EUROLYGA 2023

Griaužiantis smegenis klausimas: ar vertėjo Lietuvai pergalę prieš JAV rinktinę iškeisti į pralaimėjimą ir mūšį ne su serbais

Pergalinga euforija ir ledinis dušas, po kurio dantų kalenimas nedingsta jau kelis dienas – tokia Lietuvos krepšinio rinktinės dviejų dienų chronologija. Pergalę pasaulio krepšinio čempionate prieš iš NBA žaidėjų sudarytą JAV rinktinę šventę lietuviai galiausiai pasmerkė save žaisti prieš kur kas galingesnę Serbijos rinktinę ir už tai brangiai sumokėjo.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 Lietuvos krepšinio rinktinės narys Vaidas Kariniauskas.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos krepšinio rinktinės narys Vaidas Kariniauskas.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos krepšinio rinktinės narys Mindaugas Kuzminskas.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos krepšinio rinktinės narys Mindaugas Kuzminskas.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos krepšinio rinktinės narys Jonas Valančiūnas<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos krepšinio rinktinės narys Jonas Valančiūnas<br> FIBA nuotr.
 LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Vladas Garastas<br> M.Patašiaus nuotr.
 Vladas Garastas<br> M.Patašiaus nuotr.
 Algirdas Brazys<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Algirdas Brazys<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 7, 2023, 10:16 AM

Sėkmingai planetos čempionatą pradėję ir grupių etape nesuklupę Kazio Maksvyčio į komandą suburti krepšininkai dar prieš pat pirmenybes žinojo vieną svarbiausių užduočių – antrame etape reikia žūtbūt įveikti ten patenkančius graikus. Ir tuomet kelialapis į turnyro ketvirtfinalį – kišenėje.

Šios užduoties matematika buvo gan paprasta – tiek lietuviai D grupėje, tiek ir amerikiečiai C grupėje iškovoja po 3 laimėjimus ir patekimui į atkrintamąsias akistatas jiems tereikia nusiskinti po vieną pergalę.

Mintyse skaičiuota, kad JAV žvaigždynas laimi prieš į šį etapą iš D grupės patekusias Juodkalniją ir Lietuvą, o mūsiškiai palaužia iš C grupės „atėjusią“ Graikija.

Pagal skaičiavimus, amerikiečiai naujojoje J grupėje užima pirmąją vietą, lietuviai – antri ir tuomet visos akys turėjo krypti į naujai sudarytos I grupės ekipas – buvo aišku, kad pagrindiniais favoritais tęsti kovą ketvirtfinalyje turėjo serbai ir italai.

Bet šią matematinę formulę sujaukė patys lietuviai – jie ne tik ištaškė graikus 92:67, tačiau sugebėjo po 19 metų pertraukos patiesti JAV komandą 110:104.

Mūsų ekipa žaidė jau žinodama, kad pirmąją vietą J grupėje laimėjusi komanda turės žaisti su puikų krepšinį rodančiais serbais, o antroji grupės komanda privalėjo kautis su netikėtai Serbija patiesusia ir I grupėje pirma tapusia Italija.

K.Maksvyčio kariauna nežiūrėjo į „variantų dėliones“ – skėlė garsų antausį amerikiečiams ir su nemenka euforija žengė į ketvirtfinalį su serbais.

Ir jau ten blizganti ir ranka pasiekiama svajonė apie pasaulio čempionato medalius virto „vilčių kapinėmis“.

Lietuvos rinktinė antradienį 68:87 pralaimėjo Serbijai ir liko ne tik be pusfinalio, bet ir be tiesioginio olimpinio kelialapio į Paryžiaus žaidynes.

„Ar pergalė prieš JAV padarė mums meškos paslaugą? Greičiausiai, kad taip. Mes galbūt per daug išeikvojome energijos rungtynėse su amerikiečiais“, – po itin skaudaus pralaimėjimo tikino rinktinės strategas K.Maksvytis.

Po įvykusios krepšinio tragedijos daugelis sirgalių socialiniuose tinkluose suskubo piršti mintį, jog nevertėjo skinti pergalės prieš amerikiečius, kai galėjai pasirinkti varžovą.

Ir auksinė pergalių euforija prieš amerikiečius tiesiog paskendo apmaudo jūroje dėl nelaimėtų medalių.

