EUROLYGA 2023

Penktoji pasaulio čempionato diena: pamoka K.A. Townsui, nelaimingi šeimininkai, demoralizuoti prancūzai ir be nuostolių žengiantys lyderiai

Lietuvos, Kanados, Dominikos Respublikos ir Vokietijos krepšininkai pirmąjį pasaulio pirmenybių etapą baigė nepatyrę nuostolių. Tuo tarpu abi šeimininkų komandos pasitraukė iš kovos dėl medalių, bet toliau kovos dėl olimpinių kelialapių.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 L:ietuvos krepšinio rinktinė laimėjo visus tris mačus.<br> FIBA nuotr.
 L:ietuvos krepšinio rinktinė laimėjo visus tris mačus.<br> FIBA nuotr.
 Filipinų komanda liko be pergalių.<br> FIBA nuotr.
 Filipinų komanda liko be pergalių.<br> FIBA nuotr.
 Kanados rinktinė laimėjo visus tris grupės mačus.<br> FIBA nuotr.
 Kanados rinktinė laimėjo visus tris grupės mačus.<br> FIBA nuotr.
Prancūzijos rinktinė – labiausiai nyvusi čempionate.<br> FIBA nuotr.
Prancūzijos rinktinė – labiausiai nyvusi čempionate.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 7:11 PM

Kelialapiai

Lietuvos, Kanados, Dominikos Respublikos ir Vokietijos rinktinės antradienį pasaulio vyrų krepšinio pirmenybėse iškovojo trečiąsias pergales ir tapo pirmojo etapo grupių nugalėtojomis. Į antrąjį etapą taip pat pateko Italijos, Juodkalnijos, Australijos ir Latvijos komandos, kurios iškovojo po dvi pergales ir grupėse užėmė antrąsias vietas.

Antrajame etape bus įskaityti visi taškai, iškovoti pirmajame etape.

Šios aštuonios komandos užsitikrino kelialapius bent į olimpinės atrankos turnyrą, bet toliau tęsia kovą dėl tiesioginių kelialapių į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes.

Kitų keturių grupių komandos trečiojo turo rungtynes žais trečiadienį. C grupėje pirmąją vietą jau užsitikrino JAV, G grupėje – Ispanija.

Padėtis

Lietuvos rinktinė antradienį D grupės trečiajame ture įtikinamai nugalėjo Juodkalnijos komandą 91:71. Į antrąjį etapą pateko ir lietuviai, ir juodkalniečiai.

Antrajame etape Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinės žais J grupėje. Šioje grupėje taip pat rungtyniaus JAV rinktinė ir komanda, kuri užims antrąją vietą pirmojo etapo C grupėje.

C grupėje trečiadienį dėl antrosios vietos kovos Graikija ir Naujoji Zelandija.

Lietuvos krepšininkai pirmąsias J grupės rungtynes žais penktadienį (rugsėjo 1 d.) su Graikijos arba Naujosios Zelandijos komanda. Sekmadienį (rugsėjo 3 d.) lietuviai antrąjį etapą baigs rungtynėmis su JAV rinktine.

Dvi geriausios antrojo etapo grupės komandos pateks į ketvirtfinalį.,

Kitos grupės

H grupėje dėl pirmosios vietos kovojo Latvijos krepšininkai. Jie pusę rungtynių priešinosi Kanados komandai, bet po pertraukos atsiliko ir pralaimėjo 75:101.

Kanadiečiai ir latviai antrajame etape žais L grupėje. Jų varžovės bus Ispanijos rinktinė ir komanda, kuri užims antrąją vietą G grupėje – Brazilija arba Dramblio Kaulo Krantas.

A grupėje pirmąsias vietas užėmusios Dominikos Respublikos ir Italijos rinktinės pateko į antrojo etapo I grupę laukia B grupės varžybų pabaigos. B grupėje pirmauja serbai, dėl kelialapio taip pat kovoja Puerto Riko, Pietų Sudano ir Kinijos komandos.

Geriausiai E grupėje žaidusios Vokietijos ir Australijos komandos antrajame etape žais K grupėje. Į šią grupę pateks dvi geriausios F grupės komandos. Arčiausiai tikslo – slovėnai, bet jie dar neužsitikrino teisės žaisti antrajame etape, į kurį patekti bando ir Sakartvelo, Žaliojo Kyšulio bei Venesuelos ekipos.

Šeimininkai

Vilčių patekti į antrąjį etapą prieš paskutinįjį turą turėjo abi šeimininkų komandos. Tačiau didžiojo tikslo nepasiekė nei japonai, nei filipiniečiai.

