EUROLYGA 2023

Kas laukia Lietuvos krepšininkių ir kitų komandų paskutiniajame atrankos lange?

Šią savaitę Europos šalių moterų krepšinio rinktinės žais paskutines 2023 metų žemyno pirmenybių atrankos turnyro rungtynes. Į aikštę dukart eis ir Lietuvos krepšininkės, kurioms, siekiant patekti į Europos pirmenybes, reikia įveikti Prancūzijos ir Ukrainos komandas. Lietuvės su prancūzėmis žais ketvirtadienį Vilniuje, su ukrainietėmis – sekmadienį Rygoje.

 Lietuvos moterų krepšinio rinktinė<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos moterų krepšinio rinktinė<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2023, 2:37 PM

Sistema

Šių metų Europos pirmenybės vyks birželio 15–25 dienomis Slovėnijoje ir Izraelyje. Dvi šeimininkių komandos jau turi teisę žaisti baigiamajame turnyre, o dėl likusių 14 vietų atrankos varžybose kovoja 36 komandos.

Atrankos turnyre komandos suskirstytos į dešimt grupių. Šešiose grupėse žaidžia po keturias komandas, kitose keturiose grupėse – po tris.

Į Europos pirmenybes pateks grupių nugalėtojos ir keturios geriausios antrąją vietą užimsiančios komandos. Rikiuojant antrąją vietą užimsiančias komandas bus išbraukti rezultatai, pasiekti žaidžiant su komandomis, kurios užims ketvirtąją vietą.

2021 metų lapkritį atrankos varžybas pradėjo 38 komandos, tačiau Rusijos ir Baltarusijos rinktinės buvo pašalintos, o jų rezultatai, pasiekti per du pirmuosius turus, panaikinti.

Padėtis

Lietuvos rinktinė per du praėjusius atrankos langus laimėjo trejas iš ketverių rungtynių ir B grupėje dalijasi pirmąją vietą su Prancūzijos komanda. Dėl kelialapio taip pat kovoja dvi pergales turinti Ukrainos rinktinė. Suomijos komanda pralaimėjo visas ketverias rungtynes ir jau negali pakilti į antrąją vietą.

Lietuvės abu kartus nugalėjo autsaideres suomes 69:59 ir 65:56, namie įveikė ukrainietes 81:62, bet išvykoje pralaimėjo prancūzėms 56:83.

Grupės favoritės prancūzės vienintelę nesėkmę patyrė pirmajame ture išvykoje žaisdamos su Ukrainos krepšininkėmis 71:90.

Šią savaitę Lietuvos rinktinė Vilniuje žais su prancūzėmis (ketvirtadienį, vasario 9 d.) ir Rygoje – su ukrainietėmis (sekmadienį, vasario 12 d.).

Galimybės

Nors 2021 metų Europos vicečempionė ir Tokijo olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtoja Prancūzijos rinktinė šiame atrankos turnyre neišvengė netikėtos nesėkmės, ji yra neabejotina grupės favoritė.

Kita vertus, jei lietuvėms pavyktų pakartoti ukrainiečių žygdarbį ir įveikti prancūzes, iniciatyvą perimtų mūsų šalies rinktinė.

Vis dėlto kovojant dėl kelialapio lemiamos veikiausiai bus paskutinės rungtynės su Ukrainos krepšininkėmis. Lietuvėms žaidžiant tiek su prancūzėmis, tiek su ukrainietėmis bus svarbus kiekvienas įmestas ir praleistas taškas. Rikiuojant antrąją vietą užimsiančias komandas daug lemti gali ir taškų skirtumas.

Lietuvos rinktinė pirmąsias rungtynes prancūzėms pralaimėjo net 27 taškų skirtumu, todėl šiuo atžvilgiu mūsiškių padėtis nėra gera. Tiesa, padėtį pataisė 19 taškų skirtumu laimėtos rungtynės prieš ukrainietes.

