EUROLYGA 2023

Po liūdno vaizdo Barselonoje – eksperto žodžiai, ar „Žalgiris“ dar turi vilčių: įvardijo, ko trūko

„Apie kokias taktikas galima kalbėti, kada nesugebi pataikyti laisvų metimų, esi pasyvus ar gavęs kontaktą išsiimi save iš rungtynių“, – tokiais Rolando Jaručio žodžiais galima apibūdinti Kauno „Žalgirio“ ir „Barcelona“ komandų pirmąsias Eurolygos ketvirtfinalio rungtynes.

 K. Maksvytį gynęs krepšinio ekspertas įvardijo, ko labiausiai trūko žalgiriečiams Barselonoje<br> lrytas.lt koliažas
 K. Maksvytį gynęs krepšinio ekspertas įvardijo, ko labiausiai trūko žalgiriečiams Barselonoje<br> lrytas.lt koliažas
 D. Giedraitis<br>zalgiris.lt nuotr.
 D. Giedraitis<br>zalgiris.lt nuotr.
 A. Polonara ir N. Mirotičius<br>zalgiris.lt nuotr.
 A. Polonara ir N. Mirotičius<br>zalgiris.lt nuotr.
 R. Šmitas<br>zalgiris.lt nuotr.
 R. Šmitas<br>zalgiris.lt nuotr.
 E. Ulanovas<br>zalgiris.lt nuotr.
 E. Ulanovas<br>zalgiris.lt nuotr.
 K. Maksvytis<br>zalgiris.lt nuotr.
 K. Maksvytis<br>zalgiris.lt nuotr.
 „Žalgirio“ krepšininkai<br>zalgiris.lt nuotr.
 „Žalgirio“ krepšininkai<br>zalgiris.lt nuotr.
 Š. Jasikevičius ir R. Jokubaitis.<br>zalgiris.lt nuotr.
 Š. Jasikevičius ir R. Jokubaitis.<br>zalgiris.lt nuotr.
Rolandas Jarutis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rolandas Jarutis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2023-04-27 13:50

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai trečiadienį Barselonoje nesėkmingai pradėjo savo žygį Eurolygos atkrintamosiose varžybose. „Palau Blaugrana“ arenoje žalgiriečiai 69:91 neprilygo Šarūno Jasikevičiaus treniruojamai „Barcelona“ ekipai.

„Barca“ į priekį išsiveržė jau pirmąją rungtynių minutę ir nuo to laiko pirmavo visų rungtynių metu.

Dominavę katalonai jau 7-ąją minutę įgijo dviženklį pranašumą pademonstravo, jog jie ne veltui yra laikomi akivaizdžiais serijos favoritais.

Viena pagrindinių „Žalgirio“ bėdų rungtynėse tapo kamuolio judėjimas puolime. Kazio Maksvyčio auklėtiniai per 40 žaidimo minučių atliko vos 6 perdavimus, po kurių sekė pelnyti taškai, kai tuo tarpu buvo klysta 13 kartų.

Su lrytas.lt kalbėjęs buvęs krepšininkas Rolandas Jarutis sutiko, kad rezultatyvūs perdavimai buvo viena pagrindinių „Žalgirio“ bėdų, tačiau dėl to krepšinio specialistas kritikavo ne žalgiriečius, o gyrė katalonus.

„Per pirmas 18 minučių „Žalgiris“ neatliko nei vieno rezultatyvaus perdavimo, kamuolys labai prastai judėjo. Bet tai nereiškia, kad žalgiriečiai buvo tokie blogi. Dideli komplimentą reikia pasakyti „Barcelona“ komandos gynybai, kuri yra bene geriausia Eurolygoje.

„Žalgiris“ retai kada susiduria su tokio tipo gynyba. Buvo skaitomos visos perdavimų linijos, visi kamuolio priėmimai. Be abejo, kai kurie „Žalgirio“ žaidėjai nepelnė taškų iš gana patogių situacijų. To pasėkoje toks rezultatyvių perdavimų skaičius ir gavosi.

O pralaimėjimui priežasčių yra daugiau – ne tik rezultatyvūs perdavimai. Žalgiriečiai buvo labai baudžiami antraisiais šansais. „Barcelona“ kartais po du ar tris kartus kartodavo savo metimus ir taip rungtynių pradžioje susikūrė persvarą“, – lrytas.lt portalui kalbėjo R.Jarutis.

Žiūrint į gerąją rungtynių pusę „Žalgirio“ gerbėjus maloniai džiugino 22-ejų Dovydas Giedraitis. Iki atkrintamųjų varžybų jaunasis lietuvis Eurolygoje didžiąją arba visą laiko dalį praleisdavo ant atsarginių suolo, o rezultatyviausias rungtynes sužaidė gruodžio 13 dieną, kuomet prieš Belgrado „Crvena zvezda“ pelnė 5 taškus.

Trečiadienį galėjome pamatyti visiškai kitokį Dovydą. Vilnietis per 14 minučių surinko 10 taškų (4/6 dvit., 2/2 baud.), 1 atkovotą kamuolį, 1 rezultatyvų perdavimą ir 7 naudingumo balus.

„Jo sportinė forma po visų ligų ir traumų sezono pabaigoje eina į piką. Jau Lietuvos krepšinio lygoje jis demonstravo pakankamai gerą ir solidų žaidimą. Per 14 minučių pelnyti 10 taškų su geru pataikymu. D.Giedraitis yra pajėgus žaidžiant vienas prieš vieną ir jo pataikyti metimai gana sudėtingose situacijose įneša pozityvo, kad žalgiriečiai kitose rungtynėse turės didesnes rotacijos galimybes.

