EUROLYGA 2023

Liko tik vienas nežinomasis: Azijos, Afrikos ir Amerikos krepšininkai jau išsidalijo kelialapius į pasaulio pirmenybes

Pasaulio vyrų krepšinio pirmenybėse šiais metais debiutuos Latvijos, Gruzijos, Žaliojo Kyšulio ir Pietų Sudano rinktinės. Tačiau tarp turnyro dalyvių nebus Argentinos ir Nigerijos komandų.

 Dominikos Respublikos rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Dominikos Respublikos rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Argentiniečiai patyrė fiasko.<br> FIBA nuotr.
 Argentiniečiai patyrė fiasko.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 27, 2023, 2:46 PM

Kelialapiai

Sekmadienį ir pirmadienį pasaulio vyrų krepšinio pirmenybių atrankos turnyre paskutines rungtynes žaidė Amerikos, Azijos ir Afrikos zonų komandos.

Amerikos atrankos turnyre kelialapius iškovojo Kanada, JAV, Dominikonų Respublika, Venesuela, Puerto Rikas, Meksika ir Brazilija, Azijos – Australija, Naujoji Zelandija, Kinija, Libanas, Jordanija ir Iranas, Afrikos – Pietų Sudanas, Dramblio Kaulo Krantas, Angola, Egiptas ir Žaliasis Kyšulys.

Filipinai ir Japonija į pasaulio pirmenybes pateko kaip jų šeimininkės.

Pasaulio pirmenybės nuo rugpjūčio 25 dienos ir rugsėjo 10 dienos vyks trijose Tolimųjų Rytų valstybėse Filipinuose, Japonijoje ir Indonezijoje.

Europos atrankos zonoje iki pirmadienio kelialapius iškovojo Latvija, Graikija, Vokietija, Suomija, Slovėnija, Prancūzija, Lietuva, Juodkalnija, Ispanija, Italija ir Gruzija. Paskutinis nežinomasis liko I grupėje, kurioje dėl trečiosios vietos kovoja Serbijos ir Belgijos rinktinės.

Afrika

Iš Afrikos į Tolimuosius Rytus atvyks penkios komandos. Dvi iš jų – Pietų Sudano ir Žaliojo Kyšulio rinktinės – debiutuos pasaulio pirmenybėse.

Egiptas į pasaulio pirmenybes grįš po trumpos pertraukos (praėjusį kartą žaidė 2014 m.), o Angola bei Dramblio Kaulo Krantas varžėsi praėjusiame turnyre.

Pietų Sudanas, Žaliasis Kyšulys ir Egiptas pakeis kelialapių šįkart neiškovojusius Senegalą, Tunisą ir Nigeriją.

Pietų Sudanas – jauna valstybė. Ji tik 2013 metais tapo FIBA nare, o Pietų Sudano rinktinė kol kas tik vieną kartą žaidė Afrikos pirmenybėse. Šią komandą sudaro išeivijoje užaugę žaidėjai, maždaug pusė Pietų Sudano rinktinės krepšininkų išugdyti Australijoje.

Žaliojo Kyšulio krepšinio istorija taip pat nėra turtinga, bet šios šalies krepšininkai vieną kartą laimėjo Afrikos pirmenybių bronzos medalius (2007 m.).

Tuo tarpu Angolos rinktinė šiame amžiuje (nuo 2002 m.) nepraleido nė vienerių pasaulio pirmenybių.

Prie Dramblio Kaulo Kranto rinktinės pergalių atrankos turnyre nemažai prisidėjo Eurolygos žaidėjai Alexas Poythressas ir Mattas Costello, prie Žaliojo Kyšulio – Walteris Tavaresas. Vienas iš Egipto rinktinės lyderių yra buvęs „Šiaulių“ puolėjas Assemas Marei.

Kelialapių į pasaulio pirmenybes neiškovojo dvi iš trijų komandų, kurios užpernai laimėjo Afrikos pirmenybių medalius. Žemyno čempionas Tunisas ir trečiąją vietą užėmęs Senegalas atsitrenkė į atrankos kliūtis. Afrikos vicečempionais užpernai tapo Dramblio Kaulo Kranto krepšininkai.

Verta pažymėti ir Nigerijos fiasko. Šios šalies krepšinio federacija prieš keliolika metų pasitelkė daug iš Nigerijos kilusių amerikiečių krepšininkų, kuriems padedant Nigerijos rinktinė triskart paeiliui pateko į olimpines žaidynes. Tačiau pastaraisiais metais Nigerijos krepšinį drasko vidaus nesutarimai, ir rinktinė nusilpo.

