EUROLYGA 2023

Kauno halėje – ambicingi „Žalgirio“ jaunimo tikslai: dėl titulo teks įveikti ir „Barcelona“ lietuvį, ir „Real“ rusą

Kaunas pasitinka ne tik Eurolygos finalinį ketvertą, bet ir jaunimo Eurolygos („Adidas Next Generation Tournament“) turnyrą, kuriame žais ir Kauno „Žalgirio“ jaunieji talentai. Taip pat šiame turnyre matysime daug ypatingų talentų, tarp kurių bus Lietuvos auditorijai pažįstamas Kasparas Jakučionis. Perspektyvusis lietuvis gins „Barcelona“ ekipos garbę.

Gediminas Navickas (dešinėje) tiki „Žalgirio“ jaunimo sėkme<br>zalgiris.lt ir stopkadro koliažas
Gediminas Navickas (dešinėje) tiki „Žalgirio“ jaunimo sėkme<br>zalgiris.lt ir stopkadro koliažas
 Nedas Raupelis<br> zalgiris.lt nuotr.
 Nedas Raupelis<br> zalgiris.lt nuotr.
 Jaunieji žalgiriečiai<br> zalgiris.lt nuotr.
 Jaunieji žalgiriečiai<br> zalgiris.lt nuotr.
 Justinas Stonkus<br> zalgiris.lt nuotr.
 Justinas Stonkus<br> zalgiris.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Erikas Petrikas

2023-05-17 13:55, atnaujinta 2023-05-17 15:52

Jaunieji žalgiriečiai šiemet jau dalyvavo jaunimo Eurolygos atrankos etape, kur prasibrovė iki finalo. Vytauto Pliaugos auklėtiniai kovojo iki pat paskutinių minučių, bet Kauno atstovai finale galop pralaimėjo karališkajam „Real“ jaunimui.

Nepaisant to, kad Miuchene kauniečiai liko antri ir vietos į finalinį etapą Kaune neiškovojo, Eurolygą išskyrė kvietimą „Žalgirio“ ekipai, kuri bandys įkąsti talentingoms ir stiprioms kitų valstybių akademijoms.

Visgi kelias į paskutinįjį jaunimo Eurolygos etapą nėra rožėmis klotas – pasirengimas finalinėms kovoms yra sunkokas, kadangi didžioji dalis jaunuolių žaidė tarp savo bendraamžių Moksleivių krepšinio lygos (MKL) finaliniuose ketvertuose, tad daug laiko bendram darbui, sugrįžimui į ritmą – nebuvo.

„Adidas NEXT Generation“ jaunimo Eurolygos turnyras gegužės 18–21 dienomis vyks Kauno sporto halėje.

„Galime sakyti, kad taip – MKL atkrintamosios mūsų komandos pasiruošimui trukdė, bet mes iš to tragedijos nedarome. Jau iš anksto žinojome, kad taip bus, – portalui lrytas.lt kalbėjo „Žalgirio“ jaunimo sistemos vadovas Gediminas Navickas. – Turime susitarimų su mūsų jaunuolių krepšinio mokyklomis, kad jie ten žais ir žinome, jog krepšinio mokykloms tai yra svarbu.

Šitas pasiruošimo periodas visada yra komplikuotas – moksleivių krepšinio lyga, daug rungtynių, intensyvus grafikas. Mūsų pagrindinės užduotys yra grąžinti žaidėjus į optimalią formą tiek psichologiškai, tiek fiziškai.“

Nepaisant to, kad MKL finalinės kovos šiek tiek išmušė jaunuosius Kauno krepšininkus iš ritmo ir susižaisti bus sunkiau, anot G. Navicko, finaliniame jaunimo Eurolygos etape bus pasiruošę žaisti visi jaunieji „žalgiriečiai“.

Justinas Stonkus, kuris Miunchene buvo vienas svarbiausių ir ryškiausių žaidėjų Kauno komandoje, visai neseniai per MKL rungtynes susižeidė tą pačią koją, kurią šio sezono metu buvo susilaužęs, tačiau tiek G.Navickas, tiek lrytas.lt šaltiniai skelbia, kad tiek J.Stonkus, tiek Mantas Laurenčikas, kuris praktiškai visą sezoną nežaidė, bus pasiruošę dvikovoms.

„Visi žaidėjai, esantys sąraše, žais finaliniame jaunimo Eurolygos turnyro etape. Mes visada deklaravome, kad šitas turnyras mums yra labai svarbus, todėl kai turime mikro traumų, ne visi žaidėjai galės žaisti šimtu procentu, bet čia jau yra toks etapas, kur sukandę dantis ir šiek tiek per skausmą turime perlipti per save“, – pasakojo G.Navickas.

„Žalgirio“ jaunieji krepšininkai per pirmąjį „ANGT“ turą nepateko į finalines kovas Kaune, tačiau jaunieji talentai vis tiek įgijo begalę patirties.

Taip pat verta paminėti, kad kone visa jaunimo Eurolygos finalinio etapo „Žalgirio“ komanda žaidė Regionų krepšinio lygos A divizione, kur taip pat buvo semiamasi patirties prieš kur kas vyresnius varžovus.

