EUROLYGA 2023

Jonavą krepšinio miestu pavertęs V. Šeškus atskleidė, kaip medžioja žaidėjus ir rengia vakarėlius sirgaliams

Jonavos „Cbet“ demonstruoja dar vieną galingą sezoną – susirungusi su ant Eurolygos atkrintamųjų slenksčio kabančiu Kauno „Žalgiriu“ iškovojo sidabrą Karaliaus Mindaugo Taurės (KMT) turnyre ir yra patogiai įsitaisiusi Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) geriausiųjų aštuntuke. Ekipos strategas Virginijus Šeškus papasakojo, kaip komandai pavyksta prisijaukinti ir išlaikyti išskirtinius krepšinio talentus ir aptarė per du sezonus Jonavoje ryškiai išaugusį susidomėjimą krepšiniu bei užmegztą šiltą ryšį su miestiečiais.

Jonavos „Cbet“.<br>Lrytas.lt koliažas.
Jonavos „Cbet“.<br>Lrytas.lt koliažas.
Jonavos „Cbet“.<br>LKL nuotr.
Jonavos „Cbet“.<br>LKL nuotr.
G. Watsonas ir E. Šeškus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
G. Watsonas ir E. Šeškus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V. Šeškus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V. Šeškus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonavos „Cbet“.<br>LKL nuotr.
Jonavos „Cbet“.<br>LKL nuotr.
Glynnas Watsonas.<br>LKL nuotr.
Glynnas Watsonas.<br>LKL nuotr.
Jeffas Garrettas.<br>LKL.lt nuotr.
Jeffas Garrettas.<br>LKL.lt nuotr.
Jeffas Garrettas.<br>LKL nuotr.
Jeffas Garrettas.<br>LKL nuotr.
Jonavos „Cbet“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonavos „Cbet“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonavos „Cbet“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonavos „Cbet“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Šeškus ir V.Šeškus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Šeškus ir V.Šeškus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V. Šeškus.<br>lkl.lt nuotr.
V. Šeškus.<br>lkl.lt nuotr.
Prienų Skycop, Prienai, Kauno Žalgiris, Virginijus Šeškus<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prienų Skycop, Prienai, Kauno Žalgiris, Virginijus Šeškus<br>G.Bitvinsko nuotr.
LKL čempionatas. "Šiauliai" - Jonavos CBet. Virginijus Šeškus.<br>G.Šiupario nuotr.
LKL čempionatas. "Šiauliai" - Jonavos CBet. Virginijus Šeškus.<br>G.Šiupario nuotr.
LKL čempionatas. "Šiauliai" - Jonavos CBet. Virginijus Šeškus.<br>G.Šiupario nuotr.
LKL čempionatas. "Šiauliai" - Jonavos CBet. Virginijus Šeškus.<br>G.Šiupario nuotr.
V. Šeškus.<br>G.Šiupario nuotr.
V. Šeškus.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

Apr 8, 2023, 9:35 AM

„Galima vertinti, kad sezonas jau yra pasisekęs, nes antra vieta KMT yra labai geras pasiekimas, o ta esama vieta (Lietuvos krepšinio lygoje – red.) irgi tikrai nėra nuvilianti, žiūrint į komandas, kurios yra priekyje“, – portalui lrytas.lt sakė 56-erių Jonavos „Cbet“ vyr. treneris V.Šeškus.

Atkrintamosiose KMT varžybose įveikę Klaipėdos „Neptūną“ bei Vilniaus „Rytą“, Jonavos krepšininkai turnyro finale nusileido tik Kauno „Žalgiriui“, kurį nuo Eurolygos ketvirtfinalio šiuo metu skiria vos viena pergalė ir žiubsnelis sėkmės stebint kitų dviejų, dėl vietos geriausiųjų aštuntuke konkuruojančių komandų (Vitorijos „Baskonia“ ir Stambulo „Fenerbache“) rungtynes.

