EUROLYGA 2023

I. Brazdeikio scenarijus gali pasikartoti ir moterų rinktinėje: ant LKF stalo – trys paraiškos

Lietuvos moterų krepšinio rinktinei žengiant paskutinius žingsnius link 2023 m. Europos krepšinio čempionato, Lietuvos krepšinio federacija (LKF) atskleidė dar daugiau džiugių naujienų apie šalies moterų krepšinio ateitį. Tarp jų – aktyvus darbas siekiant padėti suteikti Lietuvos pilietybę trims talentingoms merginoms iš JAV lietuvių šeimų tam, kad būtų sustiprintos jaunimo, o vėliau ir moterų rinktinės sudėtys, dokumentai – jau ant stalo.

M.Balčiūnas atskleidė, jog šiuo metu yra aktyviai dirbama siekiant padėti suteikti Lietuvos pilietybę bent trims talentingoms merginoms iš JAV lietuvių šeimų, kurios dar labiau sustiprintų Lietuvos merginų rinktines, o vėliau ir Lietuvos moterų krepšinio rinktinę.<br>Lrytas.lt koliažas.
M.Balčiūnas atskleidė, jog šiuo metu yra aktyviai dirbama siekiant padėti suteikti Lietuvos pilietybę bent trims talentingoms merginoms iš JAV lietuvių šeimų, kurios dar labiau sustiprintų Lietuvos merginų rinktines, o vėliau ir Lietuvos moterų krepšinio rinktinę.<br>Lrytas.lt koliažas.
Lietuvos moterų krepšinio rinktinės žaidėjos (Laura Juškaitė, Justė Jocytė ir Eglė Šventoraitė).<br>LKF nuotr.
Lietuvos moterų krepšinio rinktinės žaidėjos (Laura Juškaitė, Justė Jocytė ir Eglė Šventoraitė).<br>LKF nuotr.
LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Anksčiau Kanados pilietybę turėjęs I.Brazdeikis 2022 m. debiutavo rinktinėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Anksčiau Kanados pilietybę turėjęs I.Brazdeikis 2022 m. debiutavo rinktinėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 10:41 AM, atnaujinta Feb 2, 2023, 5:39 PM

Vasario 9 d. (ketvirtadienį) įvyks dar vienas svarbus Lietuvos moterų rinktinės mūšis dėl patekimo į šiais metais Izraelyje ir Slovėnijoje vyksiantį Europos moterų krepšinio čempionatą – lietuvės susikaus su viena pajėgiausių pasaulyje – Prancūzijos rinktine. Beje, įėjimas į Vilniaus „Jeep“ arenoje vyksiančias galimai lemtingas rungtynes – nemokamas, todėl LKF paragino tautiečius gausiai palaikyti Lietuvos krepšininkes ir užpildyti visas galimas vietas.

Portalo lrytas.lt paklaustas, kodėl bilietai į Lietuvos moterų rinktinės rungtynes yra nemokami, LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas atkreipė dėmesį į karčią tiesą, kad susidomėjimas moterų krepšiniu toli gražu neprilygsta vyrų krepšiniui, o skatinti moterų krepšinio populiarumą yra ir socialinė federacijos misija.

„Tai nėra jokia naujiena, kiek atsimenu, per 10 metų nebuvo nei karto, kada Lietuvos moterų krepšinio rinktinė žaistų su mokamais bilietais. Apskritai, moterų krepšinis šiai dienai yra situacijoje, kad džiaugiamės visais atėjusiais žiūrovais ir tai nėra komercine prasme mūsų biudžeto papildymas.

Visų pirma, norime, kad tai būtų socialinė misija, kad mergaitės ir bet kas, kas nori ateiti palaikyti Lietuvos rinktinę, turėtų šitą galimybę. Tai darome Vilniuje ir džiaugsimės, jei salėje netilps žiūrovai. Džiaugsimės. Tuomet kitas rungtynes darysime žymiai didesnėje salėje, bet dabar tai vyks Vilniaus „Jeep“ arenoje, kitą ketvirtadienį 19.30 val. Visus kviečiame palaikyti rinktinę“, – ragino M.Balčiūnas.

Visgi LKF generalinis sekretorius pažymėjo, kad pastarieji moterų krepšinio rungtynių lankomumo rodikliai džiugina ir pabrėžė, jog sirgalių palaikymas rankos atstumu prie Europos krepšinio čempionato priartėjusiai Lietuvos moterų krepšinio rinktinei dabar yra žūtbūt reikalingas.

