EUROLYGA 2023

Geriausių LKL klubų reitingas: „Žalgiris“ įvykdė visas užduotis, „Ryto“ pasiekimai – prieštaringi

2022–2023 metų sezone abu nacionalinius Lietuvos krepšinio prizus iškovojo Kauno „Žalgiris“, kuris tapo LKL čempionu ir laimėjo Karaliaus Mindaugo taurę. LKL finale su žalgiriečiai kovojo čempiono vardą gynęs Vilniaus „Rytas“, Karaliaus Mindaugo taurės finale – geriausius visų laikų rezultatus pasiekusi „Jonava“, o trečiąją vietą abiejuose turnyruose užėmė Panevėžio „Lietkabelis“.

Kauno „Žalgiris“ šiame sezone pasiekė visus užsibrėžtus siekius.<br>R. Vilkelio nuotr.
Kauno „Žalgiris“ šiame sezone pasiekė visus užsibrėžtus siekius.<br>R. Vilkelio nuotr.
Kauno „Žalgiris“ šiame sezone pasiekė visus užsibrėžtus siekius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgiris“ šiame sezone pasiekė visus užsibrėžtus siekius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgiris“ šiame sezone pasiekė visus užsibrėžtus siekius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgiris“ šiame sezone pasiekė visus užsibrėžtus siekius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 14, 2023, 9:22 PM

4. „Jonava“

29 pergalės ir 25 pralaimėjimai

Lietuvos lyga. Reguliariajame sezone – 6 vieta (18–15). Ketvirtfinalyje nugalėjo „Wolves“ 2:0, pusfinalyje pralaimėjo „Rytui“ 0:3, mače dėl trečiosios vietos – „Lietkabeliui“ 0:3.

Lietuvos taurė. Grupėje – 2 vieta (4–2). Ketvirtfinalyje nugalėjo „Neptūną“ (2–0), pusfinalyje – „Rytą“ 92:86, finale pralaimėjo „Žalgiriui“ 77:81.

FIBA Europos taurė. Atrankos pirmajame etape pralaimėjo „Craiova“ 59:65.

Nors Jonavos komanda paskutiniuosius mūšius pralaimėjo ir jokio titulo neiškovojo, būtent „Jonava“, ko gero, yra didžiausia šio sezono nugalėtoja. Virginijaus Šeškaus vadovaujami jonaviečiai pasiekė istorinius rezultatus – vos antrą sezoną stipriausioje šalies krepšinio pakopoje rungtyniaujanti „Jonava“ šiais metais pirmą kartą pateko į LKL pusfinalį ir taip pat pirmą kartą žaidė Lietuvos taurės finale.

„Jonavai“ galbūt net pasisekė, kad rudenį ji patyrė nesėkmę Jonavoje surengtame FIBA Europos taurės atrankos turnyre. Komanda sezoną pradėjo nesukomplektuota, jos suolas buvo labai trumpas, todėl pagrindiniams žaidėjams tenkančio didelio krūvio pasekmės galėjo būti neprognozuojamos.

Per didelio krūvio pasekmės vis tiek buvo jaučiamos, ypač pavasarį, kai jonaviečiai LKL reguliariajame sezone po keturių iš eilės pralaimėjimų nukrito į šeštąją vietą. Kita vertus, kaip tik tuo metu pakviesti amerikietis Evanas Maxwellas (3,4 tšk.) bei Aurimas Majauskas (7,8 tšk.) perėmė bent dalį krūvio iš pagrindinių žaidėjų, ir tai neabejotinai padėjo „Jonavai“ atgauti kvapą.

Geriausiu LKL sezono treneriu išrinktas V.Šeškus galėjo padėkoti visiems krepšininkams. Bet pirmiausiai – į geriausių sezono žaidėjų penketą išrinktam ir geriausiu spalio mėnesio krepšininku pripažintam amerikiečiui Jeffui Garrettui (13,9 tšk., 7,3 atk.kam.), į lygos rezultatyviausių krepšininkų dešimtuką patekusiam amerikiečiui Glynnui Watsonui (14,6 tšk., 4,1 išpr.praž.), pagal perimtus kamuolius ir išprovokuotas pražangas į statistikos lyderių penketus patekusiam Doviui Bičkauskiui (11,2 tšk., 3,7 rez.perd., 2,3 per.kam., 4,2 išpr.praž.) bei serbui Goranui Huskičiui (12,6 tšk., 4,4 rez.perd.), kurio neįkainojama krepšinio nuovoka padėjo atsiskleisti visiems jo komandos draugams.

3. „Lietkabelis“

42 pergalės ir 26 pralaimėjimai

Lietuvos lyga. Reguliariajame sezone – 4 vieta (23–10), Ketvirtfinalyje nugalėjo „Juventus“ 2:1, pusfinalyje pralaimėjo „Žalgiriui“ 1:3, mače dėl trečiosios vietos nugalėjo „Jonavą“ 3:2.

