EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ strategas K. Maksvytis pasitinka KMT finalus – tikisi nepakartoti kitų Europos favoritų likimo: „Nenorime užlipti ant to paties grėblio“

Citadele Karaliaus Mindaugo taurės (Citadele KMT) finalo ketverto startas – jau šeštadienį Šiauliuose, antrieji dėl kelialapio į finalą varžysis Panevėžio „Lietkabelis“ ir taurės savininkas Kauno „Žalgiris“.

Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 17, 2023, 4:35 PM, atnaujinta Feb 22, 2023, 10:14 AM

„Laukia įdomus savaitgalis, vienas iš top renginių Lietuvoje: Karaliaus Mindaugo taurės finalinis ketvertas.

Visi jo laukia, visos komandos atvažiuos su savo lūkesčiais, ruošiamės, stengiamės būti maksimaliame susitelkime, maksimalioje formoje, nes antro šanso niekas neduoda. Pradedant nuo pirmų rungtynių: matome daug pavyzdžių Europoje, kai favoritai pralaimi ir mes nenorime užlipti ant to paties grėblio.

Mūsų laukia „Lietkabelis“, kovinga komanda su geru treneriu ir niekas mums veltui neatiduos šitos pergalės. Rimtai ruošiamės ir norime įveikti „Lietkabelį“, – tikino „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis.

Pirmoje finalo ketverto dvikovoje Šiauliuose grumsis Virginijaus Šeškaus vedamas Jonavos „CBet“ ir LKl čempionas Vilniaus „Rytas“

Akivaizdu, kad kauniečiai, nors ir turėdami šiokią tokią skylę įžaidėjo pozicijoje, yra dvikovos favoritai. Didžiausias kauniečių pranašumas prieš panevėžiečius, ko gero, bus priekinėje linijoje. Gediminui Orelikui ar Gyorgy Golomanui bus be galo sudėtinga stabdyti Rolandą Šmitą.

Kitas Panevėžio krepšininkų galvos skausmas – kaip pristabdyti ant bangos Igną Brazdeikį.

– Treneri, jums tai yra pirmas Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) ketvertas su „Žalgiriu“. Kokią yra jūsų žinutė komandai galvojant apie kitų šalių pavyzdžius, kai favoritai krenta net po pirmųjų dvikovų?

– Mūsų, visų pirma, tikslas yra nuvesti komandą geroje, optimalioje formoje į finalo ketvertą. Kita – maksimalioje koncentracijoje, kaip ir minėjau prieš tai, antro šanso niekas neduoda, tad mes, iš savo pusės stengiamės užbėgti įvykiams už akių ir paruošti komandą visomis prasmėmis tinkamai.

– Šį sezoną su „Lietkabeliu“ susidūrėte jau po Gedimino Oreliko ir Nikola Popovičiaus prisijungimo. Ką jie pridėjo šitai komandai?

– G.Orelikas yra tas senas geras G.Orelikas... Grįžo, bet nežaidė kelių pastarųjų rungtynių, tad dar nežinome, ar jis rungtyniaus, bet ruošiamės ir prieš jį.

Sakysime, G.Orelikas išplėtė aikštelę, davė papildomai opcijų komandai ir treneriui puolime. Ji sumeta savo gerus metimus ir duoda ekipai būtinos patirties.

N.Popovičius irgi atėjo ne šiaip, treneris jame mato potencialą ir pastatė iškart į pagrindinio aukštaūgio vietą, o jis iškart neblogai įsipaišė į komandą. Tai yra papildomas jėgų ir energijos pliūpsnis komandai.

– Matėme skirtingus „Lietkabelio“ pasirodymus Europos taurėje ir LKL, čia buvo ir triženklių taškų pataikymo. Kaip reikia pradėti mačą, kaip stabdyti šią komandą?

– Manau, kad svarbu ne tik pradėti ar užbaigti rungtynes. Svarbu gerai žaisti visas 40 minučių, nes jie tai tikrai mums pasiūlys. Mes, iš savo pusės, turime pasiūlyti tą patį ir daugiau.

