EUROLYGA 2023

Aštuntoji pasaulio čempionato diena – serbų grėblys, latvių banga, Karibų mūšis ir pusė ketvirtfinalio dalyvių

Pasaulio vyrų krepšinio pirmenybėse penktadienį paaiškėjo pusė – keturios iš aštuonių – komandų, kurios žais ketvirtfinalyje. Sekmadienį vyksiančių paskutiniųjų antrojo etapo rungtynių ramiai laukia Lietuvos, Slovėnijos, Vokietijos ir JAV krepšininkai.

 Lietuvos rinktinė ir jos sirgaliai<br>FIBA nuotr.
 Lietuvos rinktinė ir jos sirgaliai<br>FIBA nuotr.
 Karlas-Anthony Townsas<br> FIBA nuotr.
 Karlas-Anthony Townsas<br> FIBA nuotr.
Lucas Diasas<br>FIBA nuotr.
Lucas Diasas<br>FIBA nuotr.
 Puerto Riko rinktinė įveikė Dominikos Respublikos krepšininkus<br> FIBA nuotr.
 Puerto Riko rinktinė įveikė Dominikos Respublikos krepšininkus<br> FIBA nuotr.
JAV<br>FIBA nuotr.
JAV<br>FIBA nuotr.
Latvija<br>FIBA nuotr.
Latvija<br>FIBA nuotr.
Serbija<br>FIBA nuotr.
Serbija<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2023-09-01 22:30

Kelialapiai

Lietuvos, JAV, Vokietijos ir Slovėnijos rinktinės užsitikrino teisę žaisti pasaulio vyrų krepšinio pirmenybių ketvirtfinalyje. Šios keturios komandos penktadienį Filipinuose, Japonijoje ir Indonezijoje vykstančiame turnyre iškovojo ketvirtąsias pergales.

Sekmadienį lemiamose rungtynėse dėl kitų keturių kelialapių į ketvirtfinalį akis į akį susigrums Italija – Puerto Rikas, Serbija – Dominikos Respublika, Latvija – Brazilija ir Ispanija – Kanada. Paskutiniajame antrojo etapo ture jokių painių skaičiavimų nereikės – šių ketverių rungtynių nugalėtojai pateks į kitą etapą.

Iš kovos dėl medalių pasitraukė Graikijos, Juodkalnijos, Australijos ir Sakartvelo komandos. Šioms ekipoms penktadienį patyrus pralaimėjimus, paaiškėjo, kad Graikijos, Juodkalnijos ir Sakartvelo krepšininkai kitais metais dalyvaus olimpinės atrankos turnyre. Australai jau anksčiau užsitikrino tiesioginį kelialapį į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes.

Padėtis

Lietuvos rinktinė penktadienį įtikinamai nugalėjo Graikijos krepšininkus 92:67. Kitose J grupės rungtynėse JAV komanda daug sunkiau 85:73 įveikė Juodkalnijos ekipą.

Amerikiečiams reikėjo rimtai paplušėti. 38-ąją min. jie pirmavo tik 72:68. Vis dėlto rungtynių pabaigoje favoritai šiurkščių klaidų nedarė.

JAV ir Lietuvos rinktinės iškovojo po keturias pergales, Juodkalnijos ir Graikijos komandos – po dvi.

Sekmadienį paskutiniajame antrojo etapo ture abejos J grupės rungtynės neturės didelės turnyrinės prasmės. Lietuviai ir amerikiečiai kovos dėl pirmosios vietos, bet pirmoji vieta nesuteikia jokių privalumų. Savo ruožtu graikai ir juodkalniečiai jau užsitikrino kelialapius į olimpinės atrankos turnyrą, bet nebegali jų pakeisti į tiesioginius olimpinius kelialapius.

Varžovai

Ketvirtfinalyje Lietuvos ir JAV rinktinės žais su dviem stipriausiomis I grupės komandomis. Šioje grupėje visos keturios komandos turi po tris pergales.

