EUROLYGA 2023

PČ atranka: geriausiai žaidė Latvijos krepšininkai, o paskutinį kelialapį pagriebė serbai

Sensacijos nebuvo. Serbijos vyrų krepšinio rinktinė pirmadienį lemiamose atrankos rungtynėse nugalėjo britus ir iškovojo paskutinį kelialapį į pasaulio pirmenybes.

 Latvijos rinktinė<br> FIBA nuotr.
 Latvijos rinktinė<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2023, 11:56 PM, atnaujinta Feb 28, 2023, 6:38 AM

Atomazga

Serbijos krepšininkai privertė jaudintis savo sirgalius, bet tikslą pasiekė – serbai paskutinėse atrankos turnyro rungtynėse pirmadienį Belgrade nugalėjo Didžiosios Britanijos rinktinę 101:83 ir iškovojo paskutinį kelialapį į 2023 metų pasaulio pirmenybes.

Lemiamose rungtynėse, į kurias iš Eurolygos klubų atvyko Marko Guduričius, Filipas Petruševas, Ognjenas Dobričius, Luka Mitrovičius, Aleksa Avramovičius ir Urošas Trifunovičius, serbai daugiau nei du kėlinius niekuo nepranoko varžovų, trečiojo kėlinio pradžioje rezultatas buvo lygus 46:46. Vis dėlto paskui favoritai pamažu susikrovė dviženklę persvarą ir nuramino tribūnas.

Kaip vėliau paaiškėjo, serbai būtų iškovoję kelialapį net ir pralaimėję. Serbijos komandai grėsmę kėlė Belgijos rinktinė, tačiau ji savo aikštėje beviltiškai nusileido Turkijos krepšininkams 54:82.

Nors rungtynės Monse prasidėjo pusvalandžiu vėliau, belgai dideliu skirtumu atsiliko dar tuo metu, kai Belgrade britai svilino padus Serbijos rinktinei.

I grupėje pirmąją vietą užėmė 9 pergales iškovojusi Latvija. Po 6 kartus laimėjo Serbija ir Graikija, po 4 – Turkija ir Belgija, 1 – Didžioji Britanija.

Permainos

Anksčiau Europos zonoje kelialapius į 2023 metų pasaulio pirmenybes iškovojo Lietuva, Graikija, Gruzija, Ispanija, Italija, Juodkalnija, Latvija, Prancūzija, Slovėnija, Suomija ir Vokietija.

Prieš šias pasaulio pirmenybes FIBA nepakeitė žemynų kvotų. 2023 metų turnyre, kaip ir 2019 metais, Europai atstovaus dvylika komandų.

Tačiau europietiškoje sąrašo dalyje įvyko nemažai permainų. Praėjusiose pasaulio pirmenybėse žaidusios Čekijos, Lenkijos, Rusijos ir Turkijos rinktinės į šių metų turnyrą nepateko.

Jas pakeis Latvijos, Gruzijos, Suomijos ir Slovėnijos rinktinės. Latviai ir gruzinai debiutuos pasaulio pirmenybėse. Suomiai ir slovėnai praėjusį kartą žaidė 2014 metais ir grįžta po vieno turnyro pertraukos.

Kitos aštuonios Europos komandos apgynė teisę varžytis su stipriausiais. Ispanijos rinktinė į pasaulio pirmenybes keliaus 11-ąjį kartą iš eilės (nuo 1982 m. nepraleido nė vieno turnyro), Lietuvos, Graikijos ir Prancūzijos – penktąjį, Serbijos – ketvirtąjį, Italijos, Juodkalnijos ir Vokietijos – antrąjį.

Lietuvos rinktinė pasaulio pirmenybėse debiutavo 1998 metais ir nuo tada praleido tik vieną turnyrą – 2002-ųjų. Geriausias Lietuvos krepšininkų rezultatas – 2010 metais iškovoti bronzos medaliai.

Geriausi

Geriausia atrankos turnyro Europos zonos komanda buvo Latvijos rinktinė. Latviai vieninteliai dviejuose atrankos etapuose per 12 rungtynių iškovojo 11 pergalių.

Latvijos krepšininkai vienintelę nesėkmę patyrė 2021 metų lapkritį per pirmojo etapo pirmąsias rungtynes, kuriose išvykoje nusileido Serbijos rinktinei 100:101. Po to mūsų kaimynai pasiekė 11 iš eilės pergalių.

Pirmadienį latviai atrankos turnyrą taip pat baigė skambia gaida. Jie Rygoje, stebint daugiau nei 11 tūkstančių sirgalių, nugalėjo Graikijos komandą 67:57.

Lyderiai ir autsaideriai

2022 metų vasarį FIBA iš visų turnyrų pašalino Rusijos ir Baltarusijos komandas bei panaikino šių šalių rinktinių rezultatus pasaulio pirmenybių atrankos turnyre. Kartu buvo atlikti nedideli taškų skaičiavimo sistemos pakeitimai. Dėl to dviejų grupių komandos formaliai žaidė tik po 10 rungtynių, kitų dviejų grupių komandos – po 12 rungtynių.

