EUROLYGA 2023

Pasaulio krepšinio čempionato atrankoje – kova dėl paskutiniųjų bilietų ir prarastos Ukrainos galimybės

Pasaulio vyrų krepšinio pirmenybių atrankos turnyro Europos zonoje ketvirtadienį žaidė dviejų grupių komandos. Po 11-ojo turo rungtynių galimybę iškovoti kelialapį prarado Ukrainos rinktinė ir beveik prarado lietuvių sutriuškinta Vengrijos komanda.

Ukrainos krepšininkai prarado galimybes kautis dėl pasaulio čempionato.<br>FIBA nuotr.
Ukrainos krepšininkai prarado galimybes kautis dėl pasaulio čempionato.<br>FIBA nuotr.
Lietuvos krepšininkai pranoko Vengriją.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšininkai pranoko Vengriją.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšininkai pranoko Vengriją.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšininkai pranoko Vengriją.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 24, 2023, 8:09 AM

Pretendentai

Ketvirtadienį Europos atrankos zonoje kelialapio į pasaulio pirmenybes neiškovojo nė viena komanda. Tačiau sutrumpėjo pretendentų sąrašas. Iš jo buvo išbraukta Ukrainos rinktinė.

Priešpaskutiniame atrankos turnyro ture ukrainiečiams patyrus nesėkmę, L grupėje liko dvi dėl trečiosios vietos kovojančios komandos: Gruzija (5 perg.) ir Islandija (4).

K grupėje dėl paskutiniojo kelialapio sekmadienį kovos Juodkalnijos, Bosnijos ir Hercegovinos (po 6) ir Vengrijos (5) rinktinės. Tiesa, vengrams padėtų nebent fantastinis scenarijus.

Europos atrankos zonoje teisę vykti į pasaulio pirmenybes jau užsitikrino Lietuva, Prancūzija (K grupė), Latvija, Graikija (I grupė), Suomija, Vokietija, Slovėnija (J grupė), Ispanija ir Italija (L grupė).

L grupė

Ukrainiečių viltys sudužo Livorne. Šiame mieste vykusiose L grupės 11-ojo turo rungtynėse Ukrainos krepšininkai nusileido Italijos komandai 75:85.

Prasidėjus trečiajam kėliniui rezultatas buvo lygus 60:60. Tačiau vos tik italai įgijo nedidelę persvarą, ukrainiečiai pradėjo skubėti ir klysti. Puikiai iš toli pataikiusi Italijos rinktinė tuo pasinaudojo ir per kelias minutes nutolo 16 taškų skirtumu 77:61. Kai Ukrainos komanda apsiramino ir vėl pradėjo žaisti tiksliau, varžovų pranašumas buvo per didelis, kad būtų galima juos pavyti.

Ketvirtadienį pralaimėjo ir kita šioje grupėje dėl kelialapio kovojanti komanda. Islandijos krepšininkai savo aikštėje nesugebėjo sukurti didelių problemų pasaulio čempionės Ispanijos rinktinės rezervinei sudėčiai, kuriai nusileido 61:80.

Vilniaus „Ryto“ gynėjas Elvaras Fridrikssonas negalėjo padėti Islandijos rinktinei dėl nedidelės traumos. Tikimasi, kad jis galės žaisti per lemiamas rungtynes sekmadienį.

Atkakli ir lygi kova vyko Almerėje, kur Gruzijos rinktinė įveikė Nyderlandų krepšininkus 88:80. Olandai pirmavo ilgiau, o trečiojo kėlinio pradžioje įgijo didžiausią rungtynėse 10 taškų persvarą 45:35. Vis dėlto netrukus apsukas padidinę gruzinai dar trečiajame kėlinyje išlygino rezultatą 57:57 ir tiksliau žaidė lemiamoje mačo dalyje.

Trečiosios vietos likimas šioje grupėje paaiškės sekmadienį Tbilisyje, kur akis į akį susitiks abi pretendentės Gruzijos ir Islandijos rinktinės.

Prieš šią dvikovą gruzinų sąskaitoje yra penkios pergalės, islandų – keturios. Pirmąsias tarpusavio rungtynes Gruzijos komanda išvykoje laimėjo 3 taškų skirtumu, todėl sekmadienį Islandijos krepšininkams reikės atsiskaityti bent 4 taškų skirtumu. Jei to neįvyks, paskutinį kelialapį į pasaulio pirmenybes iškovos gruzinai.

K grupė

K grupėje ketvirtadienį kelialapį galėjo užsitikrinti Juodkalnijos rinktinė. Tačiau jai Tuzloje nepavyko įveikti Bosnijos ir Hercegovinos komandos. Penkių tūkstančių žiūrovų palaikomi bosniai labai lygiose rungtynėse šventė pergalę 74:66 ir išsaugojo intrigą.

