EUROLYGA 2023

„Sacramento Kings“ iš narvo paleistas liūtas D. Sabonis kuria istoriją: jau lygina su NBA legendomis

Ilgamečiai „Sacramento Kings“ gerbėjai pagaliau pabudo iš košmaro, kuris, manė, jog niekada nesibaigs. Nė vienas žmogus nėra labiau atsakingas už šį posūkį nei Domantas Sabonis – vikrus, aštrių pečių 26-erių metų krepšininkas iš Lietuvos, kurio unikalus visapusiškas poveikis puolime sugrąžino Vakarų konferencijos autsaiderius į pajėgiausių NBA komandų kovą dėl atkrintamųjų, o vėliau – gal netgi dėl titulo, rašo portalas „The Ringer“.

D. Sabonis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. Sabonis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Domantas Sabonis<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Domantas Sabonis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Domantas Sabonis<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Domantas Sabonis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 8:47 AM

Dukart „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvis D.Sabonis dar niekada nebuvo patekęs į tokią abipusiai naudingą situaciją kaip šiemet su „Sacramento Kings“.

Rezultatas – geriausias jo karjeros žaidimas komandoje, kuri, kaip prognozuojama, pirmą kartą nuo tada, kai Barackas Obama dar buvo JAV senatorius (2006 m.), pateks į atkrintamąsias varžybas.

Jei pažvelgtume į pagrindinius D.Sabonio statistinius rodiklius, kol kas jie žymiai neišsiskiria, palyginti su jo geriausiais karjeros rezultatais.

Jo taškų, atkovotų kamuolių ir rezultatyvių perdavimų vidurkiai anksčiau buvo ir didesni. Tačiau dabar, kai jis atlieka „etatinio“ centro vaidmenį plačiose erdvėse, išsiryškino ir kitos jo stipriosios pusės.

Aukštaūgis išsiskiria ne tik puikiu žaidimu po krepšiu, bet ir tolimesniais metimais bei sumaniais perdavimais, o jo pataikymo procentas, naudingumas bei rezultatyvių perdavimų skaičius šį sezoną – bene geriausias karjeroje.

Aikštelėje visi jo įgūdžiai, vikrumas ir nuojauta susivienija, kad sutriuškintų varžovų gynybą.

„Jis tiesiog labai ypatingas žaidėjas, – sakė „Sacramento Kings“ vyriausiasis treneris Mike'as Brownas. – Lygoje nėra daug vaikinų, turinčių tokius įgūdžius, kokius jis turi šioje pozicijoje.“

Kai D.Sabonis žaidžia nugara po krepšiu, „Sacramento Kings“ pelno stulbinamą 1,36 taško per ataką – tai yra antrasis geriausias rezultatas tarp 616 žaidėjų, kurie nuo nuo 2013–2014 m. sezono, sporto statistikos programos „Second Spectrum“ duomenimis, baudos aikštelėje žaidė nugara bent 100 kartų per sezoną.

Turint omenyje, kad beveik kiekvienas jo žaidimas nugara baigiasi metimu, išprovokuota pražanga ar klaida, arba perdavimu žaidėjui, kuris iš karto arba po dvižingsnio meta į krepšį, jis yra kur kas rezultatyvesnis nei bet kuris kitas žaidėjas lygoje, o be viso to, epr rungtynes jis atlieka bent keturis dėjimus iš viršaus.

„Manau, kad kamuolį gaunu rečiau? – D.Sabonis juokėsi, „The Ringer“ žurnalistui papasakojus jam apie šiuos skaičius. – Žinote, tikriausiai tuo metu aš galvoju: „Man reikia užbaigti darbą!“.

Bėgant metams NBA daugiau išmoksti, įgyji daugiau patirties.“

„Taigi, manau, kad dabar gal šiek tiek geriau skaitau žaidimą. Kai kurios komandos naudoja prieš mane dvigubą gynybą, todėl tiesiog turiu skaityti žaidimą kitaip.

Komandos draugai puikiai mane suranda, o aš sakyčiau, kad mano užduotis yra užbaigti jų pradėtą darbą“, – pridūrė krepšininkas.

D.Sabonis jau beveik visą sezoną nežaidžia šalia savo aukštaūgio buvusio „Indiana Pacers“ komandos draugo Myleso Turnerio, tačiau net ir tada, kai jis žaidė kaip vienas iš aukštaūgių, o ne pagrindinis centras, D.Sabonis nebuvo toks efektyvus iš už baudos aikštelės ribų kaip dabar.

Šį sezoną jo rezultatai tokie puikūs, kad kyla klausimas, kiek visa tai dar gali tęstis.

Be kita ko, D.Sabonis užima antrąją vietą pagal gerai apskaičiuotus metimus, kas dar kartą įrodo aukštą žaidėjo intelektą.

Spindintis D.Sabonio žaidimas taip pat užgožė „Sacramento Kings“ sprendimą atsisakyti Tyrese'o Haliburtono per praėjusių metų mainų terminą. Tokio prieštaringo sandorio nebus galima tiksliai įvertinti dar kelerius metus – T.Haliburtonui dar tik 22-eji ir jis jau pirmauja lygoje pagal rezultatyvius perdavimus (10,6) bei vidutiniškai renka 19,8 taškus. Tačiau panašu, jog nei viena, nei kita komanda dėl savo sprendimų nesigraužia.

„D.Sabonio sėkmę vadinti staigmena būtų netikslu. Jis jau ne vienus metus yra veiksmingas krašto puolėjo pozicijoje – tvirtas, greitas, ryžtingas.

