EUROLYGA 2023

Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinė ruošiasi šturmuoti Europos čempionatą: „Tikslai – patys aukščiausi“

Jau šį šeštadienį Nišo mieste (Serbija) startuoja Europos vaikinų U18 čempionatas, kuriame varžysis ir Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinė, treniruojama Remigijaus Bardausko.

 Kasparas Jakučionis<br>FIBA
 Kasparas Jakučionis<br>FIBA
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2023, 2:27 PM

Pasiruošime lietuviai nesutiko sau lygių – laimėti du kontroliniai mačai su Ukraina (77:63 ir 63:54), Baltijos taurėje įveikti latviai (83:60) ir estai (81:60), o Ispanijoje vykusiame tarptautiniame turnyre pasiektos dar trys pergalės – prieš Italiją (77:69), Graikiją (54:50) ir Ispaniją (79:61).

„Pasiruošimas vyko sklandžiai, galima sakyti, pagal planą, – reziumavo R.Bardauskas. – Sužaidėme tikrai nemažai kontrolinių rungtynių, net septynerias. Visas jas pavyko laimėti. Iš vienos pusės, gal nėra gerai viską laimėti, bet iš kitos pusės, stengėmės pasitikrinti savo žaidėjus, gynybos, puolimo situacijas – kaip gaunasi, ką geriau galėtume naudoti. Manau, esame pasiruošę neblogai. Visada atrodo, kad trūksta vienos kitos dienos, bet, manau, viskas vyksta pagal planą.“

Mintimis apie mėnesį trukusį pasirengimą pasidalino ir „Barcelona“ jaunimo sistemoje tobulėjantis Kasparas Jakučionis bei pirmuosius savo metus už Atlanto pabaigęs „DME Academy“ atstovas Petras Padegimas.

„Pradėjome sportuoti prieš mėnesį, visi susirinkome, daug naujų veidų. Pradžioje buvo nelengva įsivažiuoti, nebuvo susižaidimo, bet bėgant laikui visi atrodome geriau, komandos chemija ir nuotaika vis geresnė ir geresnė“, – teigė K.Jakučionis.

„Jaučiasi, kad esame gana neblogai pasiruošę. Dabar tiesiog sudedame paskutinius akcentus ir jaučiasi, kad esame prie starto linijos“, – sakė P.Padegimas.

Ši komanda sudaryta dviejų pernykščių rinktinių pagrindu – aštuoni krepšininkai pernai su U17 rinktine pasaulio čempionate liko per žingsnį nuo bronzos, o keturi žaidėjai su U16 rinktine pasidabino Europos čempionato aukso medaliais.

„Manau, sekėsi neblogai, – paklaustas apie tai, kaip pavyko sulipdyti naują kolektyvą iš skirtingų komandų, atsakė treneris. – Jaunesni žaidėjai netgi ir daugiau imasi iniciatyvos tiek aikštelėje, tiek už jos ribų. Mes su treneriais kartais kalbame, kad jie mums įneša ir duoda labai daug. Visi yra rimti žaidėjai. Jiems nebus sudėtinga, jie darys tai, ką geriausiai gali.“

Patys pernykščių komandų atstovai papasakojo ką iš praėjusių metų reikėtų atsinešti į šiemetinį čempionatą, o kur reikėtų dėti žingsnį į priekį.

„Mūsų raktas į sėkmę buvo komandos dvasia, chemija – ką darydavome už aikštelės ribų. Tikrai matau, kad ši rinktinė gali tą pakartoti. Už aikštelės ribų kartu užsiimame veikla, visi draugiškai sutariame ir ta komandos chemija yra gera“, – tvirtino šešiolikmečių Europos čempionas K.Jakučionis.

„Pernai šiek tiek išsigandome tos minties, kad galime laimėti medalius. Gal atrodė šiek tiek per didelis pasiekimas. Šiemet esame pasiruošę ir tiesiog reikia ne tik geros pradžios, bet ir geros pabaigos turnyre“, – kalbėjo su septyniolikmečiais į planetos ketvertuką prasimušęs P.Padegimas.

Ir be minėtųjų krepšininkų komandoje nestinga individualiai stiprių žaidėjų. Talentu išsiskiria pernai į simbolinę čempionato rinktinę išrinktas išeivijos lietuvis Nojus Indrušaitis, rinktinės kapitonas Vytautas Žygas bei „Žalgirio“ jaunimo sistemoje augantys Aleksas Bieliauskas ir Justas Stonkus. Vis tik stratego teigimu sėkmę rinktinė mėgins pasiekti komandinėmis pastangomis.