Likus dviem turams iki turnyro pabaigos, variantų vis dar lieka labai daug. Aišku viena – jei Lietuvos rinktinė laimėtų abejas likusias rungtynes, ji užsitikrintų pirmąją vietą ir atlikinėti jokių skaičiavimų nereikėtų.

Lietuvės

Trumpoje rinktinės stovykloje treneris Rimantas Grigas sulaukė penkiolikos krepšininkių. Aštuonios žaidėjos atvyko iš užsienio klubų, keturios krepšininkės atstovauja Vilniaus „Kibirkščiai“, po vieną – Kauno „Aistėms“, Klaipėdos „Neptūnui“ ir Klaipėdos LCC.

Tarp tų, kurios galėtų sustiprinti rinktinę, trūksta nebent traumą patyrusios Daugilės Šarauskaitės. Ji praleido ir praėjusį atrankos langą.

Per praėjusius atrankos langus didžiausias krūvis teko Stambulo „Galatasaray“ puolėjai Kamilei Nacickaitei (17,8 tšk.). Treneriai taip pat labai pasikliovė „Kibirkšties“ vidurio puolėja Gintare Petronyte (13,8 tšk.), „Ragusa“ puolėja Laura Juškaite (11,3 tšk.), Žeronos „Spar“ vidurio puolėja Giedre Labuckiene (8 tšk., 10,5 atk.kam.), Liono ASVEL gynėja Juste Jocyte (9,3 tšk.), Holono „Elicur“ gynėja Santa Baltkojiene (2,7 tšk.) ir „Kibirkšties“ gynėja Gabriele Šulske (3,8 tšk.).

Šių krepšininkių žaidimas lems komandos likimą ir per paskutiniąsias atrankos rungtynes.

Varžovės

Prancūzija. Prancūzijos rinktinės treneriui Jeanui-Aime Toupane‘ui šiame atrankos turnyre nepavyksta suburti pajėgiausios sudėties. Per du praėjusius langus visas rungtynes žaidė tik keturios krepšininkės, tarp jų – vos dvi Tokijo žaidynių prizininkės: Liono ASVEL žaidėjos Marine Johannes (15,5 tšk.) ir Alexia Chartereau (9,8 tšk.). A.Chartereau į Vilnių neatvyks. Ji patyrė traumą pastarosiose Europos taurės rungtynėse.

Nors vėl nepavyko išvengti nuostolių, šią savaitę Prancūzijos ekipa bus neabejotinai stipresnė, negu buvo 2021 metų rudenį ir 2022 metų rudenį. Kartu su M.Johannes komandos smogiamąją jėgą sudarys kelios kitos Tokijo žaidynių prizininkės: ASVEL puolėja Gabby Williams (7 tšk.), po motinystės pertraukos grįžusi Prahos USK puolėja Valerianne Vukosavljevič (13 tšk.), „Landes“ įžaidėja Marine Fauthoux (10 tšk.), Buržo „Tango“ gynėja Sarah Michel (9,3 tšk.), Bolonijos „Virtus“ vidurio puolėja Iliana Rupert (6,5 tšk.), ASVEL vidurio puolėja Helena Ciak (2 tšk.).

Kad sudėtis būtų optimali, trūksta tik A.Chartereau bei dviejų veteranių Sandrine Grudos bei Endene Miyem, kurios taip pat gydosi prieš kelias savaites patirtas traumas.

35-erių ASVEL puolėja S.Gruda ir 34-erių „Tango“ puolėja E.Miyem dar neskuba kabinti sportinės aprangos ant vinies. Šios krepšininkės tikisi patekti į olimpinę rinktinę ir dalyvauti 2024 metų Paryžiaus žaidynėse.

Ukraina. Sekmadienį Rygoje Lietuvos rinktinės lauks beveik visos tos pačios Ukrainos krepšininkės, kurios lapkritį viešėjo Vilniuje. Ukrainiečių dvyliktuke, kaip ir lietuvių, įvyko nežymios permainos, tačiau visos geriausios žaidėjos atstovaus savo šaliai.

