EUROLYGA 2023

Pirmojo „Betsafe-LKL“ finalo mačo atgarsiai: „Ryto“ problemos, „Žalgirio“ arkliukas ir artėjanti karštligė Vilniuje

Didįjį Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) finalą su trenksmu pradėjo Kauno „Žalgiris“. Trečiojo kėlinio pabaigoje surengtas spurtas kauniečiams padėjo iškovoti pirmąją pergalę finalo serijoje prieš Vilniaus „Rytą“. Žalgiriečiai 108:93 (26:21,20:25, 34:25, 28:22) įveikė amžinus varžovus iš Vilniaus.

R. Vilkelio nuotr.
R. Vilkelio nuotr.
R. Vilkelio nuotr.
R. Vilkelio nuotr.
R. Vilkelio nuotr.
R. Vilkelio nuotr.
R. Vilkelio nuotr.
R. Vilkelio nuotr.
R. Vilkelio nuotr.
R. Vilkelio nuotr.
R. Vilkelio nuotr.
R. Vilkelio nuotr.
R. Vilkelio nuotr.
R. Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Erikas Petrikas

Jun 2, 2023, 10:31 AM, atnaujinta Jun 2, 2023, 12:24 PM

Pirmoji šių rungtynių dalis buvo įnirtinga. Abi komandos turėjo geras atkarpas, tačiau per pirmąsias dvidešimt rungtynių minučių nė vienai ekipai nebuvo pavykę susikrauti didesnio pranašumo.

Esminis lūžis įvyko būtent trečiojo kėlinio pabaigoje, kuri „Žalgiriui“ buvo itin sėkminga.

Keli du plius vienas epizodai, laisvi tritaškiai, prieš kuriuos rizikavo „Rytas“, lėmė, kad kauniečiai ne tik sužaidė gerą atkarpą, bet ir į rungtynes dar labiau įtraukė įkaitusią „Žalgirio“ areną.

„Gerai puolėme – 34 taškai, gerai apsigynėme, nemažai susikūrėme antrų šansų, susimetėme savo metimus ir nuėjome į priekį“, – po rungtynių kalbėjo Kazys Maksvytis.

„Jautėmės ganėtinai laisvai, neblogai dalinomės kamuoliu, sau neįprastai gerai bėgome į greitąjį puolimą, ko sezono metu trūko. Didelio tempo rungtynės, taškų daug, norėtųsi apriboti jų greitas atakas“, – pridūrė Arnas Butkevičius.

Prasta atkarpa ir bendrai gynyba nebuvo patenkintas Giedrius Žibėnas.

„Rytas“ ne kartą galėjo sustabdyti varžovų greitą puolimą pražangomis iki bonuso, galėjo greičiau ir geriau reaguoti į situacijas, privertusias už galvos imtis sostinės klubo strategą.

„Nėra per daug ką šnekėti – paprasčiausiai šiandien neapsigynėme vienas prieš vieną, o kai reikėjo atsikovoti kamuolius, mus tiesiog apstumdė.

Ta atkarpa prasidėjo nuo varžovų įmestų taškų iš po krepšio. Tai buvo blogas momentas, nuo kurio labai blogai sureagavome. Čia yra finalas. Aš suprantu, kad ne visi žaidėjai juose žaidžia kiekvienais metais, bet tu turi per tą dieną pasikeisti kažką mintyse ir į rungtynes įeiti it į mūšį“, – apie tragišką atkarpą kalbėjo G.Žibėnas.

Pirmosiose serijos rungtynėse Vilniaus „Rytui“ ypač sunkiai sekėsi stabdyti buvusį savo klubo žaidėją Arną Butkevičių.

Puolėjas pirmajame mače darė daug sau įprasto juodo darbo – provokuojamos pražangos, atkovoti kamuoliai ir gynyba prieš varžovų lyderius.

Negana to, „Žalgiriui“ atstovaujantis A.Butkevičius prieš „Rytą“ susimetė tuos metimus, prieš kuriuos sostinės klubas bandė rizikuoti.