„Daug kas sako, kad taurė yra toks turnyras, kuriame yra daug netikėtumų. Aš ne vieną kartą buvau tų netikėtumų įkarštyje, būdamas su Prienais, bet stebina tai, jog Jonavos „Cbet“ yra antroje vietoje“, – apie savo komandos kelią KMT turnyre kalbėjo V.Šeškus ir pridūrė, jog rezultatas ypač džiugina, atsižvelgiant į tai, kokios ekipos liko nuošalyje:

„Tikiuosi niekas manęs nekals prie kryžiaus, nesakys, kad nuvertinu savo komandą ir panašiai, bet, manau, sutiksime, kad už mūsų liko ir pagal biudžetą gerokai solidesnės komandos, tokios kaip Vilniaus „Rytas“, kaip Alytaus „Wolves“, kaip Panevėžio „Lietkabelis“, kaip ta pati Utena, Šiauliai, Klaipėda... Vis tiek – tai yra miestai.

Pagal išsidėstymą Jonavai jau patekimas į aštuntuką būtų, nepasakyčiau, kad labai geras, bet toks apčiuopiamas rezultatas, kai komanda vis dėlto pralenkia tas mažesnes komandas ir lieka už Klaipėdos („Neptūno“), už „Šiaulių“, už „Wolves“, kur pagal biudžetus – nėra, ką lyginti.“

Su 14 pergalių ir 11 pralaimėjimų Jonavos „Cbet“ šiuo metu „Betsafe-LKL“ turnyrinėje lentelėje užima šeštą vietą.

Kalbėdamas apie sezono pradžioje iškeltus komandos tikslus ir tai, kaip sekasi juos įgyvendinti, treneris pasakojo, kad kol kas viskas klostosi bent jau pagal minimalų planą, tačiau tam, kad pasiektų maksimalius tikslus – dar reikia padirbėti.

„Bet kokios komandos tikslas, kuris jau būtų labai geras rezultatas – tai, kaip ir praėjusiais metais – patekti į LKL ketvertuką. Toks rezultatais būtų superinis ir šiais metais.

Minimalus tikslas buvo patekti į aštuntuką. Į aštuntuką patekusios komandos žaidžia atkrintamąsias rungtynes, jos yra labiau matomos.

Ketvirta vieta būtų labai gerai, šešta – normaliai, o aštuntukas – minimalus siekis. Viskas labai gerai sudėliota“, – juokėsi V.Šeškus.

Talentingi legionieriai

Prie pergalingo Jonavos „Cbet“ sezono solidžiai prisideda ir talentingi legionieriai iš JAV: 26-erių gynėjas Glynnas Watsonas, vidutiniškai LKL turnyre renkantis 14,8 taško (6 vieta LKL), atliekantis 4,7 rezultatyvaus perdavimo (7 vieta LKL) bei vidutiniškai surenkantis 15,8 naudingumo taškų (11 vieta LKL) ir sunkiojo krašto pozicijoje žaidžiantis 28-erių Jeffery Garrettas, kuris vidutiniškai pelno 14,2 taško (9 vieta LKL), atkovoja 8 kamuolius (3 vieta LKL) ir renka 19,8 naudingumo taškų (2 vieta LKL).

Komandos strategas atskleidė, kaip tokio kalibro žaidėjai atsiduria Jonavoje:

„Apie Glynną tai yra kita, nestandartiška istorija. Mes tikrai ieškojome žaidėjų, nelabai daug kas ir sutiko važiuoti pas mus, kažkur mes patys prasnaudėme, nepasirašėme, o su Glynnu – jo niekas realiai mums nesiūlė. Mes susisiekėme su Mantu Česnauskiu, kuris dirba Slupsko „Czarni“ (vyr. treneris), sakau: „Jeigu kas nors iššoks, būk geras, paskambink“, – pasakojo V.Šeškus.

