EUROLYGA 2023

PČ atranka: užduoties neįvykdę serbai ir puikus LKL krepšininkų vakaras

LKL klubuose žaidžiantys Kristianas Kullamäe ir Artūras Žagaras penktadienį pasižymėjo pasaulio vyrų krepšinio pirmenybių atrankos rungtynėse, kuriose padėjo Estijos ir Latvijos rinktinėms iškovojo pergales. Svarbiausios dienos rungtynės vyko Graikijoje, kur galimybe iškovoti kelialapį į pasaulio pirmenybes nepasinaudojo Serbijos krepšininkai.

 Serbijos krepšininkai nusileido Graikijos rinktinei.<br> FIBA nuotr.
 Serbijos krepšininkai nusileido Graikijos rinktinei.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2023, 12:33 AM

Padėtis

Serbijos rinktinė nepasinaudojo puikia galimybe užsitikrinti kelialapį į pasaulio pirmenybes. Penktadienį Europos zonos atrankos turnyro 11-ajame ture serbai iššvaistė dviženklį pranašumą ir išvykoje pralaimėjo Graikijos rinktinei 92:97.

Kitose I grupės rungtynėse Belgijos krepšininkai išvykoje sutriuškino Didžiosios Britanijos rinktinę 88:59. Tad paskutiniojo kelialapio likimas paaiškės tik pirmadienį.

I grupėje trečiąją vietą užimanti Serbija turi penkias pergales, jau ant kulnų minanti Belgija – keturias.

Pirmadienį paskutiniajame ture serbai namie žais su britais, belgai taip pat savo aikštėje susitiks su turkais. Jei Belgijos rinktinė laimės, o Serbijos komanda pralaimės, belgai pakils į trečiąją vietą ir gaus teisę žaisti pasaulio pirmenybėse.

Europos zonoje dar prieš paskutinį atrankos langą kelialapius į pasaulio pirmenybes iškovojo Lietuva, Prancūzija (K grupė), Latvija, Graikija (I grupė), Suomija, Vokietija, Slovėnija (J grupė), Ispanija ir Italija (L grupė).

Pasaulio pirmenybės trijose Tolimųjų Rytų šalyse Filipinuose, Japonijoje ir Indonezijoje prasidės rugpjūčio 25 dieną.

Drama

Serbijos rinktinė galėjo nuraminti savo sirgalius jau penktadienį. Per Atėnuose vykusias rungtynes serbai nuo pirmojo kėlinio vidurio buvo priekyje, ilgai pirmavo dviženkliu skirtumu ir užtikrintai judėjo pergalės link.

Drama atsirado iš niekur. Ketvirtajame kėlinyje atkutę graikai viską apvertė aukštyn kojomis ir persvėrė rezultatą, o per pratęsimą galutinai sujaukė Serbijos komandos planus.

Rungtynių žvaigžde tapo 21 metų puolėjas Nikos Rogavopoulos, žaidžiantis Denizlio „Merkezefendi“ klube (Turkija). Jis pelnė net 28 taškus ir per pratęsimą pribloškė serbus taikliais tolimais metimais.

Buvęs Kėdainių „Nevėžio“ ir Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjas Panagiotis Kalaitzakis prie graikų pergalės prisidėjo 10 taškų.

Serbijos rinktinėje rezultatyviausiai žaidė Maskvos CSKA krepšininkai Nikola Milutinovas (24 taškai) ir Dejanas Davidovacas (11).

Serbijai per šias rungtynes atstovavo vienas Eurolygos krepšininkas – Miuncheno „Bayern“ gynėjas Ognjenas Jaramazas. Serbai tikisi, kad dauguma pagrindinių žaidėjų, tarp jų – Vasilije Micičius, Nemanja Nedovičius, Marko Guduričius, Filipas Petruševas, prisidės per paskutines atrankos rungtynes.

Belgijos krepšininkai į aikštę ėjo, kai rungtynės Atėnuose jau buvo pasibaigusios. Žinia apie serbų pralaimėjimą veikiausiai dar labiau įkvėpė belgus ir jie sutriuškino Didžiosios Britanijos rinktinei nepaliko nė mažiausio šanso.

Buvęs LKL klubų krepšininkas Emmanuelis Lecomte‘as į britų krepšį įmetė 13 taškų.

Panevėžietis

Taline vykusių rungtynių didvyriu tapo Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjas Kristianas Kullamäe. Jis likus žaisti 2 sek. pataikė tritaškį, nulėmusį Estijos rinktinės pergalę prieš Slovėnijos komandą 79:78.

