EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: A. Gudaičio buldozeris, žmogus-komanda ir pasikeitę starto penketai

Artūras Gudaitis sužaidė geriausias sezono rungtynes ir vartė varžovus lyg buldozeris. Vis dėlto Lietuvos krepšininko pastangos Eurolygos 24-ajame ture nebuvo paverstos Atėnų „Panathinaikos“ pergale. A.Gudaitis ir „Monaco“ vidurio puolėjas Donatas Motiejūnas šiame ture taip pat pasižymėjo neįprastai taikliais baudos metimais.

A.Gudaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Gudaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Ulanovas.<br>G. Bitvinsko nuotr.
E.Ulanovas.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
I.Brazdeikis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
I.Brazdeikis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R. Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
R. Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
T.Dimša.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Dimša.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Dimša.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Dimša.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 11, 2023, 9:01 AM, atnaujinta Feb 11, 2023, 9:02 AM

Artūras Gudaitis

„Panathinaikos“ starto penketo vidurio puolėjas pirmoje rungtynių pusėje vyravo abiejose baudos aikštelėse. Jis gerai užsiimdavo padėtį ir, laiku gavęs kamuolį, kelias atakas baigė be didelio pasipriešinimo (vieną ataką – net su beviltiškai vėlavusio varžovo pražanga). Vis dėlto A.Gudaitis dar tvirčiau jautėsi jėgos dvikovose, kai reikėdavo pasistumdyti su didele raumenų mase nepasižyminčiais varžovų priekinės linijos žaidėjais. Trečiajame kėlinyje A.Gudaičio pranašumas jėgos dvikovose truputį sumažėjo, o varžovų aukštaūgiai keliskart pasinaudojo greičio pranašumu.

Bet ketvirtajame kėlinyje lietuvis smogė dar galingiau ir varžovų priekinę liniją sulygino su žeme. Per paskutinį ketvirtį A.Gudaitis pelnė 11 taškų, bet likus žaisti 22 sek. paliko aikštę dėl rankos piršto traumos. Į vidurio puolėją kovodamas dėl kamuolio įsirėžė K.Prepeličius, kuris buvo nubaustas pražanga, o A.Gudaitis griūdamas nesėkmingai atsirėmė į grindis.

PAO penktadienį žaidė be kito milžino G.Papagiannio, todėl A.Gudaičiui teko aikštėje praleisti net 29 minutes (ilgiau šį sezoną jis žaidė tik vieneriose rungtynėse). Per šį laiką A.Gudaitis pelnė 23 taškus (7/11 dvitaškių, 9/11 baudų), atkovojo 10 kamuolių, išprovokavo 8 pražangas ir prasižengė 4 kartus (beje, lietuvis tris pražangas gavo gaudydamas į PAO baudos aikštelę prasmukusius varžovų gynėjus).

A.Gudaitis neįprastai tvirtai jautėsi prie baudos metimų linijos. Iki šių rungtynių jo baudos metimų taiklumas buvo vos 47,4 proc.

A.Gudaitis pasiekė asmeninį sezono rezultatyvumo rekordą ir pirmą sezono dvigubą dviženklį. Jo karjeros rekordai – 25 taškai (prieš dvejus metus žaidžiant „Zenit“ klube per rungtynes su „Panathinaikos“) ir 17 atkovotų kamuolių.

„Panathinaikos“ (8–16) namie dramatiškose rungtynėse pralaimėjo „Valencia“ (13–11) komandai 91:92. Skirtumas nė karto nebuvo dviženklis, bet iki pertraukos beveik visą laiką pirmavo „žalieji“. Po pertraukos pirmaujanti komanda keitėsi net 17 kartų, o „apelsininių“ pergalę nulėmė aidint sirenai C.Joneso pataikytas tritaškis. Amerikiečiui užteko kantrybės, kad sulauktų paskutinės sekundės, vos ne paskutinę akimirką atliktų puikų klaidinamą judesį ir pasiųstų kamuolį pergalinga trajektorija.

