EUROLYGA 2023

Eurolygos pirmojo rato skaičiai: kas rezultatyviausi, kas geriau žaidžia svečiuose ir kur renkasi daugiausia žiūrovų

Kuris Lietuvos krepšininkas žaidžia rezultatyviausiai? Kelios komandos pakeitė trenerius? Į kurią areną ateina daugiausiai sirgalių? Ką idealiai daro buvęs žalgirietis Thomasas Walkupas? Kuri komanda išvykose rungtyniauja dukart geriau nei namie?

Didžiausia krepšinio aistruolių svajonė – Eurolygos finalo ketverto turnyre išvysti Kauno „Žalgirio“ krepšininkus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Didžiausia krepšinio aistruolių svajonė – Eurolygos finalo ketverto turnyre išvysti Kauno „Žalgirio“ krepšininkus.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Gudaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Gudaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T. Sedekerskis.<br>Baskonia twitter nuotr.
T. Sedekerskis.<br>Baskonia twitter nuotr.
 Th.Walkupas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Th.Walkupas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mantas Kalnietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mantas Kalnietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Vezenkovas.<br>Imago/Scanpix nuotr.
A.Vezenkovas.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 8, 2023, 1:09 PM

Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus – įdomiausių šią savaitę pasibaigusio Eurolygos pirmojo rato skaičių rinkinyje.

1

Nuo sezono pradžios trenerį pakeitė tik vienas klubas. Lapkričio viduryje Belgrado „Crvena Zvezda“ atleido labai trumpai dirbusį Vladimirą Jovanovičių ir pasirašė sutartį su juodkalniečiu Duško Ivanovičiumi.

2

Tik dviejų Lietuvos krepšininkų rezultatyvumo vidurkis yra dviženklis Kauno „Žalgirio“ kapitonas Edgaras Ulanovas pirmajame rate pelnydavo 11,2 taško, kitas žalgirietis Ignas Brazdeikis – 10,1 taško.

„Baskonia“ puolėjas Rokas Giedraitis ir „Monaco“ vidurio puolėjas Donatas Motiejūnas rinkdavo po 8,7 taško, „Panathinaikos“ gynėjas Marius Grigonis – 8,2 taško, „Panathinaikos“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis – 7,1 taško.

3

Eurolygos reguliarusis sezonas prasidėjo prieš tris mėnesius. Per šį laikotarpį geriausio mėnesio krepšininko prizais buvo apdovanoti „Monaco“ gynėjas amerikietis Mike‘as Jamesas (spalio), Pirėjo „Olympiakos“ puolėjas kiprietis-bulgaras Aleksandras Vezenkovas (lapkričio) ir Belgrado „Crvena Zvezda“ gynėjas argentinietis Luca Vildoza (gruodžio).

4

Pirmojo rato pabaigoje labiausiai įsibėgėjo Belgrado „Partizan“ klubas, šiuo metu tęsiantis keturių pergalių virtinę. Ilgiausios pirmojo rato pergalių virtinės truko po šešerias rungtynes. Lapkritį ir gruodžio pradžioje šešerias iš eilės rungtynes laimėjo Madrido „Real“, nuo lapkričio vidurio iki gruodžio vidurio – Belgrado „Crvena Zvezda“, lapkričio pabaigoje ir gruodį – Vitorijos „Baskonia“.

5

Po pirmojo rato pirmąją vietą dalijasi net penkios komandos. Pirėjo „Olympiakos“, Madrido „Real“, Vitorijos „Baskonia“, „Barcelona“ ir „Monaco“ per 17 rungtynių iškovojo po 11 pergalių.

10 pergalių pasiekė Stambulo „Fenerbahçe“, po 9 pergales – Kauno „Žalgiris“, Stambulo „Anadolu Efes“, Tel Avivo „Makabi“ ir Belgrado „Crvena Zvezda“.

Net dešimt komandų, kurios užima nuo pirmosios iki dešimtosios vietos, skiria vos dvi pergalės.

6

Šį sezoną šeši krepšininkai per Eurolygos rungtynes pelnė 30 ar daugiau taškų. Atėnų „Panathinaikos“ puolėjas Dwayne‘as Baconas ir Vitorijos „Baskonia“ gynėjas Markusas Howardas šią ribą pasiekė po du kartus.

Tačiau sezono rekordas priklauso Tel Avivo „Makabi“ gynėjui Lorenzo Brownui, kuris į Miuncheno „Bayern“ krepšį įmetė 36 taškus.

„Žalgirio“ gynėjas Keenanas Evansas pelnė 32 taškus per rungtynes su „Bayern“ klubu.

