EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: lietuvių pamėgtas skaičius, L. Biručio rekordas ir nestabilus E. Ulanovas

Savo geriausias savybes prisiminęs Rokas Giedraitis paskutiniajame 2022 metų Eurolygos ture buvo labiausiai pastebimas Lietuvos krepšininkas ir pakartojo šio sezono Eurolygos lietuvių taškų rekordą. Laurynas Birutis pasiekė karjeros rekordą, bet jo rezultatas buvo dukart mažesnis.

E.Ulanovas ir K.Lukošiūnas.<br>G. Bitvinsko nuotr.
E.Ulanovas ir K.Lukošiūnas.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
L.Birutis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
L.Birutis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karolis Lukošiūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karolis Lukošiūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Ulanovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Ulanovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 31, 2022, 9:22 AM

Rokas Giedraitis

„Baskonia“ starto penketo puolėjas pirmoje rungtynių atakoje nepataikė iš po krepšio bandydamas pakartoti netaiklų komandos draugo metimą, bet antrąją minutę netikėtu tritaškiu greitoje atakoje pelnė pirmuosius komandos taškus. R.Giedraitis labai ryžtingai žaidė puldamas, ypač varžovų baudos aikštelėje (vien pirmajame kėlinyje pelnė 9 taškus), o pirmajame kėlinyje atidžiai dengė Dž.Musą, paskui – M.Hezonją. Tačiau po pertraukos G.Deckas lietuviui buvo daug kietesnis riešutas. R.Giedraitis su argentiniečiu atsiskaitė ketvirtajame kėlinyje pataikydamas du tritaškius.

R.Giedraitis žaidė beveik 31 min., pelnė 21 tašką (4/6 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 4/4 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir išprovokavo 3 pražangas. Jis pasiekė asmeninį sezono taškų rekordą (jo karjeros rekordas yra 26 taškai).

Eurolygos lyderių rungtynėse „Baskonia“ (11–5) namie nugalėjo Madrido „Real“ (10–6) klubą 92:86. Vitorijos komanda įsibėgėjus antrajam kėliniui atsiliko 8 taškų skirtumu, bet po to kelių minučių tarpsnį laimėjo 28:4 (rezultatas tapo 54:38). Nors po pertraukos „baltieji“ vėl priartėjo vieno metimo atstumu, „Baskonia“ visos persvaros neišbarstė.

Laurynas Birutis

„Žalgirio“ vidurio puolėjas į aikštę įėjo 7-ąją min. L.Birutis pirmuosius taškus pelnė parodęs įgūdžius žaisti nusisukus nuo krepšio, bet paskui dukart nepasinaudojo puikiomis progomis, kurias pats sau susikūrė atlikęs apgaulingus judesius. Po pertraukos Kauno komandos milžinas pranoko ir D.Hallą, ir D.Motiejūną kovodamas dėl kamuolio po varžovų krepšiu. Būtent taisydamas netaiklius komandos draugų metimus L.Birutis surinko didelę savo taškų dalį.

Karjeros rezultatyvumo rekordą pasiekęs L.Birutis žaidė 20,5 min., pelnė 10 taškų (4/7 dvitaškių, 2/3 baudų), atkovojo 7 kamuolius ir prasižengė 3 kartus. Jo karjeros rekordas iki šios savaitės buvo 8 taškai (šį sezoną jis po 8 taškus pelnė dukart).

Be L.Lekavičiaus ir M.Kalniečio žaidęs „Žalgiris“ (8–8) išvykoje pralaimėjo „Monaco“ (11–5) komandai 82:84. Kauniečiai labai ilgai pirmavo, kelis kartus – dviženkliu skirtumu, bet Monako krepšininkai ketvirtojo kėlinio viduryje persvėrė rezultatą ir paskutinėmis sekundėmis apsigynė nuo svarbiausios „Žalgirio“ atakos.

„Žalgiris“ kitas rungtynes žais ketvirtadienį (sausio 5 d.) namie su „Fenerbahçe“.

Donatas Motiejūnas

„Monaco“ starto penketo vidurio puolėjas rungtynių pradžioje bandė kankinti kauniečius pusiau kabliais, bet atlikti jo vizitine kortele tapusį veiksmą D.Motiejūnui pavyko tik dukart. D.Motiejūnas, žaisdamas prieš savo buvusią komandą, dabartinius „Žalgirio“ aukštaūgius puldamas pranoko tik trumpame tarpsnyje trečiojo kėlinio pradžioje. Darbo ginantis jam parūpino komandos draugai, dažnai praleisdavę į baudos aikštelę K.Evansą, prie šoktelėjęs D.Motiejūnas be priežiūros palikdavo tiesioginį varžovą.

