EUROLYGA 2023

Europos taurės pirmojo rato pabaigtuvės: ką iki švenčių nuveikė „Lietkabelis“ ir jo varžovai

Vyrų krepšinio Europos taurės turnyre kovojančios komandos pasiekė grupės varžybų pusiaukelę. Lietuvos vicečempionas Panevėžio „Lietkabelis“ laimėjo mažiau nei pusę rungtynių ir užima vietą A grupės lentelės antrojoje pusėje.

Europos taurės turnyre šį sezoną „Lietkabelio“ krepšininkų vėl laukia 18 rungtynių grupės varžybose.<br>G.Šiupario nuotr.
Europos taurės turnyre šį sezoną „Lietkabelio“ krepšininkų vėl laukia 18 rungtynių grupės varžybose.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-12-22 11:49

„Lietkabelis“

Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkai per pirmąjį ratą laimėjo ketverias iš devynerių rungtynių ir A grupėje dalijasi septintąją vietą su Brešos „Germani“ komanda.

Jei panevėžiečių padėtis per antrąjį ratą nepasikeistų, jie įvykdytų pagrindinę užduotį ir patektų į atkrintamąsias varžybas, į kurias bilietus gaus net aštuonios iš dešimties grupės komandų. Tačiau svarbu ir užimti kuo aukštesnę vietą bei užsitikrinti aikštės pranašumą bent viename atkrintamųjų varžybų rate.

Šiuo metu „Lietkabelis“ devintąją vietą užimančią Klužo „Universitatea“ ekipą lenkia vos vienu tašku. Tačiau nuo komandų, kurios A grupėje dalijasi 3–6 vietas panevėžiečiai taip pat atsilieka tik vienu tašku.

Rudenį ir žiemos pradžioje „Lietkabelis“ aštuonis turus žygiavo labai ritmingai: laimėjo visas ketverias rungtynes savo aikštėje ir pralaimėjo visas ketverias rungtynes išvykose. Iš ritmo LKL vicečempionus išmušė tik šią savaitę į Panevėžį atvykęs Badalonos „Joventut“ klubas, kuriam „Lietkabelis“ nusileido 76:90.

Panevėžio komandoje per pirmąjį ratą naudingiausiai žaidė Jamelas Morrisas (14,4 tšk.), Kristianas Kullamäe (12 tšk.), Benas Griciūnas (10,4 tšk.), Vytenis Lipkevičius (9,6 tšk.) ir György Golomanas (9,3 tšk.).

Željko Šakičius įmesdavo vidutiniškai 11 taškų, bet dėl traumų žaidė tik penkerias rungtynes.

J.Morrisas pagal rezultatyvumą turnyre užima 17-ąją vietą.

Legionierius

Europos taurės turnyre žaidžiantiems užsienio klubams atstovauja tik vienas Lietuvos krepšininkas. Prieš kelis mėnesius iš Amerikos grįžęs Arnoldas Kulboka kovoja dėl Patrų „Prometheas“ pergalių.

B grupėje žaidžiantis „Prometheas“ dažniau laimi negu pralaimi ir per pirmąjį ratą iškovojo penkias pergales. Patrų komanda dalijasi ketvirtąją vietą.

24 metų A.Kulboka yra vienas iš dviejų Patrų komandos ramsčių. Lietuvis pelno 14,6 taško ir atkovoja 7,2 kamuolio. Jis turnyre užima 16-ąją vietą pagal pelnomus taškus ir septintąją vietą pagal atkovotus kamuolius.

Patrų komandoje rezultatyviau žaidžia tik amerikietis Joe Youngas, kurio vidurkis – 23,4 taško. 30-metis įžaidėjas J.Youngas yra rezultatyviausias Europos taurės turnyro krepšininkas.

J.Youngas ir A.Kulboka per pirmąjį ratą pelnė du penktadalius „Prometheas“ taškų (295 iš 737).

Įdomu, kad Patrų komanda kelias praėjusias savaites žaidė priešingai nei „Lietkabelis“. „Prometheas“ nuo lapkričio vidurio laimėjo abejas rungtynes išvykose ir pralaimėjo visas trejas rungtynes namie.

Lyderiai

Nė vienoje grupėje nėra aiškių lyderių. Net geriausiai žaidžiančios komandos per devynis turus patyrė bent po du pralaimėjimus.

Pirmajame rate geriausiai žaidė po septynias pergales iškovojusios Ankaros „Türk Telekom“ ir Las Palmo „Gran Canaria“ komandos. Jos dalijasi pirmąją vietą B grupėje.

Po šešis kartus laimėjo A grupės lyderiai Badalonos „Joventut“ ir Burgo „Jeunesse Laïque“ bei B grupėje trečiąją vietą užimantis „Paris“.

Autsaideriai

Europos taurės varžybų sistema yra švelni – po pirmojo etapo iš turnyro pasitrauks tik po dvi silpniausias grupių komandas.

Iki grupių varžybų pabaigos dar liko visas ratas, tad net ir autsaideriams dar anksti kelti baltą vėliavą. Vis dėlto norint išsikapstyti iš paskutiniųjų vietų, reikės paplušėti, ypač lentelių apačioje įstrigusiems Vroclavo „Śląsk“, Trento „Dolomiti Energia“ ir Liublianos „Olimpija“.

„Śląsk“ per pirmąjį ratą laimėjo tik vieną kartą ir užima paskutinę dešimtąją vietą B grupėje. Vroclavo komanda pirmąją pergalę iškovojo tik devintajame ture, o iki tol patyrė aštuonis iš eilės pralaimėjimus.

„Dolomiti Energia“ pasiekė dvi pergales ir B grupėje yra priešpaskutinė.

Dideles ambicijas deklaruojanti „Olimpija“ gana nelauktai atsidūrė A grupės lentelės apačioje. Garsiausia Slovėnijos komanda per pirmąjį ratą laimėjo tik dvejas rungtynes.

Taškai

Kaip jau minėta, rezultatyviausias Europos taurės turnyro krepšininkas yra „Prometheas“ lyderis J.Youngas (23,4 tšk.), kuris anksčiau rungtyniavo NBA, G lygoje bei Kinijos klubuose ir tik prieš šį sezoną pirmą kartą pasirašė sutartį su Europos klubu.

Į rezultatyviausių krepšininkų penketą taip pat patenka amerikietis Kyle‘as Allmanas iš „Paris“ (18,9 tšk.), turkas Onuralpas Bitimas iš „Bursaspor“ (18,4 tšk.), amerikietis Yogi Ferrellas iš „Olimpija“ (17,9 tšk.) ir prancūzas Axelis Bouteille‘is iš „Türk Telekom“ (17,1 tšk.).

Grupių lentelės

A grupė: Badalonos „Joventut“ – 6, Burgo „Jeunesse Laïque“ – 6, Venecijos „Reyer“ – 5, Slobožansko „Prometej“ – 5, „Bursaspor“ – 5, Ulmo „ratiopharm“ – 5, Brešos „Germani“ – 4, Panevėžio „Lietkabelis“ – 4, Klužo „Universitatea“ – 3, Liublianos „Olimpija“ – 2.

B grupė: Ankaros „Türk Telekom“ – 7, Las Palmo „Gran Canaria“ – 7, „Paris“ – 6, Tel Avivo „Hapoel“ – 5, Podgoricos „Budućnost“ – 5, Patrų „Prometheas“ – 5, Londono „Lions“ – 4, Hamburgo „Towers“ – 3, Trento „Dolomiti Energia“ – 2, Vroclavo „Śląsk“ – 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.