EUROLYGA 2023

LKL klubų sezono reitingas: kas yra kas tarp 5–8 vietas užėmusių ekipų ir visiškai prisvilęs „Wolves“

2022–2023 metų sezone Lietuvos krepšinio lygos lentelės viduryje liko Kėdainių „Nevėžis“, Klaipėdos „Neptūnas“, Utenos „Juventus“ ir Alytaus „Wolves“. Šios komandos iškrito LKL ketvirtfinalyje ir pralaimėjo Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalyje.

Viena buvusių didžiausių  sezono intrigų – kiek toli galėjo nužygiuoti ambicingus tikslus kėlusi „Wolves“ komanda.<br>LKL nuotr.
Viena buvusių didžiausių  sezono intrigų – kiek toli galėjo nužygiuoti ambicingus tikslus kėlusi „Wolves“ komanda.<br>LKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2023, 8:34 PM

8. „Nevėžis“

19 pergalių ir 24 pralaimėjimai

Lietuvos lyga. Reguliariajame sezone – 8 vieta (14–19). Ketvirtfinalyje pralaimėjo „Žalgiriui“ 0:2.

Lietuvos taurė. Grupėje – 1 vieta (4–2). Ketvirtfinalyje pralaimėjo „Rytui“ (1–1).

Nors „Nevėžis“ užėmė tik aštuntąją vietą, kėdainiečiai buvo daug labiau patenkinti negu kai kurių aukštesnes vietas užėmusių klubų sirgaliai ir vadovai. Kėdainių komanda pirmą kartą nuo 2018 metų pateko į atkrintamąsias varžybas ir negalėjo nesužavėti išskirtiniu kovingumu, atkaklumu bei aistra.

Šį sezoną net 21 iš 33 rungtynių, kurias žaidė Gedimino Petrausko auklėtiniai, baigėsi vienaženkliu skirtumu. Be Kėdainių komandos neapsiėjo ir į lygos metraščius patekusios rungtynės, kuriose buvo pasiektas absoliutus LKL taškų rekordas – balandžio 22 dieną „Nevėžis“ ir „Juventus“ kartu surinko 277 taškus. Prie rekordo labiau prisidėjo kėdainiečiai, po dviejų pratęsimų pasiekę pergalę 143:134.

Negana to, „Nevėžis“ aistrų katilą užvirė ir Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio mače, kuriame „Rytui“ nusileido tik per pratęsimą.

Kėdainietiškas aistras kurstė iki šio sezono LKL arenose nematyti krepšininkai. „Nevėžyje“ puikiai pritapo ir ketvirtąją vietą lygos rezultatyviausių žaidėjų sąraše užėmęs bei pagal išprovokuotas pražangas pirmavęs latvis Artūras Žagaras (15,4 tšk., 5,5 išpr.praž.), kuris vietos LKL sezono geriausiųjų penkete buvo vertas labiau negu kai kurie į jį išrinkti krepšininkai, ir geriausiu lygos vasario mėnesio žaidėju pripažintas bei antrąją vietą pagal rezultatyvumą užėmęs amerikietis Deshawnas Freemanas (16,7 tšk., 4 išpr.praž.), ir geriausiu kovo bei balandžio mėnesių žaidėju pripažintas belgas Timas Lambrechtas (13 tšk., 7,6 atk.kam.), ir pagal išprovokuotas pražangas ketvirtąją vietą užėmęs amerikietis Bradas Davisonas (13,7 tšk., 4,3 išpr.praž.).

Verta pažymėti, kad 29-erių D.Freemanas komandoje buvo vienintelis vyresnis nei 25 metų žaidėjas. Tačiau patirties stoka netrukdė „Nevėžiui“ žaisti stabiliai. Kėdainių komanda per visą sezoną nė karto nepralaimėjo daugiau nei trejų rungtynių iš eilės.

7. „Neptūnas“

21 pergalė ir 22 pralaimėjimai

Lietuvos lyga. Reguliariajame sezone – 7 vieta (16–17). Ketvirtfinalyje pralaimėjo „Rytui“ 0:2.

