EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: įspūdingas R. Giedraičio šeštasis pojūtis, pusė E. Ulanovo ir slaptas „Panathinaikos“ agentas

Eurolygos 21-ajame ture nė vieno Lietuvos krepšininko rezultatyvumas nebuvo dviženklis, tačiau Rokas Giedraitis aikštėje atliko begalę kitų naudingų darbų, pasiekė įspūdingą asmeninį atkovotų kamuolių rekordą ir žymiai prisidėjo prie Vitorijos „Baskonia“ pergalės prieš Eurolygos čempionus. Labiausiai šią savaitę nuvylė Lukas Lekavičius, kuris labiau padėjo ne Kauno „Žalgiriui“, bet savo buvusiai komandai Atėnų „Panathinaikos“.

R. Giedraitis<br>Baskonia twitter nuotr.
R. Giedraitis<br>Baskonia twitter nuotr.
Marius Grigonis.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Marius Grigonis.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Gudaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Gudaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laurynas Birutis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laurynas Birutis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ignas Brazdeikis<br>zalgiris.lt nuotr.
Ignas Brazdeikis<br>zalgiris.lt nuotr.
Arnas Butkvičius<br>zalgiris.lt nuotr.
Arnas Butkvičius<br>zalgiris.lt nuotr.
Tomas Dimša<br>zalgiris.lt nuotr.
Tomas Dimša<br>zalgiris.lt nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius<br>zalgiris.lt nuotr.
Lukas Lekavičius<br>zalgiris.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jan 28, 2023, 8:44 AM

Rokas Giedraitis**

„Baskonia“ starto penketo puolėjas vėl neatrišo krepšio mėtydamas iš toli, bet tai buvo vienintelis jo žaidimo trūkumas.

R.Giedraitis gindamasis išstūmė į nepatogias padėtis W.Clyburną, pradėdavo „Baskonia“ greitas atakas, pasitelkęs šeštąjį pojūtį vis atsidurdavo ten, kur atskriedavo kamuolys po netaiklių metimų ir atliko tris sirgalius iš vietų pakėlusius vaizdingus perdavimus. R.Giedraitis visus taškus pelnė arba baudos metimais, arba iš po krepšio.

Jis žaidė 35 minutes, pelnė 7 taškus (2/6 dvitaškių, 0/4 tritaškių, 3/4 baudų), atkovojo 18 kamuolių, atliko 6 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 4 pražangas.

R.Giedraitis pasiekė asmeninį karjeros ir pakartojo šio Eurolygos sezono atkovotų kamuolių rekordą. Taip pat po 18 kamuolių praėjusiuose turuose atkovojo W.Tavaresas („Real“) ir Y.Fallis (ASVEL). R.Giedraičio karjeros rekordas iki šios savaitės buvo 9 atkovoti kamuoliai.

Absoliutus turnyro rekordas priklauso graikui Antoniui Fotsiui, kuris 2007 m. žaisdamas Maskvos „Dinamo“ komandoje per vienas rungtynes atkovojo 24 kamuolius.

Lietuvių rekordą pasiekė D.Motiejūnas. 2011 metais tuometinis Gdynės „Prokom“ žaidėjas atkovojo 21 kamuolį.

Be nedidelę traumą patyrusio Tado Sedekerskio žaidusi „Baskonia“ (12–9) namie po pratęsimo nugalėjo Eurolygos čempiono vardą ginantį „Anadolu Efes“ (10–11) klubą 114:111.

Vitorijos komanda pirmojoje pusėje beveik visą laiką pirmavo, bet antrojo kėlinio pabaigoje varžovai persvėrė rezultatą, o ketvirtojo kėlinio viduryje Stambulo krepšininkai pirmavo 11 taškų skirtumu.

„Baskonia“ užteko laiko, kad išlygintų rezultatą, o paskui šeimininkai truputį tiksliau žaidė permainingame pratęsime.

Donatas Motiejūnas**

„Monaco“ starto penketo vidurio puolėjas pirmajame kėlinyje kamuolio beveik negaudavo, bet kietai stumdėsi abiejose baudos aikštelėse ir išstūmė iš po savo krepšio B.Daviesą.

Nors D.Motiejūnas pirmuosius taškus pelnė tik antrojo kėlinio viduryje, pasikeitus puolimo pobūdžiui, jis dažniau atsidurdavo puolimo smaigalyje ir komandos draugų nenuvildavo.

D.Motiejūnas žaidė 14,5 min., pelnė 7 taškus (2/3 dvitaškių, 3/3 baudų), atkovojo 4 kamuolius ir išprovokavo 5 pražangas. Jis pirmą kartą šį sezoną per rungtynes pataikė visus tris baudos metimus.

Beveik visas rungtynes nedideliu skirtumu pirmavęs „Monaco“ (13–8) namie nugalėjo paskutinę vietą užimančią „Olimpia“ (6–15) komandą 101:88.

Laurynas Birutis**

„Žalgirio“ vidurio puolėjas į aikštę įėjo 7-ąją min. ir netrukus pelnė pirmuosius taškus laiku kyštelėjęs ranką po netaiklaus komandos draugo metimo.

