EUROLYGA 2023

Kova dėl medalių tikintis J. Mačiulis – apie rinktinės nosies neužrietimą, „gerai paruoštą kolegą“ ir R. Jokubaičio progresą

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė sekmadienį 110:104 nukovė galingąją JAV rinktinę, o buvęs rinktinės puolėjas Jonas Mačiulis tikino, kad mūsiškiams šiame pasaulio čempionate, užsivilkus Lietuvos marškinėlius, užaugo sparnai, o kartu tikėjo buvusių kolegų kova dėl medalių: „Manau, kad visko gali būti, jog laimėję ketvirtfinalį su serbais, būsime ir finale. Slovėnai ir kanadiečiai yra tikrai įveikiami“, – lrytas.lt sakė J.Mačiulis.

 Lietuvos rinktinė, Jonas Mačiulis, Rokas Jokubaitis ir Vaidas Kariniauskas<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos rinktinė, Jonas Mačiulis, Rokas Jokubaitis ir Vaidas Kariniauskas<br> FIBA nuotr.
 Mindaugas Kuzminskas<br> FIBA nuotr.
 Mindaugas Kuzminskas<br> FIBA nuotr.
 Vaidas Kariniauskas<br> FIBA nuotr.
 Vaidas Kariniauskas<br> FIBA nuotr.
 Jonas Mačiulis<br> FIBA nuotr.
 Jonas Mačiulis<br> FIBA nuotr.
 Rokas Jokubaitis<br> FIBA nuotr.
 Rokas Jokubaitis<br> FIBA nuotr.
 Mindaugas Kuzminskas<br> FIBA nuotr.
 Mindaugas Kuzminskas<br> FIBA nuotr.
Sekmadienį Lietuvos rinktinė pasaulio krep<br>FIBA nuotr.
Sekmadienį Lietuvos rinktinė pasaulio krep<br>FIBA nuotr.
JAV<br>FIBA nuotr.
JAV<br>FIBA nuotr.
 Ignas Brazdeikis<br> FIBA nuotr.
 Ignas Brazdeikis<br> FIBA nuotr.
 Rokas Jokubaitis<br> FIBA nuotr.
 Rokas Jokubaitis<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos rinktinė<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos rinktinė<br> FIBA nuotr.
 Ignas Brazdeikis<br> FIBA nuotr.
 Ignas Brazdeikis<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos rinktinė<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos rinktinė<br> FIBA nuotr.
 Mindaugas Kuzminskas<br> FIBA nuotr.
 Mindaugas Kuzminskas<br> FIBA nuotr.
 Vaidas Kariniauskas ir Jonas Mačiulis<br> FIBA nuotr.
 Vaidas Kariniauskas ir Jonas Mačiulis<br> FIBA nuotr.
 Robertas Javtokas (kairėje), Mindaugas Kuzminskas (per vidurį) ir Jonas Mačiulis (dešinėje)<br> FIBA nuotr.
 Robertas Javtokas (kairėje), Mindaugas Kuzminskas (per vidurį) ir Jonas Mačiulis (dešinėje)<br> FIBA nuotr.
 Jonas Mačiulis<br> FIBA nuotr.
 Jonas Mačiulis<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (17)

Lrytas.lt

Sep 4, 2023, 5:42 PM

Sekmadienį paskutiniajame J grupės mače Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė patiesė JAV rinktinę ir iškovojo įspūdiną pergalę, kuria džiaugėsi kiekvienas sirgalius, ekspertas, o gal net ir žmogus, kuris pirmąkart žiūrėjo krepšinį.

J.Mačiulis mato kelias problemas, su kuriomis yra susidūrusi JAV rinktinė, tačiau tikino, kad tai nėra nusiteikimo klausimas.

„Pagal mano krepšinio supratimą, koks jis yra, mano požiūriu, amerikiečiai į čempionatą atvažiavo be gero fizinio pasiruošimo. Kuo toliau, tuo labiau jie dūsta, metimai eina pro šalį. Neklauso kojos, neatlaikomas tempas ir taip toliau.