„Nenoriu kažko išskirti, įvardinti. Norėtume ir tikimės, kad vienose rungtynėse daugiau atsakomybės imsis vieni, kitose iššaus ir padės kiti. Turime nemažai tų, kurie galėtų tai daryti, bet tikimės, kad visi įneš savo indėlį“, – savo lūkesčius išreiškė specialistas.

Į A grupę patekusiems lietuviams turnyras prasidės liepos 22 d. (šeštadienį), kuomet 16.30 val. kelią pastoti mėgins Izraelis. Liepos 23 d. (sekmadienį) 16.30 val. laukia dvikova su Švedija, o liepos 24 d. (pirmadienį) 19.00 val. – su Prancūzija, kuriai pernai septyniolikmečių rinktinė nusileido planetos pirmenybių mažajame finale.

Rinktinės vairininkas pasidalino įžvalgomis apie grupės etape laukiančius varžovus.

„Izraelio jaunimo krepšinis yra pakilime, tai parodė dvidešimtmečių ir kitos kartos. Tikrai su jais bus nelengva, nes jie žaidžia savotišką krepšinį, kaitalioja gynybos sistemas, įvairūs zoniniai spaudimai išmuša iš ritmo, jie agresyviai ginasi. Matėme kelias jų draugiškas rungtynes. Nors ir neturi žvaigždžių, fiziškų, didelių žaidėjų, bet vien jų dvasia, kovingumas… Su jais tikrai bus nelengva.

Švedijos komandos kol kas dar nežinome, nors turime keletą vaizdo įrašų. Dar taip stipriai jų neanalizavome, žiūrime į pirmąsias rungtynes. Visas dėmesys Izraeliui, vėliau žiūrėsime ir švedus.

Prancūzus žinome, esame žaidę U17 ir U16 čempionatuose. Jie turi įspūdingą sudėtį tiek ūgio prasme, tiek fiziškumu. Ieškosime jų silpnybių, bandysime išnaudoti mūsų stipriąsias vietas. Tikrai kausimės ir sieksime kiekvienose rungtynėse teigiamo rezultato“, – laukiančius iššūkius apžvelgė R.Bardauskas.

Į atkrintamąsias varžybas, kurios vyks liepos 26–30 d., patenka visos keturios grupės komandos, o aštunfinalio etape A grupės ekipos bus poruojamos su B grupe, kur rungtyniaus Kroatija, Lenkija, Turkija ir Vokietija.

Rinktinės nariai, kalbėdami apie tikslus, kuriuos vežasi į Serbiją, nestokojo ambicijų ir teigė norintys į Lietuvą parvežti pirmąjį aštuoniolikmečių Europos čempionato medalių komplektą nuo pat 2017-ųjų, kuomet tokį pasiekimą užfiksavo 1999 m. kartos jaunuoliai, treniruojami Gedimino Petrausko.

„Sau tikslų nelabai keliu, noriu prisidėti prie komandos pergalių ir siekti geriausio. Su komanda siekiame geriausių tikslų – pretenduoti į medalius ir į pirmąją vietą, tapti Europos čempionais“, – troškimą pakartoti pernykštę sėkmę išreiškė K.Jakučionis.

„Tikslai – patys aukščiausi“, – nedaugžodžiavo P.Padegimas.

„Be abejo, tikslas kažkur giliai viduje yra aukščiausios vietos. Puikiai suprantame, kad šioje amžiaus grupėje yra tikrai daug stiprių komandų, stiprių šalių, kurios turi gerų individualiai žaidėjų. Tikslas – su kiekvienomis rungtynėmis žiūrėti į artimiausią priešininką, toliau į sekantį ir kaip gausis, taip ir bus“, – kiek santūriau, nei jo auklėtiniai, pasisakė vyr. treneris.

Rinktinės trenerių štabe R. Bardauskas darbuojasi kartu su asistentais Ignu Pagaliu ir Mindaugu Tamušausku, fizinio rengimo treneriais Egle Tamošaitiene ir Luku Raginiu bei kineziterapeutu Deividu Rutkausku.

Rinktinės sudėtis: Kristupas Kepežinskas, Mantas Juzėnas, Vytautas Žygas, Justas Stonkus, Augustas Navickas, Mantas Kočanas (visi Kauno KM „Žalgiris“), Nojus Indrušaitis (St. Rita, JAV), Kasparas Jakučionis (FC „Barcelona“, Ispanija), Danas Kazakevičius („Coburg“, Vokietija), Petras Padegimas („DME Academy“, JAV), Aleksas Bieliauskas (Kauno „Žalgiris-2“), Mantas Laurenčikas (Kauno KM „Perkūnas“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.