EUROLYGA 2023

Sekmadienis pasaulio čempionate – Europos dominavimas ir geriausiu treneriu pripažintas K. Maksvytis

Pasaulio vyrų krepšinio pirmenybių ketvirtfinalyje žais šešios Europos ir dvi Amerikos komandos. Tai paaiškėjo sekmadienį pasibaigus antrojo etapo grupių varžyboms.

K.Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Italijos rinktinė šventė pergalę.<br>FIBA nuotr.
Italijos rinktinė šventė pergalę.<br>FIBA nuotr.
Kanada dramatiškai palaužė Ispaniją.<br>FIBA nuotr.
Kanada dramatiškai palaužė Ispaniją.<br>FIBA nuotr.
JAV krito po Lietuvos kojomis.<br>FIBA nuotr.
JAV krito po Lietuvos kojomis.<br>FIBA nuotr.
Lietuva pranoko JAV<br>FIBA nuotr.
Lietuva pranoko JAV<br>FIBA nuotr.
Latvija žengė į stipriausiųjų aštuntuką. <br>FIBA nuotr.
Latvija žengė į stipriausiųjų aštuntuką. <br>FIBA nuotr.
Lietuva pranoko JAV.<br>FIBA nuotr.
Lietuva pranoko JAV.<br>FIBA nuotr.
Lietuva pranoko JAV.<br>FIBA nuotr.
Lietuva pranoko JAV.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2023-09-03 21:19

Europa – Amerika 3:1

Nors pasaulio vyrų krepšinio pirmenybėse nėra aštuntfinalio etapo, galima sakyti, kad sekmadienį vyko ketverios aštuntfinalio rungtynės.

Padėtis dviejose grupėse prieš paskutinįjį turą susiklostė taip, kad aštuonios komandos tiesioginėse dvikovose akis į akį aiškinosi, kurios iš jų pateks į ketvirtfinalį. O intrigą dar labiau pakurstė tai, kad visose ketveriose lemiamose rungtynėse Europos šalių rinktinės kovojo su Amerikos komandomis.

Europa šioje dvikovoje nugalėjo Ameriką 3:1, o silpnąja Senojo žemyno grandimi tapo pasaulio čempionės vardą gynusi Ispanijos rinktinė. Ispanai nusileido Kanados krepšininkams 85:88.

Kitose lemiamose rungtynėse Italija įveikė Puerto Riką 73:57, Latvija – Braziliją 104:84, Serbija – Dominikos Respubliką 112:79.

Kanados, Italijos, Latvijos ir Serbijos rinktinės prisidėjo prie Lietuvos, JAV, Vokietijos ir Slovėnijos komandų, kurios ketvirtfinalio užduotį išsprendė dar prieš paskutinįjį turą.

Ketvirtfinalis

Ketvirtfinalio rungtynės Pasajaus „Mall of Asia“ arenoje vyks antradienį ir trečiadienį (rugsėjo 5–6 d.).

Antradienį susigrums Lietuva – Serbija ir Italija – JAV, trečiadienį žais Latvija – Vokietija ir Slovėnija – Kanada.

Jei lietuviai įveiks serbų kliūtį, pusfinalyje susitiks su slovėnų ir kanadiečių rungtynių nugalėtojais.

Kelialapiai

Sekmadienį paaiškėjo ne vien pasaulio pirmenybių ketvirtfinalio dalyviai, bet ir dar dviejų olimpinių kelialapių savininkai. Teisę keliauti į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes iškovojo JAV ir Kanados rinktinės – dvi geriausiai pasaulio pirmenybėse pasirodžiusios Amerikos žemyno komandos.

Jos prisidėjo prie anksčiau teisę dalyvauti Paryžiaus žaidynėse užsitikrinusių Prancūzijos, Australijos, Pietų Sudano ir Japonijos rinktinių.

Pasajuje kovą dėl dviejų Europai skirtų olimpinių kelialapių tęs šešios komandos: Lietuva, Italija, Latvija, Serbija, Slovėnija ir Vokietija.

Dvi iš šių komandų pateks į Paryžiaus olimpines žaidynes, kitos keturios turės 2024 metų liepą žaisti olimpinės atrankos turnyre.