Taip pat reikia paminėti, kad jis ne tik 10 taškų pelnė, bet ir gana solidžiai atrodė gynyboje, ko trūko kitiems žaidėjams, ypatingai gynėjų linijoje – Lukui Lekavičiui, o apie Isaiah Taylorą neverta kalbėti, nes žaidė tik 6 minutes. Gal buvo bijoma, kad negautų traumos, čia medicininis personalas daugiau galėtų pasakyti“, – D.Giedraitį ir kitus „Žalgirio“ gynėjus apžvelgė R.Jarutis.

R.Jarutis taip pat įvardijo dar kelis žalgiriečius, kurių pasirodymai „Žalgirio“ fanus turėjo nuteikti pozityviai prieš antrąją dvikovą.

„Tikrai solidžiai puolime sužaidė Laurynas Birutis. Per nepilnas 13 minučių 7 taškai, 10 naudingumo balų. Gal buvo galimybių ir taikliau užsibaigti metimus. Achille Polonara taip savo agresyvumu nuteikė pozityviai. Su nebloga energija sužaidė ir Kevarriusas Hayesas.

Aišku, nesužaidė visa komanda. Kuomet „Žalgiris“ baigė rungtynes su 69 taškais yra didelis komplimentas varžovams. Nereikia tiek kritikuoti „Žalgirio“, kiek reikia girti „Barcelona“ gynybą. Su kokiu agresyvumu jie žaidė ir kokia energija kovojo kamuolių“, – teigė krepšinio ekspertas.

Vienas daugiausiai kritikos sulaukusių žaidėjų buvo „Žalgirio“ kapitonas – Edgaras Ulanovas. Ne kartą šį sezoną kauniečius džiuginęs 31-erių puolėjas trečiadienio rungtynėse gero įspūdžio tikrai nepaliko.

Kaunietis ant parketo praleido 27 minutes, tačiau per jas pelnė tik 4 taškus (2/3 dvit., 0/2 trit.), atkovojo 2 kamuolius ir rungtynes užbaigė su 5 naudingumo balais.

Tiesa, R.Jaručio akimis bene labiausiai „Žalgirio“ komandoje pirmose rungtynėse nuvylė buvęs „Barcelona“ ekipos krepšininkas.

„Vienas iš prasčiausių rungtynių sužaidė Rolandas Šmitas. Per beveik 20 minučių pelnė 2 taškelius ir rungtynes baigė su nuliniu efektyvumu. Buvo labai prastas jo aktyvumas. Vienas komandos lyderių atliko tik 3 metimus. Kova dėl kamuolių irgi nebuvo gera, o gynyboje buvo nuolatos atakuojamas.

„Barcelona“ gretose Nikola Mirotičius, Sertačas Šanli ir tas pats Mike’as Tobey sužaidė pakankamai geras rungtynes. Su atkovotais kamuoliais, gerais pataikymais ir išsivedimu į perimetrą. Priekinė „Žalgirio“ linija trečiadienį buvo atakuojama.

E.Ulanovas taip pat nesužaidė gerų rungtynių, buvo labai prastas jo agresyvumas. Kapitonas nemetė baudų, kai žinome, kad jis gerai provokuoja pražangas ir puolime žaidžia agresyviai. E.Ulanovas nei prieš Nikola Kaliničių, nei prieš Tomašą Satoransky neturėjo labai didelių galimybių pelnyti taškų“, – prastus žalgiriečių pasirodymus apžvelgė R.Jarutis.

Prieš rungtynes daug dėmesio susilaukė ir istorinė trenerių dvikova. Pirmą kartą Eurolygos atkrintamųjų istorijoje susitiko du Lietuvos strategai – „Barcelona“ ekipai vadovaujantis Š.Jasikevičius ir „Žalgirio“ vedlys K.Maksvytis.

Šaro kariaunai pirmąsias rungtynes laimėjus 22 taškų skirtumu būtų galima manyti, jog jis taktinėje dvikovoje sutriuškino Kazį, tačiau R.Jarutis „Žalgirio“ stratego klaidų neįžvelgė.

„Nemanau, jog reikėtų kalbėti, kad treneriai buvo kažko nepasiruošę taktiškai. Net nereikėtų to minėti. Daugiau reikia žiūrėti į žaidėjus. Ar jie perdegė, ar per daug pagarbos parodė varžovams nuo pat rungtynių pradžios.

Žinome, kad Arnas Butkevičius, R.Šmitas ir E.Ulanovas yra žaidėjai su didžiule energija ir didžiuliu kovingumu. Kaip Kazys Maksvytis paminėjo „kai kurie žaidėjai neatėjo į rungtynes“.

Apie kokias taktikas galima kalbėti, kada nesugebi pataikyti laisvų metimų, esi pasyvus ar gavęs kontaktą išsiimi save iš rungtynių. Nemanau, kad taktiškai buvo kažkokių skirtumų. „Barcelona“ žaidė savo agresyvią gynybą, disciplinuotą puolimą, o žalgiriečiams paprasčiausiai trūko agresyvumo ir pasitikėjimo savimi. Tikiuosi, kad sekančiose rungtynėse bus padarytos išvados ir „Žalgiris“ kabinsis už pergalės“, – lrytas.lt portalui komentavo R.Jarutis.

Svarbiausia, jog serija žaidžiama iki 3 pergalių ir skaudi nesėkmė pirmose rungtynėse nelaidoja žalgiriečių vilčių žengti į Kaune vyksiantį Eurolygos finalinį ketvertą.

Antrosios rungtynės penktadienį vyks taip pat Barselonoje. Jų eigą nuo 21 val. kviečiame gyvai sekti lrytas.lt portale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.