EUROLYGA 2023

Gilesnis žvilgsnis į pasaulio čempionato trenerius – kai kurie faktai atima žadą

Per pasaulio pirmenybių transliacijas kameros atsukamos ne vien į krepšininkus. Televizorių ekranuose nuolat šmėžuoja prie šoninės linijos nerimstantys vyrai – stipriausių pasaulio rinktinių treneriai.

Pasaulio čempionate gausu garsių trenerių.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
Pasaulio čempionate gausu garsių trenerių.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
A.Džordževičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Džordževičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Džordževičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Džordževičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Itoudis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Itoudis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S.Pešičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Pešičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
D.Itoudis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Itoudis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
S.Pešičius.<br>FIBA nuotr.
S.Pešičius.<br>FIBA nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis.<br>R.Vilkelio nuotr.
K.Maksvytis.<br>R.Vilkelio nuotr.
K.Maksvytis.<br>LKF nuotr.
K.Maksvytis.<br>LKF nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2023-08-31 10:15, atnaujinta 2023-08-31 12:26

Portalas lrytas.lt dalinasi įdomiausiais faktais apie čempionate dalyvaujančius krepšinio specialistus.

Amžius

Pasaulio pirmenybėse rungtyniaujančių rinktinių trenerių amžiaus spektras labai platus. Kai serbas Svetislavas Pešičius pradėjo dirbti treneriu, keli jo kolegos net nebuvo gimę.

S.Pešičius, kuriam per pasaulio pirmenybes sukako 74-eri (rugpjūčio 28-ąją), trenerio karjerą pradėjo 1982 metais, o 1987 metais buvo paskirtas Vokietijos rinktinės treneriu.

Tuo tarpu Libano rinktinės treneris Džadas El Hadžas gimė 1989 metais (jam – 34-eri), suomis Lassi Tuovi – 1986 metais, puertoriekietis Nelsonas Colonas ir jordanietis Vesamas Al Susas – 1983 metais.

S.Pešičiaus ir Dž.El Hadžo amžiaus skirtumas – 40 metų.

Antras pagal amžių – Australijos rinktinę treniruojantis amerikietis Brianas Goorjianas, kuriam vasarą sukako 70 metų. Vokietijos rinktinę treniruojančiam kanadiečiui Gordonui Herbertui – 64-eri, Venesuelos rinktinę treniruojančiam argentiniečiui Fernando Duro rudenį sukaks 63-eji.

Lietuvos rinktinės treneriui Kaziui Maksvyčiui vasarą sukako 46-eri.

Jis yra vienas iš trylikos rinktines treniruojančių krepšinio specialistų, kurie dar nepažymėjo penkiasdešimtmečio.

Žaidėjo karjera

Dauguma trenerių nebuvo garsūs krepšininkai, o kai kurie treneriai net nebuvo profesionalai krepšininkai.

Tačiau yra ir išimčių. JAV rinktinės treneris Steve‘as Kerras ir Kinijos rinktinę treniruojantis serbas Aleksandaras Džordževičius ne tik patys žaidė rinktinėse, bet ir per krepšininko karjerą tapo pasaulio čempionais. S.Kerras aukso medalį laimėjo 1986 metais, tuometinėje Jugoslavijos rinktinėje rungtyniavęs A.Džordževičius – 1998 metais.

Naujosios Zelandijos rinktinėje ilgai žaidė dabar ją treniruojantis Pero Cameronas, Italijos – Gianmarco Pozzecco, Meksikos – Omaras Quintero, Jordanijos – V.El Susas, Kanados – dabartinis vokiečių treneris G.Herbertas.

Senbuviai

Ilgiausiai be pertraukų rinktinę treniruojantis krepšinio specialistas yra Vincent‘as Collet. Jis prie Prancūzijos rinktinės vairo stojo 2009 metais.

Italas Sergio Scariolo nuo 2015 metų treniruoja Ispanijos rinktinę, 2016 metais Sakartvelo rinktinės vyriausiuoju treneriu tapo graikas Ilias Zouros, 2017 metais Žaliojo Kyšulio rinktinę perėmė angolietis Emanuelis Trovoada.