Neįveikiami

Pasaulio pirmenybėse nepralaimėjusių komandų sąraše po sekmadienio rungtynių liko tik dvi komandos. Tai – penktąsias pergales iškovojusios Lietuvos ir Vokietijos rinktinės.

Grupės varžybų pabaigoje Lietuvos krepšininkai įveikė JAV rinktinę 110:104, Vokietijos komanda sutriuškino Slovėnijos ekipą 100:71.

Įdomu, kad vokiečiai po pirmojo kėlinio atsiliko 11:25, bet likusią rungtynių dalį laimėjo beveik dvigubu skirtumu 89:46.

Treneriai

Dvi sekmadienį lemiamas rungtynes laimėjusias rinktines treniruoja italai. Italijos rinktinės treneris yra Gianmarco Pozzecco, Latvijos – Luca Banchi.

Dėl kelialapio į ketvirtfinalį kovojo dar vienas italas, bet Sergio Scariolo treniruojama Ispanijos rinktinė nusileido kanadiečiams, kuriuos, lyg tyčia, treniruoja Ispanijos specialistas Jordi Fernandezas.

Permainos

Pasaulio pirmenybėse nebeliko nė vienos prieš ketverius metus medalius laimėjusios komandos. 2019 metų pasaulio vicečempionė Argentinos rinktinė net neiškovojo kelialapio į šių metų pirmenybes, prieš ketverius metus bronzos medalius laimėjusi Prancūzijos ekipa šįkart iškrito jau pirmajame etape, o pasaulio čempionės vardą gynusi Ispanijos komanda sekmadienį pralaimėjo lemiamas antrojo etapo rungtynes.

Palyginti su praėjusiomis pasaulio pirmenybėmis ketvirtfinalyje pasikeitė net šešios komandos. 2019 metais tarp aštuonių geriausių patekusios Čekijos ir Lenkijos rinktinės, kaip ir argentiniečiai, neiškovojo kelialapių į šių metų pirmenybes, o prieš ketverius metus ketvirtąją vietą užėmę australai, kaip ir ispanai, krito antrajame grupių etape.

Vietas stipriausiųjų aštuonete apgynė tik Serbijos ir JAV rinktinės.

Ispanus, argentiniečius, prancūzus, australus, čekus ir lenkus šiais metais pakeitė Lietuvos, Latvijos, Italijos, Slovėnijos, Vokietijos ir Kanados komandos.

Lietuvos ir Slovėnijos rinktinės ketvirtfinalyje praėjusį kartą žaidė 2014 metais, Vokietijos – 2006 metais, Italijos – 1998 metais, Kanados – 1994 metais. Latvijos rinktinė yra pasaulio pirmenybių debiutantė.

Kelionės

Grupių varžybos vyko trijose šalyse. I ir J grupių komandos žaidė Didžiojoje Maniloje, K grupės – Okinavoje, L grupės – Džakartoje.

Didysis aštuonetas susiburs Pasajuje, kuris yra vienas iš Manilos metropolio miestų. Todėl keturių komandų po grupės varžybų laukė ilgas kelias.

Nuo Okinavos iki Manilos – apie 1,5 tūkstančio kilometrų, nuo Džakartos – apie 2,8 tūkst. kilometrų (panašiai yra nuo Ignalinos iki Reikjaviko).

Iš Japonijos į Filipinus turėjo keliauti Slovėnijos ir Vokietijos, iš Indonezijos – Latvijos ir Kanados krepšininkai.

Serbija

Galingiausiai varžovams iš Amerikos smogė Serbijos krepšininkai. Jie jau 8-ąją min. pirmavo 26:9 ir privertė Dominikos Respublikos rinktinės trenerį Nestorą Garcią prašyti antrosios minutės pertraukėlės.

Tačiau visos priemonės buvo bevaisės ir serbai nė akimirkai neleido suabejoti, kad yra stipresni. Jie nugalėjo 33 taškų skirtumu.

Kanada

Atkakliausiai dėl kelialapio į ketvirtfinalį kovojo Kanados ir Ispanijos krepšininkai. Labai nervingose rungtynėse ispanai vis nutoldavo, bet kanadiečiai sugebėdavo pristabdyti varžovų puolimą ir priartėdavo ar net trumpam persverdavo rezultatą.

