EUROLYGA 2023

Latvijos krepšinį iškėlęs italas nori eiti Lietuvos keliu, bet į žodį „braliukai“ reagavo skambiai Specialiai lrytas.lt, Manila

„Vieninteliai mano broliai aikštėje – mano žaidėjai“, – nusišypsojo 58-erių italas Luca Banchi, kurio vardą nuolat linksniuoja visi Latvijos krepšinio sirgaliai. Linksniavo ir prancūzai, ispanai, brazilai.

 L.Banchi pabrėžė, kad aikštėje jo broliai yra krepšininkai.<br> lrytas.lt koliažas.
 L.Banchi pabrėžė, kad aikštėje jo broliai yra krepšininkai.<br> lrytas.lt koliažas.
 Paskutinysis Lietuvos ir Latvijos rinktinių susitikimas neapsiėjo be kietos kovos.<br> lrytas.lt koliažas.
 Paskutinysis Lietuvos ir Latvijos rinktinių susitikimas neapsiėjo be kietos kovos.<br> lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai lrytas.lt, Manila

Sep 9, 2023, 8:01 AM, atnaujinta Sep 9, 2023, 9:35 AM

Latvijos krepšinį į dar neregėtas aukštumas atvedęs strategas apie brolybę užsiminė ne veltui, taip jis reagavo į lrytas.lt klausimą, ar yra girdėjęs žodį „braliukas“.

Prie krepšinio aikštės besisukantis italas jo nebuvo girdėjęs, tačiau tai – natūralu. Lietuvos ir Latvijos sirgaliai bei krepšininkai – broliukai už aikštės ribų, bet kai prasideda krepšinis – laikykis, vyruti.

Šeštadienį Maniloje Lietuvos ir Latvijos rinktinės 15 val. 30 min. stos į kovą dėl 5-osios vietos. Tiek latviai, tiek lietuviai tikisi kietos kovos. Vargu, ar galima atsiminti rungtynes su Latvija, kur visi buvo draugiški, nesiliejo emocijos.

Ne išimtis ir ši dvikova: Latvijai ji reiškia ypatingai daug, nes rinktinė pirmą kartą istorijoje žaidžia pasaulio čempionate, tad deda pirmąją kartelę ateičiai. Lietuviams tai galimybė sugrįžti po pergalės, geromis emocijomis patepti žaizdą, kurią ketvirtfinalyje atvėrė serbai.

L.Banchi turi ir dar vieną tikslą.

„Aš tikiu, kad Lietuvos krepšinis yra nuolatinis įkvėpimas latviams dėl savo tradicijos, aistros, entuziazmo. Mūsų sirgalių būrys, ko gero, geriausias šiame čempionate įrodo, kad mes galime Latviją paversti krepšinio šalimi. Aikštėje žaisime dėl 5-osios vietos, bet tai bus kova dėl aukso, nes mūsų sirgaliai nusipelnė geriausių pozicijų“, – paaiškino jis.

Paskutinis lietuvių ir latvių susidūrimas krepšinio aikštėje buvo ne taip ir seniai. Lietuvos rinktinė savo pasiruošimą užbaigė kova su Latvija ir tai padarė klasiškai – „braliukus“ sutriuškino 93:69. Šiose rungtynėse netrūko emocijų, dar antrajame kėlinyje už antrąją nesportinę pražangą iš aikštės buvo išvarytas Davis Bertanis, alkūne užvažiavęs Vaidui Kariniauskui. Po penkias pražangas susirinko Janis Timma, Andrejus Gražulis, Anžejus Pasečnikas.

„Tai buvo pasiruošimo rungtynės ir jos skirtos pasiruošimui, sirgaliams. Abi komandos žinojo, kad tai – paskutinės rungtynės pasiruošti pasaulio čempionatui. Mums tai buvo geriausias būdas pradėti grupės rungtynes, kur turėjome įveikti prancūzus, ispanus, brazilus. Mums buvo labai svarbu žaisti prieš tokio lygio varžovą, pasižyminti fiziškumu ir kovingumu“, – svarstė italas.

2023 metų pasaulio čempionate jis išties nuveikė stebuklingų dalykų, net neturėdamas tokios žvaigždės kaip Kristapas Porzingis, kuris visur keliauja su komanda, netgi pasitreniruoja kartu, bet negali rungtyniauti dėl traumos.

Kaip po pergalės prieš Slovėniją 100:84 sakė Rokas Jokubaitis, Latvijos rinktinė dabar yra „visai kitas žvėris“. Latvija 88:86 į fiasko pasiuntė prancūzus, vėliau 74:69 nukovė ispanus, 104:84 – brazilus.

„Aš krepšinio treneris, o ne magas. Neparodžiau jokių triukų, tik mūsų krepšinio stilių. Darbai nesusiję su triukais, o tik rimtu krepšiniu. Aš tikiu, kad mūsų stiliaus užteks kovoti. Žaisime su tituluota ir viena geriausių komandų Europos krepšinio istorijoje“, – kalbėjo L.Banchi.

Jam sirgaliai dar Džakartoje užsitikrinus vietą atkrintamosiose įteikė dovaną – plakatą, ant kurio pavaizduotas bilietas į Manilą.

2021 metais Latvijos rinktinę treniruoti pradėjęs italas negailėjo pagyrimų savo vyrukams ir jau kalbėjo nostalgiškai. Juk kokį įspūdingą nuotykį patyrė Latvijos krepšinis.

„Jų nenuilstantis noras įrodyti, kad jie priklauso tokiam krepšinio lygiui. Turėjome sudėtį, kur nelabai kas tikėjo, kad galime kovoti tokiame krepšinio lygyje, – kalbėjo L.Banchi. – Pasiilgsiu atmosferos, kompanijos ir visko, ką nuveikėme per šią kelionę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.