EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: stebuklingos R. Giedraičio minutės, svarbus D. Motiejūnas ir dar vienas debiutas

Eurolygos tryliktajame ture tarp Lietuvos krepšininkų ryškiausiai blykstelėjo Rokas Giedraitis, kurio trumpas šou padėjo Vitorijos „Baskonia“ laimėti Eurolygos čempionų aikštėje.

 Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laurynas Birutis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laurynas Birutis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R. Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
R. Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
A. Gudaitis.<br>Panathinaikos twitter nuotr.
A. Gudaitis.<br>Panathinaikos twitter nuotr.
 Karolis Lukošiūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Karolis Lukošiūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 15, 2022, 1:05 PM

Donatas Motiejūnas**

Monaco“ starto penketo vidurio puolėjas antrąją minutę pusiau kabliu pelnė pirmuosius komandos taškus, bet nelabai atidžiau žaidė gindamasis ir jau 5-ąją min. prasižengė antrąjį kartą (iki tol pelnė 4 taškus).

D.Motiejūno firminiai pusiau kabliai iki pertraukos varžovus gniuždė labiausiai, bet lietuvis taškus rinko ir laiku kyštelėjęs ranką po netaiklaus komandos draugo metimo, ir mesdamas iš toli.

Antroje rungtynių pusėje, kai varžovai pradėjo sparčiai tolti, „Monaco“ gynėjai bandė patys ieškoti išsigelbėjimo ir D.Motiejūnas kamuolio nebegaudavo, o gindamasis kelis kartus, po susikeitimų, nespėjo prie N.Mirotičiaus.

D.Motiejūnas žaidė 15 min. ir pelnė 11 taškų (4/4 dvitaškių, 1/2 tritaškių). Jis visus taškus pelnė per du pirmuosius kėlinius ir ketvirtajame ketvirtyje nežaidė.

„Monaco“ (9–4) namie pralaimėjo „Barcelona“ (9–4) komandai 63:69. Du pirmuosius kėlinius komandos žaidė lygiai, bet po pertraukos sąlygas diktavo svečiai iš Katalonijos.

Rokas Giedraitis**

„Baskonia“ starto penketo puolėjas pirmojo kėlinio viduryje pabaigė greitą ataką, bet iki ketvirtojo kėlinio antrosios pusės tai buvo vienintelis naudingas jo veiksmas. R.Giedraitis nepataikė nei po prasiveržimų, nei iš toli ir komandai puolant labiau stebėjo, nei pats veikė.

Užtat rungtynių pabaigoje „Baskonia“ kapitonas tapo svarbiausiu komandos žaidėju ir per paskutines 4 minutes pelnė 9 taškus. Likus 18 sek. R.Giedraitis nesąmoningu tritaškiu aidint atakos laiko sirenai faktiškai užtikrino pergalę (rezultatas tapo 81:76), o likus 8 sek. pataikė du baudos metimus ir padėjo paskutinį rungtynių tašką.

R.Giedraitis žaidė 26 min. (ilgiausiai komandoje), pelnė 11 taškų (3/5 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų), atkovojo 6 kamuolius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

„Baskonia“ (8–5) išvykoje nugalėjo Eurolygos čempionės vardą ginančią „Anadolu Efes“ (7–6) komandą 83:78. Nors geriau rungtynes pradėjusi Stambulo komanda antrajame kėlinyje pirmavo 15 taškų skirtumu, svečių tai nesutrikdė. Vitorijos krepšininkai trečiojo kėlinio viduryje persvėrė rezultatą ir užtikrintai žaidė paskutinėmis minutėmis.

Edgaras Ulanovas**

Nuolatinis „Žalgirio“ starto penketo puolėjas pirmoje komandos atakoje prarado kamuolį, bet ir po to aktyviai bei visapusiškai dalyvavo puolimo veiksmuose.

Jis pelnė taškus greitoje atakoje, kurią pats pradėjo perėmęs kamuolį, nepabūgo veržtis ir mesti per visą galvą aukštesnį O.Kuzmičių, kurį privertė prasižengti.