D.Motiejūnas žaidė 22 min., pelnė 7 taškus (3/6 dvitaškių, 1/2 baudų), atkovojo 6 kamuolius ir išprovokavo 4 pražangas.

Edgaras Ulanovas

„Žalgirio“ starto penketo puolėjas dažnai žaisdavo vienas prieš vieną, bet varžovai buvo tam pasiruošę, todėl E.Ulanovui tekdavo įveikti kietą pasipriešinimą, Nors kauniečių kapitonas jau antrąją minutę pelnė pirmuosius taškus, po to iki pertraukos nė vienas iš keturių jo metimų tikslo nepasiekė. Po pertraukos E.Ulanovas pelnė kelis taškus, bet buvo lyg ne savo rogėse, o jo klaida likus žaisti 4 minutes leido varžovams išlyginti rezultatą ir perimti emocinę persvarą. Likus žaisti 20 sek. E.Ulanovas trimis baudos metimais sumažino atsilikimą iki vieno taško, tačiau paskutinėje atakoje per ilgai dvejojo, varinėdamas kamuolį ir nenuspręsdamas, ką daryti, ir galiausiai netiksliai atliko perdavimą.

E.Ulanovas žaidė 26 min., pelnė 12 taškų (2/7 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 8/8 baudų), išprovokavo 5 pražangas ir 3 kartus suklydo.

Tomas Dimša

„Žalgirio“ gynėjas 3-iąją min. pakeitė traumą patyrusį D.Giedraitį. Jis netrukus laisvas pataikė tritaškį, o paskui ne kartą nustebino varžovus netikėtais sprendimais. Vis dėlto net įgijęs pranašumą, T.Dimša ne visuomet sugebėdavo pelnyti taškus. Paskutinės minutės pradžioje T.Dimšos tritaškis, kuriuo jis sumažino atsilikimą iki vieno taško, vėl sustiprino komandos viltį, bet dar sykį grįžti į priekį „Žalgiriui“ nepavyko.

T.Dimša žaidė 19 min., pelnė 8 taškus (1/2 dvitaškių, 2/3 tritaškių) ir 3 kartus prasižengė.

Tadas Sedekerskis

„Baskonia“ puolėjas priešpaskutinę pirmojo kėlinio minutę pakeitė R.Giedraitį. T.Sedekerskis nepakankamai tiksliai žaidė gindamasis ir antrojo kėlinio viduryje prasižengė antrąjį kartą, bet liko aikštėje ir padėjo Vitorijos komandai įpūsti įprastą antrojo kėlinio puolimo viesulą. T.Sedekerskis vienintelius taškus pelnė antrajame kėlinyje.

Jis žaidė beveik 13 min., pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio) ir atkovojo 3 kamuolius.

Artūras Gudaitis

Vidurio puolėjas ketvirtą kartą pradėjo rungtynes „Panathinaikos“ starto penkete ir pirmoje komandos atakoje nesugebėjo pralaužti M.Fallio gynybos. Po to aukštaūgiai apsikeitė keliais aštriais dūriais, bet prancūzas žaidė įvairiau ir pavojingiau (vien pirmajame kėlinyje pelnė 11 taškų) ir pirmojo kėlinio viduryje privertė lietuvį prasižengti antrą kartą. Per kitus kėlinius A.Gudaitis buvo atkirstas nuo komandos draugų ir didelio pavojaus nekėlė.

Jis žaidė 19 min., pelnė 4 taškus (2/4 dvitaškių), atkovojo 3 kamuolius ir prasižengė 3 kartus.

„Panathinaikos“ (6–10) namie Graikijos klubų dvikovoje pripažino „Olympiakos“ (10–6) pranašumą 71:95. Pirmajame kėlinyje pirmaujanti komanda keitėsi net 11 kartų, bet per pusę antrojo kėlinio „raudonieji“ susikrovė 22 taškų persvarą ir OAKA tribūnos nutilo.

Dovydas Giedraitis

„Žalgirio“ starto penketo gynėjas trečiąją minutę greitoje atakoje, kurią kauniečiai pradėjo po D.Motiejūno klaidos, pelnė pirmuosius savo taškus, bet patyrė nedidelę traumą ir buvo pakeistas. D.Giedraitis į aikštę grįžo antrojo kėlinio pabaigoje, tačiau žaidė trumpai.

Jis žaidė beveik 4 min. ir pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio).

Karolis Lukošiūnas

„Žalgirio“ gynėjas į aikštę įėjo 8-ąją min. Pirmoje antrojo kėlinio atakoje jis pataikė tritaškį, po kurio skirtumas pirmą kartą tapo dviženklis (29:17), po to pridėjo dvitaškį iš vidutinio nuotolio. Vis dėlto K.Lukošiūnas daugiausia bėgiojo be kamuolio.

