EUROLYGA 2023

Diskusijas sukėlę Eurolygos sprendimai neaplenkė ir Lietuvos: „Tikrai keista“

Eurolygos sezonas artėja kulminacijos link. Svarbiausio Europos klubinio krepšinio turnyro atomazga aukščiausią tašką pasieks šios savaitės pabaigoje – gegužės 19–21 dienomis Kaune vyksiančiose čempionato finalinio ketverto kovose.

Eurolyga įvardino individualių turnyro apdovanojimų laureatus.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
Eurolyga įvardino individualių turnyro apdovanojimų laureatus.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
R.Jokubaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Jokubaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
G.Bartzokas.<br>G. Bitvinsko nuotr.
G.Bartzokas.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Y.Madaras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Y.Madaras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tomas Purlys ir Ramūnas Šiškauskas.<br>S.Čirbos nuotr.
Tomas Purlys ir Ramūnas Šiškauskas.<br>S.Čirbos nuotr.
Tomas Purlys.<br>S.Čirbos nuotr.
Tomas Purlys.<br>S.Čirbos nuotr.
A.Butkevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Butkevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
K.Maksvytis.<br>R.Vilkelio nuotr.
K.Maksvytis.<br>R.Vilkelio nuotr.
W.Tavaresas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
W.Tavaresas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
G.Bartzokas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
G.Bartzokas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 7:44 AM, atnaujinta May 16, 2023, 2:39 PM

Į jas bilietus iškovojo ir šiemet dėl Eurolygos titulo Nemuno saloje kovos Šarūno Jasikevičiaus treniruojamas „Barcelona“ klubas, kuriam atstovauja Rokas Jokubaitis, Ispanijos čempionė Madrido „Real“, geriausia reguliariojo sezono komanda Pirėjo „Olympiakos“ bei „Monaco“, kurios garbę gina Donatas Motiejūnas.

Prieš Kaune artėjančias finalo ketverto kovas Eurolyga įvardino individualių turnyro apdovanojimų laureatus.

Iki pirmadienio popietės pirmenybių organizatoriai jau paskelbė geriausią šio sezono trenerį, geriausiai besiginantį ir geriausią jaunąjį turnyro žaidėją.

Geriausiu turnyro strategu antrus metus iš eilės buvo pripažintas „Olympiakos“ komandai vadovaujantis Georgios Bartzokas. 57-erių graikas už savo nugaros paliko antroje vietoje likusį Belgrado „Partizan“ trenerį Željko Obradovičių ir trečiąją poziciją užėmusį Kauno „Žalgirio“ vairininką K.Maksvytį.

Portalo lrytas.lt kalbintas krepšinio ekspertas Tomas Purlys teigė, kad Eurolygos sprendimas pripažinti Pirėjo klubo trenerį geriausiu sezono strategu buvo logiškas.

„Tai yra labai diskusinis klausimas. Jei žiūrėsime į G.Bartzoką – „Olympiakos“ laimėjo pirmąją vietą Eurolygos reguliariajame sezone, pernai jie buvo likę antroje lentelės pozicijoje. Šiemet šią komandą paliko labai svarbus žaidėjas Tyleris Dorsey.

Šį žaidėją pakeisti buvo pasirinktas Isaiah Canaanas. Tai tikrai nėra to lygio krepšininkas.

Tuo metu galime pažiūrėti į kitas komandas, kurios tikrai sustiprėjo – tikrai sustiprėjo „Barcelona“, „Anadolu Efes“, „Olimpia“, „Virtus“, atėjo „Partizan“, stipriais žaidėjais pasipildė ir Madrido „Real“.

Po šių visų sustiprėjimų „Olympiakos“ daugelio tikrai nebuvo matoma kaip geriausia Eurolygos reguliariojo sezono komanda. Kai matome šį kontekstą – tu netekai svarbaus žaidėjo, demonstruoji gerą žaidimą, užėmei pirmąją vietą, tad tikrai esi vertas šio apdovanojimo“, – samprotavo treneris T.Purlys.

45-erių eksperto manymu, „Žalgirį“ po ketverių metų pertraukos į atkrintamąsias varžybas sugrąžinęs K.Maksvytis nebuvo „nuskriaustas“ Eurolygos.

