EUROLYGA 2023

Garsus Lietuvos žydas įvardijo didžiausią bėdą D. Saboniui kelyje į judaizmą: „Su krepšininko gyvenimu tai sunkiai suderinama“

„Kiekvienas judėjas turi laikytis ne dešimt Dievo įstatymų, o 613 įstatymų ir įsakymų. Tiek jų yra judaizme. Kaip suprantate, yra reikalų. Profesionalaus krepšininko ir judėjo kelias bus labai sunkus, nes sunkiai suderinamas. Galima suderinti, bet tai bus labai sunku“, – po žinios, kad Domantas Sabonis rengiasi tapti judėjumi „Lietuvos ryto TV“ laidoje „Nauja diena“ kalbėjo Lietuvos žydas Danielius Lupshitzas.

Domantas Sabonis.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Domantas Sabonis.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Domantas Sabonis.<br>AP/scanpix nuotr.
Domantas Sabonis.<br>AP/scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 17, 2023, 4:33 PM, atnaujinta Apr 17, 2023, 10:47 PM

Praėjusią savaitę pasklido žinia, kad NBA klube „Sacramento Kings“ žaidžiantis Domantas Sabonis žada pakeisti tikėjimą iš krikščionybės į judaizmą.

Apie tai, kad D. Sabonis ketina atsiversti į judaizmą paskelbė jo žmona Shashana Rosen naujienų portalui jweekly.com.

„Jis myli judaizmą ir tikrai nori būti jo dalimi“, – interviu sakė Sh. Rosen.

Kaip paskelbė lietuvio žmona, kuri laukiasi antrojo Sabonių vaikelio, D. Sabonis jau reguliariai mokosi judaizmo per vieną iš pokalbių platformų su Sinajaus šventyklos Los Andžele rabinu Erezu Shermanu.

Vis dėlto Sh.Rosen tikino, kad tapęs judėjumi D.Sabonis galimai negalės pilnai laikytis visų būtinų reikalavimų – ypač, kalbant apie šabą.

„Tas kelias ilgas. Daug yra taisyklių – šis tikėjimas savo taisyklėmis skiriasi nuo mums visiems įprasto net europietiško judaizmo tikėjimo – kai kuriose įstatymų vietose tai skiriasi kardinaliai.

Svarbiausias dalykas – ne buvimas, o darymas. Neužtenka būti judėjumi, reikia daryti darbus, kad būtum geru judėjumi. Jei nori būti judėjumi, neužtenka užsidėti šlikę.

Reikia laikytis šabo, valgyti košeriai, laikytis šeimos švaros įstatymo“, – laidoje „Nauja diena“ kalbėjo visuomenės veikėjas, Lietuvos žydas D.Lupshitzas.

Kalbėdamas apie D. Sabonį judėjas D.Lupshitzas aiškino, kad jam bus be galo sunku.

„Aš jo nenuvertinu, – tikino žinomas Lietuvoje žydas. – Jei jis pasirinko tą kelią, labai džiaugiuosi, palaikau, visi jį palaikys. Bet profesionalaus krepšininko ir judėjo gyvenimas yra labai sunkiai suderinamas. Taip, viską galima padaryti norint. Tačiau pats kelias yra ilgas ir sunkus.

Sakysime, judėjai laiką skaičiuoja kitaip – pas mus nauja diena prasideda vakare saulei nusileidus ir diena baigiasi vėl saulei nusileidus. Tai krepšininkas judėjas tuomet nuo penktadienio vakaro iki šeštadienio vakaro negalės nei keliauti į varžybas, nei dalyvauti varžybose. Jis nieko negalės dirbti, daryti.

Net bus tokių, kurie aiškins, jog ir sėdint jam ant atsarginių žaidėjų suoliuko ir nieko nedarant jis elgsis neteisingai – jį fotografuos ir tuo pačiu jis savo buvimu varžybose vers kitus nesilaikyti judėjų įstatymų“.

Kalbant apie Izraelio krepšininkus, kurie žaidė ar žaidžia Europos klubuose, D.Lupshitzas aiškino, kad ne visi izraeliečiai yra judėjai.

„Jei krepšininkai nėra religingi, jokių problemų“, – sakė žydas.

Apie D.Sabonio mokslus, D.Lupshitzas pasakojo: „Mokosi visi taisyklių, kaip vykdyti tas taisykles. Kokios yra maldos ir palaiminimai – judėjo gyvenimas yra viskas apie palaiminimą...

Tu turi žinoti, ką pirkti, kokį maistą valgyti. Po kurio laiko Domantas turės dalyvauti judėjų bendruomenės gyvenime, o dar po kurio laiko bus toks savotiškas religinis teismas. Gal per griežtai pasakyta apie teismą...

Bus trys gerbiami rabinai, kurie ir spręs, ar priimti Domantą į judėjus, ar ne. Jis sėdės ar stovės prieš juos ir jo jie klausinės – visų pirma, kam jam reikia būti judėjumi. Klaus, kam tau tai?

Tas testas susidarys iš žinių apie šabą, košerumą, šeimą. Niekas nesitiki, kad per dieną D.Sabonis taps religingu judėjumi.

Žydų tikėjimas iš hebrajų reiškia „eiti“. Niekas nesitiki, kad tuoj pat Domantas atsivers ir viską žinos ir mokės. Jis turės visą gyvenimą mokytis ir eiti pasirinktos religijos link“.

Kalbant apie Arvydą Sabonį ir Ingridą Sabonienę, kurie yra krikščionys, D.Lupshitzas tikino, jog jokios priešpriešos tarp religijų nėra.

„Niekas nekalba, kad kažkuri religija geresnė ar dar kažkas. Tiesiog tai yra gyvenimo būdo pasirinkimas ir nėra jokių išsižadėjimų“, – aiškino žydas.

Reziumuodamas D.Sabonio kelią judėjo link, D.Lupshitzas įvardijo sunkiausią momentą.

„Jam bus sunkiausias šabo įstatymas ir jo laikymasis. Tai tokios taisyklės, kurių nepajudinsi. Negali pasakyti, kad tą ir tą padarysiu po poros valandų, o dabar negaliu. Čia, dabar ir viskas – iki kito vakaro. Bet dar kartą aiškinu, tai nėra draudimai, tai žmogaus pasirinkimas“, – konstatavo D.Lupshitzas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.