EUROLYGA 2023

Čempionų lygos pirmojo etapo brukšnys: kaip atrodo „Rytas“ ir užsienio klubų lietuviai

Vilniaus „Ryto“ krepšininkams Čempionų lygos pirmajame etape nepavyko įvykdyti didžiosios užduoties ir išvengti sausio vargų. Tačiau Lietuvos čempionai pasiekė mažesnį tikslą ir žais FIBA rengiamo turnyro atkrintamąjį mačą dėl teisės rungtyniauti antrajame grupių etape.

 Margiris Normantas<br>T.Bauro nuotr.
 Margiris Normantas<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus „Rytas“<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus „Rytas“<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 22, 2022, 12:52 PM, atnaujinta Dec 22, 2022, 12:53 PM

„Rytas“

Vilniaus „Ryto“ krepšininkai privertė pasijaudinti savo sirgalius, tačiau viskas baigėsi laimingai. Lietuvos čempionai trečiadienį namie įveikė Čempionų lygos nugalėtojos vardą ginančią Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ komandą 85:78 ir iškovojo teisę žaisti atkrintamąjį mačą dėl kelialapio į antrąjį grupių etapą.

Pirmojo etapo H grupėje „Rytas“ iškovojo tris pergales ir užėmė antrąją vietą. Vilniečiai dukart nugalėjo Atėnų „Peristeri“ klubą, laimėjo vienerias iš dvejų rungtynių su „Tenerife“ ir dukart nusileido „Bnei Herclija“ komandai.

Pirmąją vietą grupėje užėmė „Tenerife“ komanda. Ji laimėjo ketverias rungtynes ir iškovojo vienintelį tiesioginį kelialapį į antrąjį grupių etapą.

„Peristeri“, kaip ir „Rytas“, pasiekė tris pergales ir užėmė trečiąją vietą. Atėnų komanda taip pat žais atkrintamąjį mačą.

Iš Čempionų lygos iškrito paskutinę vietą užėmusi „Bnei Herclija“, kuri laimėjo tik dvejas rungtynes su vilniečiais.

Pirmajame etape aiškus Vilniaus komandos lyderis buvo amerikietis Marcusas Fosteris. Jis pelnydavo 21,2 taško ir atlikdavo 4,5 rezultatyvaus perdavimo. Čempionų lygoje M.Fosteris pagal rezultatyvumą užima trečiąją vietą.

Pagrindiniam įžaidėjui geriausiai talkino islandas Elvaras Fridrikssonas (13,2 tšk., 3,5 rez.perd.), Martynas Echodas (11,5 tšk., 6,7 atk.kam.), Gytis Radzevičius (8 tšk., 6,2 atk.kam.), Margiris Normantas (7,3 tšk.) ir Gytis Masiulis (6,5 tšk., 5 atk.kam.).

Atkrintamosios

Sausio mėnesį „Ryto“ varžovas atkrintamajame etape bus Salonikų PAOK klubas. PAOK žaidė G grupėje, kurioje iškovojo dvi pergales prieš Sasario „Dinamo“ bei Dižono JDA komandas ir užėmė trečiąją vietą. Šios grupės nugalėtoja buvo Malagos „Unicaja“.

„Ryto“ ir PAOK rungtynės numatomos sausio 3–4, 10–11 ir, jei reikės, 17–18 dienomis. Komandos kovos iki dviejų pergalių. Pirmosios ir, jei reikės, trečiosios rungtynės vyks Vilniuje, antrosios – Salonikuose.

Jei Vilniaus komanda įveiks graikų kliūtį, antrajame etape pateks į J grupę, kurioje susitiks su Bonos „Telekom“, „Manresa“ bei kito atkrintamojo mačo tarp Stambulo „Bahcesehir“ ir „Oostende“ nugalėtojais.

Praėjusį sezoną „Rytas“ pirmojo etapo grupėje užėmė pirmąją vietą ir iškart pateko į antrąjį grupių etapą, bet jame pasiekė tik dvi pergales ir neiškovojo kelialapio į atkrintamąsias varžybas. Užpraėjusį sezoną Vilniaus komanda Čempionų lygos pirmojo etapo grupėje buvo paskutinė.

Nugalėtojai

Aštuoni grupių nugalėtojai iškart pateko į antrąjį grupių etapą. Maksimalią pirmojo etapo užduotį įvykdė keturios Ispanijos (Bilbao“, „Manresa“, Malagos „Unicaja“ ir Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“), po vieną Prancūzijos (Strasbūro SIG), Vokietijos (Bonos „Telekom“), Turkijos (Stambulo „Galatasaray“) ir Izraelio (Jeruzalės „Hapoel“) komandą.

Visų šešerių rungtynių pirmajame etape nelaimėjo nė viena komanda. Po penkias pergales iškovojo „Telekom“, „Hapoel“ ir „Unicaja“. Beje, „Unicaja“ pirmąją nesėkmę patyrė jai nieko nebelėmusiose šeštojo turo rungtynėse.

Po keturias pergales pasiekė SIG, Mursijos UCAM, „Galatasaray“, Holono „Hapoel“, „Bilbao“, Liudvigsburgo „Riesen“, „Manresa“, Lisabonos „Benfica“ ir Lagūnos „Tenerife“.

Autsaideriai

Po pirmojo etapo iš Čempionų lygos pasitraukė aštuonios komandos, kurios grupėse liko paskutinės. Tai – Sombathejaus „Falco“, „Reggiana“, Varšuvos „Legia“, „Nymburk“, Orhuso „Bakken Bears“, Rygos VEF, Sasario „Dinamo“ ir „Bnei Herclija“.