Lietuvos taurė. Ketvirtfinalyje nugalėjo „Juventus“ (2–0), pusfinalyje pralaimėjo „Žalgiriui“ 67:77, rungtynėse dėl trečiosios vietos nugalėjo „Rytą“ 91:88.

Europos taurė. Grupėje – 4 vieta (10–8). Aštuntfinalyje pralaimėjo „Paris“ 97:98.

Prieš metus „Lietkabelis“ grūmėsi abiejų nacionalinių turnyrų finale ir tapo Lietuvos vicečempionu. 2023-iasiais varžovai privertė Nenado Čanako penketą atsitraukti ir Panevėžio komanda dvi antrąsias vietas iškeitė į dvi trečiąsias vietas.

„Lietkabelis“ kokybiškai atliko visus tarpsezonio darbus, subūrė solidžią sudėtį ir gerai pasiruošė sezonui, bet to neužteko kovojant su klubais, kurių galimybės objektyviai yra didesnės.

Europos taurės turnyre „Lietkabelis“ antrus metus iš eilės pateko į aštuntfinalį. Vis dėlto šį sezoną panevėžiečiai tarptautinėje arenoje labiau pasitikėjo savimi ir grupės varžybose užėmė aukštesnę vietą negu prieš metus.

Kita vertus, Panevėžio krepšininkai barstė brangius taškus per rungtynes su aiškiai silpnesniais varžovais (autsaideriai „Prienai“ ilgą nesėkmių virtinę nutraukė žaisdami ne su kuo kitu, bet su „Lietkabeliu“), pristigo tvirtumo per svarbiausias rungtynes, ypač žaisdami išvykose Europos taurės turnyre.

„Lietkabeliui“ trūko ir krepšininko, galinčio sunkiausiomis akimirkomis suteikti stiprų emocinį impulsą. Nors amerikietis Jamelas Morrisas buvo šeštas pagal pelnytus taškus Lietuvos lygoje (14,9 tšk.) ir dešimtas – Europos taurės turnyre (15,1 tšk.), jo stipriosios savybės yra kitokios.

Visa Lietuvos krepšinio bendruomenė turėtų padėkoti „Lietkabeliui“ už suteiktą platformą jauniesiems krepšininkams. Šį sezoną vilkėdami Panevėžio komandos aprangą atsiskleidė 21 metų Mantas Rubštavičius (7,1 tšk.) ir 19-metis Paulius Murauskas (6,6 tšk.). Leisdamas juos į aikštę, treneris N.Čanakas galėjo būti ramus, kad vaizdas nepablogės ir jaunieji krepšininkai nesugadins to, ką sukūrė J.Morrisas, Gediminas Orelikas (10,1 tšk., 5,1 atk.kam.), estas Kristianas Kullamäe (13 tšk., 3,6 rez.perd.) bei kiti vyresni jų komandos draugai.

2. „Rytas“

43 pergalės ir 19 pralaimėjimų

Lietuvos lyga. Reguliariajame sezone – 2 vieta (27–6). Ketvirtfinalyje nugalėjo „Neptūną“ 2:0, pusfinalyje – „Jonavą“ 3:0, finale pralaimėjo „Žalgiriui“ 2:3.

Lietuvos taurė. Ketvirtfinalyje nugalėjo „Nevėžį“ (1–1), pusfinalyje pralaimėjo „Jonavai“ 86:92, rungtynėse dėl trečiosios vietos – „Lietkabeliui“ 88:91.

Čempionų lyga. Pirmojo etapo grupėje – 2 vieta (3–3). Atkrintamajame etape nugalėjo Salonikų PAOK 2:1. Antrojo etapo grupėje – 3 vieta (3–3).

„Rytas“ šiais metais prarado LKL čempiono vardą, antrus metus paeiliui nepateko į Karaliaus Mindaugo taurės finalą ir nė kiek nepasistūmėjo Čempionų lygoje, iš kurios antrus metus iš eilės iškrito antrajame grupių etape.

Sezonas buvo prieštaringas, bet, iš tikrųjų, didelio optimizmo pliūpsniai Vilniaus sirgalius apimdavo tik per rungtynes su „Žalgiriu“, kurį „Rytas“ po du kartus nugalėjo LKL reguliariajame sezone ir finale. Iš kitų turnyrų vilniečiai iškrito pralaimėję rungtynes, kuriose buvo neabejotini favoritai. Karaliaus Mindaugo taurės pusfinalyje Giedriaus Žibėno treniruojamą komandą parklupdė „Jonava“, lemiamose Čempionų lygos rungtynėse – tik per plauką į Ispanijos antrąją lygą neiškritusi „Manresa“.