Lietuvos taurė. Grupėje – 1 vieta (5–1). Ketvirtfinalyje pralaimėjo „Jonavai“ (0–2).

Pernai treniruoti „Neptūną“ pradėjusiam Mindaugui Braziui pirmoji sezono dalis buvo labai sudėtinga. Klaipėdos komanda gana ilgai ieškojo ir žaidimo braižo, ir pergalių kelio, o uostamiesčio sirgaliai, žvelgdami į lentelę, nerimavo, kad būtent „Neptūnas“ gali atsidurti už lemtingos linijos, brėžiamos tarp aštuntosios ir devintosios eilučių.

Klaipėdiečių džiaugsmui, pavasarį susikaustymas ištirpo ir balandį penkias iš eilės pergales pasiekęs „Neptūnas“ pateko į atkrintamąsias varžybas.

Šį sezoną „Neptūnas“ buvo mažiausiai užsieniečių pasitelkęs klubas – tik tris. Vis dėlto klubo vadovai krepšininkus rinkosi labai neatidžiai ir du iš trijų legionierių nepateisino nė mažos dalies lūkesčių. Džiugino tik amerikietis Austinas Wiley (10,9 tšk., 8,9 atk.kam., 2,1 bl.), kuris lygoje buvo pirmas pagal atkovotus kamuolius ir antras pagal blokuotus metimus.

Aiškaus lyderio „Neptūnas“ neturėjo. Nė vienas šios komandos krepšininkas nepateko į rezultatyviausių LKL žaidėjų dešimtuką.

Vis dėlto svarbiausioje sezono dalyje naudingai žaidė ir didžiausią pažangą padariusio LKL krepšininko prizu apdovanotas Matas Jogėla (13,2 tšk.), ir antrąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus užėmęs Žygimantas Janavičius (9 tšk., 6 rez.perd.), ir Klaipėdos krepšinio veteranas Deividas Gailius (13,5 tšk.).

Trenerio užduotis sėkmingai atlikdavo ir Mindaugas Girdžiūnas (10,7 tšk.). Patyręs gynėjas labiausiai pasižymėjo gruodžio mėnesį per rungtynes su „Nevėžiu“, į kurio krepšį įmetė 40 taškų. Taip rezultatyviai Lietuvos lygoje niekas nežaidė nuo 2018 metų.

6. „Juventus“

23 pergalės ir 22 pralaimėjimai

Lietuvos lyga. Reguliariajame sezone – 5 vieta (18–15). Ketvirtfinalyje pralaimėjo „Lietkabeliui“ 1:2.

Lietuvos taurė. Grupėje – 3 vieta (3–3). Atkrintamajame etape nugalėjo „Šiaulius“ (1–0), ketvirtfinalyje pralaimėjo „Lietkabeliui“ (0–2).

Nors prieš sezoną „Juventus“ nebuvo minimas tarp pagrindinių favoritų, jo pavadinimas sušmėžuodavo tarp klubų, kurie gali sudrumsti ramybę ir siekti aukštų tikslų. Pakvietę trenerį Donaldą Kairį ir subūrę tvirtą amerikiečių branduolį, Utenos klubo vadovai per vasarą, regis, padarė viską, kad „Juventus“ būtų konkurencingas ir galbūt net kovotų dėl vietos finale.

Rudenį ir žiemos pradžioje atrodė, kad tai nėra utopija. Utenos krepšininkams nuo lapkričio iki sausio laimėjus ketverias iš eilės rungtynes, atsivėrė neblogos perspektyvos, tačiau daug kas pasikeitė, kai iš „Juventus“ išvyko sezoną puikiai pradėjęs amerikietis Jawunas Evansas (14,4 tšk., 5,5 rez.perd.).

Po to buvo ir kitų permainų, bet dar vieno amerikiečio Alexo Hamiltono (13,3 tšk., 4,2 atk.kam.) sprendimas atsisveikinti su Utena, ko gero, turėjo daugiau įtakos, negu sezono viduryje pakviestų naujokų atvykimas.