Penktadienį Italija nugalėjo Serbiją 78:76, Puerto Rikas – Dominikos Respubliką 102:97.

Sekmadienį žais Italija – Puerto Rikas ir Serbija – Dominikos Respublika. Grupės aritmetika labai paprasta – abejų rungtynių nugalėtojai pateks į ketvirtfinalį.

Kitos grupės

Abi ketvirtfinalio dalyvės jau paaiškėjo K grupėje. Joje po keturias pergales turi Vokietijos ir Slovėnijos rinktinės, po dvi – Australijos ir Sakartvelo komandos.

Penktadienį Vokietija įtikinamai nugalėjo Sakartvelą 100:73, Slovėnija – Australiją 91:80.

L grupėje, kaip ir I grupėje, nėra nei lyderių, nei autsaiderių. Kanados, Ispanijos, Brazilijos ir Latvijos krepšininkai iškovojo po tris pergales.

Penktadienį Brazilija nugalėjo Kanadą 69:65, Latvija – Ispaniją 74:69.

Sekmadienį žais Latvija – Brazilija ir Ispanija – Kanada.

Grėblys

Pernai Europos pirmenybių aštuntfinalyje Italijos rinktinė pavijo po pertraukos dviženkliu skirtumu pirmavusią Serbijos komandą ir iškovojo kelialapį į ketvirtfinalį.

Penktadienį italai tą patį grėblį serbams pakišo pasaulio pirmenybėse. 28-ąją min. Italijos rinktinė atsiliko net 16 taškų skirtumu 44:60, bet Simone Fontecchio tritaškiu pradėjo gaudynes ir ketvirtojo kėlinio pradžioje italai persvėrė rezultatą 65:64.

Nuo tada visą laiką pirmavo Italijos komanda, pasiekusi pergalę 78:76.

Lemiamą spurtą pradėjęs S.Fontecchio vien per trečiojo kėlinio tris paskutines minutes pelnė 7 taškus. Iš viso 27 metų puolėjas surinko 30 taškų.

Siužetas

Italijos ir Serbijos rungtynių siužetą pakartojo Latvijos ir Ispanijos krepšininkai. Latviai, kaip ir italai, penktadienį pergalę 74:69 iškovojo panaikinę dviženklį atsilikimą.

Ispanijos komanda po trijų kėlinių pirmavo 58:47, bet jau 35-ąją min. švieslentėje degė du vienodi skaičiai 61:61. Varžovų spurtą praleidę ispanai, kaip ir kitose rungtynėse serbai, buvo psichologiškai palaužti, o emocinės bangos pakylėti latviai pabaigė pradėtą darbą.

Įtikinamai

Vokiečiai ir slovėnai antrojo etapo užduotį įvykdė labai užtikrintai. Tiesa, Vokietijos krepšininkai po dviejų kėlinių prieš Sakartvelo komandą pirmavo tik 43:41, bet iškart po pertraukos padidino apsukas ir laimėjo 27 taškų skirtumu.

Slovėnai per visas rungtynes nė karto neleido australams persverti rezultato. Skirtumas jau nuo pirmojo kėlinio pabaigos beveik visą laiką svyravo apie dešimt taškų, o Australijos komanda buvo priartėjusi tik trečiojo kėlinio pabaigoje. Tačiau ketvirtajame kėlinyje Slovėnijos rinktinė vos ne žaibiškai padidino pranašumą nuo 2 taškų (66:64) iki 19 taškų (88:69).

Karibai

Atkakliausiai penktadienį vyko dvejos rungtynės, kuriose susitiko Amerikos žemyno komandos. Šiose dvejose rungtynėse rezultatas paskutinę arba priešpaskutinę minutę buvo lygus, bet svarbiausiu metu tvirtesni buvo Puerto Riko ir Brazilijos krepšininkų nervai.

Karibų mūšis tarp Puerto Riko ir Dominikos Respublikos ekipų vyko labai permainingai. Abi komandos buvo įgijusios dviženklę persvarą, bet pirmaujanti komanda keitėsi net dešimt kartų.