Edgaras Ulanovas

Nuolatinis „Žalgirio“ starto penketo puolėjas pelnė taškus pirmoje rungtynių atakoje. E.Ulanovas, ypač pirmajame kėlinyje, bandė lipti varžovams ant galvų, o didindamas spaudimą baudos aikštelėje nepamiršdavo pasidairyti, ar netoliese nėra gerą padėtį užsiėmusių komandos draugų. Trečiajame kėlinyje Kauno komandos kapitonas tapo įžaidėju ir puikiais tolimais perdavimais padėjo išsklaidyti varžovų gynybą, o ketvirtojo kėlinio viduryje keliose iš eilės atakose darė viską – niekam nedavė kamuolio ir žaidė vienas prieš vieną. Ši taktika pasiteisino, nes E.Ulanovas per trumpą tarpsnį pelnė 6 taškus ir privertė abu varžovų komandos lietuvius gauti ketvirtąsias pražangas.

E.Ulanovas žaidė 30,5 min., pelnė 16 taškų (5/8 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 6/7 baudų), atkovojo 5 kamuolius, atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 6 pražangas.

„Žalgiris“ (13–11) namie nugalėjo „Baskonia“ (13–11) komandą 79:75. Skirtumas šiose rungtynėse tik vieną kartą buvo didesnis negu 4 taškai (trečiojo kėlinio viduryje kauniečiai pirmavo 54:49), o pirmaujanti komanda keitėsi 20 kartų. Likus žaisti dvi minutes „Žalgiris“ atsiliko 73:75, bet po to neleido varžovams pelnyti nė taško.

Rokas Jokubaitis

„Barcelona“ įžaidėjas į aikštę neplanuotai įėjo 7-ąją min., nes reikėjo pakeisti nedidelę traumą patyrusį C.Higginsą („mėlyni-granatiniai“ tuo metu pirmavo 7 tšk.). Jis daug ir tiksliai judėjo, greitai pelnė pirmuosius taškus ir kūrė progas komandos draugams. R.Jokubaitis pavojingai ir patikimai žaidė visas rungtynes.

R.Jokubaitis žaidė beveik 20 min., pelnė 13 taškų (1/3 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 2/2 baudų) ir išprovokavo 3 pražangas. Jis dešimties taškų ribą pasiekė penktą kartą šį sezoną, tarp jų – ketvirtą per pastarąsias septynerias rungtynes.

„Barcelona“ (16–8) išvykoje sutriuškino Bolonijos „Virtus“ (11–13) klubą 92:75. Antrojo kėlinio pradžioje „Barça“ pirmavo tik 24:23, bet tada pelnė 21 tašką be atsako. Po pertraukos svečiai pirmavo net 37 taškais, tačiau pabaigoje pasigailėjo varžovų ir galutinis rezultatas visai neatrodė baisus.

Donatas Motiejūnas

„Monaco“ vidurio puolėjas užleido vietą starto penkete D.Hallui ir amerikietį pakeitė 7-ąją min., kai jų komanda pirmavo 8 taškų skirtumu. D.Motiejūnas kamuolį pirmą kartą palietė tik paskutinėje kėlinio atakoje, bet iškart pelnė taškus pusiau kabliu. Jei iš pradžių kone vienintelė lietuvio užduotis buvo statyti užtvaras, tai antrajame kėlinyje jo veiksmų diapazonas prasiplėtė, o du netaiklūs metimai iš nesudėtingų padėčių galbūt buvo ir atsipalaidavimo požymis komandai pirmaujant dideliu skirtumu.

D.Motiejūnas žaidė 19 min., pelnė 12 taškų (3/6 dvitaškių, 6/8 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir išprovokavo 5 pražangas.

D.Motiejūnas, kurio baudos metimų taiklumas iki šių rungtynių buvo 51 proc., penktadienį pataikė 6 iš eilės baudos metimus. Tik ketvirtajame kėlinyje jis nepataikė dviejų iš eilės baudų, kurias metė neatgavęs kvapo po varžovo nesportinės pražangos.

