EUROLYGA 2023

G. Žibėnas – apie įspūdingą gynybą ir laukiančią „Žalgirio“ reakciją

Namų aikštelėje dominavę Vilniaus „Ryto“ krepšininkai išlygino Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) finalo serijos rezultatą. Ant bangos kone visą mačą buvę sostinės krepšininkai 94:71 (24:19, 24:22, 27:15, 19:15) nukovė Kauno „Žalgirį“ ir finalo serijoje iki trijų pergalių – lygybė (1:1).

 Giedrius Žibėnas<br>V. Ščiavinsko nuotr.
 Giedrius Žibėnas<br>V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
V. Ščiavinsko nuotr.
 Giedrius Žibėnas<br>V. Ščiavinsko nuotr.
 Giedrius Žibėnas<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Erikas Petrikas

Jun 3, 2023, 8:51 PM, atnaujinta Jun 4, 2023, 12:34 PM

Pirmąjį ketvirtį galime vadinti spurto kėliniu. Kėlinio pradžioje „Rytas“ spurtavo 9:0 . Į šį vilniečių benefisą „Žalgiris“ atsakė šešiais taškais be atsako, tačiau po kauniečių dviejų tritaškių iš eilės Giedriaus Žibėno auklėtiniai spurtavo 7:0 ir susigrąžino turėtą pranašumą.

Įpusėjus antrajam kėliniui „Žalgiris“ pradėjo demonstruoti geresnį žaidimą. Isaiah Tayloro du prasiveržimai ir keturi taškai paeiliui lėmė, kad iš kone dviženklio „Ryto“ pranašumo – liko tik du taškai (34:32).

„Dvi dienos atgal nebuvome patenkinti rugntynėmis. Visi supratome, kad žaidėme prastai. Šiandien galiu drąsiai sakyti, kad „Rytas“ pradėjo finalą, – spaudos konferencijoje sakė G.Žibėnas.

Susitvarkėme su tomis problemomis, kurios mus labiausiai žeidė pirmose rungtynėse. Buvome kietesni kovoje po krepšiu, vertėme juos dažniau klysti, susitvarkėme su Arnu Butkevičiumi, kuris jiems yra labai svarbus žaidėjas.

Trečias kėlinys, kas mus paskandino Kaune, šiandien mus pakėlė į viršų. Buvome pasiruošę „Žalgirio“ kietesniam įėjimui po pertraukos, bet šiandien mes buvome geresni.

Puolime niekas nesikeičia. Šiandien žaidėjai mėgavosi gynybiniais veiksmais ir 50 prieš 50 kamuoliais.

„Rytas“ visą mačą gynyboją dirbo pakankamai neblogai. Vienintėliai, kas rinko taškus „Žalgiryje“ – gynėjai. „Žalgirio“ puolėjai kone du su puse kėlinio tylėjo.

Įsibegėjus trečiajam ketvirčiui – abiejų ekipų puolimo skaičiai smuko, tačiau nepaisant visų „Žalgirio“ bandymų sugrįžti – „Rytas“ atlaikė kauniečių bangą ir įpusėjus trečiajam ketvirčiui pirmavo (58:51).

Antroje kėlinio pusėje it ant sparnų buvo Vilniaus „Rytas“.

Kendale'o McCullumo puiki gynyba sukūrė ne vieną puikų epizodą, kuris lėmė, kad sostinės krepšininkai surengė spurtą 8:0 ir pirmavo net 15 taškų skirtumu, o Luko Ulecko išprovokuota pražanga ir trys tikslūs baudos metimai padidino Vilniaus klubo atotrūkį iki 19 taškų (75:56).

Ketvirtajame kėlinyje, nepaisant to, kad „Žalgiris“ buvo agresyvus ir bandė grįžti į rungtynes, mačo kontrolę išlaikę vilniečiai 94:71 iškovojo pirmąją pergalę „Betsafe-LKL“ didžiajame finale ir išlygino serijos rezultatą 1:1.

– Kiek įtakos rungtynėms turėjo „Jeep“ arenos atmosfera?

– Didžiulis sirgalių indelis. Manau, kad galime ne tik lyginti, bet galime drąsiai sakyti, jog „Jeep“ arena prilygsta pačioms karščiausioms arenoms Europoje, o gal net jas ir lenkia. Kas nesutinka – čia yra ne mūsų problema.

– Kokios reakcijos tikitės Kaune?

–Čia yra retorinis klausimas. Šiandien mes parodėme reakciją. Dabar „Žalgirio“  eilė. Mes norime pasimokyti iš klaidų. Mes buvome labai pikti ant savęs, kaip pradėjome pirmas rungtynes.

Čia yra finalas, rungtynės vyksta kas antrą dieną. Čia negalioja, kaip tu atrodei prieš tai rungtynėse, kaip žaidei praeitose rungtynėse, kas kokią taktiką naudojo. Kiekvienos rungtynės yra naujos. Kuo toliau, tuo labiau žaidėjų charakteris bus svarbiau nei taktiniai pakitimai.