Kanados komanda sugebėjo atsakyti ir į pasaulio čempionų spurtą trečiojo kėlinio pabaigoje, kuomet Ispanijos komanda įgijo dviženklę persvarą 73:61. Amerikos komanda vijosi labai sunkiai, bet priešpaskutinę minutę sekmadienį puikiai žaidęs Dillonas Brooksas (22 taškai) išlygino rezultatą 80:80. Po to kanadiečiai sugebėjo apsiginti, o dvi jų atakas rezultatyviai baigė komandos puolimo lyderis Shai Gilgeousas-Alexanderis (30 taškų).

Paskutinėmis sekundėmis Kanados krepšininkai taikliai mėtė baudas ir gavo kelialapius į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį bei Paryžiaus olimpines žaidynes.

Italija

Puerto Riko rinktinė pirmavo tik du trumpus tarpsnius: po pirmųjų atakų (4:0) ir trečiojo kėlinio viduryje (43:41).

Italai abukart reagavo akimirksniu. Pirmajame kėlinyje jie įmetė 15 taškų be atsako ir labai anksti įgijo dviženklę persvarą 15:4, trečiojo kėlinio pabaigoje spurtavo 10:1 ir vėl išsiveržė į priekį 51:44.

Kai ketvirtajame kėlinyje Italijos komanda pradėjo pataikyti tritaškius, varžovams atėjo metas krautis lagaminus.

Italijos rinktinės slaptuoju ginklu tapo ant Milano „Olimpia“ suolo laiką leidžiantis veteranas Giampaolo Ricci. Rinktinėje daug svarbesnį vaidmenį gaunantis G.Ricci sekmadienį pelnė 15 taškų.

Vis dėlto italai pergalės raktą rado kitoje aikštės pusėje. Europiečiams ginantis pavyko nuo komandos draugų atskirti Puerto Riko rinktinės lyderį Tremontą Watersą.

Latvija

Latvijos ir Brazilijos krepšininkų rungtynės pustrečio kėlinio vyko trumpais spurtais. Latviai kelis kartus įgijo apie dešimties taškų pranašumą, bet brazilai kaskart pavydavo.

Lemiamas buvo įsibėgėjus trečiajame kėliniui Latvijos rinktinės surengtas spurtas, kurį dviem tritaškiais metimais pradėjo buvęs Kėdainių „Nevėžio“ gynėjas Artūras Žagaras. Europiečiai nutolo 57:49, o

amerikiečiai atsakyti nebesugebėjo. Po to latvių, kurie pataikė net 16 iš 33 tritaškių (48,5 proc.), puolimo viesulas buvo nebesustabdomas.

Komandos variklis A.Žagaras pelnė 17 taškų, bet dar rezultatyviau žaidė 24 taškus įmetęs Andrejus Gražulis.

Kauno „Žalgirio“ puolėjas Rolandas Šmitas pelnė 10 taškų.

Dienos penketas

Artūras Žagaras (Latvija) – 17 tšk. (2/2 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 4/4 baudų) per 19 min. su Brazilija.

Anthony Edwardsas (JAV) – 35 tšk. (9/13 dvitaškių, 5/13 tritaškių, 2/4 baudų) per 28,5 min. su Lietuva.

Shai Gilgeousas-Alexanderis (Kanada) – 30 tšk. (5/9 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 14/16 baudų), 4 atk.kam., 7 rez.perd. per 37 min. su Ispanija.

Dillonas Brooksas (Kanada) – 22 tšk. (5/9 dvitaškių, 3/3 tritaškių, 3/3 baudų) per 27 min. su Ispanija.

Giampaolo Ricci (Italija) – 15 tšk. (4/6 dvitaškių, 2/6 tritaškių, 1/1 baudos) per 26 min. su Puerto Riku.

Dienos treneris

Kazys Maksvytis (Lietuva).

Antrasis etapas

I grupė

Italija – Puerto Rikas 73:57. G.Ricci ir S.Tonutas po 15, S.Fontecchio 12, 12 atk.kam., L.Datome 11, N.Melli 7, 12 atk.kam. / T.Watersas 13, J.Howardas 11, I.Pineiro ir I.Romero po 9.

