EUROLYGA 2023

Europos moterų čempionato atrankos labirintai: dar septyni kelialapiai ir paini Lietuvos krepšininkių aritmetika

Europos moterų krepšinio pirmenybių atrankos turnyre ketvirtadienį paaiškėjo dar septynios komandos, kurios vasarą keliaus į Slovėniją ir Izraelį. Kelialapius į Europos pirmenybes šią dieną iškovojo Prancūzijos, Belgijos, Turkijos, Serbijos, Juodkalnijos, Graikijos ir Čekijos krepšininkės. Tuo tarpu Lietuvos rinktinės misija tapo sunkiai įvykdoma.

Lietuvos ir Prancūzijos akistata.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos ir Prancūzijos akistata.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos ir Prancūzijos akistata.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos ir Prancūzijos akistata.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos ir Prancūzijos rungtynės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos ir Prancūzijos rungtynės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos ir Prancūzijos akistata.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos ir Prancūzijos akistata.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 10, 2023, 6:51 AM

Pralaimėjimas

Nors Lietuvos krepšininkės ketvirtadienį lygiai grūmėsi su viena stipriausių Europos komandų Prancūzijos rinktine, lietuvėms nepavyko parblokšti varžovių ir pagerinti padėtį kovojant dėl kelialapio į žemyno pirmenybes.

Lietuvės atrankos turnyro B grupės penktojo turo rungtynėse Vilniuje pripažino prancūzių pranašumą 75:83. Prancūzijos ekipa užsitikrino pirmąją vietą grupėje ir iškovojo kelialapį į Europos pirmenybes.

Kitose šios grupės rungtynėse Ukrainos krepšininkės įtikinamai nugalėjo Suomijos rinktinę 74:59. Šios komandos žaidė Rygoje.

Iki grupės varžybų pabaigos likus vienam turui, pirmąją vietą užsitikrinusios Prancūzijos rinktinės sąskaitoje yra keturios pergalės, Lietuvos ir Ukrainos – po tris. Suomijos krepšininkės pralaimėjo visas penkerias rungtynes.

Paskutiniojo turo rungtynės vyks sekmadienį. Lietuvės Rygoje kovos dėl antrosios vietos su ukrainietėmis, o prancūzės keliaus į Suomiją žaisti turnyrinę prasmę praradusių rungtynių su šios šalies krepšininkėmis.

Galimybės

Atrankos varžybos vyksta dešimtyje grupių. Jose komandos kovoja dėl 14 kelialapių. Teisę vykti į baigiamąjį turnyrą gaus visų grupių nugalėtojos (beje, visų dešimties grupių nugalėtojos jau paaiškėjo) ir keturios geriausios antrąją vietą užimsiančios komandos.

Rikiuojant antrąsias komandas skaičiuojami ne visi rezultatai. Bus išbrauktos rungtynės su komandomis, kurios grupėse užims ketvirtąją vietą.

Lietuvės ir ukrainietės sekmadienį kovos dėl antrosios vietos B grupėje, tačiau nugalėtojų galimybės iškovoti kelialapį į Europos pirmenybes nėra didelės. Kad ir kuri komanda laimėtų Rygoje, tiek lietuvių, tiek ukrainiečių padėtis antrųjų komandų rikiuotėje bus prasta.

Lietuvos rinktinės taškų skirtumas nėra geras. Lietuvės net 27 taškų skirtumu pralaimėjo pirmąsias rungtynes prancūzėms, ketvirtadienį Vilniuje toms pačioms varžovėms nusileido 8 taškais, o pergalė 19 taškų skirtumu prieš ukrainietes padėtį pagerino ne tiek, kad mūsų šalies rinktinė galėtų aukštai pakilti antrųjų komandų įskaitoje.

Mūsiškių taškų skirtumas, neskaičiuojant rungtynių su suomėmis, yra minus 16. Ukrainiečių dar blogesnis – minus 21.

Aritmetika

Kitose grupėse antrąją vietą jau užsitikrino Izraelis (J grupė), Vengrija (C grupė), Kroatija (E grupė), Danija (F grupė) ir Slovakija (H grupė). Izraelietės žais Europos pirmenybėse kaip šeimininkės, todėl joms jokie skaičiavimai nerūpi.