Prancūziškoje dvikovoje „Monaco“ (15–9) namie įtikinamai nugalėjo ASVEL (8–16) ekipą 87:75.

Ignas Brazdeikis

„Žalgirio“ puolėjas ketvirtą kartą šį sezoną nepateko į starto penketą ir į aikštę įėjo tik 8-ąją min. I.Brazdeikio sėkmingi ir nesėkmingi veiksmai keitė vieni kitus, bet antrajame kėlinyje jam pavyko praplėsti komandos puolimą dviem taikliais tolimais metimais. Puolėjas vien per antrąjį kėlinį pelnė 8 taškus. Trečiajame kėlinyje jis vėl labai dažnai žaisdavo vienas prieš vieną, bet bandymai veržtis gana retai būdavo sėkmingi, o ketvirtojo kėlinio viduryje I.Brazdeikis gavo nesportinę pražangą.

I.Brazdeikis žaidė 23,5 min. ir pelnė 15 taškų (2/7 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 2/2 baudų).

Laurynas Birutis

„Žalgirio“ vidurio puolėjas jau 5-ąją min. pakeitė silpnai rungtynes pradėjusį ir dukart prasižengusį K.Hayesą. Jis sustiprino komandos žaidimą varžovų baudos aikštelėje, kelią krepšio link skynėsi ir raumenimis, ir galva. Tačiau antrojo kėlinio pradžioje L.Birutis gindamasis nesugebėjo pažaboti įsismaginusio S.Enocho, o antroje rungtynių pusėje nuvyto ir puldamas. Kauniečių vidurio puolėjas visus taškus pelnė pirmajame kėlinyje.

L.Birutis žaidė 19 min., pelnė 4 taškus (1/1 dvitaškio, 2/2 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir išprovokavo 3 pražangas.

Marius Grigonis

„Panathinaikos“ gynėjas į aikštę pirmą kartą buvo įleistas antrojo kėlinio viduryje. Iki pertraukos jis pasižymėjo tik perdavimu į užribį. Antra pradžia trečiojo kėlinio viduryje buvo dar blogesnė – M.Grigonis prasižengė varžovams rengiantis grąžinti kamuolį į aikštę iš užribio... Šios nesėkmės neatėmė M.Grigonio ryžto. Jis žaidė aktyviai, nuolat bandydavo veržtis, pataikė iš toli.

M.Grigonis žaidė 9 min. ir pelnė 5 taškus (1/1 tritaškio, 2/2 baudų).

Lukas Lekavičius

„Žalgirio“ įžaidėjas pirmą kartą šį sezoną rungtynes pradėjo starto penkete. Pirmajame kėlinyje jis vos ne kiekvienoje atakoje po keliolika sekundžių varinėdavosi kamuolį ieškodamas tarpelių varžovų gynyboje, bet tarpelius rasdavo retai, o gindamasis nesuvaržė D.Thompsono veiksmų. Iki pertraukos L.Lekavičius pataikė tik vieną iš šešių metimų. Trečiojo kėlinio viduryje jis ketvirtuoju bandymu įmetė tritaškį, o ketvirtajame kėlinyje vėl pradėjo dažniau žaisti vienas prieš vieną ir individualiais veiksmais šiek tiek sutrikdė varžovus. Vis dėlto žaidimas ginantis visas rungtynes buvo labai silpna L.Lekavičiaus vieta.

Jis žaidė 24 min., pelnė 7 taškus (2/6 dvitaškių, 1/4 tritaškių) ir prasižengė 3 kartus.