„Na ir taip išėjo, kad jis man paskambino ir sako: „Sopote („Trefl Sopot“) yra žaidėjų, jų neatleidžia, bet jūs galite pabandyti pasikalbėti, gal ir susitartumėte“. Ir taip susiklostė, kad iš antro karto mes sutarėme (dėl G.Watsono). Ir, kaip matome, jis mums labai padėjo“, – pridūrė jis.

Paklaustas, kaip Jonavos „Cbet“ pavyko išsaugoti vieną naudingiausių LKL žaidėjų – J.Garrettą net ir po to, kai jam buvo pateiktas kur kas finansiškai patrauklesnis pasiūlymas iš Alytaus „Wolves“, V.Šeškus patikino, kad tokį kelią pasirinko pats žaidėjas.

„Čia yra grynai Jeffo pasirinkimas, tikrai jam buvo pasiūlymas ir iš „Wolves“. (Jonavos „Cbet“) vadovai jį kažkiek pakalbino, kažkiek dadėjo, bet tai buvo tikrai labai didelis jo pasirinkimas šiuo klausimu.

Labai smagu, kad J.Garretas buvo pasakęs mūsų treneriui Pauliukui (Paulius Malašauskas -red.): „Aš pas šį trenerį (V.Šeškų), kad ir iki karjeros galo galėčiau žaisti“. Tai tikrai buvo labai malonu.

Visumoje tai buvo jo pasirinkimas. Manau, jis gerai jaučiasi šioje komandoje. Pagarba tokiam žmogui. Nežinau, kiek žmonių atsirastų – ir lietuvių, ir užsieniečių, kuriems pakelia dvigubai atlyginimą, bet jie lieka toje pačioje komandoje, čia yra vau!“ – emocingai dėstė V.Šeškus ir sakė manantis, kad sezono pabaigoje už tokį kilnų poelgį žaidėjui reikėtų įteikti atskirą prizą.

D. Sirvydžio „medžioklė“

Jonavos „Cbet“ trenerių štabe dirba ir NBA lygoje rungtyniavusio 22 metų gynėjo Deivido Sirvydžio tėtis, buvęs krepšininkas Virginijus Sirvydis.

Vilkėdamas „Detroit Pistons“ marškinėlius D.Sirvydis NBA lygoje yra sužaidęs 23 rungtynes, per kurias vidutiniškai aikštėje praleido 6,9 minutės, pelnė 1,9 taško ir atkovojo 1,5 kamuolio. Tiesa, dabar krepšininkas rungtyniauja G lygoje ir atstovauja Viskonsino „Herd“ komandai.

Pasklidusį gandą, kad D.Sirvydis šio sezono pabaigoje galėtų prisijungti prie Jonavos „Cbet“ komandos, V.Šeškus komentavo žaismingai ir sakė, kad šiuo metu tai tik „pajuokavimai“.

„Mes visada su jo tėvu pajuokaujam, bet, manau, kad tai nelabai realu, nežinau. Sakau, visą laiką pajuokaujam tais dalykais, kad va: „Sūnų paprašyk, kad padėtų“, bet nemanau, kad jam čia labai apsimokėtų eiti, rizikuoti“, – sakė V.Šeškus.

Vis dėlto strategas priminė, kad panašiu būdu komandoje atsidūrė ir jo 28 metų sūnus Edvinas Šeškus, vidutiniškai per LKL rungtynes renkantis 12 taškų, atkovojantis 4,1 kamuolio bei atliekantis 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

„Kažkada, kai Nacionalinėje krepšininio lygoje (NKL) žaidėme ir mano vaikis neturėjo komandos, grįžo iš Izraelio, aš jam sakau: „Na, padėk laimėti Nacionalinę“. Ir jis prisijungė. Tai čia irgi būtų toks panašus scenarijus, jei (D.Sirvydis) sakytų: „Ai, tėvai, na, gal ir ateisiu padėti“.