Likus žaisti apie pusę minutės, esant lygiam rezultatui 95:95, lemiamą tritaškį pataikė vyriausias Puerto Riko rinktinės žaidėjas Johnas Hollandas. Kitoje atakoje Dominikos Respublikos komandos lyderiui Karlui-Anthony Townsui pritrūko kantrybės ir jis atliko neparengtą tolimą metimą.

Paskutinėmis sekundėmis puertorikiečiai taikliai mėtė baudas ir pergalės iš rankų nepaleido.

Labai rezultatyviai žaidė abiejų komandų lyderiai. K.A.Townsas pelnė net 39 taškus, bet jam atsvara tapo vienas iš praėjusio Europos klubų sezono atradimų Tremontas Watersas. 180 cm ūgio puertorikietis surinko 37 taškus, be to, atliko 11 rezultatyvių perdavimų ir atkovojo 7 kamuolius.

Pietūs prieš Šiaurę

Jei Karibų mūšis buvo labai rezultatyvus, tai Pietų ir Šiaurės Amerikų dvikovoje brazilai įklampino kanadiečius į labai lėtą žaidimą. Ši brazilų trenerio Gustavo de Conti taktika pasiteisino.

Kanadiečiai antrojo kėlinio viduryje buvo primetę savo sąlygas ir įgijo dviženklę persvarą, bet varžovai pavijo, o priešpaskutinę minutę rezultatas buvo lygus 60:60.

Dvi paeiliui svarbiausias rungtynių atakas rezultatyviai pabaigė kitas praėjusio Europos klubų sezono atradimas brazilas Yago Santosas. Jis penktadienį labai netaikliai atakavo iš toli (nepataikė nė vieno iš 6 tritaškių), bet rungtynių pabaigoje kanadiečiai neapsigynė nuo Y.Santoso prasiveržimų.

Taškai

Šio turnyro rezultatyvumo rekordą penktadienį pakartojo Dominikos Respublikos rinktinės lyderis Karlas-Anthony Townsas. Jis į puertorikiečių krepšį įmetė 39 taškus.

Prieš kelias dienas taip pat 39 taškus pelnė Jordanijos rinktinės lyderis Rondae Hollisas-Jeffersonas, pasižymėjęs per rungtynes su Naujosios Zelandijos komanda. Įdomu, kad abu turnyro rekordo bendraautoriai superrezultatyviai žaidė per rungtynes, kurias jų komandos pralaimėjo.

Penktadienį 37 taškus pelnė Puerto Riko rinktinės gynėjas Tremontas Watersas, 30 taškų – italas Simone Fontecchio.

Nuo turnyro pradžios 30 ar daugiau taškų per rungtynes pelnė jau dešimt krepšininkų. Slovėnijos rinktinės superžvaigždė Luka Dončičius šią ribą pasiekė du kartus.

L.Dončičius yra rezultatyviausias turnyro žaidėjas. Jo vidurkis 27,3 taško. Antrąją vietą užima K.A.Townsas (24,3 tšk.), trečiąją – Filipinų rinktinės lyderis Jordanas Clarksonas (24 tšk.), ketvirtąją – R.Hollisas-Jeffersonas ir suomis Lauri Markkanenas (po 23 tšk.).

Dienos penketas

Tremontas Watersas (Puerto Rikas) – 37 tšk. (4/9 dvitaškių, 7/13 tritaškių, 8/8 baudų), 11 rez.perd., 7 atk.kam., 4 per.kam. per 36 min. su Dominikos Respublika.

Simone Fontecchio (Italija) – 30 tšk. (9/11 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 6/8 baudų), 7 atk.kam. per 32,5 min. su Serbija.

Davis Bertanas (Latvija) – 16 tšk. (1/2 dvitaškių, 3/7 tritaškių, 5/5 baudų) per 34 min. su Ispanija.

