EUROLYGA 2023

Ispanijos spauda: „Barcelona“ charakteris buvo tvirtesnis, žaidimas – brandesnis

„Barcelona“ parodė tvirtesnį charakterį ir žaidė brandžiau, o Madrido „Real“ atrodė pasisotinęs po to, kai iškovojo Eurolygos čempiono vardą. Tokias išvadas po Ispanijos krepšinio lygos finalo padarė šios šalies žiniasklaida.

Ispanijos spauda: „Barcelona“ charakteris buvo tvirtesnis, žaidimas – brandesnis.<br> Stop kadras.
Ispanijos spauda: „Barcelona“ charakteris buvo tvirtesnis, žaidimas – brandesnis.<br> Stop kadras.
Ispanijos spauda: „Barcelona“ charakteris buvo tvirtesnis, žaidimas – brandesnis.<br> Stop kadras.
Ispanijos spauda: „Barcelona“ charakteris buvo tvirtesnis, žaidimas – brandesnis.<br> Stop kadras.
Ispanijos spauda: „Barcelona“ charakteris buvo tvirtesnis, žaidimas – brandesnis.<br> Stop kadras.
Ispanijos spauda: „Barcelona“ charakteris buvo tvirtesnis, žaidimas – brandesnis.<br> Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 11:07 AM

Pergalė „greituoju būdu“

Katalonijos sostinė vėl džiūgauja. „Barcelona“ komanda greitai atsigavo po gegužės mėnesį Eurolygos pusfinalyje patirtos nesėkmės ir savo gerbėjus nudžiugino susigrąžindama Ispanijos krepšinio čempionės vardą. Antradienį „mėlyni-granatiniai“ pabaigė darbą – jie finalo serijoje 3:0 nugalėjo čempiono vardą gynusį Madrido „Real“ klubą.

Trečiadienį Katalonijos dienraščių viršeliuose puikavosi didelės čempionų nuotraukos, kurias palydėjo trumpi, bet iškalbingi triumfo šūksniai. „Čempionai“, – vienu žodžiu, parašytu didelėmis raidėmis, emocijas perteikė svarbiausias Katalonijos sporto dienraštis „El Mundo Deportivo“. „Esate didingi!“ – nugalėtojams nusilenkė kitas Barselonos sporto dienraštis „Sport“. „Malonumas“, – po pergalės apėmusius jausmus pirmajame puslapyje atskleidė „L‘Esportiu“ sporto dienraštis.

Madrido sporto dienraščiai pirmuosiuose puslapiuose ACB lygos finalui svarbiausios vietos neskyrė. Tačiau madridiečiai pakėlė baltą vėliavą, pripažindami besąlygišką katalonų pergalę. „Barça“ pribloškė „Real“ klubą ir laimėjo lygą greituoju būdu“, – viršelio kamputyje parašė Ispanijos sostinės sporto dienraštis „Marca“. „Greitasis čempionas“, – pirmajame puslapyje parašė kitas Madrido sporto dienraštis „As“.

Kas labiau tituluotas?

Ispanijos lygos finalo serijoje visos trejos rungtynės vyko labi atkakliai. Vis dėlto finalas buvo trumpas – Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“ varžovams neleido laimėti nė vienerių rungtynių.

Per pirmąsias ir trečiąsias rungtynes, kurias laimėjo 93:82 ir 97:88, Katalonijos krepšininkai lemiamą persvarą įgijo ketvirtajame kėlinyje. Antrųjų rungtynių nugalėtojai paaiškėjo tik paskutinėmis akimirkomis, bet ir tąkart truputį daugiau taškų įmetė „Barcelona“, laimėjusi 86:85.

Iš šių trijų pergalių susidėjo 20-asis Ispanijos čempionų titulas. Tiesa, „Real“ yra labiau tituluotas – šalies čempionu tapo 36 kartus. Kita vertus, pagal ACB laikotarpiu iškovotas pergales (nuo 1983 m.) pirmauja katalonai. Per 40 pastarųjų sezonų „Barcelona“ čempione tapo 17 kartų, „Real“ – 14 kartų.

Be dviejų didžiųjų Ispanijos klubų, ACB lygos čempionais taip pat tapo Vitorijos „Baskonia“ (4), Badalonos „Joventut“ (2), „Manresa“, Malagos „Unicaja“ ir „Valencia“ (po 1).

Neginčytini čempionai

Nors visos trejos finalo rungtynės vyko lygiai, Barselonos krepšinio apžvalgininkai nė trupučio neabejojo, kad jų miesto komanda buvo verta ne tik čempionės vardo, bet ir laimėti svarbiausią sezono seriją sausu rezultatu. Šiai nuomonei pritarė ir kolegos iš Madrido.