„Taip, „Žalgiris“ ir K.Maksvytis padarė labai gerą darbą ir pasiekė didžiulį progresą. Jei žiūrėsime iš Eurolygos pasirinkimo pusės, septinta lentelės vieta yra gerai, bet dažniausiai tokiuose apdovanojimuose vis tiek yra žiūrima į lentelės viršūnę.

Galbūt šiuo klausimu mums yra sunku išlikti objektyviems, nes mes vis tiek visada pirmiausia žiūrime į „Žalgirį“, – pridūrė jis.

Krepšinio ekspertą kur kas labiau nustebino Eurolygos sprendimas geriausiu sezono jaunuoju krepšininku pripažinti „Partizan“ komandai atstovaujantį Yamą Madarą.

22-ejų žydas šiuose rinkimuose aplenkė „Barcelona“ komandai atstovaujantį Lietuvos krepšinio perlą R.Jokubaitį, kuriam šis apdovanojimas buvo įteiktas praėjusiame sezone.

Šiemet Y.Madaras vidutiniškai Eurolygoje per 13 minučių pelnydavo 5,8 taško, atkovodavo 1,2 kamuolio, atlikdavo 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir rinkdavo po 5 naudingumo balus.

Vis dėlto po turnyro atkrintamųjų varžybų „Barcelona“ strategas Š.Jasikevičius pagrindinį kandidatą laimėti „Kylančios žvaigždės“ apdovanojimą įvardino ne „Partizan“ krepšininką, o R.Jokubaitį.

„Nežinau kito varianto. Aišku, kad tik Rokas“, – po pergalingos ketvirtfinalio serijos teigė Šaras.

Šiame sezone 22-ejų R.Jokubaitis Eurolygoje vidutiniškai per rungtynes įmesdavo po 5,5 taško, atkovodavo 2,1 kamuolio, atlikdavo 2,6 rezultatyvaus perdavimo ir rinkdavo po 7 naudingumo balus.

„Galbūt taip Eurolyga nusprendė, nes R.Jokubaitis laimėjo šį titulą praėjusiame sezone. Bet man dėl šio sprendimo buvo šiek tiek keista. R.Jokubaitis yra tas žaidėjas, kuris žaidžia labai gerą sudėtį turinčioje komandoje.

Sezono pabaigoje, kai reikėjo labiausiai, ypač atkrintamosiose varžybose, jis demonstravo labai gerą formą. Tad man tikrai keista“, – Eurolygos sprendimo taip pat nesuprato T.Purlys.

Europos krepšinio bendruomenėje nemažai diskusijų kilo ir dėl geriausiai besiginančio krepšininko apdovanojimo laureato. Juo tapo Madrido „Real“ vidurio puolėjas Walteris Tavaresas.

Tarp favoritų laimėti šį titulą buvo įvardinami ir Thomas Walkupas bei Arnas Butkevičius.

Viešą kritiką šiam Eurolygos sprendimui socialinėje erdvėje išreiškė ir Pirėjo „Olympiakos“ žvaigždė Kostas Sloukas, kurio manymu geriausiai besiginančio krepšininko titulas turėjo atitekti jo komandos draugui Th.Walkupui.

Vis dėlto T.Purlys mano, kad W.Tavaresas buvo vertas šio apdovanojimo.

„W.Tavaresas yra labiausiai žaidimą keičiantis žaidėjas, tą geriausiai pamatėme per atkrintamąsias varžybas. Pamatėme, kaip komanda atrodo be jo ir kaip komanda atrodo su juo.

Šio žaidėjo įtaka gynyboje kartais net neatspindi tikrosios statistikos. Esant W.Tavaresui aikštėje varžovai turi keisti žaidimo planą.

Taip, galime kalbėti apie Th.Walkupą ar A.Butkevičių, bet W.Tavareso vaidmuo, ypač komandinėje gynyboje, yra tiesiog milžiniškas“, – kalbėjo krepšinio ekspertas.

Pirmadienį Eurolyga taip pat paskelbė ir simbolinį geriausiųjų sezono žaidėjų penketuką.

Jame atsidūrė Madrido „Real“ bosnis Džananas Musa ir „milžinas“ W.Tavaresas, Tel Avivo „Maccabi“ įžaidėjas Lorenzo Brownas, Belgrado „Partizan“ „centras“ Mathias Lessort'as bei Pirėjo „Olympiakos“ puolėjas Aleksandras Vezenkovas.

Iš šių žaidėjų tik trys žais finalo ketverte Kaune – „Real“ duetas ir A.Vezenkovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.