EUROLYGA 2023

Naujasis NKL prezidentas Š. Kliokys darbus pradėjo be skrupulų: lyga auksinį čempioną aiškinsis kitaip

„Viena iš didžiausių naujovių – nelieka finalo ketverto kovų, o viską lems atkrintamosios dvikovos. Daugiau azarto ir įspūdingų rungtynių, o netikėtumo faktorių paliekame serijai iki trijų laimėjimų“, – apie naujus vėjus Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) pasakojo prieš mėnesį prezidentu išrinktas Šarūnas Kliokys.

 NKL prezidentas Šarūnas Kliokys<br>T.Bauro nuotr.
 NKL prezidentas Šarūnas Kliokys<br>T.Bauro nuotr.
LKF prezidentas V. Gedvilas (pirmas iš kairės), LKL vadovas R. Milašius (centre) ir NKL prezidentas Š. Kliokys.<br>V. Balkūnas
LKF prezidentas V. Gedvilas (pirmas iš kairės), LKL vadovas R. Milašius (centre) ir NKL prezidentas Š. Kliokys.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-08-08 19:38

Pasibaigus praėjusio sezono NKL mūšiams, kuriose triumfavo Kauno „Žalgirio-2“ krepšininkai, tačiau pagal nuostatas į LKL žengė finalo dalyvė Mažeikių „M Basket“ komanda, liepos mėnesį antroji pagal pajėgumą šalies krepšinio lyga ataskaitinėje–rinkiminėje konferencijoje išrinko naują lygos prezidentą – Š. Kliokį.

Iš vienuolikos teisę balsuoti turėjusių konferencijos dalyvių visi vienbalsiai išreiškė palaikymą praeityje LKL vadovavusiam Š.Kliokiui ir jo komandai.

Nors po konferencijos kalbėta, kad kardinalių pokyčių artimiausiame sezone nebus, vis dėlto po rugpjūčio 8 dieną įvykusio Vykdomojo komiteto posėdžio tapo aišku, jog NKL sieks ateityje tapti rimta pagalbininke ir net konkurente LKL.

„Patys klubai pageidavo, kad būtų kuo daugiau įdomesnių lemiamų dvikovų čempionate, todėl buvo atsisakyta finalo ketverto idėjos – po posėdžio kalbėjo NKL prezidentas 64-erių Š.Kliokys. – Viską lems atkrintamieji mačai iki pat medalių dalybų – sirgaliai galės pamatyti savo mėgstamas komandas, o viską lems tikrai sportinis principas, o ne atsitiktinumas. Maža to – jau dabar klubai pareiškė pageidavimą, jog įvyktų ir NKL lygos taurės turnyras“.

Nuo naujojo NKL sezono 14 pirmenybėse dalyvausiančių komandų sužais reguliarųjį sezoną, po to ekipos bus padalintos perpus į dvi grupes, kur sužais tarpusavyje.

Pirmojo ešelono keturios geriausios komandos lauks, kol likusios galiausiai sužais atkrintamuosius mačus, o jau tuomet jos prisijungs nuo ketvirtfinalio.

Ekipos ketvirtfinalyje, pusfinalyje ir mūšiuose dėl aukso ir bronzos kovos iki trijų laimėjimų.

„Būtent idėja yra tokia, kad keturios geriausios komandos, kol kiti likę čempionato dalyviai varžysis atkrintamuosiuose mačuose, sužaistų lygos taurės turnyre.

Tai tik projektas ir nežinia, ar šiame sezone pavyks jį įgyvendinti, tačiau norai yra, tai gal kitame sezone tokia vizija pavirs kūnu“, – kalbėjo aštuonerius metus LKL prezidentu buvęs ir 2007-siais bei 2008-siais Lietuvos krepšinio rinktinės vadovo pareigas ėjęs Š.Kliokys.

– Naujame sezone varžysis 14 komandų. Nebuvo noro padidinti dalyvių skaičių, juolab, jog žinoma, kad tiek Alytus, tiek ir Prienai prarado galimybę varžytis LKL?, – buvo paklaustas NKL prezidentas.

– Tiek Alytus, tiek ir Prienai per mėnesį neapsisprendė, ar jie nori į NKL. Jie į mūsų lygą būtų patekę tik komerciniu principu – sumokėję 100 tūkst. eurų.

Tačiau abiejų miestų komandos tokius norus, matyt, atidėjo kitiems metams. Galbūt, aš tikrai nežinau ir negaliu tvirtinti, bet vis dėlto nutarta eiti ir sportiniu keliu – gal tos komandos nori laimėti Regionų krepšinio lygos kovas ir taip prasimušti į NKL. Bet esmė – kalbėjome apie čempionato komandų didinimą, bet galiausiai liekame prie 14 ekipų.

– Kokie argumentai nulėmė, kad nereikia didinti klubų skaičiaus pirmenybėse?

– Tai pirmasis aspektas ir pagrindinis – komandų finansinė situacija. Visa kita yra iš esmės tvarkoma – visos ekipos turi reikiamą infrastruktūrą, geras renovuotas ar naujas sales. Nors, ne visi... Sakysime, posėdyje buvo aiškiai duotas signalas Marijampolės klubui, kad darytų išvadas ir imtųsi veiksmų, kol nevėlu.

Nes šio miesto ekipa žaidžia visiškai neatitinkančioje dabartines sąlygas senoje arenoje ir kol kas tik vyksta šnekos apie kažkokią naują krepšinio areną. NKL ir paties Marijampolės klubo įvaizdžiui tokia situacija nėra gera ir būtina jau imtis žingsnių.

– Ar išlieka pozicija, jog NKL nugalėtojas turi šansą patekti į LKL?

– Taip. Ir ir RKL lygos laimėtojas gali patekti į NKL. Visos organizacijos bendradarbiauja tarpusavyje ir perėjimo principas lieka. Kitas dalykas, kad LKL reikalavimai pastaruoju metu itin aukšti ir nėra taip lengva juos įvykdyti NKL komandoms. Tačiau galimybės išlieka.

– Kokia situacija su čempionato tvarkaraščiu – būdavo ir taip, kad komandos nežaisdavo po tris savaites.

– Šis klausimas taip pat aptartas ir patikinu, jog klubai nuosekliai kovos čempionate ir neturės didelių „poilsio langų“. Sakysime, iki Naujųjų metų ekipos grumsis net iki gruodžio 23 dienos, po to bus savaitė treniruotėms ir vėl varžybos.

Taip pat nebus jokių išskirtinių privilegijų „tris prieš tris“ įvairių varžybų dalyviams. Iki tol buvo bandoma derinti, kad NKL klubai neskausmingai galėtų deleguoti savo žaidėjus į trejetų kovas.

Aš už tai, kad tarptautinėje arenoje mūsų trejetai kovotų garbingai bei garsintų Lietuvą. Tačiau ne vieno NKL klubo vadovas aiškino, kad 3x3 krepšinio varžybos ir NKL čempionatas – visiškai skirtingos sporto šakos. NKL neuždraus komandoms deleguoti savo žaidėjus į trejetus, tačiau dėl to nedarys išimčių bei savo čempionato tvarkaraščių nedarkys.

– Ar planuojamas NKL nugalėtojams ir prizininkams prizinis fondas?

– Gaila, bet dar to negalime sau leisti. Reikia kalbėtis su rėmėjais, verslo struktūromis. Sakau – mūsų tikslas yra kad atsirastų prizinis fondas komandoms. Tačiau šis sezonas dar tikrai bus be jo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.