– M.Fosteris ne kartą šiandien ėmėsi lyderio vaidmens. Ar jaučiate, kad jis įjungė maksimalią pavarą.

– Manau, kad visi žaidėjai yra įjungę aukščiausią pavarą. Šiandien nesinori ieškoti herojų puolime, jų norisi ieškoti gynyboje, o jų buvo daug. Puolime mes esame tie patys. Marcusas toks pats. Niekas per daug nesiekis. Didelis skirtumas buvo gynyboje.

– Ar „Ryto“ stiprybė – sudėties gylis?

– Manau, kad abi komandos pasižymi tuo. Kalbant apie puolime – dviženklius skaičius juos daug kas gali surinkti. Turi būti trumpa atmintis. Bus iš varžovų reakcija – tai yra svarbu, bet dar svarbiau – mūsų pačių reakcija. Mes turime suprasti, kad kitose rungtynėse nebus lengva ir tam turime būti pasiruošę.

– Kaip per kelias dienas reikia privesti komandą iki tokio užsivedimo?

– Žaidėjai pamatė save per vaizdo peržiūrą. Ypač tai, kaip silpnai atrodė. Kiek mes dalykų nepadarėme, ką turime padaryti.

Žaidėjai padarė didelį darbą pakeisdami požiūrį į kiekvieną atšokusį kamuolį, kiekvieną kontaktą. Tai rodo žaidėjų charakterį. Kuo toliau – tuo charakteris ryškės labiau.

Pirmose rungtynėse buvo keli epizodai, kai kažkas nepavyko puolime, o tada įvyko rungtynių lūžis. Sugriuvome per greitai. Šiandien žinojome, kad tokių momentų gali atsitikti, bet šiandien išlikome kartu.

– Atrodo, kad Jaime Echenique gynyboje turi taikinį ant nugaros, bet duoda daro daug įtakos puolime.

– Po pirmų rungtynių atrodė, kad Jaime daug prasileido. Peržiūrėjus vaizdo įrašą – taip nebuvo. To, ko mes iš jo reikalavome, tą jis ir padarė. Užlipome ant gynėjų ir ant komandinių veiksmų pirmose fazėse. Plika akimi žiūrint, viskas krenta ant didelio pečių.

– Šiandien L.Lekavičius ir I.Tayloras atrodė pakankamai gerai. Kaip reikės juos sustabdyti kitose rungtynėse?

– Tai yra geri žaidėjai. Taip nebus, kad visus mes sustabdysime. Akcentas yra tiek ant I.Tayloro, tiek ant L.Lekavičiaus. Vienas turi geresnį prasiveržimą, kitas turi geresnį metimą. Reakcijas su taktika mes bandome daryti. Vieną kartą pavyksta, kitą – ne.

Šiandien jie gavo per daug erdvės, bet I.Tayloras taip pat šiandien susimetė daug sunkių metimų.

– Ar jaučiate, kad pražangos atiduodamos per daug pigiai prieš kai kuriuos žaidėjus?

– Nenoriu komentuoti teisėjų darbo. Kai turime Eurolygos teisėjus, nėra ką komentuoti. Jie dirba savo darbą, mes dirbame savo darbą. Emocijos kai kur išsprūsta.

Mes, treneriai, norime maksimumo. Norime vienos teisėjavimo linijos. Tą patį daro ir varžovų treneriai. Tai yra neatsiejama darbo dalis.

Norisi visada rodyti kuo mažiau emocijų, daugiau susitelkti į taktiką, į komandos valdymą. Aš esu jaunas treneris – emocijas nėra lengva suvaldyti. Jeigu varžovas trashtalkins – jis visada sulauks atsako. Ypač „Jeep“ arenoje.

– Rolandas Šmitas „Žalgiriui“ visą sezoną yra svarbus žaidėjas. Šiandien jis surinko -5 naudingumo balus. Kaip pavyko jį sustabdyti?

– Turėjome vieną idėją. Ją pavyko įgyvendinti. Antradienį bus naujos rungtynės.

Jis yra geras žaidėjas. Jį yra sunku sustabdyti. Jis turi platų įgūdžių arsenalą – tiek arčiau krepšio, tiek perimetre. Naivu būtų tikėtis, kad jis taip atrodtys visą seriją.

– Ignas Brazdeikis ir Rolandas Šmitas yra priblėsę šioje serijoje. Kiek tai yra „Ryto“ nuopelnas?

– Čia yra finalas. Apie žaidėjų pasėdimus neturi būti jokios kalbos. Čia yra adrenalinas, čia yra emocijos, visi eina kovoti iš paskutiniųjų.

– Titulą sunkiau iškovoti, ar apginti?

– Žinoma, kad ginti. Negali būti didesnės motyvacijos kaip apginti titulą. Titulą iškovoti yra viena, bet apginti – kita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.