„Š.Jasikevičiaus vyrai antradienį pabaigė seriją, kurios svarbiausiomis akimirkomis žaidė geriau negu „Real“. Lygiai vykusių rungtynių serija baigėsi neginčytinu katalonų triumfu, – rašė katalonų „El Mundo Deportivo“. – „Barcelona“ geriau žinojo, kaip žaisti svarbiausiomis akimirkomis ir sezoną baigė pakilios nuotaikos.

Ši pergalė buvo pelnytas atlygis komandai, kuri žinojo, kaip sustabdyti baisiausią varžovų jėgą Walterį Tavaresą, ir susigrąžino savo lyderio, emocinę krizę išgyvenusio Nikolos Mirotičiaus geriausią versiją“.

„Lygybė buvo svarbiausias šios serijos požymis, bet atrodė, kad „Barça“ gali perimti žaidimo vadžias vos panorėjusi“, – pridūrė „El Mundo Deportivo“.

„Čempionai pagal visas taisykles, – Barselonos komandos pergalę įvertino Madrido sporto dienraštis „Marca“. – Jie žinojo, kaip išardyti „baltųjų“ puolimo kėslus, kaip sustabdyti nesustabdomą Walterį Tavaresą, jie išgliaudė Chuso Matteo gynybą, kurioje visai neliko Guerschono Yabusele ir Džanano Musos.

„Mėlyni-granatiniai“ buvo labiau verti titulo. Jie turėjo įvairesnių išteklių ir daugiau žaisti aukštame lygyje pasiruošusių krepšininkų. Jie geriau žaidė visose trejose rungtynėse. Savo ruožtu „baltiesiems“ trūko energijos, didesnio kelių pagrindinių žaidėjų, labiausiai Džanano Musos ir Mario Hezonjos indėlio ir galbūt sportinio pykčio, kuris išnyko laimėjus Europos karūną. „Real“ sezonas buvo išgelbėtas gegužę“.

Užpildė tuštumą

Pastarosiomis savaitėmis Barselonos krepšininkus persekiojo Eurolygos šmėkla. Gegužės viduryje Kaune „mėlyni-granatiniai“ pralaimėjo Eurolygos pusfinalio rungtynes „Real“ klubui ir skaudžiai išgyveno šią nesėkmę. Komandos klimatas dar labiau pabjuro, kai Ispanijos lygos atkrintamųjų varžybų įkarštyje buvo paskelbta, kad ryškiausia žvaigždė Nikola Mirotičius pasibaigus sezonui paliks „Barcelona“ stovyklą.

Vis dėlto nepalankios aplinkybės Barselonos komandos nesugniuždė.

„Barcelona“ parodė milžinišką psichologinę stiprybę ir užpildė sezono tuštumą. „Mėlyni-granatiniai“ pakėlė taurę atsigavę pirmiausia po nusivylimo Eurolygos pusfinalyje, o paskui ir po sukrėtimo dėl žinios, kad pasibaigus sezonui išvyks Nikola Mirotičius“, – Barselonos ekipą už tvirtą charakterį gyrė madridiečių „Marca“.

„El Mundo Deportivo“ manymu, laimėjusi ACB lygos finalo seriją „Barcelona“ visiškai atsiskaitė Madrido komandai už Eurolygos pusfinalyje patirtą nesėkmę: „Tai – kerštas ne vien už tai, kas neseniai įvyko Kaune, bet ir už praėjusio sezono Ispanijos lygos finalą, kuriame „Real“ nustebino „Barçą“. Faktas, kad Barselonos komanda per mėnesį nuo apmaudaus pralaimėjimo Eurolygos pusfinalyje visiškai atsigavo ir atsiskaitė neginčytina pergale sudėtingiausiose ir labiausiai sekinančiose varžybose“.

Profesionalumo pamoka

Pastarosiomis savaitėmis Katalonijos sporto bendruomenė daug kalbėjo ir apie išvykstantį Nikolą Mirotičių, ir apie trenerį Šarūną Jasikevičių, kurio ateitį taip pat gaubia migla. Vis dėlto per ACB lygos finalo seriją nekilo abejonių dėl jų profesionalumo. „Š.Jasikevičius ir N.Mirotičius davė profesionalumo pamoką“, – po pergalės antraštėje parašė Katalonijos dienraštis „La Vanguardia“.