K.Kullamäe paskutinėmis sekundėmis visą laiką buvo dėmesio centre. Likus 6 sek. ir estams atsiliekant 75:78, rinktinės lyderis pataikė tik pirmąjį iš dviejų baudos metimų, o sąmoningai neįmetęs antrojo per anksti įbėgo į baudos aikštelę. Kamuolys atiteko slovėnams, bet jie suklydo grąžindami kamuolį į aikštę, ir Estijos komandai liko pakankamai laiko, kad atliktų paprastą derinį ir sukurtų neblogą progą K.Kullamäe atlikti lemiamą metimą.

Tiesa, iki tol dauguma K.Kullamäe metimų tikslo nepasiekė. Jis pataikė tik 3 iš 11 metimų ir pelnė 9 taškus.

Estijos rinktinė laimėjo 3 iš 11 rungtynių ir J grupėje dalijasi paskutinę vietą su Izraelio komanda.

Jaunimas

Kadangi nei estai, nei slovėnai neturėjo jokių turnyrinių tikslų, abiejų komandų treneriai per šį atrankos langą pakvietė daug jaunų krepšininkų.

Estijos rinktinėje vyresniajai kartai atstovavo tik buvęs Vilniaus „Ryto“ puolėjas 32 metų Kristjanas Kitsingas. Kartu su juo žaidė keturi krepšininkai, kuriems yra 25–26 metais, o visiems kitiems – ne daugiau nei 23 metai.

Dar jaunesnė buvo Slovėnijos rinktinė. Penktadienį joje žaidė net dešimt krepšininkų, kuriems yra ne daugiau nei 23-eji. Jaunajai kartai kryptį rodė 32 metų Blažas Mahkovičius ir 28 metų Aleksejus Nikoličius.

Latvija

Du LKL klubų krepšininkai penktadienį gynė Latvijos garbę. Treneris Luca Banchi į rinktinę pakvietė „Jonavos“ puolėją Martinį Laksą ir Kėdainių „Nevėžio“ gynėją Artūrą Žagarą.

Per rungtynes su Turkijos rinktine, kurią latviai išvykoje įtikinamai nugalėjo 83:74, ypač stengėsi 22 metų A.Žagaras. Jis pelnė 14 taškų ir buvo rezultatyviausias Latvijos rinktinės krepšininkas. M.Laksa pelnė 5 taškus.

Pasižymėjo ir buvęs Klaipėdos „Neptūno“ gynėjas Tomas Leimanis. Jo sąskaitoje – 11 taškų.

8 iš 9 rungtynių laimėjusi Latvijos rinktinė užsitikrino pirmąją vietą I grupėje.

I grupė

Graikija – Serbija 97:92 (po pratęsimo). N.Rogavopoulos 28, D.Moraitis 23, P.Kalaitzakis 10 / N.Milutinovas 24, D.Davidovacas 11, D.Rističius 10. Atėnai.

Didžioji Britanija – Belgija 59:88. C.Wheatle‘as 15, A.Adamu 14 / J.Tabu 15, E.Lecomte‘as ir T.De Ridderis po 13. Niukastlas.

Turkija – Latvija 74:83. O.Bitimas 17, Y.Arslanas ir S.Kabaca po 15 / A.Žagaras 14, T.Leimanis 11, Dair.Bertanas ir A.Strautinis po 10, ... M.Laksa 5. Bursa. 6048 žiūrovai.

Lentelė: Latvija – 8, Graikija – 6, Serbija – 5, Belgija – 4, Turkija – 3, Didžioji Britanija – 1.

J grupė

Izraelis – Suomija 95:97 (po pratęsimo). B.Timoras 27, T.Ginatas 16, N.Yaacovas 12 / S.Salinas 18, A.Murphy 17, I.Seppala ir M.Jantunenas po 15. Tel Avivas. 1590 žiūrovų.

Estija – Slovėnija 79:78. H.Toomas 15, K.Treieris 13, ... K.Kullamäe 9, ... K.Kitsingas 6 / G.Glasas 18, Ž.Samaras 13. Talinas. 3832 žiūrovai.

Vokietija – Švedija 73:66. D.Krameris 13, K.Jallowas 11 / N.Spiresas 13. Frankfurtas.

Lentelė: Vokietija – 9, Suomija – 9, Slovėnija – 7, Švedija – 5, Izraelis – 3, Estija – 3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?