EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionate – kova dėl olimpinių žaidynių: Australija jau nuskynė bilietą į jas

Australijos rinktinė trečiadienį pirmoji pasaulio pirmenybėse iškovojo kelialapį į Paryžiaus olimpinių žaidynių vyrų krepšinio turnyrą.

Australija jau žengė į olimpines žaidynes.<br>FIBA nuotr.
Australija jau žengė į olimpines žaidynes.<br>FIBA nuotr.
Australija jau žengė į olimpines žaidynes.<br>FIBA nuotr.
Australija jau žengė į olimpines žaidynes.<br>FIBA nuotr.
Australija jau žengė į olimpines žaidynes.<br>FIBA nuotr.
Australija jau žengė į olimpines žaidynes.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 30, 2023, 7:04 PM

Tolimuosiuose Rytuose vykstančiose pasaulio vyrų krepšinio pirmenybėse komandos kovoja ne vien dėl medalių, bet ir dėl kelialapių į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes.

Trečiadienį šį tikslą pirmoji pasiekė Australijos rinktinė. Ji oficialiai tapo antrąja olimpinio turnyro dalyve. Pirmojoje sąrašo eilutėje buvo įrašyta Prancūzijos rinktinė, kuri į olimpines žaidynes pateko be atrankos.

Kelialapiai

Paryžiaus olimpinių žaidynių vyrų krepšinio turnyre dalyvaus dvylika komandų. Prieš pasaulio pirmenybes buvo aiški viena komanda, kuri tikrai rungtyniaus Paryžiuje. Tai – olimpinio turnyro šeimininkė Prancūzija.

Pasaulio pirmenybėse krepšininkai kovoja dėl septynių olimpinių kelialapių. Jie bus paskirstyti pagal žemynus. Po du kelialapius gaus Europos ir Amerikos žemynų komandos, po vieną kelialapį – Afrikos, Azijos ir Okeanijos komandos. Teisę keliauti į Paryžių iškovos tos komandos, kurios pasaulio pirmenybėse užims aukščiausias vietas, skaičiuojant atskirą žemynų įskaitą.

Dėl keturių paskutiniųjų olimpinių kelialapių krepšininkai kovos olimpinės atrankos turnyre, kuris bus surengtas 2024 metų vasaros pradžioje (tiksli data dar neaiški).

Olimpinės atrankos turnyre dalyvaus 24 komandos. Šią vasarą kelialapius į olimpinės atrankos pagrindinę dalį iškovojo Kroatijos, Lenkijos, Bahamų, Kamerūno ir Bahreino rinktinės, kurios nugalėjo įžanginiame atrankos turnyre.

Per pasaulio pirmenybes bus įteikti likę 19 kelialapių į olimpinės atrankos turnyrą. Komandos, kurios pasaulio pirmenybėse pateko į antrąjį etapą ir žais dėl 1–16 vietų, jau užsitikrino kelialapius bent į olimpinės atrankos turnyrą, bet gali šiuos kelialapius pakeisti į tiesioginius olimpinius kelialapius.

Pasaulio pirmenybių antrojo etapo silpnesniojoje pusėje varžybos vyks keturiose grupėse, tačiau paskui dėl 17–20, 21–24, 25–28 ir 29–32 vietų nebus kovojama. Šios vietos bus paskirstytos pagal pergalių skaičių ir taškų skirtumą.

Afrikos ir Azijos žemynams yra garantuoti ne tik olimpiniai kelialapiai, tačiau ir bent po vieną kelialapį į olimpinės atrankos turnyrą.

Europa

Į pasaulio pirmenybių antrąjį etapą pateko dešimt Europos komandų. Tai – Lietuva, Graikija, Ispanija, Italija, Juodkalnija, Latvija, Sakartvelas, Serbija, Slovėnija ir Vokietija.

Jos kovoja dėl dviejų olimpinių kelialapių. Komandos, kurios olimpinių kelialapių neiškovos, žais olimpinės atrankos turnyre.

Prie olimpinės atrankos turnyro dalyvių gali prisidėti Suomijos rinktinė, kuri pasaulio pirmenybėse kovos dėl 17–32 vietų.

Amerika

Amerikos komandos taip pat kovoja dėl dviejų olimpinių kelialapių. Prieš antrąjį etapą šiame žemyne liko penkios pretendentės: JAV, Kanada, Dominikos Respublika, Puerto Rikas ir Brazilija.

Geresnėje padėtyje yra JAV, Kanados ir Dominikos Respublikos ekipos, kurios pirmajame etape iškovojo po tris pergales ir prie ketvirtfinalio priartėjo labiau nei puertorikiečiai bei brazilai, kurie patyrė po vieną pralaimėjimą.

Meksikos ir Venesuelos krepšininkai rungtyniaus dėl 17–32 vietų ir kovos dėl kelialapių į olimpinę atranką.

Afrika

Visos penkios į Tolimuosius Rytus atvykusios Afrikos komandos pasaulio pirmenybių antrajame etape žais dėl 17–32 vietų. Šios komandos neakivaizdžiai kovoja dėl olimpinio kelialapio ir bent vieno kelialapio į olimpinę atranką.

Per pirmąjį etapą pranašumo neįgijo nė viena komanda. Angolos, Dramblio Kaulo Kranto, Egipto, Pietų Sudano ir Žaliojo Kyšulio rinktinės antrąjį etapą pradeda turėdamos po vieną pergalę.

Azija

Į antrojo etapo stipresniąją pusę nepateko nė viena iš šešių Azijos komandų. Prieš varžybas dėl 17–32 vietų pranašumą kovojant dėl vienintelio olimpinio kelialapio ar bent dėl kelialapio į olimpinės atrankos turnyrą įgijo Japonijos rinktinė. Ji vienintelė iš Azijos komandų pirmajame etape iškovojo vieną pergalę.

Filipinų, Kinijos, Jordanijos, Irano ir Libano rinktinių sąskaitos prieš antrąjį etapą yra tuščios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.