Per svarbiausias sezono dvikovas negelbėjo net amerikietis Marcusas Fosteris, visą sezoną ryškiai spindėjęs ir nacionalinėse, ir europinėse varžybose. Vilniečių vedlys tapo rezultatyviausiu Čempionų lygos krepšininku (20,6 tšk.), buvo išrinktas geriausiu šio turnyro lapkričio mėnesio žaidėju ir pateko į antrąjį sezono geriausių krepšininkų penketą, o Lietuvos lygoje (16,5 tšk.) buvo išrinktas į pirmąjį geriausiųjų penketą ir užėmė trečiąją vietą pagal pelnytus taškus.

Įvertinimo sulaukė ir kiti „Ryto“ žaidėjai. Martynas Echodas (13,5 tšk., 7,3 atk.kam., 4,7 išpr.praž.) taip pat buvo išrinktas į LKL geriausių sezono krepšininkų penketą, be to, buvo pripažintas geriausiu sausio mėnesio krepšininku ir pateko į pirmąjį penketą pagal atkovotus kamuolius ir išprovokuotas pražangas. Gytis Radzevičius (11,2 tšk., 5,8 atk.kam.) buvo pripažintas geriausiu LKL gruodžio mėnesio žaidėju.

Nors svarbiausioje sezono dalyje Vilniaus komandai negalėjo padėti traumą patyręs M.Echodas, jį tinkamai pakeitė kolumbietis Jaime Echenique (11,7 tšk.). Verta pažymėti ir tai, kad sezono viduryje prie „Ryto“ prisidėję amerikiečiai Justinas Gorhamas (9,6 tšk., 6,2 atk.kam.) ir Kendale‘as McCullumas (8,7 tšk., 3,8 rez.perd.) komandą sustiprino daug labiau nei kai kurie prieš sezoną pakviesti žaidėjai.

1. „Žalgiris“

59 pergalės ir 26 pralaimėjimai

Lietuvos lyga. Reguliariajame sezone – 1 vieta (28–5). Ketvirtfinalyje nugalėjo „Nevėžį“ 2:0, pusfinalyje – „Lietkabelį“ 3:1, finale – „Rytą“ 3:2.

Lietuvos taurė. Ketvirtfinalyje nugalėjo „Wolves“ (2–0), pusfinalyje – „Lietkabelį“ 77:67, finale – „Jonavą“ 81:77.

Eurolyga. Reguliariajame sezone – 7 vieta (19–15). Ketvirtfinalyje pralaimėjo „Barcelona“ 0:3.

„Žalgiris“ šiais metais įvykdė visas užduotis. Kauno klubas po sezono pertraukos susigrąžino LKL čempiono vardą, ketvirtus metus iš eilės iškovojo Karaliaus Mindaugo taurę ir po dviejų sezonų pertraukos, neskaičiuojant dėl pandemijos nutraukto turnyro, žaidė Eurolygos ketvirtfinalyje.

Eurolygoje žengti dar toliau Kazio Maksvyčio auklėtiniai psichologiškai nebuvo pasiruošęs. Komandai labai sunkiai prasibrovus į atkrintamąsias varžybas, krepšininkai atrodė pasisotinę ir ketvirtfinalio serijoje „Barcelona“ komandai nesukėlė jokių sunkumų. Šis pasisotinimas paliko žymę ir paskutinėje LKL pirmenybių dalyje.

Kone sudėtingiausią sezono tarpsnį „Žalgiris“ išgyveno sausio pradžioje, kai paaiškėjo, kad sunkią traumą patyrė Eurolygoje puikiai žaidęs ir tuo metu į rezultatyviausių krepšininkų dešimtuką pakilęs amerikietis Keenanas Evansas (15,9 tšk., 3,7 rez.perd., 4,1 išpr.praž.). Likusioje sezono dalyje Kauno komanda tokio individualiai stipraus lyderio neturėjo, bet vaidmenys buvo sėkmingai perskirstyti ir praradimas didelės įtakos rezultatams neturėjo.

Skirtingose sezono dalyse pasižymėjo vis kiti krepšininkai. Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto naudingiausio žaidėjo prizu buvo apdovanotas Edgaras Ulanovas (10,5 tšk., 3,3 rez.perd.), naudingiausio LKL finalo krepšininko prizą išsivežė sezono viduryje K.Evansą pakeitęs amerikietis Isaiah Tayloras (10,1 tšk., 3,5 rez.perd.), į LKL sezono geriausių žaidėjų penketą buvo išrinktas Laurynas Birutis (9,6 tšk., 5 atk.kam.), Eurolygoje tarp „Žalgirio“ krepšininkų, neskaičiuojant K.Evanso, rezultatyviausiai žaidė Kanados lietuvis Ignas Brazdeikis (11,6 tšk.).

„Žalgiriui“ neabejotinai padėjo ištikimų sirgalių užnugaris. „Žalgirio“ arenos tribūnos nebuvo pilnos tik per vienerias iš 18 namie žaistų rungtynių, o pagal žiūrovų vidurkį Kauno komanda užėmė antrąją vietą Eurolygoje (14836) ir pirmąją vietą Lietuvos lygoje (4580).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.