„Rungtynėse su Ukraina mes labai džiaugėmės tuo skaičiumi, apie 2 tūkst. žmonių atėjo. „Jeep“ arena talpina virš 3 tūkst., tad labai tikimės, kad rungtynėse su prancūzėmis bus pilna arena.

Džiaugiamės tiesiog, kad ateina palaikyti mūsų merginas, moterų rinktinę, kuri taip arti Europos čempionato jau seniai nebuvo. Paskutinis langas duoda visas galimybes patekti. Šiandien dar su treneriu Rimantu Grigu kalbėjau, kad tikrai nusiteikimas yra kautis, net su tokia elitine komanda kaip Prancūzija, tad žiūrovų palaikymas yra labai, labai svarbus“, – sakė M.Balčiūnas.

Lietuvos rinktinė dėl kelialapio į Europos moterų krepšinio čempionatą atrankos turnyro B grupėje varžosi su senojo žemyno krepšinio milžinėmis – Prancūzija bei Ukraina ir Suomijos rinktine.

Šiuo metu Lietuvos rinktinė su trimis pergalėmis ir vienu pralaimėjimu turi 7 taškus – tiek pat, kiek ir tokį patį santykį turinti grupės lyderė Prancūzija, tačiau dėl mažesnio taškų skirtumo (Lietuva +11, Prancūzija +55) pastarajai nusileidžia ir turnytinėje lentelėje užima antrą vietą.

Trečią vietą grupėje su dvejomis pergalėmis, dviem pralaimėjimais ir 6 taškais užima Ukrainos rinktinė, o nei karto nelaimėjusi Suomijos rinktinė turi 4 taškus ir yra paskutinė.

Į Europos čempionatą pateks grupių nugalėtojos ir keturios geriausios antrąją vietą užėmusios rinktinės.

Tad pagrindinė kova dėl vietų Europos čempionate dabar vyksta tarp Lietuvos, Prancūzijos ir Ukrainos. Būtent su šių šalių rinktinėmis ateinančią savaitę ir kausis lietuvės – vasario 9 d. rugtynės su Prancūzija, vasario 12 d. rungtynės su Ukraina.

Kalbėdamas apie dabartinę Lietuvos moterų rinktinės būklę, LKF generalinis sekretorius išskyrė gerą rinktinės trenerio darbą ir pažymėjo, jog, nepaisant itin pajėgios grupės, lietuvių motyvacija, nusiteikimas ir noras praeiti atranką yra aukščiausio lygio.

„Patekti į Europos čempionatą jau būtų minimalaus tikslo įgyvendinimas – būti tarp stipriausių 16 Europos komandų. Nesinori čia guostis, kad stipri grupė papuolė ir panašiai, bet Ukraina ir Prancūzija priklauso Europos elitui. Vien Ukrainos žaidėja Alina Iagupova – viena geriausių Europos žaidėjų, Prancūzija išvis elitinė pasauliniu mastu.

Tad džiaugiamės jau vien tuo, kad rinktinės treneris R.Grigas sugebėjo per tuos metus iš tiesų sulipdyti kolektyvą, įdiegtį į pergales vedantį žaidimo braižą, labai stipriai sumotyvuoti žaidėjas.

Aš ir su merginomis pašneku – dabar yra begalinis noras patekti į Europos čempionatą, o tai yra pirma sąlyga komandai laimėti. Ir labai to tikimės. Mes iš savo pusės padarysime viską, kad merginos turėtų visas geriausias sąlygas ir viską, ko reikia realizuoti savo talentą, potencialą. Šiuo klausimu, manau, kad viskas bus padaryta“ , – kalbėjo M.Balčiūnas.

Lietuvos moterų krepšino rinktinė turi visas galimybes išlipti iš ilgai trukusios negandų duobės ir pirmą kartą nuo 2015 m. patekti į Europos čempionatą. Tačiau tai ne vienintelė džiugi naujiena, susijusi su Lietuvos moterų krepšinio perspektyvomis – LKF generalinis sekretorius išvardino visą sarąšą priemonių, kuriomis siekiama užtikrinti, kad Lietuvos vardas sugrįžtų į moterų krepšinio elitą.