7

Kauno „Žalgiris“ per pirmąjį ratą savo arenoje iškovojo septynias pergales ir patyrė tik du pralaimėjimus. Kauniečiai namie nesugebėjo įveikti Atėnų „Panathinaikos“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ komandų.

Savo aikštėje geriau žaidžia tik dvi komandos. Vitorijos „Baskonia“ namie laimėjo 8 iš 9, Tel Avivo „Makabi“ – 7 iš 8 rungtynių.

Išvykose „Žalgiris“ laimėjo dvejas iš aštuonerių rungtynių. Lietuvos krepšinio lyderiai nugalėjo tik Vilerbane ir Valensijoje.

Įdomu, kad Milano „Olimpia“ išvykose žaidžia dukart geriau nei namie. Milano krepšininkai savo aikštėje laimėjo 2 iš 8 rungtynių, svečiuose – 4 iš 9 rungtynių.

8

Tik aštuoni europiečiai patenka tarp 25 rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų. 18,5 taško pelno kiprietis-bulgaras Aleksandras Vezenkovas iš Pirėjo „Olympiakos“, 17,9 taško – serbas Vasilije Micičius iš Stambulo „Anadolu Efes“, 15,2 taško – bosnis Džananas Musa iš Madrido „Real“, 14,9 taško – serbas Nemanja Nedovičius iš Belgrado „Crvena Zvezda“, 13,4 taško – prancūzas Mathias Lessort‘as iš Belgrado „Partizan“, 13,2 taško – prancūzas Nando De Colo iš Vilerbano ASVEL, 13 taškų – juodkalnietis Bojanas Dubljevičius iš „Valencia“, 12,9 taško – prancūzas Elie Okobo iš „Monaco“.

Jie įsiterpia tarp trylikos amerikiečių, trijų argentiniečių ir australo.

9

Per pirmąjį ratą komandos devynis kartus pelnė 100 ar daugiau taškų. Vitorijos „Baskonia“ ir Stambulo „Fenerbahçe“ triženklę ribą pasiekė po du kartus.

Sezono rekordas priklauso Pirėjo „Olympiakos“ klubui, kuris įmetė 117 taškų į Bolonijos „Virtus“ krepšį. „Olympiakos“ taip pat pirmauja ir pagal rezultatyvumo vidurkį (vid. 86,6 tšk.).

Per pirmąjį ratą buvo sužaistos 153 rungtynės.

10

Dešimties rungtynių nugalėtojai paaiškėjo per pratęsimą. „Monaco“, „Valencia“ ir Atėnų „Panathinaikos“ komandos laimėjo po du pratęsimus, Milano „Olimpia“ ir Belgrado „Partizan“ pralaimėjo po du pratęsimus.

Kauno „Žalgiris“ šį sezoną dar nežaidė nė vieno pratęsimo nei Eurolygoje, nei Lietuvos lygoje.

11

Dvi Vokietijos komandos Berlyno ALBA ir Miuncheno „Bayern“ kartu iškovojo tik vienuolika pergalių. ALBA laimėjo penkis kartus ir užima paskutinę 18-ąją vietą, šešias pergales pasiekęs „Bayern“ dalijasi priešpaskutinę vietą su Milano „Olimpia“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Vilerbano ASVEL.

Beje, ALBA nuo spalio pabaigos iki gruodžio pabaigos pralaimėjo 12 iš eilės rungtynių. Tai – ilgiausia šio sezono nesėkmių virtinė. Panašiu metu (nuo spalio pabaigos iki gruodžio vidurio) devynerias iš eilės rungtynes pralaimėjo Milano „Olimpia“.

12

Dvylika krepšininkų pirmajame rate visas 17 rungtynių pradėjo starto penkete. Tarp jų – du Kauno „Žalgirio“ krepšininkai Edgaras Ulanovas ir Keenanas Evansas bei keturi buvę Lietuvos klubų legionieriai Nigelas Hayesas (Stambulo „Fenerbahçe“), Vasilije Micičius (Stambulo „Anadolu Efes“), Thomasas Walkupas (Pirėjo „Olympiakos“) ir Nicolasas Laprovittola („Barcelona“).

16

Gausiausio palaikymo sulaukiančios Belgrado „Partizan“ komandos lankomumo vidurkis yra didesnis nei 16 tūkstančių žiūrovų. Į Belgrado areną šį sezoną ateina vidutiniškai 16634 sirgaliai.

Antrąją vietą užima Kauno „Žalgiris“, sulaukiantis 14626 žiūrovų. Daugiau nei dešimt tūkstančių sirgalių palaiko Stambulo „Anadolu Efes“ (13904), Stambulo „Fenerbahçe“ (10253) ir Tel Avivo „Makabi“ (10317) krepšininkus.