Dominikos Respublika – Serbija 79:112. K.A.Townsas 25, J.Montero 15, R.Mendoza 14, L.Quinonesas 11 / B.Bogdanovičius 20, N.Milutinovas ir V.Marinkovičius po 16, F.Petruševas 14, S.Jovičius 12, M.Guduričius 10.

Lentelė: Italija – 4, Serbija – 4, Puerto Rikas – 3, Dominikos Respublika – 3.

J grupė

Lietuva – JAV 110:104. V.Kariniauskas 15, M.Kuzminskas 14, J.Valančiūnas 12, T.Sedekerskis 11, 11 atk.kam., T.Dimša ir I.Brazdeikis po 11, E.Bendžius 10, R.Jokubaitis ir D.Motiejūnas po 9, M.Normantas 6, D.Sirvydis 2 / A.Edwardsas 35, J.Brunsonas ir M.Bridgesas po 14, B.Ingramas 10.

Graikija – Juodkalnija 69:73. I.Papapetrou 16, L.Bochoridis ir K.Papanikolaou po 13, Th.Walkupas 11 / N.Vučevičius 19, D.Radončičius 12, V.Mihailovičius 10.

Lentelė: Lietuva – 5, JAV – 4, Juodkalnija – 3, Graikija – 2.

K grupė

Australija – Sakartvelas 100:84. P.Millsas 19, D.Exumas 18, D.Reathas 16, J.Giddey 15, J.Inglesas 10 / G.Bitadzė 20, Th.McFaddenas 18, G.Šermadinis 16, R.Andronikašvilis ir S.Mamukelašvilis po 12.

Vokietija – Slovėnija 100:71. D.Schröderis 24, 10 rez.perd., D.Theisas 14, I.Bonga 12, N.Giffey ir M.Wagneris po 10 / L.Dončičius 23, K.Prepeličius 12, Ž.Dimecas 9.

Lentelė: Vokietija – 5, Slovėnija – 4, Australija – 3, Sakartvelas – 2.

L grupė

Brazilija – Latvija 84:104. B.Caboclo 20, Y. Santosas 14, L.Diasas 13 / A.Gražulis 24, A.Žagaras 17, Dav.Bertanas 14, A.Kurucas 12, R.Šmitas 10.

Ispanija – Kanada 85:88. W.Hernangomezas 25, S.Aldama 20, A.Abrinesas 11 / Sh.Gilgeousas-Alexanderis 30, D.Brooksas 22, R.J.Barrettas 16.

Lentelė: Kanada – 4, Latvija – 4, Ispanija – 3, Brazilija – 3.

Galutinė lentelė (9–32 vietos):

9. Ispanija, 10. Australija, 11. Juodkalnija, 12. Puerto Rikas, 13. Brazilija, 14. Dominikos Respublika, 15. Graikija, 16. Sakartvelas,

17. Pietų Sudanas, 18. Prancūzija, 19. Japonija, 20. Egiptas, 21. Suomija, 22. Naujoji Zelandija, 23. Libanas, 24. Filipinai,

25. Meksika, 26. Angola, 27. Dramblio Kaulo Krantas, 28. Žaliasis Kyšulys, 29. Kinija, 30. Venesuela, 31. Iranas, 32. Jordanija.

Olimpinių žaidynių dalyviai:

Prancūzija, JAV, Kanada, Australija, Japonija, Pietų Sudanas. (Dalyvaus 12 komandų.)

Olimpinės atrankos turnyro dalyviai:

Graikija, Ispanija, Juodkalnija, Sakartvelas, Suomija, Kroatija, Lenkija,

Brazilija, Dominikos Respublika, Meksika, Puerto Rikas, Bahamos,

Naujoji Zelandija, Filipinai, Libanas, Bahreinas,

Angola, Dramblio Kaulo Krantas, Egiptas, Kamerūnas. (Dalyvaus 24 komandos, kurios kovos dėl 4 olimpinių kelialapių.)

Komandos, kurios užsitikrino bent kelialapį į olimpinę atranką, bet toliau kovoja dėl tiesioginio olimpinio kelialapio:

Lietuva, Italija, Latvija, Serbija, Slovėnija, Vokietija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.