– „Lietkabelis“ pasižymi gera gynyba, tačiau pastaruoju gali praleisti ir šimtą taškų. Tai yra sportinės formos klausimas, ar šių metų komanda tiesiog yra kitokia?

– Manau, kad kažkiek tai lemia ir žaidėjai: jie yra pirmoje vietoje LKL pagal tritaškių procentą. Pataiko 41 procentą metamų tritaškių.

Tai yra dideli skaičiai. Kadangi turi ginklų puolime, tais ginklais ir naudojasi. Gali pasiūlyti ir gynybą, ir puolimą.

– Prieš Stefaną Peno net LKL autsaideriai ginasi atsainiai. Jūs tai taip pat matote didelę Panevėžio spragą?

– Žinote, nenoriu komentuoti kitos komandos veiksmų, jie taip pat turi televizorių ir skaito žiniasklaidą, nenorėčiau atskleisti, kaip mes ginsimės prieš jų žaidėjus.

– Kaip Isaiah Taylorui sekasi įsibėgėti po ilgesnės pertraukos?

– Mes vis dar prisaugome jį, jam kiekviena diena yra kaip oro gurkšnis. Jis jaučiasi užtikrinčiau, pirmose rungtynėse dar jautė baimę žaisdamas, mes limitavome jo pasirodymą, jo minutes.

Pasakysiu taip – mes ruošiamės žaisti be jo, o jei jis taps papildoma energija, papildomu varikliu, mes tik apsidžiaugsime.

Mes nenorime ant jo sukrauti didžiulės naštos turnyro metu, nes jis nėra dar šimtu procentų atsistatęs, bet pastarosiose rungtynėse matėme gerų blyksnių ir, jei ką, būsime pasiruošę naudoti.

– Motiejus Krivas gavo kvietimą į „Basketball Without Borders“ stovyklą. Jis išvyko ar vis dėlto liko su komanda?

– Jis išvyko ir dalyvaus ten, tai yra labai svarbus įvykis, tiek jam, tiek mūsų komandai. Tuo labiau žinant, kad kol kas pagrindinėje komandoje Motiejaus rolė yra apribota.

Mes labai džiaugiamės ir linkime jam sėkmės, nes į tokius renginius pakliūna tik vienetai. Tai yra didelis pliusas tiek jam, tiek komandai.

– Gal Kęstutis Kemzūra domėjosi ir galimybe pakviesti jį į rinktinę?

– Mano žiniomis – nekvietė.

– Esate išreiškęs visišką pasitikėjimą K.Kemzūra, bet gal prie naujojo rinktinės sąrašo kažkiek prisidėjote?

– Jei atvirai, tai prisidėjau labai minimaliai. Nenoriu apie tai kalbėti, nes šiai dienai kalbame apie KMT finalo ketvertą ir jo svarbą. Prie to sąrašo prisidėjau minimaliai/

– Ne paslaptis, kad „Žalgiris“ turi didžiausią gerbėjų bazę Lietuvoje. Ar tikitės, kad neutrali arena vis dėlto bus jūsų?

– Visada jaučiame savo gerbėjus ir žaidžiame dėl jų, kartais jie mus paspaudžia, kai mes prarandame kažkokią kontrolę. Be abejo, žaidžiame dėl fanų ir dėl savęs.

– Kaip vertinate Karolio Lukošiūno šansus laimėti tritaškių konkursą?

– Gerai vertinu, nes yra geras metikas, treniruotėse ir rungtynėse dažnai tai įrodo. Manau, kad jis yra tinkamas tam formatui, gana greitai išmeta.

Labai svarbus ir psichologinis faktorius. Jei visus tuos faktorius sudės, jis yra vienas iš kandidatų laimėti šitą turnyrą.

– Minėjote psichologijos svarbą – kaip pats jaučiatės prieš šį finalo ketvertą?

