EUROLYGA 2023

Slovėnijos dvidešimtmečių testą išlaikę lietuviai – Europos čempionato ketvirtfinalyje

Lietuvos dvidešimtmečių rinktinė, kurią į priekį vedė Motiejus Krivas, Liutauras Lelevičius ir Kajus Kublickas, be didesnių problemų 70:51 (22:16, 17:12, 17:16, 14:7) susitvarkė su Slovėnijos dvidešimtmečiais ir iškovojo bilietą į Europos čempionato ketvirtfinalį.

 Motiejus Krivas<br> FIBA nuotr.
 Motiejus Krivas<br> FIBA nuotr.
 Liutauras Lelevičius<br> FIBA nuotr.
 Liutauras Lelevičius<br> FIBA nuotr.
 Kajus Kublickas<br> FIBA nuotr.
 Kajus Kublickas<br> FIBA nuotr.
 Vytautas Pliauga<br> FIBA nuotr.
 Vytautas Pliauga<br> FIBA nuotr.
 Liutauras Lelevičius<br> FIBA nuotr.
 Liutauras Lelevičius<br> FIBA nuotr.
 Tautvydas Baltrušaitis<br> FIBA nuotr.
 Tautvydas Baltrušaitis<br> FIBA nuotr.
 Titas Sargiūnas<br> FIBA nuotr.
 Titas Sargiūnas<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 1:05 PM, atnaujinta Jul 12, 2023, 3:56 PM

Prie Lietuvos dvidešimtmečių pergalės įspūdingu dvigubu dubliu prisidėjo M.Krivas. Centras įmetė 14 taškų, sugriebė 15 atšokusių kamuolių ir sukaupė net 29 naudingumo balus.

Aštuntfinalio akistatoje pradžioje sąlygas buvo nutarę diktuoti slovėnai, kurie pirmavo 10:6. Tačiau tereikėjo akimirkų ir po lygaus rezultato 15:15 mūsiškiai pabėgo 22:16.

Antrame kėlinyje Slovėnija parodė nagus ir priartėjo 21:23, tačiau Liutauro Lelevičiaus tritaškis apramino varžovų entuziazmą, o lietuviai pabėgo 37:28.

Trečiame kėlinyje jau prasidėjo slovėnų triuškinimas – lietuviai pabėgo 53:38. Ketvirčio pabaigoje mūsiškiai išlaikė dviženklį atstumą nuo slovėnų ir į lemiamą mačo kėlinį ėjo su tikslu užbaigti darbą bei patekti į ketvirtfinalį (56:44).

Ketvirtasis kėlinys prasidėjo gan klampokai. Abi ekipos gerai gynėsi, kas lėmė, kad puolime tiek lietuviai, tiek slovėnai pernelyg daug progų nesusikūrė. Ketvirtąjį kėlinį puikiai pradėjo Motiejus Krivas, kuris, nors taškų gausa nepasižymėjo, tačiau sugriebė ne vieną atšokusį kamuolį tiek puolime, tiek gynyboje (59:46).

Nepaisant to, kad ketvirčio pradžia abejoms rinktinėms buvo sudėtinga, Lietuvos dvidešimtmečiai greičiau atkuto ir pradėjo demonstruoti gerą žaidimą. Ketvirčio viduryje mūsiškiai toliau artėjo prie pergalės ir pirmavo įtikinamu šešiolikos tašku skirtumu (65:49).

Likusią ketvirčio dalį slovėnai bandė vytis mūsiškius, tačiau V.Pliaugos auklėtiniai atlaikė varžovų spurtą ir 70:51 iškovojo pergalę prieš slovėnus bei pateko į Europos dvidešimtmečių čempionato ketvirtfinalį.

Mūsiškių ketvirtfinalyje lauks Belgijos ir Estijos rinktinių poros nugalėtoja. Mačas tarp Belgijos ir Estijos dvidešimtmečių Lietuvos laiku prasidės 16:00 val.

Lietuvos rinktinė: M.Krivas (15 atk. kam.) ir L.Lelevičius įmetė po 14 taškų, K.Kublickas – 12, Dominykas Butka – 9 (7 atk. kam.).

Slovėnijos rinktinė: Saša Ciani 14 (8 atk. kam.) ir Urbanas Klavžaras – 13.

Lietuviai C grupėje įveikė Kroatija 86:67, Graikiją 80:62 ir Lenkiją 73:68. Tuo tarpu slovėnai 68:70 nusileido islandams, prancūzams – 61:81 ir vokiečiams 58:64. Šios poros nugalėtojas ketvirtfinalyje kausis su Belgijos ir Estijos poros laimėtoju.

Europos vaikinų (iki 20 m.) pirmenybės vyksta liepos 8–16 dienomis Kretos sostinėje Heraklėjuje. Šiame mieste vienos ar kitos amžiaus grupės žemyno pirmenybės rengiamos vos ne kiekvieną vasarą.

Turnyre dalyvauja 16 komandų. Jos pirmajame etape buvo suskirstytos į keturias grupes. Į atkrintamąsias varžybas pateko visos 16 komandų, liepos 12–16 dienomis bus žaidžiamos aštuntfinalio, ketvirtfinalio, pusfinalio ir finalo rungtynės.

Jaunieji krepšininkai kovos ir dėl žemesniųjų vietų, o trys silpniausios komandos iškris į Europos pirmenybių B pakopą.

Lietuvos rinktinė pirmajame etape žaidė C grupėje su Graikijos, Kroatijos ir Lenkijos bendraamžiais.

A grupėje rungtyniavo Turkijos, Italijos, Belgijos ir Izraelio rinktinės, B grupėje – Ispanijos, Serbijos, Juodkalnijos ir Estijos komandos.

Beje, estai į A pakopą pateko pirmą kartą nuo 2013 metų. Tuo tarpu Latvijos rinktinė antrus metus iš eilės rungtyniaus B pakopoje, kurios varžybos liepos 7–16 dienomis vyks Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjėje.

Šios amžiaus grupės (iki 20 m.) Europos pirmenybės rengiamos nuo 2000 metų. Lietuvos vaikinai vieną kartą tapo čempionais, keturis kartus laimėjo sidabro medalius ir kartą – bronzos medalius.

Lietuviai geriausiai pasirodė 2012 metais Slovėnijoje, kur Kazio Maksvyčio treniruojama Jono Valančiūno kartos krepšininkų rinktinė užėmė pirmąją vietą. Tiesa, lietuviai tada jau žaidė be J.Valančiūno, kuris kaip tik 2012 metais pasirašė pirmąją sutartį su NBA klubu ir vasarą išvyko į Ameriką.

Liublianoje Lietuvos vaikinų rinktinės lyderio vaidmenį perėmė Edgaras Ulanovas. Jis buvo išrinktas į turnyro geriausių žaidėjų penketą. Kartu su E.Ulanovu į geriausiųjų penketą tuomet pateko slovėnas Klemenas Prepeličius, ispanas Danielis Diezas, prancūzai Rudy Gobert‘as ir Leo Westermannas.

Nors finale Lietuvos vaikinai įveikė Prancūzijos bendraamžius 50:49, naudingiausio pirmenybių krepšininko prizas buvo įteiktas L.Westermannui.

Praėjusiais metais 20-mečiai varžėsi Podgoricoje. Lietuvos jaunimas finale pralaimėjo Ispanijos komandai 61:69 ir iškovojo sidabro medalius, o Mantas Rubštavičius buvo rezultatyviausias turnyro žaidėjas.

Mačo įrašą galite žiūrėti čia:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.