Po to L.Birutis puikiai pergudravo A.Gudaitį pabaigdamas trijų taškų vertės ataką ir visas rungtynes beveik niekuo nenusileido labiau patyrusiam tautiečiui iš varžovų komandos.

L.Birutis gerai užsiimdavo padėtį prie varžovų krepšio, tačiau komandos draugai to neįvertindavo ir kelis kartus neatliko perdavimo vidurio puolėjui.

L.Birutis žaidė beveik 18 min., pelnė 9 taškus (3/3 dvitaškių, 3/3 baudų), išprovokavo 4 pražangas ir prasižengė 3 kartus.

„Žalgiris“ (12–9) išvykoje iššvaistė didelę persvarą ir pralaimėjo „Panathinaikos“ (8–13) klubui 65:89. Kauniečiai per kelias minutes įgijo dviženklę persvarą 14:4, po antrojo kėlinio pirmavo 42:27, bet po pertraukos įstrigo varžovų gynyboje ir nesustabdė jų puolimo.

„Panathinaikos“, kuris iki pertraukos pelnė 27 taškus, vien trečiajame kėlinyje surinko 37 taškus. Tuo tarpu „Žalgiris“ per pirmąjį kėlinį įmetė 24 taškus, per visą antrąją pusę (trečiąjį ir ketvirtąjį kėlinius) – 23 taškus.

Artūras Gudaitis**

„Panathinaikos“ vidurio puolėjas nuo suolo pakilo 8-ąją min. Kai aikštėje nebūdavo L.Biručio, A.Gudaitis kauniečių baudos aikštelėje jautėsi kaip žuvis vandenyje ir kėlė didelę grėsmę kiekvieną kartą gavęs kamuolį.

Tačiau prie baudos metimų linijos A.Gudaitis jautėsi kaip į krantą išmesta žuvis, o grumdamasis su L.Biručiu persvaros neįgijo.

A.Gudaitis žaidė 18,5 min., pelnė 7 taškus (3/3 dvitaškių, 1/5 baudų), perėmė 3 kamuolius, išprovokavo 3 pražangas ir prasižengė 3 kartus.

Marius Grigonis*

„Panathinaikos“ gynėjas trumpai žaidė tik antrajame kėlinyje. Nors reikėjo trupučio laiko apsiprasti, po to M.Grigonis buvo agresyvus abiejose aikštės pusėse: gindamasis sutrikdė kelias „Žalgirio“ atakas, puldamas provokavo pražangas.

Vis dėlto jis neatliko nė vieno metimo žaidžiant ir po pertraukos į aikštę nebuvo įleistas.

M.Grigonis žaidė beveik 7 min., pelnė 4 taškus (4/6 baudų) ir išprovokavo 3 pražangas.

Edgaras Ulanovas*

„Žalgirio“ starto penketo puolėjas pirmosiomis minutėmis labai aktyviai prisidėjo prie visų komandos atakų.

E.Ulanovas pelnė pirmuosius rungtynių taškus, akimirksniu pastebėjęs perspektyvius atakų tęsinius sukūrė kelias progas komandos draugams ir privertė varžovų trenerį nė neįpusėjus pirmajam kėliniui prašyti minutės pertraukėlės

. Tačiau jau rungtynių pradžioje jis šiek tiek blaškėsi gindamasis, o po pertraukos – ir puldamas. Antrojoje rungtynių pusėje „Žalgirio“ kapitonas nepelnė nė taško.

E.Ulanovas žaidė 25 min., pelnė 7 taškus (3/6 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 1/1 baudos), atkovojo 5 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus, 3 kartus suklydo, 3 kartus prasižengė ir išprovokavo 4 pražangas.

Tomas Dimša*

„Žalgirio“ starto penketo įžaidėjas aktyvių veiksmų imdavosi tik tada, kai nebūdavo kitos išeities. T.Dimša žaisti aktyviau pradėjo tik antrajame kėlinyje, bet vos pataikęs pirmąjį tritaškį, po kelių atakų gavo trečiąją pražangą.

Trečiojo kėlinio viduryje antruoju tritaškiu T.Dimša pristabdė PAO spurtą, bet po kelių akimirkų stabdydamas P.Lee prasižengė ketvirtąjį kartą, o 35-ąją min. buvo nubaustas penktąja pražanga.

T.Dimša žaidė 16,5 min., pelnė 8 taškus (1/3 dvitaškių, 2/4 tritaškių) ir 5 kartus prasižengė.

Ignas Brazdeikis

„Žalgirio“ starto penketo puolėjas rungtynių pradžioje pataikė tritaškį iš aikštės kampo, bet paskui nuolat atsitrenkdavo į varžovų gynybą ir iki pertraukos nepataikė nė vieno iš penkių dvitaškių.

Nors antrojoje rungtynių pusėje I.Brazdeikis pataikė du metimus, jis neretai karščiavosi ir skubotai mėtė iš nepatogių padėčių.

I.Brazdeikis žaidė beveik 23 min., pelnė 8 taškus (2/9 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 1/2 baudų) ir atkovojo 5 kamuolius.