Japonijos krepšininkai dėl antrosios vietos E grupėje akis į akį kovojo su Australijos rinktine. Dauguma iš 7,3 tūkst. į Okinavos areną atėjusių sirgalių palaikė Tekančios saulės šalies penketą, bet šeimininkai varžovų puolimo nesustabdė. Australai greitai pradėjo krautis pranašumą ir įtikinamai nugalėjo 109:89.

A grupėje dar galėjo būti visko. Po dviejų turų nė viena komanda nebuvo užsitikrinusi kelialapio į kitą etapą, taip pat nė viena komanda nebuvo praradusi galimybės į jį patekti. Tiesa, filipiniečiams pirmiausiai reikėjo sulaukti palankaus rezultato pirmosiose antradienį žaistose rungtynėse.

Šeimininkai palankaus rezultato sulaukė – Dominikos Respublika nugalėjo Angolą 75:67. Dominikos Respublikos rinktinei šios rungtynės irgi buvo svarbios, nes Karibų komanda pralaimėjimo atveju būtų praradusi tašką, kuris bus įskaitytas kitame etape.

Geros žinios įkvėpė Filipinų krepšininkus, bet ne tiek, kad jie būtų lygiaverčiai varžovai Italijos rinktinei. Nors filipiniečiai pusantro kėlinio priešinosi, varžovai dar prieš pertrauką pradėjo tolti ir išvengė nervų tampymo. Italijos ekipa nugalėjo 90:83 ir A grupėje užėmė antrąją vietą.

Lyderiai

Dominikos Respublikos rinktinė antradienį daugiau nei pusę rungtynių žaidė be savo ryškiausios žvaigždės Karlo Anthony Townso. Jis jau pirmojo kėlinio viduryje gavo trečiąją pražangą (trečioji buvo techninė) ir po to ilgai sėdėjo ant suolo.

Atrodo, Dominikos Respublikos rinktinės treneris Nestoras Garcia lyderio į aikštę neleido ne tiek vengdamas galimų ketvirtosios ir penktosios pražangų, kiek norėdamas paauklėti pasikarščiavusį „Minnesota Timberwolves“ aukštaūgį.

Žaisdami be šio puolėjo, Dominikos Respublikos krepšininkai jau pirmajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą, trečiajame kėlinyje ją iššvaistė. Paskutiniame ketvirtyje K.Townsui grįžus į aikštę, jo komandos pranašumas buvo gana žymus.

K.A.Townsas žaidė tik 15 min. ir pelnė 8 taškus.

NBA lygoje žaidžiantis Angolos rinktinės puolėjas Bruno Fernando antradienį taip pat nebuvo komandos lyderis. Jis žaidė tik 17 min. ir pelnė 13 taškų. Šį krepšininką pristabdė antrojo kėlinio viduryje patirta čiurnos trauma. Vėliau B.Fernando grįžo į aikštę, bet turėjo ją palikti dėl penktos pražangos.

Afrika ir Azija

Pasaulio pirmenybėse komandos kovoja dėl olimpinių kelialapių ir kelialapių į olimpinę atranką. Dėl to daugeliui rinktinių bus svarbios ir varžybos dėl žemesniųjų vietų, o Afrikos ir Azijos šalims verta skaičiuoti ir neįprastą įskaitą.

Antrajame etape dėl 1–16 vietų veikiausiai nekovos nė viena Afrikos ir Azijos komanda. Aritmetinę galimybę dar turi Pietų Sudanas, Žaliasis Kyšulys, Dramblio Kaulo Krantas ir Kinija, bet nė viena iš šių komandų nėra favoritė kovojant dėl antrosios vietos grupėje.

Antrojo etapo silpnesniojoje pusėje (dėl 17–32 vietų) komandos žais keturiose grupėse, bet 17–20, 21–24, 25–28 ir 29–32 vietos bus paskirstytos pagal iškovotų pergalių skaičių bei taškų skirtumą.

Dėl šios atrankos sistemos Afrikos ir Azijos komandoms kiekvienos rungtynės yra ypatingai svarbios.

Kol kas labai lygiai žengia Afrikos komandos. Visos penkios šio žemyno atstovės – Angolos, Egipto, Dramblio Kaulo Kranto, Pietų Sudano ir Žaliojo Kyšulio rinktinės – iškovojo po vieną pergalę.

Tarp Azijos komandų toliausiai pasistūmėjo vieną pergalę pasiekusi Japonijos rinktinė. Tuo tarpu Filipinų, Kinijos, Jordanijos, Libano ir Irano komandos šiose pasaulio pirmenybėse dar nelaimėjo nė karto.

Demoralizuoti

Prancūzijos ir Suomijos rinktinės jau po antrojo turo pirmosios tarp Europos komandų prarado galimybę patekti į kitą etapą. Nesėkmės demoralizavo prancūzus ir suomius.