Niekam ne paslaptis, kad jau daug metų vos ne visas ukrainiečių žaidimas sukasi apie Stambulo „Fenerbahçe“ puolėją Aliną Jagupovą, kurios vidurkis šiame atrankos turnyre yra 27,5 taško. Tiesa, klube 31 metų A.Jagupovos rezultatyvumas per du pastaruosius sezonus gana žymiai krito, bet žaisdama rinktinėje ji retai palieka aikštę nesurinkusi 30 taškų. Viena iš nedaugelio išimčių buvo praėjusios rungtynės su lietuvėmis. Į mūsiškių krepšį ukrainiečių lyderė įmetė tik 18 taškų.

Perimti bent dalį lyderės naštos bando Liublino AZS (Lenkija) puolėja Tetjana Jurkevičius (8,3 tšk., 10,5 atk.kam.), „Frankivsk“ puolėja Krystyna Filevyč (11,5 tšk.), Prancūzijos antrosios lygos Orli „Avenir“ klube žaidžianti Olga Mazničenko (15,5 tšk.), „Bembirbe“ (Ispanija) gynėja Darija Dubniuk (7 tšk.). Per šį langą prie komandos prisidėjo šiame atrankos turnyre dar nežaidusi ir neseniai sutartį su Prancūzijos lygos „Landes“ klubu sudariusi Julija Musijenko.

Juodkalnietis treneris Srdžanas Radulovičius į rinktinę vėl pakvietė ir dvi Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkes Viktoriją Balaban (7 tšk.) bei Ulianą Dacko (1 tšk.).

Kelialapiai

Prieš paskutinįjį atrankos langą teisę žaisti baigiamajame turnyre turi penkios komandos. Prie dviejų šeimininkių Slovėnijos ir Izraelio rinktinių praėjusių metų lapkritį prisidėjo atrankos varžybose geriausiai žaidžiančios Ispanijos (C grupė), Italijos (H grupė) ir Latvijos (J grupė) rinktinės.

Ispanės ir italės per praėjusius atrankos langus laimėjo visas ketverias rungtynes, mažesnėje grupėje žaidžiančios latvės – visas trejas rungtynes.

Po keturias pergales taip pat iškovojo Turkijos (D grupė) ir Graikijos (G grupė) rinktinės, nesėkmių nepatyrė kol kas tik dvejas rungtynes žaidusi Juodkalnijos komanda (F grupė). Jos kelialapių oficialiai dar neužsitikrino, bet turkėms, graikėms ir juodkalnietėms liko sutvarkyti nesudėtingus formalumus.

A grupėje dėl pirmosios vietos kovoja Belgija ir Vokietija, E grupėje – Serbija ir Kroatija, I grupėje – Čekija ir Nyderlandai.

Grupių lentelės

A grupė: Belgija – 3, Vokietija – 3, Bosnija ir Hercegovina – 2, Šiaurės Makedonija – 0.

B grupė: Prancūzija – 3, Lietuva – 3, Ukraina – 2, Suomija – 0.

C grupė: Ispanija – 4, Vengrija – 2, Islandija – 1, Rumunija – 1.

D grupė: Turkija – 4, Slovėnija – 2, Lenkija – 2, Albanija – 0.

E grupė: Serbija – 2, Kroatija – 2, Bulgarija – 0.

F grupė: Juodkalnija – 2, Danija – 1, Austrija – 1.

G grupė: Graikija – 4, Portugalija – 2, Estija – 1, Didžioji Britanija – 1.

H grupė: Italija – 4, Slovakija – 2, Liuksemburgas – 1, Šveicarija – 1.

I grupė: Čekija – 2, Nyderlandai – 2, Airija – 0.

J grupė: Latvija – 3, Izraelis – 1, Švedija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?