Kaip jau minėta, geriausiai žaidė 11 iš 12 rungtynių laimėjusi Latvijos rinktinė. Ispanijos, Prancūzijos ir Vokietijos komandos laimėjo po 10 iš 12 rungtynių, Lietuvos ir Suomijos – po 9 iš 12, Italijos – 8 iš 11 (skaičiuojant ir panaikintus bei antrajame etape neįskaitytus rezultatus).

Antrajame etape, per kurį visos komandos žaidė po šešerias rungtynes, šešias pergales iškovojo tik Latvija.

Per visą atrankos turnyrą nė vienos pergalės neiškovojo Nyderlandų rinktinė. Ji patyrė 11 pralaimėjimų, skaičiuojant panaikintas rungtynes su rusais.

Antrajame etape per šešerias rungtynes nė karto nelaimėjo ne tik olandai, bet ir čekai bei britai.

Taškai

Rezultatyviausias atrankos turnyro Europos zonos krepšininkas buvo Islandijos rinktinės lyderis Elvaras Fridrikssonas. Vilniaus „Ryto“ gynėjas pelnydavo 20,7 taško. Nuo jo nedaug atsiliko švedas Ludvigas Hakansonas, kurio vidurkis – 20,5 taško.

Į rezultatyviausių penketą taip pat pateko Gruzijos rinktinės lyderis Tornikė Šengelija (19,5 tšk.), Gruzijos rinktinės amerikietis Thaddusas McFaddenas (18,8 tšk.) ir serbas Aleksa Avramovičius (17,3 tšk.).

Kiti žemynai

Amerikos atrankos turnyre kelialapius iškovojo Kanada, JAV, Dominikonų Respublika, Venesuela, Puerto Rikas, Meksika ir Brazilija, Azijos – Australija, Naujoji Zelandija, Kinija, Libanas, Jordanija ir Iranas, Afrikos – Pietų Sudanas, Dramblio Kaulo Krantas, Angola, Egiptas ir Žaliasis Kyšulys.

Filipinai ir Japonija į pasaulio pirmenybes pateko kaip jų šeimininkės.

Kituose žemynuose, palyginti su praėjusiu turnyru, pasikeitė penkios komandos. Kelialapių neiškovojo Argentina, Korėja, Senegalas, Tunisas ir Nigerija, jas pakeis Meksika, Libanas, Pietų Sudanas, Žaliasis Kyšulys ir Egiptas.

Pietų Sudanas ir Žaliasis Kyšulys debiutuos pasaulio pirmenybėse.

Pasaulio pirmenybės nuo rugpjūčio 25 dienos ir rugsėjo 10 dienos vyks trijose Tolimųjų Rytų valstybėse Filipinuose, Japonijoje ir Indonezijoje. Turnyro burtai bus traukiami balandžio 29 dieną didžiausiame Filipinų mieste Kesone.

I grupė

Latvija – Graikija 67:57. T.Leimanis ir A.Strautinis po 11, Dair.Bertanas 10, ... M.Laksa 4 / M.Chatzidakis 9. Ryga. 11127 žiūrovai.

Serbija – Didžioji Britanija 101:83. A.Avramovičius 20, L.Mitrovičius 15, O.Dobričius 14, M.Guduričius 13, F.Petruševas 12 / Q.Ellisas 22, C.Wheatle‘as 16. Belgradas. Belgija – Turkija 54:82. E.Lecomte‘as 14 / D.Ozdemiroglu 19, E.Osmani 15, S.Hazeras 13. Monsas.

Lentelė: Latvija – 9, Serbija – 6, Graikija – 6, Turkija – 4, Belgija – 4, Didžioji Britanija – 1.

J grupė

Slovėnija – Izraelis 79:87. G.Glasas 26, A.Nikoličius 12 / N.Levi 20, B.Timoras ir N.Yacoovas po 18. Koperis. 1500 žiūrovų.

Suomija – Vokietija 81:87. M.Jantunenas 20, T.Palmi ir A.Murphy po 16 / J.Voigtmannas 23, D.Krameris 16, K.Jallowas 14. Espas. 6504 žiūrovai.

Švedija – Estija 71:72. M.Pantzaras 23, D.Anderssonas 12 / K.Kitsingas 14, K.Hermetas 11, ... K.Kullamäe 7. Malmė. 3650 žiūrovų.

Lentelė: Vokietija – 10, Suomija – 9, Slovėnija – 7, Švedija – 5, Izraelis – 4, Estija – 4.

Kitų grupių lentelės

K grupė: Prancūzija – 10, Lietuva – 9, Juodkalnija – 7, Vengrija – 6, Bosnija ir Hercegovina – 6, Čekija – 3.

L grupė: Ispanija – 8, Italija – 8, Gruzija – 5, Islandija – 5, Ukraina – 4, Nyderlandai – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.