Universalusis puolėjas pirmajame serijos mače įmetė net 21 tašką, išprovokavo net 10 varžovų pražangų, atkovojo 4 kamuolius ir sukaupė net 34 naudingumo balus.

„Jie reguliariojo sezono metu nemažai rizikavo nuo manęs. Žinojau, ko tikėtis šiose rungtynėse. Galvojau, kaip reikia atakuoti tas situacijas ir būti naudingam komandai. Reikėjo tokių solidesnių rungtynių puolime, strigdavau eilę rungtynių. Smagu, kad gali pasikelti savo pasitikėjimą“, – kalbėjo A.Butkevičius.

„Jis turėjo nedidelę traumelę serijoje su Kėdainiais, net nežaidė vienerių rungtynių su „Lietkabeliu“, kitose įsibėgėjo. Jis turi patirties, jis yra tokių rungtynių žaidėjas ir šiandien ta patirtis mums pravertė“, – gyrė savo auklėtinį K.Maksvytis.

Kauno komandai šiandienos mače problemų pridarė „Ryto“ lyderis Marcusas Fosteris, kuris kauniečiams atseikėjo 19 taškų, pataikydamas 7 iš 12 metimų iš žaidimo.

„Žalgirio“ strategas po rungtynių kalbėjo, kad tokio lygio žaidėjo apriboti maksimaliai neįmanoma.

„M.Fosteris vis tiek įmes apie 10 taškų, nes jis atlieka daug metimų. Gavome kelis lengvus prasiveržimus, reiktų šiek tiek daugiau pagalbos, intensyvumo gynyboje, bet svarbu, kad laimėjome“, – dėstė K.Maksvytis.

Nepaisant to, kad sostinės klubas nelaimėjo, M.Fosteris nenuleidžia nosies ir tiki, kad sostinės klubas mes rimtesnį iššūkį „Žalgiriui.

„Finaluose – viskas yra apie fiziškumą. Turime būti kietesnė komanda, jei nori laimėti. Turi pirmas griūti dėl 50 prieš 50 kamuolio – tik tai leis pagalvoti apie pergalę.

Nuotaika nesikeičia. Finalo serija yra iki trijų pergalių, o ne iki vienos. Jaučiamės gerai ir turime mokytis iš klaidų, kurias padarėme“, – dėstė sostinės klubo vedlys.

Po pergalingų rungtynių „Žalgiris“ vis tiek turi rezervų, kuriuos galės panaudoti sostinėje.

Laurynas Birutis šiandien įmetė vos 5 taškus ir buvo pristabdytas Jaime Echenique, kuris gynyboje pakankamai neblogai atstovėjo prieš „Žalgirio“ bokštą.

„Gal ir buvo kelios geros gynybos. Reikia eilės gerų epizodų gynyboje. Vieno, dviejų gerų epizodų neužtenka. Šiandien gynyboje žaidėme po vieną. Norint laimėti – reikia visų aikštelėje esančių žaidėjų gero darbo gynyboje“, – pasisakė G.Žibėnas.

Visgi sostinėje „Žalgirio“ krepšininkų turėtų laukti itin karšta atmosfera. Antrasis serijos mačas vyks šeštadienį, Vilniuje.

Praktiškai visi bilietai į antrąjį serijos mačą Vilniaus „Ryto“ „Jeep“ arenoje yra išparduoti, tad antrajame serijos mače bus tikrai karšta.

Visgi žalgiriečiai pernelyg nesibaimina atvykti į Vilniaus pragarą, o tai leidžia daryti patirtis, kurią Kauno krepšininkai yra sukaupę Eurolygoje.

„Lyginat Lietuvos krepšinį, Vilniuje – nebloga atmosfera, bet manau, esame buvę triukšmingesnėse – „Maccabi“, „Partizan“, „Crvena zvezda“. Viskas priklausys nuo to kaip žaisime mes ir kiek duosime „Rytui“, – kalbėjo K.Maksvytis.

„Ten („Jeep“ arenoje) savotiška atmosfera, sunku žaisti varžovams, bus labai svarbus dalykas, kaip pavyks kontroliuoti rungtynes“, – samprotavo A.Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.