Jis žaidė beveik 17 min., pelnė 5 taškus (1/1 dvitaškio, 1/2 tritaškių) ir prasižengė 5 kartus.

Arnas Butkevičius

„Žalgirio“ puolėjas į aikštę įėjo 5-ąją min. Trečiojo kėlinio pradžioje A.Butkevičius erzinančiu kibumu galutinai iš kantrybės išvedė ir iki tol vietos aikštėje neradusį M.Jamesą, bet puolant kone vienintelis naudingas jo veiksmas buvo tritaškis ketvirtojo kėlinio pradžioje.

A.Butkevičius žaidė 17,5 min., pelnė 3 taškus (0/1 dvitaškio, 1/4 tritaškių), atkovojo 5 kamuolius ir prasižengė 3 kartus.

Marius Grigonis

„Panathinaikos“ gynėjas į aikštę pirmą kartą buvo įleistas tik antrajame kėlinyje. Jis greitai gavo pražangą, kuri nesutrukdė K.Sloukui pelnyti du taškus, o puldamas žaidė pasyviai ir iki pertraukos nė karto nemetė į krepšį. M.Grigonis taškus rinko tik tada, kai jau buvo aišku, kad varžovai laimės triuškinamu skirtumu.

Jis žaidė 12,5 min., pelnė 4 taškus (1/1 tritaškio, 1/2 baudų) ir išprovokavo 3 pražangas.

Ignas Brazdeikis

„Žalgirio“ puolėjas nuo suolo pakilo 7-ąją min. Vos įėjęs į aikštę jis dukart paeiliui neapsigynė nuo A.Diallo, o antrojo kėlinio pradžioje gavo antrąją pražangą ir vėl buvo pakeistas. Antrojo kėlinio pabaigoje, pataisęs netaiklų komandos draugo metimą, I.Brazdeikis pelnė pirmuosius savo taškus, bet po pertraukos jo indėlio į puolimą vėl beveik nebuvo.

I.Brazdeikis žaidė 14,5 min., pelnė 3 taškus (1/4 dvitaškių, 1/2 baudų) ir atkovojo 4 kamuolius.

Rokas Jokubaitis

„Barcelona“ įžaidėjas į aikštę įėjo 8-ąją min. jis labai ilgai varinėdavosi kamuolį ir pats save įvarydavo į kampą. R.Jokubaitis net ir vienintelius taškus pirmojo kėlinio pabaigoje pelnė po pusiau priverstinio, sudėtingo metimo.

Jis žaidė beveik 12 min. ir pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio, 0/1 tritaškio). Ketvirtajame kėlinyje ir per pratęsimą R.Jokubaitis nežaidė.

„Barcelona“ (11–5) išvykoje per pratęsimą palaužė „Crvena Zvezda“ (8–8) komandą 99:94. Nors pirmajame kėlinyje „Barça“ nutolo dviženkliu skirtumu, belgradiečiai greitai grąžino lygsvarą, o ketvirtajame kėlinyje jau „mėlyniems-granatiniams“ reikėjo vytis dviženkliu skirtumu pirmavusius šeimininkus. Pavyti pavyko, o aidint ketvirtojo kėlinio sirenai rezultatą išlygino N.Mirotičius. Pratęsimo pradžioje už dvi technines pražangas buvo pašalintas „Barcelona“ treneris Š.Jasikevičius. Tuo tarpu Barselonos krepšininkai žaidė ramiai ir iškovojo pergalę.

Savaitės skaičiai

1

Karolis Lukošiūnas šį sezoną pataikė vieną dvitaškį. „Žalgirio“ gynėjas per 11 rungtynių iš dviejų taškų zonos metė vos du kartus: šeštajame ture į ALBA krepšį nepataikė, šią savaitę per rungtynes su „Monaco“ įmetė iš vidutinio nuotolio. Atakuodamas iš trijų taškų zonos K.Lukošiūnas pataikė 6 iš 14 metimų (42,9 proc.).

3

Rokas Giedraitis ketvirtadienį įmetė tris tritaškius. Prieš tai nuo lapkričio vidurio „Baskonia“ puolėjas per septynerias rungtynes pataikė vos 2 iš 22 tolimų metimų, bet per paskutiniąsias metų rungtynes jo ranka vėl buvo tvirta ir R.Giedraitis per rungtynes su „Real“ klubu pataikė 3 iš 6 tritaškių.

Jo sezono vidurkis vis dar yra neaukštas – 30,2 proc. (16 iš 53 tritaškių).

21

Rokas Giedraitis, šiame ture pelnęs 21 tašką, pakartojo Lietuvos krepšininkų sezono rezultatyvumo rekordą. Šį sezoną per Eurolygos rungtynes po 21 tašką taip pat pelnė žalgiriečiai Ignas Brazdeikis, Edgaras Ulanovas ir Tomas Dimša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.