EUROLYGA 2023

Po didžiausios pergalės karjeroje – K. Maksvyčio žvilgsnis į 2004-uosius: „Tikiuosi, kad istorija nepasikartos“ Specialiai lrytas.lt, Manila

Fantastika! Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė po 19-os metų pertraukos ir vėl ant menčių patiesė JAV komandą. Tai sekmadienį pasaulio krepšinio čempionate Maniloje padarė Kazio Maksvyčio auklėtiniai, kurie varžovus po atkaklios mačo pabaigos įveikė 110:104.

K. Maksvytis.<br>FIBA nuotr.
K. Maksvytis.<br>FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
Lietuvos ir JAV rungtynių akimirka.<br>FIBA nuotr.
Lietuvos ir JAV rungtynių akimirka.<br>FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (19)

Specialiai lrytas.lt, Manila

Sep 3, 2023, 6:47 PM, atnaujinta Sep 4, 2023, 5:44 AM

„Rūbinėje komandai pasakiau, kad tai yra didžiausia pergalė mūsų karjeroje. Bet tai kartu ir pergalė, kuria turime trumpiausiai džiaugtis, taupyti emocijas ir energiją kitoms rungtynėms“, – iškart po mačo kalbėjo 46-erių K.Maksvytis.

Po šio laimėjimo mūsiškiai iškovojo pirmąją vietą J grupėje, tad ketvirtfinalyje susikaus su Serbijos komanda, kuri I grupėje liko antra. Mačas vyks antradienį 11 val. 45 min. Lietuvos laiku.

Rungtynes galingai pradėję lietuviai laidė vieną tolimą metimą po kito, o JAV rinktinės trenerių štabas tik skėsčiojo rankomis. Lietuviai antrojo kėlinio viduryje buvo pataikę net 9 tolimus metimus iš tiek pat bandymų, o tai po dviejų kėlinių leido turėti net 17 taškų persvarą (54:37).

K.Maksvytis per pirmąsias 20 min. panaudojo 11 krepšininkų, net 10 iš jų dar iki ilgosios pertraukos spėjo pasižymėti. Vienintelis Margiris Normantas nebuvo įmetęs nė taško.

Tačiau ilgosios pertraukos metu amerikiečiai pasidarė išvadas ir trečiąjį kėlinį laimėjo 28:17, nepaisant to, lietuviai vis tiek vis dar turėjo pranašumą – 71:65.

Prasta atkarpa K.Maksvyčio auklėtinių neišblaškė, keli tolimi Eimanto Bendžiaus ir Mindaugo Kuzminsko tritaškiai vėl pažadino lietuvius, kurie išlaikė turėtą pranašumą ir šventė istorinę pergalę.

Paskutinį kartą mūsiškiams laimėti prieš JAV pavyko 2004 m. olimpinių žaidynių grupių etape, tačiau K.Maksvytis tikisi, kad šįkart turnyro pabaiga bus kitokia nei prieš 19 metų.

„Reikia pasiimt pamokas iš ten. Tada Lietuva nugalėjo JAV, bet liko be medalių. Tikiuosi, kad šįkart istorija nepasikartos“, – kalbėjo K.Maksvytis.

Tuomet mūsiškiai krito turnyro pusfinalyje prieš italus, o kovoje dėl trečiosios vietos – prieš JAV.

Po mačo K.Maksvytis pasakė, kas komandai leido nepalūžti trečiojo kėlinio metu ir už ką dėkoja sužibėjusiui Vaidui Kariniauskui.

– Treneri, kas lėmė istorinę pergalę prieš JAV?, – buvo paklaustas K.Maksvytis.

– Manau, kad laimėjome rungtynes gero puolimo dėka. Išlaikėme pranašumą, kurį susikrovėme mačo pradžioje. Padėjo ir tai, kad šios rungtynės nelėmė nieko dėl vietos kitame etape. Tai žaidėjams atrišo rankas. Mūsų pataikymo procentas dėl to buvo geras pirmoje pusėje. Gerai pasirinkome taikinius, ką atakuoti puolime. Labai smagi pergalė.

– Kas leido nesugriūti trečiojo kėlinio metu, kai amerikiečiai kabinosi į rungtynes?

– Kovojme iki pabaigos, pataikėme kelis laisvus tritaškius. Amerika labai gerai žaidžia atkarpas, kai tik leisdavome jiems jas turėti, jie iškart sumažindavo deficitą. Puolimas leido nepalūžti.

– Rungtynių pradžioje pataikėte 9 taiklius metimus iš tiek pat bandymų.

– Lietuva – krepšinio šalis, daug pataikančių žmonių. Per geras procentas tokios stadijos rungtynėms, bet kai tas veikia, naudojamės tokiu ginklu.

– Neapmaudu, kad įveikus JAV, varžovais tampa ne italai, o serbai?

– Ne. Smagu, kad nesirinkome varžovo ir ruošimės labai rimtai kitam varžovui. Dabar lengvų varžovų nebebus, liko stipriausios aštuonios rinktinės. Dar nemačiau nė vienų jų rungtynių, nes reikėjo ruoštis savoms.

– Vaidas Kariniauskas turi išpirką iš Mažeikių klubo. Gal į „Los Angeles Lakers“?

– Superinės rungtynės. Vaidas nusipelnė tokių rungtynių, jis gavo nemažai kritikos. Nežinojome, kad jis taip sužais su Amerika, bet jis stengiasi, labai prisideda prie komandos pergalių. Manau, kad tai jam yra atpildas už tą nepelnytą kritiką.

– Ar galima sakyti, kad tai buvo ir Jono Valančiūno geriausios rungtynės?

– Jeigu kritiškai vertinant, tai lyginant rungtynių tempą ir pačią Jono formą, tai jis jau yra įėjęs į savo geriausią formą.

– Kiek smagu laimėti taktinę kovą prieš NBA trenerius?

– Smagu, ne kiekvieną dieną laimime prieš JAV. Tik dabar reikia viską užmiršti ir ruoštis kitoms rungtynėms.

– Penkios pergalės iš eilės. Ką būtumėte atsakęs žmogui, kuris prieš turnyrą būtų teigęs, kad bus būtent taip?

– Aš, kaip treneris, visada turiu tuo tikėti. Girdėjome kalbas, kad tai blogiausia Lietuvos rinktinė. Smagu, kad tie pralaimėjimai pasirengime mus užgrūdino. Labai smagu treniruoti šią komandą, jie gana gerai išpildo užduotis, gera atmosfera, nėra žaidėjų, kurie smardina rūbinę, kaip mes vadiname.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.