„Viso sezono metu procesas buvo geras ir geriausiai jis pasimatė moksleivių krepšinio lygos finaluose, kur mūsų „Žalgirio-3“ komandos žaidėjai pasirodė įspūdingai, – džiaugėsi G.Navickas. – Nuo Miuncheno iki dabar nebuvo pernelyg daug laiko, kad viskas radikaliai pasikeistų, bet, žinoma, pasitikėjimas ir patirtis, kuri buvo įgauta Miunchene, turėtų padėti ir dabar.“

„Barcelona“, „Real“, „Juventut“, „Crvena Zvezda“ ir kitos galingos Europos jaunimo akademijos.

Kauniečių laukia ne vienas intriguojantis mūšis, kurio svarba bus identiška pagrindinės „Žalgirio“ komandos Eurolygos kovoms.

„Įspūdingo stiprumo turnyras, daug stiprių žaidėjų, visos geriausios jaunimo programos, bet – tikslai labai panašūs, kaip ir kvalifikacijoje. Planas minimum – kuo geriau pasirodyti, bet tikimės žaisti finale“, – ambicijų neslėpė „Žalgirio“ jaunimo komandų vadovas G.Navickas.

Minėtose stipriose jaunimo akademijose – begalė talentų, kurie netolimoje ateityje žais vyrų krepšinyje ir kartu pradės daryti įtaką aikštelėje.

G.Navickas išskyrė kelis varžovų komandos talentus, tarp kurių šmėkštėlejo ir vieno lietuvio pavardė.

„Kas liečia Badalonos komandą – portugalas Rubenas Prey (praėjusiame jaunimo Eurolygos etape rinko po 11,8 taško, atkovodavo po 7,8 atšokusio kamuolio, blokuodavo 2,1 varžovo metimą ir kartu perimdavo po 1,9 kamuolio). Jis savo kartoje yra labai aukštai reitinguojamas.

Iš „ANGT Select“ komandos yra Benas Saraffas (14,2 tšk., 3,9 atk. kam., 3,2 rez. perd.), kuris yra vienas geriausių ne tik savo kartos, bet ir apskritai vienas geriausių jaunųjų talentų Europoje.

Belgrado „Mega“ komandoje yra labai daug gerų talentų.

„Barcelona“ komandoje yra du jaunuoliai – Kasparas Jakučionis (19,2 tšk., 7 atk. kam., 4,5 rez. perd., 3 per. kam., 25 naud. bal.) ir Dame Sarras (16,5 tšk., 4,1 atk. kam.).

„Real“ neturi, kaip anksčiau turėdavo, itin išsiskiriančių talentų, bet ten yra visa komanda sukomplektuota taip, kad pasiektų aukštus rezultatus. Jeigu mūsų komandoje daugelis jaunuolių yra 2006 metų (jų kartos jaunimo Eurolygos čempionatas vyks kitąmet – aut. past.) ir mes esame vieni jauniausių turnyre, tai Madrido komanda yra sukomplektuota 2005 m. gimusių jaunuolių pagrindu.

Visų talentų, kurie žais Kaune neišvardinau, bet mano paminėti krepšininkai – numanomi komandų lyderiai.“

Šią savaitę paaiškėjo, kad du „Žalgirio“ sistemos jaunieji talentai – Motiejus Krivas ir Paulius Murauskas palieka Lietuva ir abu kartu kelia sparnus į NCAA, kur žaist Arizonos „Wildcats“ komandoje.

Visgi natūrali rotacija, kuri vyksta tarp „Žalgirio“ jaunimo komandų, turėtų išlikti. Kol kas kiti žaidėjai garsiai apie išvykas į JAV ar kitas krepšinio akademijas nekalba, tad Kaune turėtų įvykti elementari rotacija tarp dviejų jaunimo komandų.

„Iš „Žalgirio-3“ komandos vyksta natūralus procesas, kadangi kažkurie žaidėjai išvyksta iš „Žalgirio-2“ komandos, bet to mes ir siekiame – pauginti iki tam tikro lygio, kada jie būtų pasiruošę žengti kitus žingnius. Iš jaunimo Eurolygos, iš „Žalgirio-3“ komandos žaidėjai kitąmet pasislinks į „Žalgirio-2“ komandą“, – užtrenkė kitų žaidėjų išvykimo klausimą G.Navickas.

Kaune pamatysime ir ne patį gražiausią ir maloniausią lietuviams vaizdą. Madrido „Real“ komandoje žaidžia rusas jegoras Diominas, kuris turi svarbų vaidmenį karališkojo klubo komandoje.

Dėl sukelto karo Ukrainoje, kurį pradėjo Rusija, ir jų piliečių nepageidavimo Lietuvoje, buvo keliama klausimų, ar šis jaunuolis pasirodys Kaune, tačiau galiausiai nutarta, kad jis galės pasirodyti Halėje. Viskas priklausė nuo renginio organizatorės – Eurolygos, o „Žalgirio“ pozicija šiuo klausimu viešojoje erdvėje sirgaliams yra tikrai žinoma.

„Vėlgi – Eurolyga yra organizatorius ir jie yra sprendimų priėmėjai šioje vietoje. „Žalgirio“ pozicija yra griežtai išsakyta anksčiau ir ji nieko nuo to laiko nesikeičia“, – užbaigė G.Navickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.