EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ duobę apžvelgęs T. Purlys įvertino L. Lekavičiaus žaidimą: „Kol kas tai yra jo paties bėdos“

„Kol kas tai yra jo paties bėdos. Matosi pakritusi jo fizinė forma“, – tokiais žodžiais šio sezono Luko Lekavičiaus žaidimą apibūdino Tomas Purlys. Krepšinio treneris padėjo lrytas.lt portalui apžvelgti pastarąją, gerbėjams nerimą keliančią Kauno „Žalgirio“ atkarpą.

 „Žalgirio“ duobę apžvelgęs T. Purlys įvertino L. Lekavičiaus žaidimą<br> lrytas.lt koliažas
 „Žalgirio“ duobę apžvelgęs T. Purlys įvertino L. Lekavičiaus žaidimą<br> lrytas.lt koliažas
 E. Ulanovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 E. Ulanovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Lukas Lekavičius <br>G.Bitvinsko nuotr.
 Lukas Lekavičius <br>G.Bitvinsko nuotr.
Ignas Brazdeikis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ignas Brazdeikis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Pirmose „Žalgirio“ ir „Baskonia“ tarpusavio rungtynėse pergalę šventė baskai.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Pirmose „Žalgirio“ ir „Baskonia“ tarpusavio rungtynėse pergalę šventė baskai.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Kauno „Žalgiris“ 2022-aisiais metais tapo KMT čempionais.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kauno „Žalgiris“ 2022-aisiais metais tapo KMT čempionais.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Tomas Purlys ir Ramūnas Šiškauskas.<br>S.Čirbos nuotr.
Tomas Purlys ir Ramūnas Šiškauskas.<br>S.Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 9, 2023, 7:36 AM, atnaujinta Feb 9, 2023, 11:43 AM

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai įkrito į giliausią šio sezono duobę. Kazio Maksvyčio kariauna patyrė 5 pralaimėjimus paeiliui. Eurolygoje kauniečiai nusileido Atėnų „Panathinaikos“, Stambulo „Anadolu Efes“ ir Belgrado „Partizan“ komandoms, o Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) neprilygo Jonavos „CBet“ ir „Wolves“ ekipoms.

Tiek ekspertai, tiek sirgaliai žino vieną pagrindinių „Žalgirio“ bėdų – įžaidėjo pozicija.

Pirmoje sezono pusėje žalgiriečiai turėjo neabejotiną komandos lyderį – Keenaną Evansą. Visgi gynėjas metų pradžioje rungtynėse prieš Stambulo „Fenerbahce“ patyrė Achilo sausgyslės traumą, kuri užbaigė krepšininko sezoną.

„Žalgiris“ sureagavo žaibiškai ir į komandą pasikvietė prieš tai „Anadolu Efes“ rungtyniavusį Isaiah Taylorą. Tačiau jau sausio 22 dieną rungtynėse prieš „Wolves“ naujajam įžaidėjui įplyšo šlaunies raumuo.

Po skaudžių netekčių „Žalgirio“ žaidimo kreivė krito ir netrukus prasidėjo pralaimėjimai. Vis dėlto krepšinio treneris Tomas Purlys įžvelgia ir daugiau detalių, kurios prisidėjo prie pralaimėjimų serijos.

„Įžaidėjų netektys yra viena pagrindinių pralaimėjimų priežasčių, tačiau, kita vertus, susidėjo viskas. Kai kurių žaidėjų sportinė forma buvo labai gera, gal net galima teigti, jog kai kurie žaisdavo virš savo galimybių ribų.

Būdavo, jog ir Edgaras Ulanovas pataikydavo nerealius metimus, nors žinome, kad jis niekada nebuvo labai stabilus metikas, ir kiti žaidėjai puikiai rungtyniaudavo.

Taip pat panašu, jog ir fizinė forma dabar nukritusi. Ji smunkair dėl to, jog žaidėjams dabar tenka daryti dalykus, kurių įprastai nedaro, pavyzdžiui persivarinėja kamuolį. O „Žalgirio“ pergalingas žaidimas dažnai būna susijęs su kova, šimtaprocenčiu atsidavimu, lipimu ant lentos.

Tad natūralu, jog negali visą laiką išlaikyti tokio piko ir paprasčiausiai dabar atėjo fizinė duobė. O kai pralaimi vienas kitas rungtynes, atsiranda ir psichologinė duobė. Buvo ir lūkesčiai dideli užkelti, o po pralaimėjimų žaidėjams atsirado nepasitikėjimas savo jėgomis“, – kalbėdamas su lrytas.lt „Žalgirio“ problemas analizavo T.Purlys.

„Žalgirio“ gerbėjų nedžiugina ir L.Lekavičiaus žaidimas. Praėjusį sezoną gynėjas buvo vienas iš nedaugelio komandos pozityvų, tačiau prie K.Maksvyčio krepšininkui nepavyksta atsiskleisti.

28-erių įžaidėjas Eurolygoje fiksuoja 5,9 taško, 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir 5,3 naudingumo balo vidurkius.

Pastebima, jog L.Lekavičiui nepavyko atsiskleisti ir rudenį vykusiame Europos krepšinio čempionate. Ar tai reiškia, kad krepšininkas neįsipaišo į trenerio K.Maksvyčio taktines schemas?

„Daug kas sako, kad Luką reikėtų daugiau išnaudoti, bet aš sakyčiau, jog kol kas tai yra jo paties bėdos. Matosi pakritusi jo fizinė forma.