Vengrėms antrųjų komandų lentelėje bus įskaitytos dvi pergalės, bet jų taškų skirtumas – labai geras (plius 82, neskaičiuojant rungtynių su rumunėmis, kurios veikiausiai liks paskutinės). Todėl, jei sekmadienį neįvyks griausminga sensacija ir vengrės namie nepralaimės rumunėms, joms dėl kelialapio jaudintis nereikės.

Lietuvėms (ar ukrainietėms) beveik nerealu aplenkti vokietes (A grupė) ir slovakes (H grupė). Nors šių dviejų komandų taškų skirtumas dabar yra neigiamas, sekmadienį jos žais su gerokai silpnesnėmis varžovėmis, todėl tikėtina, kad pasieks labai dideles pergales (vokiečių pergalė prieš bosnes ir slovakių pergalė prieš liuksemburgietes net ir pusšimčio taškų skirtumu šiomis aplinkybėmis nebūtų staigmena).

Sunkiai pavejama ir Nyderlandų rinktinė (I grupė).

Labai tikėtina, kad devynios iš dešimties komandų, kurios grupėse užims antrąją vietą, antrųjų komandų įskaitoje turės po dvi pergales (jei sekmadienį nebus didelių sensacijų). Vienintelė išimtis, ko gero bus Danija, kuri varžybas veikiausiai baigs su viena pergale.

Varžovės

Ukrainos krepšininkės ketvirtadienį suomes nugalėjo užtikrintai. Tik iki antrojo kėlinio vidurio komandos žaidė lygiai (rezultatas buvo 27:27), bet ukrainietės dar prieš pertrauką surengė spurtą ir nutolo dviženkliu skirtumu 46:36, o nuo trečiojo kėlinio vidurio pirmavo apie 20 taškų skirtumu.

Ukrainos komandoje naudingiausiai žaidė ryškiausia šios šalies krepšinio žvaigždė Alina Jagupova. Ji pelnė 22, taškus ir atkovojo 10 kamuolių. Miriam Uro-Nile įmetė 14 taškų, Krystyna Filevyč – 12, Olha Mazničenko – 11.

Ukrainos rinktinei atstovaujančios Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkės prie pergalės prisidėjo nežymiai. Viktorija Balaban pelnė 2 taškus, Uliana Dacko taškų nepelnė.

Kelialapiai

Ketvirtadienį priešpaskutiniame atrankos turnyro ture kelialapius į Europos pirmenybes užsitikrino Prancūzijos (B grupė), Belgijos (A grupė), Turkijos (D grupė), Serbijos (E grupė), Juodkalnijos (F grupė), Graikijos (G grupė) ir Čekijos (I grupė) rinktinės.

Prieš šį atrankos langą teisę žaisti Europos pirmenybėse turėjo penkios komandos: būsimosios šeimininkės Slovėnija ir Izraelis bei atrankos turnyre praėjusių metų lapkritį kelialapius užsitikrinusios Ispanija (C grupė), Italija (H grupė) ir Latvija (J grupė).

Tad dabar aiškios 12 iš 16 komandų, kurios 2023 metų birželio 15–25 dienomis kovos Slovėnijos ir Izraelio arenose.

Kaimynės

Galimybę patekti į Europos pirmenybes išsaugojo Lenkijos rinktinė, kuri namie nugalėjo Turkijos krepšininkes 76:72. Po šių rungtynių smarkiai neliūdėjo ir turkės. Turkijos rinktinė pralaimėjo mažesniu skirtumu, negu laimėjo pirmajame rate, todėl D grupėje užsitikrino pirmąją vietą.

Visgi lenkių paskutiniajame ture lauks sudėtinga užduotis. Joms reikės išvykoje įveikti slovėnes, pageidautina kuo didesniu skirtumu, ir skaičiuoti taškus antrųjų komandų įskaitoje.

Nuopuolis

Galimybę iškovoti kelialapį beveik prarado Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkės. Jų viltis nubraukė namie patirtas pralaimėjimas A grupės autsaiderei Šiaurės Makedonijos komandai 66:68.

Užpernai Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė tapo praėjusių Europos pirmenybių atradimu. Nors bosnės į žemyno čempionatą pateko pirmą kartą šiame amžiuje, jos nustebino užimdamos penktąją vietą ir iškovodamos teisę žaisti pasaulio pirmenybėse.

Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio pasakos kūrėja buvo natūralizuota Bahamų Salų krepšininkė Jonquel Jones. Tačiau prieš kelis mėnesius J.Jones pasitraukė iš rinktinės, o ją pakeitusi natūralizuota amerikietė Courtney Hurt netapo lygiaverte pamaina ir neužtikrino pergalių.

Šiame atrankos turnyre Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė aritmetinės galimybės užimti antrąją vietą A grupėje dar neprarado, bet Vokietijos komandą aplenktų tik tuo atveju, jei sekmadienį namie sutriuškintų vokietes 40 taškų skirtumu.

Triuškinimai

Ketvirtadienį atrankos turnyre vyko 16 rungtynių. Daugelyje arenų susitiko skirtingo lygio komandos, todėl netrūko triuškinamų rezultatų.

Kaip ir praėjusiuose turuose, didžiausiu skirtumu baigėsi rungtynės, kuriose žaidė Albanijos krepšininkės. Jos šįkart viešėjo Slovėnijoje ir šios šalies rinktinei pralaimėjo 72 taškų skirtumu 52:124.

Tai – ne baisiausias albanių sutriuškinimas. Priešingai, visas ketverias praėjusias rungtynes Albanijos rinktinė pralaimėjo didesniu skirtumu (106 ir 86 taškais – lenkėms, 99 taškais – slovėnėms ir 96 taškais – turkėms).

Šiame ture dar septynerios rungtynės baigėsi 25 taškų ar didesniu skirtumu. Italija sutriuškino Liuksemburgą 109:51 (58 taškais), Didžioji Britanija – Estiją 100:45 (55 taškais), Ispanija – Rumuniją 75:32 (43 taškais), Vengrija – Islandiją 89:49 (40 taškų), Serbija – Kroatiją 85:57 (28 taškais), Slovakija – Šveicariją 78:50 (28 taškais), Belgija – Vokietiją 69:44 (25 taškais).

5 turas

B grupė

Lietuva – Prancūzija 75:83. K.Nacickaitė 20, G.Petronytė 17, 10 atk.kam., J.Jocytė 15, L.Juškaitė 13, G.Labuckienė 6, M.Grigalauskytė ir G.Šulskė po 2, S.Baltkojienė, D.Donskichytė, G.Meškonytė ir E.Šventoraitė po 0 / M.Johannes 21, G.Williams 17, M.Badiane 16, V.Vukosavljevič 13.

Ukraina – Suomija 74:59. A.Jagupova 22, 10 atk.kam., M.Uro-Nile 14, K.Filevyč 12, O.Mazničenko 11, T.Jurkevičius 8, 11 atk.kam. / E.Aarnisalo 19.

Lentelė: Prancūzija – 4, Lietuva – 3, Ukraina – 3, Suomija – 0.

A grupė

Vokietija – Belgija 44:69, Bosnija ir Hercegovina – Šiaurės Makedonija 66:68.

Lentelė: Belgija – 4, Vokietija – 3, Bosnija ir Hercegovina – 2, Šiaurės Makedonija – 1.

C grupė

Rumunija – Ispanija 32:75, Vengrija – Islandija 89:49.

Lentelė: Ispanija -5, Vengrija – 3, Islandija – 1, Rumunija – 1.

D grupė

Slovėnija – Albanija 124:52, Lenkija – Turkija 76:72.

Lentelė: Turkija – 4, Lenkija – 3, Slovėnija – 3, Albanija – 0.

E grupė

Serbija – Kroatija 85:57.

Lentelė: Serbija – 3/3, Kroatija – 2/4, Bulgarija – 0/3.

F grupė

Juodkalnija – Austrija 65:48.

Lentelė: Juodkalnija – 3/3, Danija – 1/3, Austrija – 1/4.

G grupė

Didžioji Britanija – Estija 100:45, Portugalija – Graikija 66:60.

Lentelė: Graikija – 4, Portugalija – 3, Didžioji Britanija – 2, Estija – 1.

H grupė

Slovakija – Šveicarija 78:50, Liuksemburgas – Italija 51:109.

Lentelė: Italija – 5, Slovakija – 3, Liuksemburgas – 1, Šveicarija – 1.

I grupė

Čekija – Airija 74:57.

Lentelė: Čekija – 3/3, Nyderlandai – 2/3, Airija – 0/4.

J grupė

Izraelis – Švedija 71:57.

Lentelė: Latvija – 3/3, Izraelis – 2/4, Švedija – 0/3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.