Rokas Giedraitis

„Baskonia“ starto penketo puolėjas rungtynių pradžioje nesistengė imtis iniciatyvos kiekvienoje atakoje, tačiau gavęs kamuolį kiekvieną kartą sugalvodavo ką nors įdomaus. Jis pelnė taškus ir tolimais metimais, ir laiku atsidūręs varžovų baudos aikštelėje, atliko kelis sumanius perdavimus. Tačiau jau tada R.Giedraitis silpnokai dengė E.Ulanovą, o vėliau žalgirietis tiesiog sudorojo Vitorijos ekipos lietuvį, kuris greitai prisirinko pražangų.

R.Giedraitis žaidė 18,5 min., pelnė 11 taškų (2/3 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 1/2 baudų), atkovojo 6 kamuolius ir prasižengė 4 kartus.

Tadas Sedekerskis

„Baskonia“ puolėjas 9-ąją min. pakeitė kitą lietuvį R.Giedraitį, bet atrodė lyg ne savo rogėse, o pirmasis jo bandymas antrajame kėlinyje imtis aktyvių veiksmų baigėsi žingsniais. Po pertraukos į aikštę grįžo kitoks T.Sedekerskis. Jis trečiojo kėlinio viduryje tolimu metimu pelnė pirmuosius taškus, labai agresyviai stumdėsi „Žalgirio“ baudos aikštelėje ir atidžiai žaidė savo pusėje. Tiesa, E.Ulanovo jis nesustabdė, priešpaskutinę minutę, esant lygiam rezultatui, priėmęs pernelyg sudėtingą sprendimą nesugebėjo įdėti į krepšį, o likus žaisti 11 sek. paliko aikštę dėl penktos pražangos.

T.Sedekerskis žaidė beveik 19 min., pelnė 6 taškus (1/2 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 1/2 baudų), atkovojo 3 kamuolius, perėmė 3 kamuolius ir prasižengė 5 kartus.

Tomas Dimša

„Žalgirio“ gynėjas 8-ąją min. pakeitė A.Butkevičių. Pirmoje rungtynių pusėje T.Dimšos veiksmai buvo prastai apskaičiuoti, jam trūko kantrybės epizoduose, kuriuose reikėjo paieškoti komandos draugų, o ne atakuoti pačiam. Iki pertraukos T.Dimša nepataikė nė vieno iš keturių metimų žaidžiant. Ir antrojoje pusėje gynėjas dažniausiai mėtė netaikliai. Jis pataikė tik vieną tritaškį trečiojo kėlinio pabaigoje. Tačiau likus žaisti 11 sek. T.Dimša pataikė du baudos metimus, kuriais įtvirtino LKL lyderių pergalę.

T.Dimša žaidė 20 min., pelnė 7 taškus (0/2 dvitaškių, 1/6 tritaškių, 4/4 baudų) ir išprovokavo 3 pražangas.

Dovydas Giedraitis

„Žalgirio“ gynėjas 9-ąją min. pakeitė L.Lekavičių. Per pirmąjį tarpsnį D.Giedraitis buvo nepastebimas. Tačiau trečiojo kėlinio pradžioje jis pataikė tritaškį prieš pat atakos laiko sireną, išplėšė ginčą su M.Kotsaru ir dar keliuose epizoduose solidžiai pasirodė gindamasis.

D.Giedraitis žaidė 9 min. ir pelnė 3 taškus (1/1 tritaškio).

Arnas Butkevičius

„Žalgirio“ puolėjas antrą kartą šį sezoną rungtynes pradėjo starto penkete. Jis pirmojo kėlinio viduryje pelnė taškus, pats atkovojęs kamuolį po varžovų krepšiu, bet paskui ilgai beveik niekuo nepasižymėjo nei puldamas, nei gindamasis. Tačiau likus žaisti 42 sek. ir esant lygiam rezultatui 75:75, A.Butkevičius pataikė du baudos metimus, kuriais smarkiai stumtelėjo Kauno komandą pergalės link.

A.Butkevičius žaidė 17 min., pelnė 4 taškus (1/1 dvitaškio, 0/1 tritaškio, 2/2 baudų), atkovojo 6 kamuolius ir prasižengė 4 kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.