Bet nežinau, nelabai įsivaizduoju tokios situacijos. Tačiau galime padėlioti ir paimprovizuoti, kas galėtų būti, – juokėsi V.Šeškus, patvirtindamas, kad rimtų kalbų su D.Sirvydžiu nebuvo, tačiau pridūrė:

„Nežinau, reikėtų paklausti D.Sirvydžio tėvo, gal jis kalbėjo kažką.“

Žmonių palaikymas – svarbiau už viską

Prieš du metus su komanda iškovojęs NKL čempionų titulą ir duris į Lietuvos krepšinio lygą išspyręs Jonavos „Cbet“ treneris V.Šeškus matė, kaip per kelis metus pamažu pildėsi komandos sirgalių armija, kol išaugo į kažką „nerealaus“. Kalbėdamas apie Jonavos sirgalius, treneris prisiminė ne vieną linksmą istoriją.

„Galiu pasakyti, kad kaip komandai, rungtyniaujančiai LKL tik antrus metus – tai yra kažkas nerealaus. Aš mačiau, kaip pradžioje rinkosi tie mūsų sirgaliai, kurie dabar buvo pripažinti visos lygos tolerantiškiausiais ir vienais geriausių sirgalių, kaip jie rinkosi šeimomis, pavieniui ir ant kiek tai išaugo per metus“, – pasakojo jis.

Per tą laiką V.Šeškus su savo komandos sirgaliais užmezgė tvirtą asmeninį ryšį. O praėjusiais metais, pasibaigus sezonui, pasakojo visiems komandą palaikantiems miestiečiams surengęs vakarėlį:

„Buvo trenerio šašlykai ir visos kitos trenerio vaišės. Pradžioje atėjo apie 30 žmonių, bet sakau: „Klausykit, negi mūsų tiek mažai, žiūrėkit, vyrukai – pusė valandos visiems, kad atvažiuotų kuo daugiau sirgalių“.

Tai, žinokit, kaip kibo visi į telefonus“, – juokėsi treneris. – Vieni atvažiavo, pabuvo, išvažiavo atgal į darbą, kiti pasiliko, bet tikrai buvo ganėtinai daug sirgalių susirinkę ir nuo to laiko atsirado labai didelis ryšys tarp manęs ir sirgalių. Mes tikrai dažnai ir pasikalbame, ir pasilabiname, ir padiskutuojame.“

Tačiau Jonavoje suklestėjęs krepšinis atnešė miestiečiams ne tik smagią pramogą – kai kuriems net padėjo išspręsti santykių problemas ir buitinius konfliktus.

„Viena moteris priėjo šiais metais ir sako: „Treneri, kaip faina, kad atsirado tas krepšinis. Tarp mūsų su vyrų būdavo visokie piktumai, o dabar mes kartu važiuojame į rungtynes ir kaip mes gerai sutariame“. Labai smagu, kai girdi tokius dalykus iš žmonių. Tai suteikia labai daug malonumo“, – pokalbį su komandos sirgale prisiminė V.Šeškus ir įvardijo savo komandą kaip vieną mėgstamiausių visoje lygoje:

„Gal pasakysiu labai skambiai, bet, manau, šiai minutei, po „Žalgirio“ Jonava su savo sirgaliais yra viena iš Lietuvos mylimiausių komandų krepšinio aistruoliams. Aš taip galvoju.“

Jonavos „Cbet“ strategas pabrėžė, kad žmonių pasitikėjimas, palaikymas ir pagarba trenerio profesijoje jam yra svarbiau už viską.

„Per paskutines rungtynes net šiurpuliukai nuėjo prasidėjus pristatymui, kai paskelbė trenerio pavardę. Visa salė šaukė ir aš jaučiau, kaip iš tiesų smagu, kai tiek žmonių tave gerbia. Aš visiems sakau, kad tokie sirgaliai yra pati didžiausia dovana treneriui. Ir rezultatai, aišku, ir tos vietos, ir pinigai yra svarbu gyvenime, bet tas žmonių palaikymas gali imti ir visa tai užgožti“, – apibendrino V.Šeškus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.