Nors Reggie Lynchas (11,4 tšk., 5,4 atk.kam., 2,2 bl.) pirmavo lygoje pagal blokuotus metimus, Jonas Davisas (15,9 tšk., 3,9 rez.perd.) ir Brandonas Brownas (9,6 tšk.) taip pat žaidė rezultatyviai, Utenos komandai trūko darnos ir pavasarį ji smarkiai atsiliko nuo pirmojo ketverto, kuris užsitikrino aikštės pranašumą ketvirtfinalio serijose.

Krepšininkams trūko ir pasitikėjimo savimi, ir tikėjimo trenerio filosofija. Pasitikėjimą treneriu prarado ir „Juventus“ vadovai, kurie nedelsdami, kitoms komandoms dar tęsiant atkrintamųjų varžybų kovas, pranešė, kad nepratęs sutarties su D.Kairiu ir pristatė naują strategą Oliverį Kostičių.

5. „Wolves“

35 pergalės ir 21 pralaimėjimas

Lietuvos lyga. Reguliariajame sezone – 3 vieta (23–10). Ketvirtfinalyje pralaimėjo „Jonavai“ 0:2.

Lietuvos taurė. Grupėje – 2 vieta (4–2). Ketvirtfinalyje pralaimėjo „Žalgiriui“ (0–2).

FIBA Europos taurė. Atrankos pirmajame etape nugalėjo Salonikų „Aris“ 83:72, antrajame etape pralaimėjo Samokovo „Rilski sportist“ 76:91.

Europos Šiaurės lyga. Grupėje – 3 vieta (5–2). Ketvirtfinalyje nugalėjo Kijevo „Budivelnyk“ (1–1), pusfinalyje – Ščecino „King“ 58:55, finale pralaimėjo Ostruvo „Stal“ 66:70.

Pirmasis „Wolves“ blynas ne šiaip prisvilo, jis visiškai sudegė ir sugadino keptuvę. Naujasis klubas nepasiekė nė vieno tikslo ir sudavė dar vieną smūgį savo reputacijai prieš lemiamas sezono kovas miglotomis aplinkybėmis pakeisdamas trenerį.

Svilėsių kvapas pasklido sezonui vos prasidėjus, kai „Wolves“ patyrė fiasko FIBA Europos taurės atrankos turnyre, kuriame nusileido aiškiai žemesnio lygio varžovams iš Bulgarijos. Karaliaus Mindaugo taurės turnyre „pilkiesiems“ tiesiog nepasisekė, nes jau ketvirtfinalyje reikėjo žaisti su „Žalgiriu“, o kai atrodė, jog „Wolves“ įsibėgėjo, šiai komandai LKL ketvirtfinalyje skambų antausį tėškė „Jonava“.

Klubo vadybai trūko profesionalumo nuo pirmųjų dienų. „Wolves“ sezoną pradėjo aiškiai nesukomplektuotas ir spragas lopė varžyboms jau įsibėgėjus. Tiesa, lopymo darbai buvo atlikti kokybiškai – Alytaus ekipą labai sustiprino ir švedas Jeffery Tayloras (11,8 tšk., 5,2 atk.kam.), ir amerikiečiai Rashardas Kelly (11,5 tšk., 5,3 atk.kam.) bei Ericas Buckneris (8,7 tšk., 5 atk.kam.).

Vis dėlto žaidimo ašis buvo kitas amerikietis Ahmadas Caveris (17,1 tšk., 5,8 rez.perd., 5,5 išpr.praž.), kuris lygoje užėmė pirmąją vietą pagal taškus, antrąją – pagal išprovokuotas pražangas, trečiąją – pagal rezultatyvius perdavimus ir gavo sezono naudingiausio krepšininko prizą, skiriamą pagal asmeninę statistiką. Tačiau statistika daug kuo melavo, nes A.Caverio veiksmai ir sezono pradžioje, ir sezono pabaigoje nebuvo suderinti su komandos veiksmais. Sezono viduryje tuometinis treneris Rimas Kurtinaitis buvo įstatęs A.Caverį į komandos žaidimo vėžes, bet į trenerio kėdę atsisėdus Kęstučiui Kemzūrai, komandos lyderis per lemiamas rungtynes vėl nuvedė „Wolves“ klystkeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.