EUROLYGA 2023

A. Sireika – apie aistras dėl Lietuvos rinktinės: mano laikais tokio žaidėjų pasirinkimo nebuvo Ragina nedramatizuoti padėties

Iki šių metų vasaros pabaigoje startuosiančio pasaulio krepšinio čempionato lieka vis mažiau laiko, o Lietuvos rinktinė iš krepšininkų sulaukia nemažai neigiamų žinių. Kiek anksčiau vyriausiasis komandos treneris Kazys Maksvytis pranešė, kad šiemet rinktinei nepadės Edgaras Ulanovas, Marius Grigonis, Lukas Lekavičius ir Rokas Giedraitis.

A.Sireikia 2003 metais tapo Europos čempionu.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Sireikia 2003 metais tapo Europos čempionu.<br>M.Kulbio nuotr.
Marius Grigonis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Grigonis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
L. Lekavičius.<br>G. Bitvinsko nuotr.
L. Lekavičius.<br>G. Bitvinsko nuotr.
E.Ulanovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Ulanovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Antanas Sireika<br>M.Kulbio nuotr.
Antanas Sireika<br>M.Kulbio nuotr.
Antanas Sireika<br>M.Kulbio nuotr.
Antanas Sireika<br>M.Kulbio nuotr.
A.Sireika 2006-ųjų pasaulio čempionato metu.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Sireika 2006-ųjų pasaulio čempionato metu.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Sireika 2003 metais tapo Europos čempionu.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Sireika 2003 metais tapo Europos čempionu.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 7, 2023, 9:16 PM, atnaujinta Jun 8, 2023, 7:00 AM

Krepšininkų atsisakymas atvykti į nacionalinės rinktinės stovyklą krepšinio bendruomenėje buvo sutiktas dviprasmiškai.

Vieni tokį žaidėjų sprendimą pateisino, o kiti pažėrė nemažai kritikos.

„Gal ir autoriteto nebuvimas prisideda prie to, kad yra atsisakymų. Vienareikšmiškai. Netikiu, kad jei Arvydui Saboniui atėjus ir tam pačiam E.Ulanovui pasakius, kad „klausyk, jaunuoli, už „tašės“ ir į salę“, jis... Jis jau toje salėje stovėtų su „taše“.

Yra traumos, bet ne ketverius metus iš eilės. Lukas (Lekavičius) žiauriai patinka, bet kai sako, kad vaikas gimsta... Keturi pas mane gimė – niekada nemačiau priežasties, kad dėl vaiko gimimo nevažiuosiu į rinktinę. Vieną sykį atsisakė, antrą sykį atsisakė, trečią kartą aš tikrai nebekviesčiau.

Jeigu tam nėra tikrai pateisinamų priežasčių – traumos, operacijos ir t.t. Visa kita man yra išsigalvojimas“, – krepsinis.net tinklalaidėje „MISsMATCH“ praėjusią savaitę kalbėjo R.Javtokas.

Ne ką mažiau kritikos atsisakiusiems žaidėjams pažėrė Žydrūnas Urbonas.

„Taip, yra kontraktai, didžiuliai pinigai, bet visi esame lietuviai. Suprantu, kai nedalyvavimas susijęs su sveikata ar kažkokių šeimyninių niuansų. Bet dėl neaiškių priežasčių ar ambicijų nežaisti už Lietuvą?

Man neramu, kas būtų, jeigu karas būtų Lietuvoje? Sportininkai bendrąja reikšme ir yra tokie pilietiški, aktyvūs, visuomenės autoritetai į kuriuos žvelgia daugelis žmonių, jaunosios kartos. Ką dabar mes perduodam ateičiai?

Kad kontraktas, pinigai yra svarbiau negu žodis „Lietuva“? Gal aš dinozauras kažkoks jau esu, bet nesijaučiu senas, atrodo dar pati branda. Man tai yra tragedija. Mest tokius ir pamiršti. Nežinau. Siūlyčiau paprastai – atimti pilietybę už tokius juokus. Čia skirta visiems sportininkams“, – lrytas.lt žurnalistui Arūnui Valickui kalbėjo Ž.Urbonas.

Vis dėlto skambiausią pergalę po Nepriklausomybės atkūrimo su Lietuvos krepšinio rinktine 2003 metais nuskynęs Antanas Sireika turėjo kitokią nuomonę.

67-erių Europos čempionas užstojo šiemet rinktinei padėti neatvyksiančius krepšininkus ir palygino šią situaciją su jo rinktinės vadovavimo laikais.

„Galvoju, kad gali būti priežastys nuo neatvykimo į Lietuvos krepšinio rinktinę. Ir nereikia nieko smerkti ar kažką blogo sakyti. Būna – vaikai gimsta, sveikatos problemos ar atsistatymai, kuriuos praleidus paskui ateityje gali turėti rimtų problemų.

Stabtelti ir reabilituoti kūną, žiūrėti į priekį – žmonės ten visi dar žaidžiantys ir jiems reikia galvoti apie ateitį. Aš tikrai nesmerkiu.

Mano laikais, kai rinktinėje dirbdavau treneriu, nebūdavo tokio žaidėjų pasirinkimo, o dabar labai daug panašių žaidėjų. Na ir kas, kad vieno ar kito krepšininko nebus rinktinėje, vietoj jo atėjęs žaidėjas galbūt bus dar geresnis.

Dabar dar net labiau palengvės trenerių dalia, nes šiuo metu tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje yra daug panašaus lygio krepšininkų. Nedramatizuoju situacijos ir nesmerkiu“, – lrytas.lt kalbėjo A.Sireika.

Primename, kad vis dar nėra aišku, ar Lietuvos rinktinei galės padėti ir NBA žvaigždė 27-erių Domantas Sabonis, kuris galimai vasarą taip pat paskirs traumos išsigydymui.

Pasaulio krepšinio čempionatas šiemet rugpjūčio 25 d. – rugsėjo 10 d. vyks Filipinuose, Japonijoje ir Indonezijoje.

Daugiau legendinio A.Sireikos minčių apie finalines Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) kovas galite skaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.