EUROLYGA 2023

K. Maksvyčio darbą įvertinęs M. Balčiūnas iš Manilos grįš ne tuščiomis: „Lietuvoje reikia atidaryti trenerių gamyklą“ Specialiai lrytas.lt, Manila

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) prieš pasaulio čempionato startą Kazio Maksvyčio auklėtiniams iškėlė tikslą patekti tarp aštuonių stipriausių turnyro komandų. Į ketvirtfinalį patekę lietuviai ne tik išpildė LKF norus, bet ir suteikė aibę gerų emocijų Lietuvos krepšinio sirgaliams.

K. Maksvyčio darbą įvertinęs M. Balčiūnas iš Manilos grįš ne tuščiomis: „Lietuvoje reikia atidaryti trenerių gamyklą“.<br>AP/Scanpix nuotr. ir Lrytas.lt montažas.
K. Maksvyčio darbą įvertinęs M. Balčiūnas iš Manilos grįš ne tuščiomis: „Lietuvoje reikia atidaryti trenerių gamyklą“.<br>AP/Scanpix nuotr. ir Lrytas.lt montažas.
M. Balčiūnas.<br>LKF nuotr.
M. Balčiūnas.<br>LKF nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai lrytas.lt, Manila

Sep 7, 2023, 11:19 AM, atnaujinta Sep 7, 2023, 4:22 PM

Viso čempionato metu rinktinę lydėjęs LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas portalui lrytas.lt įvertino šios vasaros komandos pasirodymą, prakalbo apie laukiančią olimpinę atranką ir pasiektas pergales už aikštės ribų.

„Tikslas pasiektas, bet tikrai nėra pilnos laimės, visi tai supranta. Žaidimas tikrai buvo geras, kritinės rungtynės nebuvo, sakykime, kokybiškai išpildytos, kaip mes visi norėjome. Galima daryti pirmas išvadas, manau, kad treneriai sugebėjo iš šios komandos padaryti tą standartą, kuris gali kovoti dėl medalių. Treneriai padarė elitinio lygio komandą.

Ketvirtfinaliuose gali būti visaip, tai skaudžiausias barjeras, jo neįveikus, žlunga daug vilčių. Vis tiek pasirodymas tikrai nėra blogas, suteikė daug gerų emocijų, pasidižiavimo. Lietuva buvo reprezentuota labai garbingai, stipriai. Lietuvos krepšinio identitetas buvo išlaikytas ryškiai. Tai labai džiugina“, – portalui lrytas.lt kalbėjo 46-erių M.Balčiūnas.

Lietuvos rinktinės žygį dėl medalių ketvirtfinalyje sustabdė Serbijos rinktinė (68:87). Nepaisant to, mūsiškiams dar liko sužaisti dvejas rungtynes, kurios lems galutines komandų vietas. Nors daugelis rinktinės žaidėjų ir treneris K.Maksvytis teigė, kad likę mačai nieko nereiškia, M.Balčiūnas galvoja kitaip.

„Žinoma, kad reiškia. Gal ir galima sakyti, kad tikslai įgyvendinti, tad likusi vieta nieko nereiškia. Žinoma, reitingo taškai, bet juos skaičiuos aštuonerių metų kontekste, tai didelės įtakos galutinė vieta neturės. Nepaisant to, 5-oji vieta nuo 8-osios skiriasi. Aišku, varžovai elitiniai, nebus lengva. Garbė visiems svarbi, turėsime įdomias rungtynes“, – sakė M.Balčiūnas.

Lietuvos rinktinė ketvirtadienį susikaus su Slovėnija, o šeštadienį teks kautis su Latvijos arba Italijos rinktinėmis. Tuo rinktinės dalyvavimas Maniloje vykstančiame čempionate ir baigsis. Vis dėlto M.Balčiūnas teigia, kad Filipinuose Lietuvos krepšinis pergales skynė ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų. Viskas prasidėjo nuo draugiško turnyro Taivane, o naujų projektų gvildenimas prasitęsė ir Maniloje.

„Visos Taivano turnyro dalyvės puikiai pasirodė. Tai buvo puiki vieta pasiruošimui. Maža to, atnaujinome ryšius su Kinija, Filipinais, Indonezija, su kurios atstovais susitiksime sekmadienį. Tiek galimybių, kad neįmanoma visomis jomis pasinaudoti. Lietuvoje reikia atidaryti trenerių gamyklą. Tai džiugina, Lietuvos krepšinis pasirodė labai solidžiai, tai suteikia naujų galimybių ir LKF. Vienas iš tikslų yra globalizuotis, tai intensyviai darome. Šis čempionatas buvo dar vienas didelis žingsnis Lietuvos krepšinio progrese“, – atskleidė M.Balčiūnas.

Portale lrytas.lt – LKF vadovo įžvalgos apie pasaulio čempionatą Filipinuose bei rinktinės ateitį.

– Po pergalės prieš JAV daug ką užplūdo dvejopi jausmai, mat pralaimėjimo atveju ketvirtfinalyje galėjome susikauti ne su serbais, o italais. Kaip jūs vertinate visą tai?, – lrytas.lt paklausė M.Balčiūno.