– Nesakysiu, kad kažkoks labai super įtemptas, bet, be abejo, labai svarbus turnyras, vien jo formatas diktuoja tokį nenuspėjamumą, kokį matome visoje Europoje.

Nes viską lemia vienos rungtynės ar net vienas blogai sužaistas kėlinys. Kažkiek, be abejo, tos įtampėlės yra, bet viskas kontroliuojama.

– Jamelas Morrisas demonstruoja gerėjančią formą, kiek jam bus skiriamas akcentas?

– Bus skiriamas, jis yra vienas iš jų vedančių žaidėjų, tiek jis, tiek Kullamae puolime diktuoja sąlygas. Be abejo, skirsime papildomą dėmesį jiems.

– Kam prognozuojate pergalę kitoje pusfinalio poroje?

– Teoriškai turėtų laimėti Vilniaus „Rytas“. Jonava turi problemų ir panašiai, bet, žinant Jonavos trenerio nenuspėjamumą, Jonavos galimybes, kokias jie demonstruoja šitame sezone, kiek gerų komandų yra įveikę, manau, kad laukia įdomios pusfinalio rungtynės.

Kas yra kas Lietuvos krepšinio taurės finalo ketverte?

Savaitgalį Lietuvos sporto mėgėjų dėmesį prikaustys Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertas. Keturios atrankos kliūtis įveikusios krepšinio komandos Šiauliuose kovos dėl pirmojo sezono prizo. Šeštadienį pirmajame pusfinalyje susitiks Lietuvos čempionas Vilniaus „Rytas“ ir finalo ketverto debiutantė „Jonava“, po to į aikštę žengs dviejų praėjusių sezonų finalininkai Kauno „Žalgiris“ ir Panevėžio „Lietkabelis“. Sekmadienį įvyks finalo rungtynės.

Kauno „Žalgiris“

Kelias į finalo ketvertą. Ketvirtfinalyje nugalėjo „Wolves“ 95:79 ir 91:72.

LKL. Užima 1 vietą (17 ir 3). Lyderiai: L.Birutis (10,8 tšk., 5,4 atk.kam.), I.Brazdeikis (10,1 tšk.), E.Ulanovas (9,1 tšk., 3,6 rez.perd.), R.Šmitas (8 tšk.) ir K.Hayesas (7,6 tšk.).

Kiti turnyrai. Eurolygoje dalijasi 6 vietą (13 ir 11). Nuo sezono pradžios visuose turnyruose laimėjo 32 iš 46 rungtynių.

Praeitis. Lietuvos taurę laimėjo 11 kartų (1993, 2007, 2008, 2011, 2012, 2015, 2017, 2018, 2020, 2021 ir 2022 m.). Pernai pusfinalyje nugalėjo „Šiaulius“ 80:68, finale – „Lietkabelį“ 91:66.

Panevėžio „Lietkabelis“

Kelias į finalo ketvertą. Ketvirtfinalyje nugalėjo „Juventus“ 85:81 ir 109:73.

LKL. Užima 5 vietą (12 ir 8). Lyderiai: J.Morrisas (14,3 tšk., 3,2 rez.perd.), K.Kullamäe (13,8 tšk., 3,9 rez.perd.), V.Lipkevičius (10,6 tšk.), G.Maldūnas (8 tšk.), G.Orelikas (19 tšk., 8,5 atk.kam.) ir N.Popovičius (9,8 tšk.).

Kiti turnyrai. Europos taurės grupėje dalijasi 5 vietą (7 ir 7). Nuo sezono pradžios visuose turnyruose laimėjo 21 iš 36 rungtynių.

Praeitis. Lietuvos taurės nelaimėjo nė karto. Geriausias rezultatas – antroji vieta (1968, 1985, 1986, 2017, 2021 ir 2022 m.). Pernai pusfinalyje nugalėjo „Rytą“ 82:80, finale pralaimėjo „Žalgiriui“ 66:91.

Vilniaus „Rytas“

Kelias į finalo ketvertą. Ketvirtfinalyje nugalėjo „Nevėžį“ 70:78 ir 98:78 (po pratęsimo).