Tačiau Sakramente, kur visur aplink yra tritaškių metikai, jo genialus žaidimas nugara po krepšiu yra nauja griaunanti banga, kuri verčia ruoštis jos triuškinančiam smūgiui ir tuo pačiu metu – potvyniui, – rašo „The Ringer“. – Kiekvienas driblingas – tai judėjimas į priekį. Susidūrimai tarp viršutinės dilbio dalies ir kieno nors kito krūtinkaulio yra jo meilės kalba.“

„Buvau auklėjamas taip: „Tu esi didelis vyras, turi žaisti agresyviai po krepšiu, – dėstė D.Sabonis. – Žaidimas po krepšiu yra fizinis žaidimas. Reikia užimti poziciją ir tada gauti erdvės, kad galėtum užbaigti ataką. Žmonės visada sako, kad turi būti stiprus ir tai vyksta svorių salėje.

Jaučiu, kad tai yra to dalis. Bet, žinote, yra nemažai žaidėjų, kurie yra stiprūs, bet neturi savyje to fiziškumo.“

Lapkričio mėnesį per „Sacramento Kings“ 153 taškų laviną žaidime prieš „Brooklyn Nets“ D.Sabonis prametė tik šešis metimus. Tačiau jo metimai po krepšiu buvo neišdildomas frazės „vyras tarp berniukų“ iliustracija.

Tą brutalią jėgą papildo geras aikštės matymas bei gudrus suvokimas apie komandos draugų judesius be kamuolio, kuriuos D.Sabonis nori apdovanoti perdavimu. Anot „Second Spectrum“, tik LeBronas Jamesas (2018 ir 2020 m.) ir Karlas-Anthony Townsas (2020 m.) vidutiniškai atliko daugiau rezultatyvių perdavimų žaidžiant nugara nei šiuo metu atlieka D.Sabonis.

„Iš tikrųjų visų pirma jis žvalgosi, kam perduoti kamuolį, labiau nei tai įprasta“, – sakė „Sacramento Kings“ gynėjas Malikas Monkas. – Kartais net labiau nei turėtų. Dėl to varžovams jį taip sunku ginti.“

Žaidėjai paprastai labiau stengiasi įkirsti ir dažniau sienelėmis atitverti perdavimus norinčius atlikti aukštaūgius. Šiemet komandos naujokas Keeganas Murray pelnė per 100 taškų, kurių daugiau nei ketvirtadalį įmetė po D.Sabonio rezultatyvių perdavimų.

D.Sabonis nori nubausti savo gynėją kaip puolėjas. Ir dažnai tai daro. Tačiau už to priešiškumo slypi tikslas. Jis taip pat tikisi, kad pagalbiniai gynėjai bus pakankamai dėmesingi, kad jis galėtų paduoti kamuolį komandos draugui arba atlikti perdavimą laisvam puolėjui. Nemažai NBA žvaigždžių žino, kaip palenkti varžovų gynybą, tačiau tik vienetai sugeba ją visiškai sulaužyti.

„Jei D.Sabonį ginsite vienu žaidėju, jis arba išptrovokuos pražangą, arba pelnys taškus. Pasiųskite pagalbą, ir jis arba vis tiek pelnys taškus, arba protingai perskaitys ataką. „Second Spectrum“ duomenimis, vieninteliai žaidėjai, kurie šiemet buvo dvigubinami daugiau nei D.Sabonis, yra Joelis Embiidas, Nikola Jokičius ir Jonas Valančiūnas. Kai taip nutinka, „Sacramento Kings“ pelno net 1,46 taško per ataką.

„Šiemet komanda puikiai padirbėjo, aplink mane ir De'Aaroną Foxą sutelkdama daug metikų, – sakė D.Sabonis. – Ir jaučiu, kad tai tikrai padeda. Jei mane dvigubina, man lengviau išsimesti kamuolį komandos draugams ir jie pataiko. Dėl to varžovai labiau dvejoja, ar išvis verta mane dvigubinti.“

D.Sabonis supranta, kaip šie gynybiniai veiksmai atliekami, ir yra tam pasiruošęs. Jis kovoja su gynėjų žaidimo planais veikdamas iš skirtingų aikštės vietų, gali daryti žalą stovėdamas nugara į krepšį, stovėdamas veidu į varžovą arba iššokdamas perimetre.

„Kartais, kai varausi kamuolį komandos pasiunčia dvigubą gynybą, – pažymėjo D.Sabonis. – Kitais atvejais gynėjai mane pasitinka, kai kertu žemyn. Dažnai jie ateina nuo galinės linijos. Taigi jie tiesiog viską keičia, o tai, kaip didelį žaidėją, visada verčia tave adaptuotis. Jei darai tą patį dalyką vėl ir vėl, tu išmoksti, kaip su tuo tvarkytis.“

Nors „Sacramento Kings“ prarado jaunąjį talentą T.Haliburtoną, dabar matyti, jog vertė, kurią komanda gavo pasirašydama sutartį su D.Saboniu – neįkainojama. Jis yra įvairiapusis ginklas, dėl kurio visi aplink jį tampa geresni, ir tai neabejotinai padėjo vėl tapti konkurencinga pajėgiausios pasaulio krepšinio lygos komanda.

D.Sabonis šį sezoną vidutiniškai pelno 17,5 taško, atkovoja 11,6 kamuolio, atlieka 6,4 rezultatyvaus perdavimo ir meta įspūdingu 61,9 proc. taiklumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.