EUROLYGA 2023

Geriausia Lietuvos krepšininkė Justė Jocytė eina svajonės link: „Noras žaisti WNBA niekur nedingo“

Justei Jocytei – tik septyniolika, bet ji jau oficialiai gali vadintis geriausia Lietuvos krepšininke. Šis įvertinimas vainikavo jai išties įspūdingus 2022 metus.

Justė Jocytė tapo geriausia 2022 m. Lietuvos krepšininke.<br>V.Skaraičio nuotr.
Justė Jocytė tapo geriausia 2022 m. Lietuvos krepšininke.<br>V.Skaraičio nuotr.
Justė Jocytė tapo geriausia 2022 m. Lietuvos krepšininke.<br>V.Skaraičio nuotr.
Justė Jocytė tapo geriausia 2022 m. Lietuvos krepšininke.<br>V.Skaraičio nuotr.
Justė Jocytė tapo geriausia 2022 m. Lietuvos krepšininke.<br>V.Skaraičio nuotr.
Justė Jocytė tapo geriausia 2022 m. Lietuvos krepšininke.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Dominykas Genevičius („Olimpinė panorama“)

2023-03-21 18:20

Lietuvos krepšininkė su Vilerbano „Asvel“ (Prancūzija) klubu dar užpernai debiutavo stipriausiame Europos krepšinio turnyre – Eurolygoje, kartu ji yra viena Lietuvos moterų rinktinės lyderių, o su šalies jaunių (iki 18 metų) rinktine praėjusią vasarą tapo Europos čempione.

Europos aštuoniolikmečių krepšinio čempionate J.Jocytė rinko po 19 taškų, atkovojo po 7 kamuolius ir atliko po 7 rezultatyvius perdavimus. Nenuostabu, kad būtent ši krepšininkė buvo pripažinta geriausia Europos jaunių pirmenybių žaidėja, o merginų krepšinį Lietuvoje pakėlė į seniai matytas populiarumo aukštumas.

Septyniolikmetė J.Jocytė tapo jauniausia žaidėja, kada nors pripažinta geriausia Lietuvos krepšininke. Iki tol šioje kategorijoje pirmavo Jonas Valančiūnas: kai 2011 m. jis pelnė geriausio šalies krepšininko vardą, tuo metu jam buvo 19 metų. 2022-aisiais geriausiu Lietuvos krepšinio žaidėju išrinktas 26-erių Domantas Sabonis.

„Visada smagu būti pripažintai. Galima sakyti, kad tokie įvertinimai apibendrina tavo metus, – neslepia J.Jocytė. – 2022-ieji suteikė daug pamokų ir tobulėjimo. Metai buvo ilgi. Sunkus sezonas su „Asvel“, nepavykęs mėginimas laimėti Prancūzijos čempionatą. Vis dėlto vasara buvo ypač sėkminga su aštuoniolikmečių merginų rinktine.“

J.Jocytė neatsisako padėti Lietuvos rinktinėms, nors dėl to tenka paaukoti praktiškai visą vasarą.

„Kažkokių ypatingų emocijų, žiūrint į vėliavą ar giedant himną, nekyla, tiesiog pati mintis, kad turiu galimybę atstovauti savo šaliai ir ją garsinti, duoda savo“, – pripažįsta krepšininkė.

Neseniai pasibaigusioje 2023 m. Europos moterų krepšinio čempionato atrankoje J.Jocytė pelnydavo beveik po 12 taškų ir rinkdavo po 13 naudingumo balų. Deja, bet Lietuvos moterų krepšinio rinktinė savo grupėje į priekį praleido Prancūzijos bei Ukrainos komandas ir ketvirtą sykį paeiliui į Europos pirmenybes nepateko.

„Galima sakyti, kad pritrūko sėkmės ir tam tikrų taktinių dalykų. Realybė tokia, kad nepatekome į čempionatą, ir reikės laukti kitos atrankos“, – konstatuoja.

J.Jocytė jau tapo svarbia nacionalinės moterų komandos nare. Pastarąjį ciklą ji neretai rungtyniavo lemiamomis akimirkomis, o savo universaliu žaidimu prisidėjo prie ne vienos pergalės. „Vaidmuo visada šiek tiek keičiasi. Su metais jis didėja ir kartu auga atsakomybė. Treneriai tikisi, kad išnaudosiu suteiktą laiką kiek galiu. Nesvarbu, ar tai būtų 10, ar 30 minučių“, – sako krepšininkė.

Nepatekimas į Europos čempionatą nubraukė ir Lietuvos moterų rinktinės viltis pakovoti dėl olimpinio kelialapio. Tiesa, gana realių vilčių patekti į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes turi Lietuvos trijulių (3×3) moterų krepšinio rinktinė. Pati J.Jocytė praėjusią vasarą išbandė jėgas žaisdama 3×3 krepšinį ir su jaunimo iki 23 m. komanda laimėjo tris iš eilės FIBA Tautų lygos etapus Kaune. J.Jocytė neslepia, kad 3×3 krepšinis įdomus, bet gerokai skiriasi nuo įprasto.

„Jeigu reikėtų rinktis, tai arčiau širdies tradicinis krepšinis. Pasiūlymų žaisti trijulių krepšinį yra, bet prioritetas išlieka tradicinis. Taip pat gali būti sunku suderinti su vasaros planais. Žinoma, jei tik galėsiu, padėsiu ir trijulių komandai“, – patikina sportininkė.

Kalbėdama apie asmeninį progresą prisipažįsta, kad norėtų savo kūnui pridėti fiziškumo ir toliau kryptingai tobulėti. Anksčiau buvo užsiminusi apie norą išmėginti jėgas Nacionalinėje moterų krepšinio asociacijoje (WNBA). Šių minčių neatsisako ir dabar.

„Taip, noras žaisti WNBA niekur nedingo. Visos galimybės atsivers po dvejų metų. Tada reikės žiūrėti savo galimybes būti pašauktai naujokių biržoje“, – svajonės neatsisako geriausia Lietuvos krepšininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.