Matėme, kas buvo su Juodkalnija, matėme, kas įvyko vakar... jie turi atiduoti 100 procentų jėgų, jeigu jie nori laimėti „eilinį“ čempionatą. Jie turėtų truputį kitaip pažiūrėti rungtynes.

Jie neturi superžvaigždių, kurie galėtų po vieną išspręsti visas situacijas, kurie galėtų laimėti įtemptas rungtynes, kur jiems nelabai krenta metimai. Nesakyčiau, kad jie atsipalaidavo, bet paprasčiausiai – ne tas kalibras žaidėjų“, – JAV rinktinę apibūdino J.Mačiulis.

Mūsiškiai vakar dienos rungtynėse kovėsi it tikri liūtai – griuvo ant kiekvieno kamuolio, mačo pradžioje pataikė net 9 tritaškius iš 9 bandymų, o galop atlaikė varžovų spurtą, kurį JAV bandė užkurti antroje mačo dalyje.

„Kalbant apie mus – čia yra komandinis sportas. Matėme, kad per pasiruošimą buvo kažkoks neužtikrintumas, nepasitikėjimas, apie kurį visi kalbėjome, o dabar matome, kaip pasikeitė komandos veidas po draugiškų rungtynių su latviais.

Gera banga tęsiasi. Nežinau, ar patys žaidėjai pradėjo savimi daugiau tikėti, bet matome, kad jie yra geroje kondicijoje – gerai pataiko metimus ir taip toliau. Manau, kad čia yra ir geras trenerių darbas – gerai išskaičiavo komandos pakilimą. Toks vaizdas, kad kol kas viskas sekasi, bet klausimasis, ar sėkmė tęsis toliau“, – svarstė buvęs Lietuvos rinktinės puolėjas.

J.Mačiulis palygino savo ir Vaido Kariniausko emocijų rodymo lygius, o kartu pasidžiaugė lietuvio sėkme, bet ir perspėjo mūsiškį emocijų rodymo ateityje.

„Aš tokių dalykų kaip Vaidas nedariau – bicepsų ir liežuvio nerodydavau, geriausiu atveju – nusišypsodavau. Vaidas tą visą gyvenimą darydavo. Jis visąlaik buvo emocionalus, kartais ne laiku ir ne vietoje (juokiasi – red.), bet čia buvo didelė emocija. Tu ne kiekvieną dieną žaidi prieš NBA žaidėjus.

Austinas Reavesas pasirašė naują kontraktą su „Los Angeles Lakers“ (56 mln. JAV dolerių – red.), o čia vaikinukas iš Mažeikių komandos, kuris žaidžia už porą tūkstančių, žudo tą žaidėją ant ūselio. Daug kas taip pasielgtų.

Čia yra toks Vaido dalykas. Aš jį pažįstu, čia yra nieko nuostabaus, bet prieš serbus gal geriau to nedaryti (juokiasi – red.)“, – pasakojo buvęs krepšininkas.

Lietuvos krepšinio legenda J.Mačiulis per karjerą turėjo ne vieną skambią pergalę, kuri potencialiai galėjo jį užliūliuoti. Visgi lietuvis ramina visus sirgalius ir tikina, kad pasikėlimo ir nosies užrietimo po pergalės prieš JAV mūsiškių gretose tikrai nebus.

„Nežinau, apie šiuos vaikinus... aš daugumą jų pažįstu – jie turi daug patirties ir tikiu, kad jie žino, jog šita pergalė prieš JAV nieko nelemia be kitos pergalės prieš serbus, ar jei būtume pralaimėję prieš JAV ir žaistume prieš italus, pralaimėjimas be pergalės prieš Italiją taip pat nieko nereikštų. Manau, kad jie puikiai viską supranta.

Kiek vakar mačiau socialinėje medijoje vaizdus iš rūbinės – vaikinai pakankamai ramiai reagavo, nėra jokių šūksnių, pergalės šokių, kas ir turėtų būti, nes visi puikiai supranta, kad artėjančios rungtynės – svarbiausios čempionate. Aišku, visos pergalės svarbios, tačiau mačas su serbais šiai minutei bus svarbiausias, o kovoje dėl medalių – visos komandos bus labai stiprios“, – dėstė J.Mačiulis.