Paskutinę vietą lankomumo lentelėje užima „Monaco“, į kurio namų rungtynes ateina 4038 žiūrovai.

18

Šį sezoną Eurolygoje bent trumpai žaidė 18 Lietuvos krepšininkų. Tiesa, jaunieji žalgiriečiai Motiejus Krivas, Kajus Kublickas ir Liutauras Lelevičius žaidė labai trumpai ir taškų nepelnė. Taškų taip pat nepelnė vos dvejas rungtynes žaidęs „Žalgirio“ veteranas Mantas Kalnietis.

19

Pirėjo „Olympiakos“ gynėjas Thomasas Walkupas pirmajame rate pataikė visus 19 baudos metimų. Tarp krepšininkų, kurie atliko daugiau nei 10 baudos metimų, jis vienintelis nesuklydo nė karto.

Tarp šios statistikos kategorijos lyderių yra ir Kauno „Žalgirio“ gynėjas Lukas Lekavičius. Jis pataikė 19 iš 20 baudų (95 proc.) ir dalijasi penktąją vietą.

20

„Žalgiris“ didžiausią pergalę pasiekė paskutinėse pirmojo rato rungtynėse, kuriose 20 taškų skirtumu nugalėjo Stambulo „Fenerbahçe“ komandą 86:66. Kauno komanda dviženkliu skirtumu laimėjo tik dukart (prieš tai 17 taškų skirtumu nugalėjo Vilerbane), o tokiu skirtumu pralaimėjo penkis kartus. Didžiausią pralaimėjimą „Žalgiris“ patyrė namie žaisdamas su Stambulo „Anadolu Efes“, kuriam nusileido 60:86.

21

Rezultatyviausio Eurolygos krepšininko Dwayne‘o Bacono vidurkis yra beveik 21 taškas. Sezonui jau prasidėjus į Atėnų „Panathinaikos“ atvykęs amerikietis pelno 20,9 taško.

Antrąją vietą pagal rezultatyvumą užima Stambulo „Anadolu Efes“ krepšininkas Willas Clyburnas, įmetantis 19,1 taško, trečiąją – Pirėjo „Olympiakos“ lyderis Aleksandras Vezenkovas, renkantis 18,5 taško.

Paskutinėse pirmojo rato rungtynėse sunkią traumą patyręs Kauno „Žalgirio“ lyderis Keenanas Evansas užima septintąją vietą. Jo vidurkis – 15,9 taško.

27

Atėnų „Panathinaikos“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis nepataikė net 27 baudos metimų (pataikė 25 iš 52). Tai – didžiausias skaičius tarp visų Eurolygos žaidėjų.

Trys prasčiausiai šį sezoną baudas metantys krepšininkai yra vidurio puolėjai iš Baltijos šalių. Estas Maikas Kotsaras iš Vitorijos „Baskonia“ pataikė 39,5 proc. baudų (17/43), Donatas Motiejūnas iš „Monaco“ – 45 proc. (18/40), A.Gudaitis – 48,1 proc. (25/52).

29

Vitorijos „Baskonia“ puolėjas Tadas Sedekerskis įmetė 29 dvitaškius. Jo dvitaškių taiklumas yra 76,3 proc. (29/38). Pagal šį rodiklį T.Sedekerskis užima antrąją vietą ir labai nežymiai atsilieka tik nuo Pirėjo „Olympiakos“ milžino Moustaphos Fallio (76,5 proc.).

33

Daugiau nei po 33 minutes per rungtynes aikštėje praleidžia tik du krepšininkai. Abu sunkiausiai pakeičiami žaidėjai vilki Stambulo „Anadolu Efes“ aprangą. Tai – Vasilije Micičius (vid. 33,8 min.) ir Willas Clyburnas (vid. 33,6 min.).

46

Pirėjo „Olympiakos“ krepšininkai gruodžio pradžioje namie nugalėjo Bolonijos „Virtus“ klubą net 46 taškų skirtumu 117:71. Tai – šio sezono rekordas.

46

Madrido „Real“ vidurio puolėjas Walteris Tavaresas per pirmąjį ratą blokavo 46 varžovų metimus (vid. 2,7). Pagal šį statistikos rodiklį Žaliojo Kyšulio milžinas artimiausią varžovą lenkia daugiau nei dukart. Antrąją vietą besidalinantys Kevarriusas Hayesas iš Kauno „Žalgirio“ ir Giorgos Papagiannis iš Atėnų „Panathinaikos“ blokavo po 21 metimą (vid. 1,2).

W.Tavaresas taip pat yra pirmas pagal gautas pražangas (vid. 3,3).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?