„Žinoma, visada yra lengviausia kažką kalbėti jau po visko, kai jau žinai visus rezultatus. Rinktinės trenerio užduotis aiškiai paprasta – su komanda laimėti arba visais įmanomais būdais siekti pergalių, o ne skaičiuoti, – tikino buvęs ilgametis Lietuvos krepšinio rinktinės strategas, šalies krepšinio federacijos prezidentas 91-erių Vladas Garastas. – Visų pirma, žaidžiama žiūrovams, sirgaliams.

Kaip jūs įsivaizduojate, kad K.Maksvytis ateina ir žaidėjams pasako – pralaimėjus bus geriau, lengviau, tai, vyrai, metame pro šoną, nepersistengiame? Ar mirkteli akį ir pasako: „niekas už pralaimėjimą Amerikai į galvą neduos, ane“?

Pergalė prieš JAV rinktinę yra prestižas, kurio siekia visos planetos krepšinio rinktinės. O jau laimėjus prieš tokią rinktinę tikrai reikia klupdyti ir serbus – tai paprasti ir elementarūs dalykai“.

Vis dėlto Barselonos ir Atlantos olimpiadų medalius su rinktine laimėjęs V.Garastas pripažino, jog Lietuvos nacionalinė ekipa dvikovai su Serbija neturėjo savo geriausių ginklų.

„Pats K.Maksvytis aiškino, kad nebuvo komandoje reikiamos energijos. Mes ir fiziniu pasirengimu jiems nusileidome. O jau mūsų gynyba jiems neprilygo nė pro kur – serbai buvo kibūs, laikė mūsiškius per ištiestą ranką: tai nei tu mesi, nei apeidinėsi.

Ir še tau, iškart problemos. Tačiau jei klausiate, ar reikėjo imtis gudrybių ir atiduoti pergalę JAV, kad ketvirtfinalyje kovotum su italais – aš esu prieš tokius šachmatus. Aš nekeisčiau pergalės prieš amerikiečius į galimybę kovoti su italais“, – kalbėjo V.Garastas.

Visiškai kitos nuomonės buvo praeityje Kauno „Žalgirio“ klubą bei daugelį jaunimo rinktinių treniravęs krepšinio specialistas Algirdas Brazys.

„Jei tektų rinktis, pergalę prieš Ameriką ir galimybę tęsti kovą dėl pasaulio čempionato medalių, vienareikšmiškai pasirinkčiau medalius.

Šiuo atveju buvo svarbesnė ne pergalė prieš galingą rinktinę, o jau turimas kelialapis į atkrintamąsias akistatas.

Buvo būtina rengtis lemiamoms kovoms, o ne siekti tik savivertę pakeliančios sėkmės. Keisčiau laimėjimą prieš JAV į rungtynes su italais“, – pasakojo su Kazlų Rūdos jaunaisiais žaidėjais dirbantis A.Brazys.

Tos pačios nuomonės buvo ir Lietuvos krepšinio agentas Tadas Bulotas, kurio klientas Vaidas Kariniauskas tiesiog terorizavo JAV rinktinę.

„Jei klausimas yra taip pakreiptas – čempionato ketvertas ar pergalė prieš JAV, pasirinkčiau ketvertą. Nėra kalbų. Juolab, kad turėjome istoriškai neįtikėtiną ir unikalų variantą – žaidėme žinodami, su kuo galime žaisti ir galėjome rinktis.

Tai prabanga, kurios nebūna. Sakysime, jei dar būtų sąlyga, kad laimime ir tada kovojame su Italija, o dabar net ir to nebuvo – tiesiog pasirenki varžovą“, – kalbėjo T.Bulotas.

Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas iš arti stebi mūsų šalies ekipos pasirodymą planetos čempionate Maniloje, tačiau tikina, kad federacija džiaugiasi visais rinktinės pasiekimais ir pergalėmis bei yra prieš „šešėlius“.

„Prasidėjus toms kalboms, kas būtų, jei būtų, kas geriau, tai mano nuomone, tiek serbai, tiek ir italai yra panašaus pajėgumo, tik dėl tam tikrų aplinkybių ir emocinio statuso Serbija ketvirtfinalį sužaidė stipriai.

Dėl pergalės prieš Ameriką – turime siekti jos, jei tik yra galimybių, privalome nugalėti.

Vien tik tai, kad po sėkmės JAV rinktinė visur linksniavo Lietuvą ir vadino favorite siekti aukso – daug ką reiškia, – aiškino LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas. – Vieną tikrai žinau, kad tokiuose turnyruose šešėlių negali būti – išskaičiavimai ar bandymai elgtis nesportiškai yra matomi kaip ant delno ir vietoj pagarbos galima sulaukti priešingo efekto“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.