„Nors mažai kas matė šviesą tunelio gale, Š.Jasikevičiaus „Barça“ atgimė. Žaidėjai ir treneris nustūmė į šalį savo „ego“ ir atsiskleidė kaip komanda iš didžiosios raidės. Jie sugebėjo pamiršti Kauno nelaimę ir įtikinamai nugalėjo „Real“ klubą Ispanijos lygos finale“, – čempionus gyrė „La Vanguardia“.

„Tik tokiu tvirtu charakteriu, kaip N.Mirotičiaus, pasižymintis žmogus gali likus parai iki finalo paskelbti, kad nutraukia sutartį ir po to tapti ACB lygos finalo naudingiausiu žaidėju. Nuo jo nukrito didelė našta. Jis nusimetė spaudimą ir pakėlė taurę“, – keturis sezonus „mėlyną-granatinę“ aprangą vilkėjusiam juodkalniečiui nusilenkė „L‘Esportiu“ leidinys.

N.Mirotičius per trejas paskutiniąsias sezono rungtynes pelnė 14, 25 bei 14 taškų ir buvo išrinktas naudingiausiu finalo serijos žaidėju.

Brangakmenis iš Lietuvos

N.Mirotičius po finalo išgirdo daugiausiai pagyrimo žodžių. Ispanijos žiniasklaida taip pat labai gyrė abu „Barços“ čekus Janą Vesely bei Tomašą Satoransky, o „Marca“ greta labiausiai patyrusių „mėlynų-granatinių“ krepšininkų pažymėjo 22 metų Roką Jokubaitį.

„R.Jokubaitis sezoną baigia šypsodamasis. Didžiajame finale jis ėmėsi daugiau atsakomybės, suderino fizinę jėgą ir žaidimo nuovoką, o sunkiausiomis akimirkomis, pavyzdžiui, per pralaimėtas pusfinalio rungtynes „Unicaja“ komandai, jam geriausiai pavykdavo sutvarkyti komandos žaidimą. Jis nesutriko, kai reikėjo žaisti prieš Sergio Rodriguezą, ir finalo pabaigoje buvo geriausias komandos krepšininkas. Brangakmenis, kurį galima toliau gludinti. 13 taškų per trečiąsias finalo rungtynes rodo, kokia gali būti jo ateitis“.

R.Jokubaitis per finalo serijos rungtynes pelnė 2, 10 ir 13 taškų.

Šešių lygų čempionai

Naudodamiesi proga, katalonai suskaičiavo šiais metais visų sporto šakų arenose iškovotas pergales. „Barcelona“ – šešių lygų superčempionė“, – paskelbė „El Mundo Deportivo“.

„Mėlyni-granatiniai“ šiais metais tapo vyrų futbolo, moterų futbolo, vyrų rankinio, vyrų riedučių riedulio ir vyrų krepšinio Ispanijos čempionais. Šeštasis titulas dar neiškovotas, bet, kaip parašė „El Mundo Deportivo“, „Barça“ jį laiko savo rankose“. Lūkesčiai pagrįsti, nes Ispanijos vyrų salės futbolo lygos finalo serijoje „Barcelona“ pirmauja prieš „Jaen“ komandą 2:0. Trečiosios finalo rungtynės bus žaidžiamos penktadienį.

Iki šiol „Barcelona“ dar niekada nepavyko per vieną sezoną nugalėti šešiose Ispanijos lygose. „FC Barcelona“ vienintelį kartą tapo visų lygų čempione 1998–1999 metų sezone, – priminė „Sport“ leidinys. Tačiau tada dar nebuvo įsteigtos nei salės futbolo, nei moterų futbolo komandos, tad buvo iškovoti keturi titulai: futbolo, krepšinio rankinio ir riedučių riedulio“.

Vis dėlto Ispanijos nacionalinėse varžybose siaučiančios „Barços“ triumfo žygiu Europos arenose šiais metais nė nekvepėjo. Greičiau priešingai, tarptautinis sezonas buvo nesėkmingas.

Barselonos futbolininkai net nepateko į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas ir iškrito Europos lygos šešioliktfinalyje, vyrų krepšinio, rankinio ir riedučių riedulio komandos pralaimėjo Čempionų lygos arba Eurolygos pusfinalyje, salės futbolo komanda nepateko Čempionų lygos finalo ketvertą. Maža to, rankinio ir salės futbolo aikštėse „mėlyni-granatiniai“ prarado 2022 metais iškovotus Čempionų lygų nugalėtojų vardus.

Šiais metais nudžiugino tik „Barcelona“ futbolininkės, kurios antrą kartą tapo Čempionių lygos nugalėtojomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.