Pirmiausia M.Balčiūnas išskyrė padidėjusius Lietuvos moterų krepšinio komandų biudžetus, nacionalinės ir regioninės lygos stiprinimą ir naujai įsteigtus merginų krepšinio centrus.

„Pirmas dalykas yra vietinės lygos stiprinimas. Per šiuos metus jau pakilo praktiškai visų komandų biudžetai, mes vėl turime pagrindinę komandą Vilniaus „Kibirkštį“, rungtyniaujančią Europos taurėse, mes turime dar daugiau sugrįžusių rinktinės žaidėjų čia, Vilniuje. Mes ir norėjome, kad Vilniaus „Kibirkštis“ būtų bazinė krepšinio moterų rinktinės komanda, tai nesirealizavo iki galo, bet yra pakeliui.

Tada mes turime jau įsteigtą merginų centrą Druskininkuose. Iš esmės norime atnaujinti krepšinio centrų Šiauliuose ir Panevėžyje turinį. Turime naujai startavusią Baltijos krepšinio lygą, su nauju remėju. Apskritai, regioniame kontekste mes turime labai daug planų, nes vien žaidžiant vietinėje lygoje tikrai nepakelsi lygio, todėl norime labai sustiprinti Baltijos lygą“, – vardino jis.

Visgi Lietuvos moterų krepšinio ateitis dabar yra jaunosios kartos rankose, todėl išskirtinis dėmesys skiriamas jaunimo rinktinei.

„Toliau, aišku, turime pagrindinį dalyką – perspektyvą. U-18 merginų rinktinė yra ašis, apie kurią mes lipdysime rinktinę 10 metų į priekį ir tai yra rinktinės formavimo esmė. Turime pasauliniu mastu kylančią žvaigždę Justę Jocytę ir turim daug noro, daug resursų, daug energijos, tad rasim ir pinigų“, – pažadėjo M.Balčiūnas.

Primename, kad Lietuvos merginų rinktinė laimėjo Graikijoje vykusį 2022 m. Europos merginų U-18 krepšinio čempionatą. Jau patvirtinta, kad Vilniuje vyks 2024 m. Europos merginų (iki 20 metų) čempionatas, o be to, LKF siekia Lietuvoje surengti ir dalį 2027 m. Europos moterų pirmenybių.

„Visko – visko turime tam, kad moterų krepšinis sekančius penkis metus labai stipriai eitų į priekį. Šiemet paėmėme U-18 Europos čempionatą, kitais metais jau turime U-20 čempionatą, 2027 m. esu tikras, kad Lietuvoje vyks dalis ar net visas Europos moterų krepšinio čempionatas ir dar gali būti gerų naujienų artimiausioje perspektyvoje. Tai, kas privaloma, sakyčiau, yra padaryta“, – tvirtino LKF generalinis sekretorius.

M.Balčiūnas taip pat atskleidė portalui lrytas.lt, jog šiuo metu yra aktyviai dirbama siekiant padėti suteikti Lietuvos pilietybę bent trims talentingoms merginoms iš JAV lietuvių šeimų, kurios dar labiau sustiprintų Lietuvos merginų rinktines, o vėliau ir Lietuvos moterų krepšinio rinktinę. Toks sprendimas jau buvo padarytas vyrų rinktinėje, kuomet Kanados lietuvis Ignas Brazdeikis gavo Lietuvos pilietybę ir vasarą Europos čempionate atstovavo Lietuvai. 

„Dabar turime labai aktyviai įsijungusius merginų talentų paieškos žmones, tokius kaip Alvydas Jocys, kaip Valdas Gecevičius, kaip Aurimas Matulevičius. Pas mane ant stalo dabar yra trys Amerikos lietuvių talentai iš išeivijos šeimų, kuriems sieksime suteikti Lietuvos pilietybę tam, kad jos žaistų už jaunimo rinktines.

Jos gimė lietuviškose šeimose, gal ne pirmos kartos, bet yra labai stiprus ryšys su Lietuva, su lietuvybe ir panašiai. Tad, sakyčiau, daug gerų naujienų moterų krepšinyje, o pati geriausia būtų – patekimas į Europos krepšinio čempionatą, sugrįžimas į Europos elitą. Ir ten, pagal visus savo kriterijus, mes turime būti, o gal net ir būsime jau kitą savaitę. To labai linkiu“, – sakė LKF generalinis sekretorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.