Tęsiant mintį apie kovingumą ir emocijas – mūsiškiai darė tą patį ne tik mače su JAV, bet ir su kitomis rinktinėmis, kurios taip pat buvo nugalėtos.

Anot J.Mačiulio, praėjusių metų skaudus pralaimėjimas Europos čempionate mūsiškius užgrūdino ir prisidėjo prie to, kad lietuviai pasaulio čempionate žaidžia it ant sparnų.

„Sporto principas yra kovoti, griūti, būti stipresniam ir geresniam, bet pas mus yra toks fenomenas – kad ir kas suvažiuoja į rinktinę, matome, jog kartais klubiniuose sezonuose žaidėjams nepasiseka, bet jie užsideda Lietuvos marškinėlius, Lietuvos trispalvę ant krūtinės, ir, atrodo, kad visiems užauga sparnai. Aišku, būna, kad būna spaudimo – sirgaliai ir visi žmonės turi daug lūkesčių, bet vis tiek... kad ir kaip pasibaigia čempionatas, jeigu jis pasibaigia be kovos, būna blogai, bet čia visi supranta... kaunasi, griūna.

Treneriai gali aiškinti kiek jie nori, bet žaidėjai turi prisiversti, norėti ir taip toliau. Šita komanda – jauna, nori daug pasiekti. Praėjusiais metais gavo niuksą. Po pernai metais vykusio Europos čempionato buvo daug blogų kalbų, tad jie dabar nori parodyti save. Vyrams buvo užgautos ambicijos. Paprasčiausiai, kai tu kovoji, griūni, stumdaisi, tada ir ateina rezultatas“, – dėstė J.Mačiulis.

Šiame pasaulio čempionate tikru rinktinės ramsčiu tapo Roko Jokubaičio žaidimas. Lietuvos rinktinės įžaidėjas perėmė įžaidėjo vėliavą iš prieš tai ją nešusio Manto Kalniečio, o šiemet, atrodo, kad jaunasis Lietuvos krepšininkas pilnai tapo M.Kalniečio ir prieš tai buvusių rinktinės įžaidėjų įpėdiniu, nulemiančiu mūsų rinktinės žaidimą.

Įžaidėjas pasaulio čempionate kol kas fiksuoja įspūdingus skaičius – 12,8 taško (46,9 dvit., 66,7 trit., 100 proc. baud.), atkovoja 3,2 atšokusio kamuolio, atlieka po 5,6 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuoja 16,6 naudingumo balo vidurkį.

„Patirtis. Patirtis. Patirtis ateina, – R.Jokubaičio fenomeną aiškino J.Mačiulis. – Žiūrėkime, ką Australija daro su Joshu Giddey. Tam tikrais atvejais turi „apžaisti“ žaidėjus.

Patirtis ne visąlaik ateina su laimėjimais. Kartais patirtis būna geresnė su pralaimėjimais. Praėjusiais metais chebra gavo niuksą, o dabar jie patobulėjo tiek sezono metu, tiek šiame čempionate.

R.Jokubaitis išvis su Šarūnu Jasikevičiumi dirbo, turi daug patirties Eurolygos finalo ketvertuose. Taip, jam 22-eji metai, bet kiek jis turi patirties... čia yra neįkainojama. Visi juokiasi, galvoja, kad jaunas nuveiks daugiau negu patyręs. Nenuveiks. Patirtis – reikalinga“, – aiškino J.Mačiulis.

Antrą vasarą paeiliui Lietuvos rinktinėje žaidžiantis Ignas Brazdeikis šį čempionatą taip pat atrodo kur kas geriau. Krepšininkas kur kas dažniau priima teisingus sprendimus, žaidžia komandai ir daro tai, kas yra reikalinga rinktinei.

Šis krepšininko žaidimas puikiai nuteikia artėjančiam sezonui Eurolygoje, kur krepšininkas antrajam sezonui į Kauno „Žalgirio“ ekipą, tačiau J.Mačiulis teigia, kad I.Brazdeikis suprato esminį skirtumą tarp „Žalgirio“ ir rinktinės.