E.Ulanovas ir pats pabaigdavo atakas, ir pastebėdavo perspektyvius atakos tęsinius, palengvindamas komandos draugų užduotis.

Nors 37-ąją min. puolėjas pataikė metimą, po kurio „Žalgiris“ paskutinį kartą persvėrė rezultatą, paskutiniame ketvirtyje buvo galima pastebėti didelio krūvio sukelto nuovargio požymius, ypač ginantis.

E.Ulanovas žaidė 28 min., pelnė 14 taškų (3/5 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 5/5 baudų), atliko 3 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 7 pražangas ir 3 kartus prasižengė.

Be I.Brazdeikio ir L.Lekavičiaus žaidęs „Žalgiris“ (6–7) išvykoje po lygios kovos pralaimėjo „Crvena Zvezda“ (7–6) komandai 73:77.

Kauniečiai didžiąją rungtynių dalį pirmavo, pirmajame ketvirtyje buvo nutolę dviženkliu skirtumu. Tačiau Serbijos čempionai ketvirtojo kėlinio viduryje persvėrė rezultatą ir pasiekė šeštąją iš eilės pergalę. Tuo tarpu LKL lyderiai patyrė trečiąjį iš eilės pralaimėjimą.

Tadas Sedekerskis*

„Baskonia“ puolėjas į aikštę įėjo 8-ąją min. Jis gerai dengė W.Clyburną, bet nieko nepajėgė padaryti, kai antrajame kėlinyje įsisiautėjo A.M‘Baye, o komandai puolant iki pertraukos žaidė be kamuolio. Trečiajame kėlinyje grįžęs į aikštę T.Sedekerskis labai agresyviai žaidė varžovų baudos aikštelėje ir per trumputį tarpsnį pelnė 6 taškus.

T.Sedekerskis žaidė beveik 18 min., pelnė 6 taškus (2/2 dvitaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 3 kamuolius.

Dovydas Giedraitis*

Vos trečias Eurolygos rungtynes žaidęs gynėjas jau pateko į „Žalgirio“ starto penketą. Iki pertraukos D.Giedraitis nesiėmė iniciatyvos, bet nedarė klaidų, o pirmasis jo metimas antrojo kėlinio pabaigoje tikslo nepasiekė.

Antroje rungtynių pusėje jis žaidė daug aktyviau: vos prasidėjus trečiajam kėliniui pelnė pirmuosius taškus, po to pataikė tritaškį.

Vis dėlto 22 metų krepšininkui ginantis trūko patirties ir įgūdžių stabdyti individualiai labai stiprius varžovų antrosios linijos žaidėjus, o pabaigoje jis laisvas nepataikė dviejų tolimų metimų.

D.Giedraitis žaidė 23 min., pelnė 5 taškus (1/1 dvitaškio, 1/5 tritaškių), atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir 4 kartus prasižengė.

Laurynas Birutis*

„Žalgirio“ vidurio puolėjas į aikštę įėjo po pirmojo kėlinio reklamos pertraukėlės. L.Birutis daug judėjo, kartą net iškrapštė kamuolį iš N.Nedovičiaus rankų, bet kartais nubėgdavo ten, kur jo pagalbos nereikėdavo.

Po pertraukos jis žaidė tiksliau, pasižymėjo ir gražiu bloku, ir sumaniai pabaigta ataka, bet kitos atakos, net įgijęs pranašumą, taškais nepabaigė.

L.Birutis žaidė 13 min., pelnė 4 taškus (1/2 dvitaškių, 2/2 baudų) ir išprovokavo 4 pražangas.

Artūras Gudaitis*

„Panathinaikos“ vidurio puolėjas nuo suolo pakilo 8-ąją min. ir jau pirmoje atakoje galingu dėjimu pataisė netaiklių komandos draugo metimą.