Prancūzijos krepšininkai antradienį visas rungtynes kankinosi su Libano rinktine, kurią nugalėjo tik 85:79. Libaniečiai iki tol buvo labiausiai triuškinama pirmenybių komanda. Jie dvejas pirmąsias rungtynes pralaimėjo 39 taškų (latviams) ir 55 taškų (kanadiečiams) skirtumu.

Prancūzai žaidė be vidurio puolėjų. Rudy Gobert‘as, Moustapha Fallis ir Mathias Lessort‘as net neapsivilko sportinės aprangos. Pagal oficialią versiją, dėl nedidelių traumų.

Suomijos rinktinė beviltiškai nusileido pirmąją vietą E grupėje jau anksčiau užsitikrinusiai Vokietijos komandai 75:101.

Dienos penketas

Ehabas Aminas (Egiptas). 22 tšk. (6/7 dvitaškių, 2/7 tritaškių, 4/4 baudų), 10 rez.perd., 6 atk.kam. per 34 min. su Meksika.

Joshas Giddey (Australija). 26 tšk. (8/13 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 4/6 baudų), 11 rez.perd., 5 atk.kam. per 31 min. su Japonija.

Rokas Jokubaitis (Lietuva). 19 tšk. (8/11 dvitaškių, 1/1 tritaškio), 5 atk.kam., 6 rez.perd. per 30,5 min. su Juodkalnija.

Shai Gilgeousas-Alexanderis (Kanada). 27 tšk. (8/10 dvitaškių, 2/7 tritaškių, 5/6 baudų), 6 atk.kam., 6 rez.perd. per 31 min. su Latvija.

Joshas Hawkinsonas (Japonija). 33 tšk. (12/13 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 6/7 baudų), 7 atk.kam. per 36,5 min. su Australija.

Dienos treneris

Nelsonas Garcia (Dominikos Respublika).

3 turas

A grupė

Angola – Dominikos Respublika 67:75. S.Sousa 19, B.Fernando 13, G.Domingosas 12, J.Bango 11 / A.Felizas 17, V.Lizas 13, K.A.Townsas ir A.Delgado po 8.

Filipinai – Italija 83:90. J.Clarksonas 23, D.Ramosas 14 / S.Fontecchio 18, G.Ricci 14, M.Spissu ir S.Tonutas po 13, A.Pajola 11, N.Melli 10.

Lentelė: Dominikos Respublika – 3, Italija – 2, Angola – 1, Filipinai – 0.

D grupė

Lietuva – Juodkalnija 91:71. R.Jokubaitis 19, M.Kuzminskas 15, J.Valančiūnas 11, I.Brazdeikis 10, T.Dimša 9, T.Sedekerskis 8, 11 atk.kam., D.Motiejūnas 8, E.Bendžius 5, V.Kariniauskas ir M.Normantas po 3, G.Maldūnas 0 / N.Vučevičius 19, M.Simonovičius ir K.Perry po 13.

Egiptas – Meksika 100:72. E.Aminas 22, 10 rez.perd., P.Gardneris 20, A.Marei 16, A.Zahranas 14, A.Mahmudas 10 / P.Cruzas ir J.Ibarra po 21, P.Stollas 11, 14 rez.perd., F.Jaimesas 11.

Lentelė: Lietuva – 3, Juodkalnija – 2, Egiptas – 1, Meksika – 0.

E grupė

Vokietija – Suomija 101:75. D.Schröderis ir I.Bonga po 15, J.Thiemannas 13, M.Wagneris 12, A.Obstas 11 / O.Nkamhoua 14, L.Markkanenas ir I.Seppala po 12.

Australija – Japonija 109:89. J.Giddey 26, 11 rez.perd., X.Cooksas 24, 16 atk.kam., J.Greenas 15, N.Kay 13, P.Millsas 11 / J.Hawkinsonas 33, J.Vatanabe 24, J.Togaši 14.

Lentelė: Vokietija – 3, Australija – 2, Japonija – 1, Suomija – 0.

H grupė

Libanas – Prancūzija 79:85. V.Arakdži 29, A.Haidaras 12, O.Spellmanas 10 / G.Yabusele 18, E.Fournier 17, N.Batumas ir E.Okobo po 12, I.Cordinier 10.

Kanada – Latvija 101:75. Sh.Gilgeousas-Alexanderis 27, R.J.Barrettas 22, K.Olynykas 15, N.Alexanderis-Walkeris 14 / A.Gražulis 16, R.Kurucas 14, 10 atk.kam., A.Žagaras 11.

Lentelė: Kanada – 3, Latvija – 2, Prancūzija – 1, Libanas – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.