Silpniausiai žaidė „Legia“, „Bakken Bears“ ir VEF komandos. Jos iškovojo tik po vieną pergalę.

Lietuviai

Į antrąjį etapą. Tarp gavusių tiesioginį bilietą į antrąjį etapą yra „Manresa“ komanda, į kurią praėjusią savaitę perėjo Martinas Gebenas. „Manresa“ iškovojo keturias pergales ir tapo F grupės nugalėtoja.

Nors M.Gebenas jau debiutavo Manresos komandoje per Ispanijos lygos rungtynes, Čempionų lygoje jis šią savaitę dar nebuvo registruotas.

Į atkrintamąjį etapą. Atkrintamajame etape žais dvi Turkijos komandos, kurioms atstovauja lietuviai: Izmyro „Karşıyaka“ su Mindaugu Kuzminsku ir Bursos „Tofaş“ su Artūru Milakniu. Šios dvi komandos iškovojo po dvi pergales. „Karşıyaka“ užėmė trečiąją vietą B grupėje, „Tofaş“ – trečiąją vietą A grupėje.

„Karşıyaka“ trečiadienį lemiamose rungtynėse išvykoje pralaimėjo Atėnų AEK komandai 72:80, bet sulaukė palankaus rezultato kitame mače, kuriame „Reggiana“ namie nusileido Bonos „Telekom“ klubui 66:90.

„Tofaş“ kelialapį į atkrintamąjį etapą užsitikrino po penktojo turo, o trečiadienį paskutinėse pirmojo etapo rungtynėse namie pralaimėjo Mursijos UCAM krepšininkams.

M.Kuzminskas pirmajame etape įmesdavo 11,2 taško ir atkovodavo 5,7 kamuolio. A.Milaknis pelnydavo 7,3 taško.

Atkrintamajame etape „Karşıyaka“ susitiks su Mursijos UCAM, „Tofaş“ – su AEK.

Iškrito. Iš Čempionų lygos pasitraukė Sasario „Dinamo“ su Eimantu Bendžiumi, „Reggiana“ su Osvaldu Olisevičiumi ir „Nymburk“ su Rapolu Ivanausku.

D grupės autsaiderė „Nymburk“ galimybę patekti bent į atkrintamąjį etapą prarado dar prieš paskutinį turą.

B grupės apačioje likusi „Reggiana“ trečiadienį nepasinaudojo jos rankose buvusia galimybe, kai namie triuškinamai nusileido „Telekom“ krepšininkams.

„Dinamo“ antradienį paskutiniajame ture išvykoje 92:82 įveikė pirmąją vietą užsitikrinusią Malagos „Unicaja“ komandą, tačiau to neužteko, nes kitose G grupės rungtynėse Salonikų PAOK nugalėjo Dižono JDA krepšininkus. PAOK ir „Dinamo“ iškovojo po dvi pergales, bet dėl geresnių rezultatų tarpusavio rungtynėse aukštesnę trečiąją vietą užėmė Salonikų klubas.

E.Bendžius žaidė rezultatyviausiai tarp Lietuvos krepšininkų. Jo vidurkiai buvo 13,2 taško ir 5,3 atkovoto kamuolio. O.Olisevičius įmesdavo 10,2 taško, R.Ivanauskas pelnydavo 6 taškus ir atkovodavo 5,8 kamuolio.

Taškai

Į Čempionų lygos rezultatyviausių krepšininkų dešimtuką patenka vien amerikiečiai. Šešių žaidėjų vidurkis pirmajame etape buvo didesnis negu 20 taškų: Maurice‘as Kempas („Bnei Herclija“) įmesdavo 25,4 taško, T.J.Shortsas („Telekom“) – 24,2, Marcusas Fosteris („Rytas“) – 21,2, Robas Gray („Tofaş“) – 20,7, Errickas McCollumas („Karşıyaka“) – 20,3, Mattas Mitchellas (SIG) – 20,2.

Rezultatyviausias europietis buvo vengras Zoltanas Perlas iš „Falco“. Jis pelnydavo 17,7 taško ir turnyre pagal rezultatyvumą yra 13-as.

Pirmojo etapo grupių lentelės

A grupė: Strasbūro SIG – 4, Mursijos UCAM – 4, Bursos „Tofaş“ – 2, Sombathejaus „Falco“ – 2.

B grupė: Bonos „Telekom“ – 5, Atėnų AEK – 3, Izmyro „Karşıyaka“ – 2, „Reggiana“ – 2.

C grupė: Stambulo „Galatasaray“ – 4, Holono „Hapoel“ – 4, „Oostende“ – 3, Varšuvos „Legia“ – 1.

D grupė: „Bilbao“ – 4, Stambulo „Bahcesehir“ – 3, Aleksandrovaco „Igokea“ – 3, „Nymburk“ – 2.

E grupė: Jeruzalės „Hapoel“ – 5, Liudvigsburgo „Riesen“ – 4, Stambulo „Darüşşafaka“ – 2, Orhuso „Bakken Bears“ – 1.

F grupė: „Manresa“ – 4, Lisabonos „Benfica“ – 4, Limožo CSP – 3, Rygos VEF – 1.

G grupė: Malagos „Unicaja“ – 5, Dižono JDA – 3, Salonikų PAOK – 2, Sasario „Dinamo“ – 2.

H grupė: Lagūnos „Tenerife“ – 4, Vilniaus „Rytas“ – 3, Atėnų „Peristeri“ – 3, „Bnei Herclija“ – 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.