Rokas Jokubaitis

„Barcelona“ įžaidėjas į aikštę pirmą kartą buvo įleistas antrojo kėlinio pradžioje. Nors R.Jokubaitis antrojo kėlinio viduryje pataikė iš vidutinio nuotolio, puolimui vadovavo nelabai užtikrintai ir greitai turėjo užleisti vietą T.Satoransky.

Ketvirtojo kėlinio pradžioje lietuvis vėl žaidė ties klaidos riba ir kartais ją peržengdavo.

R.Jokubaitis aikštėje praleido tik 9 min. ir pelnė 2 taškus (1/2 dvitaškių, 0/1 tritaškio). Ketvirtojo kėlinio antroje pusėje ir per pratęsimą jis nežaidė.

Garsiausių Ispanijos klubų dvikovoje „Barcelona“ (13–8) išvykoje po pratęsimo pralaimėjo Madrido „Real“ (14–7) klubui 86:91. „Barça“ greitai įgijo dviženklę persvarą 18:6 ir pirmavo iki 37-osios min. Tik tada „Real“ pirmą kartą persvėrė rezultatą. Per pagrindinį laiką, kurio pabaigoje abi komandos apsikeitė klaidomis, nugalėtojai nepaaiškėjo ir „baltieji“ pranašumą įrodė tik per pratęsimą.

Karolis Lukošiūnas

„Žalgirio“ gynėjas į aikštę įėjo 8-ąją min. ir pataikė vieną tritaškį paskutinę pirmojo kėlinio minutę. K.Lukošiūnas patenkinamai atliko užduotis gindamasis, bet komandos puolimo nesustiprino.

Jis žaidė 10 min. ir pelnė 3 taškus (1/2 tritaškių).

Arnas Butkevičius

„Žalgirio“ puolėjas į aikštę įėjo 6-ąją min. Antrojo kėlinio pradžioje jis pabaigė greitą ataką ir pelnė pirmuosius taškus, bet po kelių minučių buvo nubaustas nesportine pražanga, kai bandė sustabdyti M.Grigonį.

A.Butkevičius kelis kartus bandė žaisti agresyviai, bet jo veiksmai buvo padriki ir neapskaičiuoti.

Gindamasis jis tik akimis gaudė D.Baconą ir galėjo nebent dėkoti aukštesnėms jėgoms, kad rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas nepataikė mėtydamas laisvas.

A.Butkevičius žaidė 23,5 min., pelnė 4 taškus (2/5 dvitaškių, 0/2 tritaškių), atkovojo 3 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir 3 kartus suklydo.

Dovydas Giedraitis

Praėjusias trejas rungtynes dėl traumos praleidęs „Žalgirio“ gynėjas į aikštę įėjo antrojo kėlinio viduryje. Jis stabdė komandos puolimą, stokojo kūrybingumo ir atrodė nepasitikintis savimi.

D.Giedraitis žaidė 6 min. ir taškų nepelnė (0/1 tritaškio).

Lukas Lekavičius

„Žalgirio“ įžaidėjas į aikštę įėjo 7-ąją min. ir iš pradžių žaidė gana vangiai. Kai L.Lekavičius antrojo kėlinio pradžioje antruoju bandymu pataikė iš toli, atrodė, kad jis įsibėgėja, tačiau netrukus buvo pakeistas dėl antrosios pražangos.

Prieš savo buvusią komandą žaidęs L.Lekavičius privirė košės trečiojo kėlinio pradžioje, kai treneris K.Maksvytis aiškiai pavėlavo jį pakeisti.

Įžaidėjas trimis iš eilės klaidomis puolant ir šiurkščia klaida ginantis padėjo „Panathinaikos“ pradėti lemiamą spurtą.

Vėliau L.Lekavičius bandė pataisyti padėtį, bet puldamas žaidė banguotai, o gindamasis buvo bejėgis prieš P.Lee. Asmeninę statistiką L.Lekavičius pataisė tik tada, kai nugalėtojas buvo aiškus.

Jis žaidė 19 min., pelnė 9 taškus (2/3 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 2/2 baudų), 4 kartus suklydo, 3 kartus prasižengė ir išprovokavo 4 pražangas.

Savaitės skaičiai

2

„Žalgiris“ antrą kartą šį sezoną pralaimėjo „Panathinaikos“ krepšininkams. PAO – vienintelė komanda, dukart įveikusi kauniečius.

3

„Žalgiris“ trečią kartą pralaimėjo 20 ar didesniu taškų skirtumu. LKL lyderiai didžiausius pralaimėjimus patyrė žaisdami su „Anadolu Efes“ (26 taškais – 60:86), „Panathinaikos“ (24 taškais – 65:89) ir „Baskonia“ (20 taškų – 73:93).

Nors Kauno komanda iškovojo 12 pergalių ir patyrė 9 pralaimėjimus, jos įmestų ir praleistų taškų skirtumas yra neigiamas – -14. Įdomu, kad neigiamas yra ir dar daugiau pergalių (13) iškovojusio „Monaco“ taškų skirtumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.