Per šias rungtynes skirtumas nė karto nebuvo dviženklis, o pirmaujanti komanda dažnai keitėsi. Įtampa atslūgo tik tuomet, kai paskutinę minutę Juodkalnijos rinktinės natūralizuotas amerikietis Kendrickas Perry nepataikė net trijų baudos metimų.

Beje, natūralizuoti amerikiečiai buvo rezultatyviausi abiejų komandų žaidėjai. Ir K.Perry, ir jo varžovas iš Bosnijos ir Hercegovinos komandos Johnas Robersonas pelnė 19 taškų.

Dėl paskutiniojo kelialapio sekmadienį kovos po šešias pergales turintys juodkalniečiai ir bosniai bei penkias pergales iškovoję vengrai. Paskutiniajame ture vengrai priims bosnius, o juodkalniečiai – čekus.

Iniciatyva lieka Juodkalnijos krepšininkų rankose. Jei jie pasieks pergalę, kitų rungtynių rezultatas bus nesvarbus. Bosniams reikia pasiekti pergalę ir sulaukti juodkalniečių pralaimėjimo.

Tuo tarpu vengrams liko tik iliuzinė galimybė. Vengrijos rinktinei reikia net 41 taško skirtumu sutriuškinti bosnius ir sulaukti juodkalniečių nesėkmės.

Lietuviai

Realios vengrų galimybės buvo nubrauktos per ketvirtadienį Klaipėdoje vykusias rungtynes. Lietuvos uostamiestyje mūsų šalies rinktinė sutriuškino Vengrijos krepšininkus 89:64.

Sekmadienį Lietuvos rinktinė Anžė žais paskutines atrankos turnyro rungtynes su Prancūzijos komanda.

Prancūzai ketvirtadienį išvykoje nugalėjo Čekijos rinktinę 72:59. Rungtynių pradžioje prancūzai atsiliko net 3:21, bet antrajame kėlinyje prisiminė, ko atvyko į Pardubicus, pradėjo mažinti skirtumą, o po pertraukos „mėlynųjų“ pranašumas nebekėlė abejonių.

Lietuvos ir Prancūzijos rinktinės per 11 turų pasiekė po 9 pergales. Tad jų tarpusavio dvikovoje paaiškės, kuri komanda K grupėje užims pirmąją vietą.

K grupė

Lietuva – Vengrija 89:64. M.Kuzminskas 14, D.Tarolis 13, M.Rubštavičius 12, E.Bendžius 11, M.Gebenas 10, M.Normantas 8, K.Žemaitis 7, A.Beručka 5, G.Maldūnas 4, G.Radzevičius ir E.Žukauskas po 2, V.Kariniauskas 1 / M.Hopkinsas 17, A.Somogy 13, Sz.Benke 11, ... B.Varadi ir G.Golomanas po 2. Klaipėda. 4389 žiūrovai.

Čekija – Prancūzija 59:72. T.Kyzlinkas 23, P.Auda 10 / V.Wembanyama 22, 17 atk.kam., P.Lacombe‘as 13, Y.Makoundou 10. Pardubicai. 4521 žiūrovas.

Bosnija ir Hercegovina – Juodkalnija 74:66. J.Robersonas 19, M.Halilovičius 16, A.Gegičius 14 / K.Perry 19, N.Radovičius 16, 11 atk.kam.. Tuzla. 5200 žiūrovų.

Lentelė: Prancūzija – 9, Lietuva – 9, Juodkalnija – 6, Bosnija ir Hercegovina – 6, Vengrija – 5, Čekija – 3.

L grupė

Nyderlandai – Gruzija 80:88. Y.Kraagas 23, K.Van der Vuurstas 20, B.Van der Vuurstas 10 / T.Šengelija 25, G.Šermadinis 22, Th.McFaddenas 20. Almerė. 3000 žiūrovų.

Islandija – Ispanija 61:80. T.Hlinasonas 13, J.Gudmundssonas 11, S.Bjornssonas ir A.Steinarssonas po 10 / M.Salvo 18, J.Busquetsas 11, J.Parra 10. Reikjavikas. 2487 žiūrovai.

Italija – Ukraina 85:75. N.Mannionas 28, M.Spissu 21, A.Tessitori 11 / I.Sanonas 15, A.Pustovyj ir A. Voinalovyčius po 11, V.Bobrovas 10. Livornas.

Lentelė: Ispanija – 8, Italija – 7, Gruzija – 5, Islandija – 4, Ukraina – 3, Nyderlandai – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?