Izraelio komandą 79:73 ir užsitikrino pirmąją vietą J grupėje.

Latvijos rinktinė, žaidžianti trijų komandų J grupėje, laimėjo visas trejas rungtynes.

Sekmadienį kelialapius į Europos pirmenybes taip pat iškovojo Ispanijos ir Italijos rinktinės. Jos pasiekė ketvirtąsias pergales.

Taip pat po keturis kartus laimėjo Turkijos ir Graikijos komandos, tačiau formaliai joms reikės palaukti iki vasario mėnesio. Tiesa, turkės ir graikės į Europos pirmenybes nepatektų nebent tuo atveju, jei pralaimėtų aiškioms autsaiderėms.

4 turas

B grupė

Suomija – Lietuva 56:65. A.Kuier 19, E.Aarnisalo 18 / K.Nacickaitė 24, G.Labuckienė 16, 11 atk.kam., J.Jocytė 9, G.Petronytė 6, M.Grigalauskytė 4, L.Juškaitė ir G.Šulskė po 3, S.Baltkojienė, E.Šventoraitė ir G.Meškonytė po 0.

Prancūzija – Ukraina 109:88. M.Johannes 21, A.Chartereau 19, M.Badiane 14 / A.Jagupova 28, O.Mazničenko 16, V.Balaban 14.

Lentelė: Prancūzija – 3, Lietuva – 3, Ukraina – 2, Suomija – 0.

A grupė

Belgija – Bosnija ir Hercegovina 100:60, Šiaurės Makedonija – Vokietija 47:71.

Lentelė: Belgija – 3, Vokietija – 3, Bosnija ir Hercegovina – 2, Šiaurės Makedonija – 0.

C grupė

Islandija – Rumunija 68:58, Ispanija – Vengrija 77:66.

Lentelė: Ispanija – 4, Vengrija – 2, Rumunija – 1, Islandija – 1.

D grupė

Albanija – Lenkija 50:136, Turkija – Slovėnija 80:74.

Lentelė: Turkija – 4, Lenkija – 2, Slovėnija – 2, Albanija – 0.

E grupė

Kroatija – Bulgarija 93:74.

Lentelė: Serbija – 2/2, Kroatija – 2/3, Bulgarija – 0/3.

F grupė

Austrija – Danija 66:63.

Lentelė: Juodkalnija – 2/2, Danija – 1/3, Austrija – 1/3.

G grupė

Estija – Portugalija 52:76, Graikija – Didžioji Britanija 72:65.

Lentelė: Graikija – 4, Portugalija – 2, Didžioji Britanija – 1, Estija – 1.

H grupė

Šveicarija – Liuksemburgas 43:81, Italija – Slovakija 81:60.

Lentelė: Italija – 4, Slovakija – 2, Liuksemburgas – 1, Šveicarija – 1.

I grupė

Airija – Nyderlandai 56:58.

Lentelė: Čekija – 2/2, Nyderlandai – 2/3, Airija – 0/3.

J grupė

Latvija – Izraelis 79:73.

Lentelė: Latvija – 3/3, Izraelis – 1/3, Švedija – 0/2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.