LKL. Užima 2 vietą (15 ir 4). Lyderiai: M.Fosteris (15,4 tšk.), M.Echodas (13,2 tšk., 7,8 atk.kam.), M.Normantas (12,1 tšk.), G.Radzevičius (10,9 tšk., 6,8 atk.kam.) ir E.Fridrikssonas (9,6 tšk., 4 rez.perd.).

Kiti turnyrai. Čempionų lygos pirmojo etapo grupėje užėmė 2 vietą (3 ir 3), atkrintamajame mače nugalėjo Salonikų PAOK 2:1, antrojo etapo grupėje užima 3 vietą (1 ir 2). Nuo sezono pradžios visuose turnyruose laimėjo 22 iš 33 rungtynių.

Praeitis. Lietuvos taurę laimėjo 4 kartus (2009, 2010, 2016 ir 2019 m.). Pernai pusfinalyje pralaimėjo „Lietkabeliui“ 80:82.

„Jonava“

Kelias į finalo ketvertą. Grupės varžybose užėmė 2 vietą (4 ir 2), ketvirtfinalyje nugalėjo „Neptūną“ 85:80 ir 76:75.

LKL. Užima 6 vietą (11 ir 9). Lyderiai: J.Garrettas (14,5 tšk., 7,7 atk.kam.), E.Šeškus (12,7 tšk., 3,5 rez.perd.), M.Laksa (12,5 tšk.), D.Bičkauskis (11,9 tšk., 3,9 rez.perd.), G.Huskičius (11,8 tšk., 4,5 rez.perd.) ir G.Watsonas (15,4 tšk., 4,7 rez.perd.).

Kiti turnyrai. FIBA Europos taurės atrankos pirmajame rate pralaimėjo „Craiova“ 59:65. Nuo sezono pradžios visuose turnyruose laimėjo 17 iš 29 rungtynių.

Praeitis. Lietuvos taurės nelaimėjo nė karto. Geriausias rezultatas – ketvirtfinalis (2022 m.). Pernai ketvirtfinalyje pralaimėjo „Žalgiriui“ 75:86 ir 59:68.

Šio sezono tarpusavio rungtynės

„Žalgiris“ – „Lietkabelis“. Abejas LKL rungtynes laimėjo „Žalgiris“ 74:66 (išvykoje) ir 85:77 (namie). „Lietkabelis“ pastarąjį kartą „Žalgirį“ nugalėjo praėjusių metų gegužės 21 d. paskutinėse LKL pusfinalio serijos rungtynėse.

„Rytas“ – „Jonava“. LKL pirmenybėse komandos pasidalijo po pergalę. Vilniuje laimėjo „Jonava“ 78:71, Jonavoje – „Rytas“ 75:62.

„Žalgiris“ – „Rytas“. Vienintelėse šio sezono LKL rungtynėse „Rytas“ namie nugalėjo 89:85. „Žalgiris“ pastarąjį kartą „Rytą“ nugalėjo praėjusių metų sausio 23 d. LKL reguliariajame sezone. Po to „Rytas“ laimėjo dukart iš eilės.

„Žalgiris“ – „Jonava“. LKL pirmenybėse komandos pasidalijo po pergalę. Jonavoje laimėjo „Žalgiris“ 80:75, Kaune – „Jonava“ 80:76.

„Lietkabelis“ – „Rytas“. LKL pirmenybėse komandos pasidalijo po pergalę. Panevėžyje laimėjo „Lietkabelis“ 79:70, Vilniuje – „Rytas“ 109:104 (po pratęsimo).

„Lietkabelis“ – „Jonava“. Abejas LKL rungtynes laimėjo „Lietkabelis“ 91:88 (išvykoje) ir 86:84 (namie). „Jonava“ pastarąjį kartą „Lietkabelį“ nugalėjo 2021 m. spalio 2 d., o paskui „Lietkabelis“ laimėjo keturis kartus iš eilės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.