Nikola Vučevičius (Juodkalnija) – 18 tšk. (7/16 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 1/1 baudos), 16 atk.kam. per 26 min. su JAV.

Karlas-Anthony Townsas (Dominikos Respublika) – 39 tšk. (9/16 dvitaškių, 4/11 tritaškių, 9/9 baudų), 10 atk.kam. per 32 min. su Puerto Riku.

Dienos treneris

Luca Banchi (Latvija).

Antrasis etapas

I grupė

Serbija – Italija 76:78. B.Bogdanovičius 18, O.Dobričius 15, N.Milutinovas 14 / S.Fontecchio 30, M.Spissu 14, L.Datome 10.

Dominikos Respublika – Puerto Rikas 97:102. K.A.Townsas 39, 10 atk.kam., A.Felizas 22, L.Quinonesas 13, J.Montero 12 / T.Watersas 37, 11 rez.perd., G.Condittas 18, J.Howardas 11, I.Pineiro ir Ch.Ortizas po 10.

Lentelė: Serbija – 3, Dominikos Respublika – 3, Italija – 3, Puerto Rikas – 3.

J grupė

Lietuva – Graikija 92:67. R.Jokubaitis 19, I.Brazdeikis 18, J.Valančiūnas ir E.Bendžius po 15, D.Motiejūnas 8, T.Dimša 6, M.Kuzminskas 5, M.Normantas ir D.Sirvydis po 3, V.Kariniauskas, T.Sedekerskis ir G.Maldūnas po 0 / Th.Walkupas 21, G.Larentzakis 17, I.Papapetrou 9.

JAV – Juodkalnija 85:73. A.Edwardsas 17, A.Reavesas 12, J.Jacksonas 11, M.Bridgesas ir T.Haliburtonas po 10 / N.Vučevičius 18, 16 atk.kam., K.Perry 14, D.Radončičius 4, 10 atk.kam.

Lentelė: JAV – 4, Lietuva – 4, Juodkalnija – 2, Graikija – 2.

K grupė

Vokietija – Sakartvelas 100:73. M.Lo 18, D.Schröderis 16, M.Wagneris 14, A.Obstas 12, J.Thiemannas ir D.Theisas po 11 / S.Mamukelašvilis 19, G.Bitadzė 15, T.Šengelija 12.

Slovėnija – Australija 91:80. L.Dončičius 19, M.Tobey 18, 12 atk.kam., K.Prepeličius 11, G.Hrovatas 10 / J.Giddey 25, P.Millsas 17, D.Exumas 13.

Lentelė: Vokietija – 4, Slovėnija – 4, Australija – 2, Sakartvelas – 2.

L grupė

Ispanija – Latvija 69:74. W.Hernangomezas 14, D.Brizuela ir U.Garuba po 11 / Dav.Bertanas 16, R.Kurucas 13, R.Šmitas, A.Gražulis ir K.Zorikis po 11.

Kanada – Brazilija 65:69. Sh.Gilgeousas-Alexanderis 23, L.Dortas 17, K.Olynykas 9 / B.Caboclo 19, 13 atk.kam., G.Santosas 10, Y.Santosas ir L.Diasas po 8.

Lentelė: Kanada – 3, Ispanija – 3, Brazilija – 3, Latvija – 3.

Olimpinių žaidynių dalyviai:

Prancūzija, Australija. (Dalyvaus 12 komandų.)

Olimpinės atrankos turnyro dalyviai:

Graikija, Juodkalnija, Sakartvelas, Kroatija, Lenkija, Bahamos, Bahreinas, Kamerūnas. (Dalyvaus 24 komandos, kurios kovos dėl 4 olimpinių kelialapių.)

Komandos, kurios užsitikrino bent kelialapį į olimpinę atranką, bet toliau kovoja dėl tiesioginio olimpinio kelialapio:

Europa: Lietuva, Ispanija, Italija, Latvija, Serbija, Slovėnija, Vokietija.

Amerika: Brazilija, Dominikos Respublika, JAV, Kanada, Puerto Rikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.