Atrankos grupių lentelės

E grupė: Dramblio Kaulo Krantas – 8, Angola – 8, Žaliasis Kyšulys – 6, Nigerija – 5, Gvinėja – 2, Uganda – 0.

F grupė: Pietų Sudanas – 11, Egiptas – 8, Senegalas – 7, Tunisas – 6, Kongo DR – 5, Kamerūnas – 4.

Azija ir Okeanija

Azijos ir Okeanijos komandų sąraše, palyginti su praėjusiomis pasaulio pirmenybėmis, įvyko tik viena permaina. Kelialapio neiškovojo Korėjos rinktinė. Ji dar pirmajame etape pasitraukė iš atrankos turnyro dėl kovido pandemijos.

Korėjiečius pakeis Libano rinktinė, kuri praėjusį kartą pasaulio pirmenybėse dalyvavo 2010 metais.

Nors Indonezija bus viena iš trijų pasaulio pirmenybių šeimininkių, šios šalies rinktinė baigiamajame turnyre nedalyvaus. FIBA nustatė indoneziečiams palengvintus atrankos kriterijus, tačiau kol kas nė karto pasaulio pirmenybėse nežaidusiai komandai jie vis tiek buvo per sudėtingi.

Atrankos turnyre geriausiai žaidė abi Okeanijos komandos. Australijos rinktinė laimėjo 11 iš 12 rungtynių, Naujosios Zelandijos – 8 iš 10 (rungtynių skaičius sumažėjo pasitraukus Korėjos rinktinei).

Australai aikštėje apskritai nepralaimėjo nė karto. Jiems buvo įskaitytas formalus pralaimėjimas, kai Australijos rinktinė atsisakė atvykti į Iraną.

Atrankos grupių lentelės

E grupė: Naujoji Zelandija – 8, Libanas – 7, Filipinai – 6, Jordanija – 6, Saudo Arabija – 3, Indija – 0.

F grupė: Australija – 11, Kinija – 10, Japonija – 7, Iranas – 6, Kazachstanas – 5, Bahreinas – 2.

Amerika

2022 metų Amerikos čempionė Argentinos rinktinė – vienas iš didžiausių šių metų pasaulio pirmenybių praradimų. Argentiniečiai sekmadienį namie pralaimėjo lemiamas atrankos turnyro rungtynes Dominikos Respublikos komandai 75:79 ir neiškovojo kelialapio į Tolimuosius Rytus.

„Baltų-žydrų“ svarbiausioje dvikovoje neišgelbėjo net ir galingas europinis desantas – iš Senojo žemyno klubų atskubėję Carlosas Delfino, Gabrielis Deckas, Facundo Campazzo, Nicolasas Laprovittola, Alytaus „Wolves“ puolėjas Marcosas Delia ir kiti.

Argentinos rinktinė – vienintelė Amerikos žemynų komanda, kuri žaidė 2019 metų pasaulio pirmenybėse, bet negavo teisės vykti į šių metų pirmenybes.

Argentiniečius pakeis Meksikos rinktinė, į stipriausiųjų būrį grįžtanti po vieno praleisto turnyro. Atrankos turnyre vieni iš pagrindinių Meksikos komandos žaidėjų buvo anksčiau Lietuvos klubams atstovavę Pako Cruzas ir Danielis Amigo.

JAV ir Brazilijos rinktinės pasaulio pirmenybėse žais 19-ąjį kartą. Jos nuo 1950 metų, kai buvo surengtos pirmosios pasaulio pirmenybės, nepraleido nė vieno turnyro. Kanados ir Puerto Riko rinktinės pasaulio pirmenybėse dalyvaus 15-ąjį kartą.

Amerikos zonos atrankos turnyre geriausiai žaidė Kanados rinktinė. Ji laimėjo 11 iš 12 rungtynių, o vienintelę nesėkmė patyrė Argentinoje.

Atrankos grupių lentelės

E grupė: Kanada – 11, Dominikos Respublika – 9, Venesuela – 8, Argentina – 8, Panama – 3, Bahamų Salos – 3.

F grupė: JAV – 9, Puerto Rikas – 8, Meksika – 8, Brazilija – 8, Urugvajus – 5, Kolumbija – 3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.