S.Scariolo ir E.Trovoada šias rinktines treniravo dar ir anksčiau, bet praėjusio dešimtmečio viduryje grįžo į pareigas, iš kurių prieš tai pasitraukė.

Naujazelandietis P.Cameronas, juodkalnietis Boško Radovičius, brazilas Gustavo De Conti, libanietis Dž.El Hadžas, suomis Lassi Tuovi vyriausiojo trenerio pareigas eina trumpiau, bet jie į vyriausiojo kėdę persėdo tiesiai iš trenerio padėjėjo kėdės.

Įdomus buvo Japonijos rinktinę treniruojančio amerikiečio Tomaso Hovasse‘o karjeros viražas. Jis buvo Japonijos moterų rinktinės treneris, bet japonėms netikėtai iškovojus Tokijo olimpinių žaidynių medalius, šalies krepšinio vadovai pasiūlė T.Hovasse‘ui pakeisti moteris į vyrus. Amerikietis iki tol visai nebuvo dirbęs vyrų krepšinyje.

Prasčiausiai su savo komandomis susipažinę Kanados rinktinę treniruojantis ispanas Jordi Fernandezas ir Irano rinktinę treniruojantis turkas Hakanas Demiras. Jie sutartis pasirašė tik šių metų vasaros pradžioje.

Klubai

Daugiau nei pusė trenerių – 17 iš 32 – praėjusį sezoną dirbo klubuose. Tiesa, ne visi iš jų buvo vyriausieji klubų treneriai.

Eurolygos klubus praėjusį sezoną treniravo trys rinktinių treneriai: K.Maksvytis – Kauno „Žalgirį“, S.Scariolo – Bolonijos „Virtus“, graikas Dimitris Itoudis – Stambulo „Fenerbahçe“.

NBA klubuose taip pat dirbo trys rinktinių treneriai. S.Kerras buvo „Golden State Warriors“ vyriausias treneris, J.Fernandezas dirbo „Sacramento Kings“ štabe, Pietų Sudano rinktinę treniruojantis amerikietis Royalas Ivey – „Brooklyn Nets“ štabe.

Vienas iš didžiausių keliauninkų – kanadietis Roy Rana. Jis yra Egipto rinktinės ir Japonijos lygoje žaidžiančio Kioto „Hannaryz“ klubo treneris.

Juodkalnietis B.Radovičius ir jordanietis V.Al Susas niekada nedirbo klubuose. B.Radovičius anksčiau treniravo Juodkalnijos vaikinų rinktines, buvo vyrų rinktinės trenerio padėjėjas, o V.Al Susas dirbo vienoje iš JAV krepšinio akademijų.

Legionieriai

Lygiai pusę rinktinių – 16 iš 32 – treniruoja užsieniečiai.

Labiausiai paklausūs JAV krepšinio specialistai. Amerikietis S.Kerras yra JAV rinktinės treneris, o kitų šalių nacionalinėms komandoms vadovauja dar trys amerikiečiai: R.Ivey – Pietų Sudano, T.Hovasse‘as – Japonijos, B.Goorjianas – Australijos.

Įdomu, kad Ispanijos ir Kanados rinktines treniruoja užsieniečiai, bet po du Ispanijos ir Kanados specialistus į pasaulio pirmenybes atvyko su kitų šalių rinktinėmis.

Ispanijos rinktinės treneris yra italas S.Scariolo, o ispanai J.Fernandezas ir Josepas Clarosas vadovauja Kanados ir Angolos krepšininkams.

Kanados rinktinės treneris yra ispanas J.Fernandezas, o kanadiečiai R.Rana ir G.Herbertas treniruoja Egipto ir Vokietijos komandas.

Tiesa, B.Goorijanas ir G.Herbertas įleido šaknis kituose žemynuose. B.Goorjianas jau seniai turi Australijos, G.Herbertas – Suomijos pilietybę.

Auksas

S.Pešičius ir S.Scariolo į Tolimuosius Rytus atvyko kovoti dėl antrojo aukso medalio trenerio karjeroje. 2002 metais pasaulio čempione tapo S.Pešičiaus treniruojama Jugoslavijos rinktinė, 2019 metais – S.Scariolo treniruojama Ispanijos rinktinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.