– Aišku, galima visada filosofuoti. Italai gal ir parankesni varžovai, bet jų pasirinkimas nėra garbingas elgesys. Manau, kad komanda turi eiti į pergalę kiekvienose rungtynėse. Su tokia nuostata atvažiavo, su tokia nuostata gerėjo žaidimas. Aišku, serbai į ketvirtfinalį atėjo visai kitokiomis nuotaikoms, jie buvo sukrėsti dėl žaidėjo traumos ir sveikato būklės. Jų nuotaika buvo kovinė, o mūsų – euforinė. Įveikėme, ko gero, būsimus pasaulio čempionus (JAV, - red.), šie emociniai svyravymai dažnai prie gero nepriveda.

– Rinktinės žaidimas atrodė tikrai solidžiai, nors prieš čempionatą Lietuvoje buvo daug skeptikų. Ar galima sakyti, kad K.Maksvyčio auklėtiniai užtildė kritikus?

– Svarstymai yra labai geras dalykas, džiaugiamės, kad tiek svarstymų buvo – ir gerų, ir nelabai gerų. Svarbiausia, kad trenerių kolektyvas iš 24 žaidėjų sąrašo sugeba sulipdyti konkurencingą komandą, gebančią kovoti dėl aukščiausių apdovanojimų.

Vieni ar kiti žaidėjai – tai nesvarbu. Čia yra Lietuvos krepšinio stiprybė. Sudėtis buvo stipri, iš grupės žaidėjų pasidarė laiminti komanda, tai trenerių ir visos rinktinės narių nuopelnas. Tai ir yra svarbiausia.

Žvelgiant į kitą vasarą, gali atvažiuoti vieni žaidėjai, kiti, bet manau, jei prie šios kompanijos dar prisidėtų 2–3 vedantys žaidėjai, tai rinktinė turi potencialo dar sustiprėti. Buvo įdomu stebėti, kaip atrodė dviejų vidurio puolėjų išskyrimas, kai žaidė atskiruose penketuose. Tai suveikė labai gerai, šią patirtį treneris gal panaudos kitais metais.

Esu dėkingas komandai, kuri suteikė džiaugsmą. Manau, kad komandai svarbu būti elite, o medaliai vienais metais ateina pas vienus, kitais – pas kitus. Tai yra laiko klausimas. Svarbu, kad mes nuo tos nuotaikos, kai pralaiminėjome Belgijai 20-čia taškų, Daniją vos įveikėme, atėjome iki tokio lygio, kai net JAV nežino, ar laimės prieš mus. Sakyčiau, kad esame ten, kur turime būti.

– Dainius Adomaitis basketnews.lt sakė, kad atėjo laikas rinktinę lipdyti aplink Domantą Sabonį, o ne Joną Valančiūną. Ką manote apie tokias kalbas?

– J.Valančiūnas yra šiuolaikinio mūsų krepšinio ikona. Tai – nuostabi asmenybė, labai daug padedanti rinktinei. Ne tik vienas ar kitas įmestas metimas lemia jo dalyvavimą visame procese, jis yra ideologinis ir dvasinis komandos lyderis. Jo dalyvavimas bus reikalingas tiek, kiek jis galės. Aišku, viskas priklausys nuo trenerių, kaip jie sudėlios sudėtį.

Bet jau šiame čempionate matėme, kad J.Valančiūnas sugeba būti naudingu įvariuose vaidmenyse. Buvo puikus tandemas su Donatu Motiejūnu, kitais metais nežinau, kas bus. Duok, Dieve, kad būtų visi sveiki, visiems vietos užteks, svarbu, kad noro būtų. Bet J.Valančiūnas yra didelė komandos dalis, tikiuosi, kad dar ilgai jis tokia bus.

– Lietuvos rinktinė kitą vasarą varžysis olimpinėje atrankoje. Ar yra svarstymų bandyti ją organizuoti Lietuvoje?

– Į tai žiūrime racionaliai. Galima įsitempus visus įtikinėti, kad mums reikia olimpinės atrankos. Bet statistika yra negalestinga. Iš 9 organizuotų atrankų, kurios yra beproto brangios, tik vieną kartą šeimininkai pateko į olimpiadą. Yra aiškios priežastys – lūkestis, spaudimas, tai nepadeda komandai siekti aukščiausių rezultatų. Prasmės tame daug nematome.

Finansinė situacija taip pat yra pasikeitusi. Prieš ketverius metus Lietuvos tautinis olimpinis komitetas labai didelėmis lėšomis disponavo, prisidėjo ir savivaldybė. Dabar situacija yra visai kitokia. Neturime tiek resursų. Nesakome, kad tai nėra įmanoma, bet svarstysime racionaliai. Labai greitai viskas išaiškės.

– Kokį įspūdį paliko čempionato Filipinuose organizavimas?

– Buvo nuostabus laikas. Nesitikėjome, kad tokiame dideliame mieste viskas taip patogiai bus sudėliota. Gyvename labai gerame viešbutyje šalia arenos. Jokių kamščių nejaučiame. Oro uostas arti. Filipiniečiai yra šilti žmonės, kiekviename žingsnyje nori padėti. Galima reziumuoti, kad tai buvo nuostabi patirtis, esame iš krepšinio šalies, čia jautėmės kaip namuose. Arena taip pat puikiai paruošta, lansktūs žmonės, padėka Filipinams.

– Maniloje šiuo metu vieši visi svarbiausi FIBA žmonės. Kokios yra tos temos, apie kurias jūs su jais diskutuojate?

– Moterų krepšinis. Žinome savo silpnąsias vietas, jas norime kuo greičiau išgydyti. Daug pokyčių yra šalies krepšinyje, norime, kad 2027-aisiais Europos moterų čempionatas vyktų Lietuvoje. Esame arti to.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.