„Žalgiryje“ yra žaidžiama už pinigus. Manau, kad jis dabar suprato. Draugiškose rungtynėse matėme, kad kai kur buvo per daug laužiama, per daug norima, bet rinktinėje visi supranta, kad čia neuždirbsi pinigų. Taip pat visi supranta, kad jeigu vienas žaidėjas lauš ir jam nepavyks, praloš visa komanda.

Manau, kad vyrai pasikalbėjo, treneris irgi pasikalbėjo. Žmogui, kuris neaugo Lietuvoje, tą mūsų dvasią reikia suprasti, perprasti, išmokti ir įgyti.

Šiemet nėra prie ko prisikabinti. Tiek prie Igno, tiek prie visų kitų rinktinės žaidėjų. Visi žaidžia ant sparnų, komandiškai, daro savo darbą, ko nebuvo draugiškose rungtynėse, todėl visi skeptiškai žiūrėjo į čempionatą. Dabar yra visai kitoks vaizdas – jie visi yra šaunuoliai“, – džiaugėsi I.Brazdeikiu ir visa rinktine J.Mačiulis.

Įspūdingą čempionatą išgyveną ir Mindaugas Kuzminskas. 33-ejų lietuvis po grupių etapo yra trečias naudingiausias žaidėjas Lietuvos rinktinėje.

Puolėjas kol kas renka po 11,4 taško (70,6 proc. dvit., 50 proc. trit., 81,8 proc. baud.), sugriebia po 4,4 atšokusio kamuolio ir per mačą renka po 14,6 naudingumo balo.

„Gerai paruošiau kolegą (juokiasi – red.)? O jeigu rimtai, džiaugiuosi už visus. Su Mindaugu nuo 2013-ų metų žaidėme rinktinėse, matėme, kaip jaunas žaidėjas tobulėja, išgyvenant visokių etapų. Dabar, kai apsiramino galva, nieko neforsuoja, daro tą, ką reikia, rezultatas atėjo, ką mes visą gyvenimą veteranai jam sakėme. Nereikia nieko forsuoti, nereikia norėti nieko per prievartą – viskas ateina savo laiku.

Mindaugas dabar turi iš tikrųjų nuostabų čempionatą. Aš asmeniškai, kaip žaidėjas, kaip kolega, kaip draugas, kaip lietuvis, palaikantis rinktinę, labai džiaugiuosi“, – kalbėjo J.Mačiulis.

Mūsiškiai kol kas nėra pralaimėję pasaulio čempionate. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė iškovojo visas penkias pergales iš tiek pat galimų. Tokį pasiekimą šiame čempionate užfiksavo tik Vokietijos rinktinė.

Tačiau natūraliai kyla klausimas – ar Lietuva gali iškovoti medalius pasaulio čempionate?

„Aišku, dabar apetitas kyla bevalgant. Manau, kad Lietuva yra pretendentė į medalius ir turi lygius šansus su serbais, su kuriais gali kovoti, laimėti ir išeiti į pusfinalį.

Pusfinalyje mūsų varžovai, nuoširdžiai sakau, kad bus slovėnai.

Mes tarp draugų sprendžiame, kad idealiausias finalas būtų Lietuva – Latvija (juokiasi – red.). Gal pasienyje su latviais žiūrėtume rungtynes (juokiasi – red.). Čia būtų nuostabu, bet išlikime realistais.

Manau, kad visko gali būti, jog laimėję ketvirtfinalį su serbais, būsime ir finale. Slovėnai ir kanadiečiai yra tikrai įveikiami“, – svarstė J.Mačiulis.

Ketvirtfinalio eigą tarp Lietuvos ir Serbijos rinktinių nuo 11:45 val. sekite tinklalapyje lrytas.lt.

Karščiausius komentarus po rungtynių galite sekti tinklalapyje lrytas.lt, kur naujienas iš Filipinų (Manilos – red.) pateikia lrytas.lt žurnalistai Laurynas Ribakas ir Martynas Suslavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.