EUROLYGA 2023

„Real“ ir „Partizan“ peštynes įvertinusio K. Pilipausko žinutė G. Yabuselei: „Karjera gali pakibti ant plauko“

​Eurolygoje prasidėjo svarbiausias sezono etapas – atkrintamosios varžyvos. Visgi didžiausio dėmesio kol kas neabejotinai susilaukė ne aukšto lygio krepšinis, o įvykiai antrose Madrido „Real“ ir Belgrado „Partizan“ ketvirtfinalio rungtynėse.

„Real“ ir „Partizan“ peštynes įvertinusio K. Pilipausko žinutė G. Yabuselei: „Karjera gali pakibti ant plauko“<br> lrytas.lt koliažas
„Real“ ir „Partizan“ peštynes įvertinusio K. Pilipausko žinutė G. Yabuselei: „Karjera gali pakibti ant plauko“<br> lrytas.lt koliažas
 Dž. Musa<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Dž. Musa<br> Imago/Scanpix nuotr.
 D. Exumas aikštė paliko tik su kitų pagalba<br> Imago/Scanpix nuotr.
 D. Exumas aikštė paliko tik su kitų pagalba<br> Imago/Scanpix nuotr.
 G. Yabusele<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G. Yabusele<br> AFP/Scanpix nuotr.
K.Pilipauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Pilipauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 28, 2023, 6:26 PM, atnaujinta Apr 28, 2023, 6:56 PM

Likus rungtyniauti 1 min. 40 sek. „Partizan“ klubas pirmavo 95:80, tačiau tuomet „Real“ veteranas Sergio Llullas itin nesportiškai sužaidė prieš varžovų lyderį Keviną Punterį.

„Wizink Center“ arenoje iš karto pradėjo susistumdymas, kuris po kelių sekundžių peraugo į masines muštynes, kuriose buvo naudojami ir imtynių veiksmai.

Lrytas.lt susiekė su Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Teisėjų asociacijos prezidentu Kęstučiu Pilipausku, kuris padėjo įvertinti teisėjų darbą konflikto momentu bei pasakė savo nuomonę, kokių baudų turėtų sulaukti konflikto dalyviai.

8 kartus geriausiu Lietuvos teisėju pripažintas K.Pilipauskas teigė, jog per savo teisėjavimo karjerą kol kas nieko panašaus nėra matęs.

„Atvirai pasakius nesu gyvai matęs tokių muštynių. Kažką panašaus esu matęs ištraukas iš Azijos, kuomet Filipinuose komandos susikibo, bet tokių kokios buvo tarp „Real“ ir „Partizan“ neprisimenu“, – kalbėjo buvęs teisėjas.

LKF Teisėjų asociacijos prezidentas paaiškino, kaip tokių konfliktų metu turėtų elgtis mačo arbitrai.

„Jie pirmiausiai turi bandyti stabdyti konfliktą, bet kuomet prasideda grupinės muštynės, tada reikia nepapulti į įvykių sūkurį, kad nesulauktum kokios žaidėjo rankos.

Matėme, jog Olegas Latiševas dar bandė kai kuriuos žaidėjus skirti, tai darė teisingai, bandydamas laikyti žaidėją iš nugaros, bet ir tai nelabai sekėsi. O teisėjų darbas yra išaiškinti visus kaltuosius ir tinkamai juos nubausti, ką vėliau teisėjai ir padarė.

Bet Europoje dar nesu matęs tokių atvejų, kad nebūtų rasta bent dviejų žaidėjų komandose, jog būtų galima pabaigti rungtynes. Čia jau buvo toks retas atvejis“, – aiškino K.Pilipauskas.

„Real“ ir „Partizan“ muštynės ilgam įsirašys į krepšinio istoriją. Teisėjams teko diskvalifikuoti net 21 žaidėją, o rungtynės buvo nutrauktos anksčiau laiko.

Ilgą laiką teisėjo darbą dirbęs K.Pilipauskas teigė, jog buvo pasielgta teisingai, nusprendus nutraukti rungtynes.

„Suprantu, jog jie peržiūrėję vaizdo įrašą, jie paprasčiausiai nerado žaidėjų, kurie nebūtų dalyvavę peštynėse. Atsimenu anksčiau, kai nebuvo tokios vaizdo peržiūrėjimo sistemos, buvo rekomendacijos rasti bent du žaidėjus iš kiekvienos komandos, kad būtų galima užbaigti rungtynes. Pagal taisykles, visi žaidėjai peštynių metu suolelio zoną palikę žaidėjai yra automatiškai diskvalifikuojami. Ir nesvarbu, kad jei nedalyvavo tuose įvykiuose.

„Real“ ir „Partizan“ rungtynėse visi žaidėjai atsirado aikštėje. Gal ne visi vienodai dalyvavo, kai kurie bandė tik išskirti. Tie kurie mušėsi, manau bus diskvalifikuoti mažiausiai vienoms rungtynėms, o tiems, kas nedalyvavo muštynėse diskvalifikaciją galios tik įvykusioms rungtynėms. Žiūrėsime, kiek žaidėjų liks ir galės dalyvauti trečiose rungtynėse Belgrade“, – savo nuomonę pateikė buvęs teisėjas.

Daugiausiai aptarinėjimu epizodu tapo Madrido „Real“ puolėjo veiksmas, kuriuo galėtų didžiuotis nebent imtynių atstovai.

Guerschonas Yabusele sugriebęs australą Dante Exumą permetė šį per petį ir paguldęs varžovą ant parketo ant jo užgulė.

D.Exumas tik su ramentais paliko areną, o kiek vėliau buvo praneša, jog krepšininkui trūko kojos piršto sausgyslė, buvo sumušta lupa bei galimai nuskeltas dantis.

K.Pilipauskas buvo itin griežtas G.Yabuseles klausimu. Pagal lietuvio verdiktą, prancūzo dienos aukščiausio lygio krepšinyje jau gali būti suskaičiuotos.

„Manau, jam vienų rungtynių diskvalifikacijos tikrai neužteks. Jeigu dar paaiškės, kad D.Exumas gavo rimtą traumą ir negalės kurį laiką žaisti dėl to imtynių veiksmo... Tas veiksmas buvo žiauriai nesportiškas. Tiesiog griebimas už kaklo ir nuvertimas, tai labai pavojingas veiksmas. Gal maksimalios, ketverių metų diskvalifikacijos bausmės neskirs, bet ji manau bus ilgalaikė. G.Yabusele karjera gali pakibti ant plauko.

O kitų žaidėjų veiksmų taip detaliai neanalizavau, bus kas tai padarys ir be manęs. Manau, kad bus po 3–4 žaidėjus, kurie negalės žaisti kitose rungtynėse. Bus labai įdomu pamatyti tą komisijos verdiktą, nes tai buvo labai didelis akibrokštas ir klubai turėtų sulaukti labai rimtų sankcijų. Eurolyga nenori, kad tokie incidentai kartotųsi ir kad kažkam kiltų noras tai pakartoti“, – kalbėdamas su lrytas.lt teigė LKF Teisėjų asociacijos prezidentas.

Rungtynėms teisėjavo kroatas Sretenas Radovičius, latvis Olegas Latiševas ir portugalas Fernando Rocha.

Ketvirtfinalio serijoje iki 3 pergalių „Partizan“ pirmauja 2:0, o trečiosios rungtynės Belgrade vyks antradienį 21 val. 30 min. Lietuvos laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.