Nors A.Gudaitis laimėdavo jėgos dvikovas, jam trūko staigumo kovojant su vikriais varžovų aukštaūgiais – pirmoje rungtynių pusėje lietuvis dukart būdamas geroje padėtyje nesugebėjo priimti kamuolio, o „Valencia“ kaip tik tuo metu surengė spurtą ir išlygino rezultatą.

Po pertraukos kamuolys A.Gudaitį pasiekdavo retai, o jei pasiekdavo, jam reikėdavo mesti iš sudėtingos padėties.

A.Gudaitis žaidė 17 min., pelnė 6 taškus (2/4 dvitaškių, 2/4 baudų) ir prasižengė 3 kartus. Per pratęsimą jis į aikštę nebuvo įleistas.

Be M.Grigonio žaidęs „Panathinaikos“ (6–7) išvykoje po pratęsimo pralaimėjo „Valencia“ (6–7) ekipai 91:94. Atėniečiai pirmajame kėlinyje pirmavo dviženkliu skirtumu, bet trečiajame kėlinyje jau patys turėjo vytis 14 taškų persvarą įgijusius varžovus. Nors PAO spėjo išlyginti rezultatą, per pratęsimą vėl geriau žaidė „Valencia“.

Arnas Butkevičius

„Žalgirio“ puolėjas po reklamos pertraukėlės pakeitė E.Ulanovą. A.Butkevičius greitai pelnė pirmuosius taškus, tačiau jau antrojo kėlinio pradžioje gavo antrąją pražangą. Trečiojo kėlinio viduryje gauta pražanga puolant dar labiau sutrumpino aikštėje praleistą laiką.

A.Butkevičius žaidė 9,5 min., pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio, 0/1 tritaškio) ir prasižengė 3 kartus.

Tomas Dimša

„Žalgirio“ gynėjas į aikštę įėjo po pirmojo kėlinio reklamos pertraukėlės. T.Dimšai reikėjo atlikti įžaidėjo pareigas, bet jam vadovaujant komandos puolimas nebuvo darnus, o pats T.Dimša kartais žaidė rizikingai, kartais neatidžiai, iki pertraukos nepataikė nė vieno iš trijų metimų. Jis vienintelius taškus pelnė trečiojo kėlinio pabaigoje.

T.Dimša žaidė 21,5 min., pelnė 3 taškus (0/1 dvitaškio, 1/3 tritaškių) ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Karolis Lukošiūnas

„Žalgirio“ metikas į aikštę buvo įleistas 8-ąją min. Du pirmieji jo bandymai pataikyti iš toli buvo nesėkmingi, bet dar pirmajame kėlinyje trečiuoju bandymu K.Lukošiūnas pelnė tris taškus. Antrojo kėlinio pradžioje jis pataikė dar vieną tritaškį, bet tai ir buvo viskas, ką nuveikė Belgrado arenoje.

K.Lukošiūnas žaidė 8 min. ir pelnė 6 taškus (2/4 tritaškių).

Rokas Jokubaitis

„Barcelona“ įžaidėjas į aikštę buvo įleistas antrojo kėlinio pradžioje. Jo pirmasis prasiveržimas buvo panaikintas dėl užtvarą netaisyklingai stačiusio komandos draugo pražangos, o po to lietuviui nepavyko išsiveržti iš jaunojo M.Strazelio gynybos gniaužtų.

Kai R.Jokubaitis ketvirtajame kėlinyje grįžo į aikštę, skirtumas jau buvo didelis, bet lietuvis aikštėje nesijautė tvirtai ir greitai buvo pakeistas.

Jis žaidė 10 min., taškų nepelnė (0/1 dvitaškio) ir išprovokavo 3 pražangas.

Kajus Kublickas

18-metis naujokas pirmojo kėlinio pabaigoje buvo įleistas į aikštę su užduotimi prasižengti.

Jis žaidė 10 sekundžių ir gavo 2 pražangas.

Turo skaičius

18

18-metis Kajus Kublickas tapo 18-uoju šį sezoną per Eurolygos rungtynes registruotu Lietuvos krepšininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.