Praėjusiame sezone irgi būdavo momentų, kuomet kai suprastėdavo jo fizinė forma, L.Lekavičius neįveikdavo varžovų ir jo žaidimo kreivė drastiškai krisdavo.

Dabar matome lygiai tą patį. Jo visas žaidimas paremtas greičiu – jis apeina žaidėją arba ne, o šiuo metu Lukas atrodo sulėtėjęs. Tad sakyčiau toks jo žaidimas yra ne dėl Kazio, o dėl jo paties“, – nuomonę pateikė krepšinio ekspertas.

Nepaisant nesėkmių, savo akcijas kelia Ignas Brazdeikis. Šiaurės Amerikoje augęs lietuvis nuo naujųjų metų demonstruoja, jog gali būti sunkiai stabdomas Eurolygoje. Iggy nuo 17-ojo turo Eurolygoje vidutiniškai renka 13,6 taško, 3,3 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo ir 12,1 naudingumo balo.

24-erių krepšininko geresnis krepšinis akivaizdus, tačiau čia galima atkreipti dėmesį į tai, kad tokį žaidimą I.Brazdeikis pradėjo demonstruoti tik tada, kuomet iš rikiuotės iškrito akivaizdus komandos lyderis – K.Evansas.

Prisimenant krepšininko rungtyniavimą už Atlanto galima pastebėti, jog I.Brazdeikis gerą įspūdį palikdavo tuomet, kuomet būtent jam ir būdavo patikėta lyderio rolė. Tad peršasi klausimas – ar gali būti, jog Iggy bus naudingas tik būdamas komandos lyderiu, o ne pagalbiniu žaidėju?

„Yra kažkiek teisybės tokiame teiginyje. Aišku, jam reikėjo laiko priprasti prie europietiško krepšinio, tačiau jis yra žaidėjas, kuriam reikia daug laiko su kamuoliu. Psichologiškai sunku, kai šalia turi krepšininką, kuris imasi daug iniciatyvos vienas prieš vieną ir tu žinai, jog sužaidus nesėkmingai kelis epizodus sėsi ant atsarginių suolo.

Dabar matome, jog nėra K.Evanso, kiti žaidėjai neberanda savęs arba juos kitaip dengia ir tada reikia žaidėjo, kuris galėtų imtis iniciatyvos.

Ignui atsirado daugiau pasitikėjimo. Jis supranta, kad yra žaidėjas, kuriam reikia iniciatyvos ir kad dėl poros klaidų ar pramestų metimų jo nepakeis, nes jam duota daugiau laisvės ir psichologiškai tikrai tampa lengviau.

Taip pat labai padėjo, jog ir metimai sukrito, kas yra labai svarbu jam. Kuomet jis pataiko juos, gali ir lengviau veržtis po krepšiu, ką puikiai moka daryti“, – I.Brazdeikio žaidimą komentavo T.Purlys.

Nepaisant nedėkingos „Žalgirio“ sportinės formos, jau penktadienį, vasario 10 dieną kauniečiams namuose teks stoti į itin svarbią dvikovą prieš Vitorijos „Baskonia“ klubą.

Žalgiriečiai turėdami 12 pergalių ir 11 pralaimėjimų Eurolygoje užima 10-ąją poziciją, o baskai su 13 laimėjimų ir 10 nesėkmių rikiuojasi 6-oje vietoje. „Baskonia“ yra greičiausiai bėganti ir daugiausiai taškų pelnanti komanda Eurolygoje. „Žalgiriui“ nebus galima įsivelti į chaotišką krepšinį.

Reikės išmesti paruoštus metimus, nedaryti vaikiškų klaidų, kad varžovai negalėtų bėgti į greitą puolimą. Taip pat reikės greitai atsirinkti ginamaisiais, nes „Baskonia“ komanda greitai bėga iš gynybos į puolimą, o ten beveik bet kuris žaidėjas gali išmesti greitą tritaškį.

Reikės išlaikyti didelę koncentraciją gynyboje, bet ypač jos prireiks puolime. Manyčiau, kad „Žalgirio“ žaidimas labiau priklausys nuo puolimo. Kiek jie bus susikoncentravę, kiek leis bėgti varžovams į puolimą ir kiek paruošti bus metimai“, – būsimą „Žalgirio“ iššūkį apžvelgė treneris.

Po rungtynių su „Baskonia“, „Žalgirio“ Eurolygoje laukia pertrauka, kadangi Europoje prasidės taurių savaitė.

Kauno klubas Šiauliuose sieks apginti bei iškovoti pirmąjį sezono trofėjų – Karaliaus Mindaugo taurę (KMT). „Žalgiriečiams“ pusfinalyje iššūkį mes Panevėžio „Lietkabelis“, o pergalės atveju finale lauktų Vilniaus „Ryto“ ir Jonavos „CBet“ poros nugalėtojas.

Tiesa, 2 pralaimėjimai vietiniame fronte įneša papildomos intrigos į turnyrą ir kyla klausimas – ar neturės žalgiriečiai problemų ginant KMT titulą?

„Matome, kad ir „Lietkabelis“ nėra geros sportinės formos. K.Maksvytis minėjo, kad jiems labai svarbios laisvos dienos. Jie turės tų dienų ir manau, kad fizinė forma pagerės, grįš pasitikėjimas savo jėgomis.

Kad ir kokioje duobėje buvo „Žalgiris“, nemanau, jog „Lietkabelis“, „Rytas“ ar Jonava galės pasipriešinti. Galbūt kova bus, bet vis tiek „Žalgiris“ yra aiškus favoritas laimėti KMT“, – prognozę prieš artėjantį turnyrą lrytas.lt portalui pateikė T.Purlys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.