EUROLYGA 2023

Vietinėje spaudoje Vokietijos rinktinės pergalė pasaulio čempionate laikoma sporto stebuklu Dėmesio žiniasklaidoje gavo ir futbolas

Naujoji Vokietijos krepšinio karta padarė tai, apie ką garsiausias šios šalies krepšininkas Dirkas Nowitzki tik svajojo. Vokiečiai pirmą kartą tapo pasaulio krepšinio čempionais, bet net ši pergalė mažai padeda bandant išlįsti iš futbolo šešėlio.

 Vokietijoje krepšinis šįkart sulaukė daugiau dėmesio nei futbolas<br> FIBA ir organizatorių nuotr.
 Vokietijoje krepšinis šįkart sulaukė daugiau dėmesio nei futbolas<br> FIBA ir organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2023, 2:46 PM

„Sporto stebuklas“

Vokietijos dienraščių pirmuosius puslapius bent vienai dienai užgrobė krepšinis. Vokietijos žiniasklaida net per pasaulio pirmenybes mažai rašė apie krepšininkų varžybas, tačiau šios šalies rinktinei iškovojus aukso medalius, svarbiausiais sporto didvyriais tapo Dennisas Schröderis, broliai Franzas ir Moritzas Wagneriai, kanadietis treneris Gordonas Herbertas bei kiti, pačių vokiečių manymu, sensacingos pergalės kūrėjai.

„Krepšinio sensacija!“, – viršelyje šalia triumfuojančių Vokietijos krepšininkų nuotraukos didelėmis raidėmis parašė „Hamburger Morgenpost“ dienraštis.

„Svajonių kelionė baigėsi iškovotu čempionų vardu“, – pranešė „Frankfurter Allgemeine“. „Pergalė pasaulio pirmenybėse pateks į istorijos metraščius“, – neabejojo „Sudwest Presse“. „Geriausi pasaulyje“, – džiūgavo „Rheinische Post“. „Rinktinė sukūrė sensaciją“, – auksine baigtimi sunkiai patikėjo „Tagesspiegel“. „Kietai! Esame pasaulio čempionai“, – galvą kraipė „Bild“.

„Tai, kad Vokietija tapo pasaulio krepšinio čempione, yra sporto stebuklas. Ne šios sporto šakos tėvynė JAV, ne tokios krepšinio tautos, kaip Serbija, Lietuva, Graikija ar Ispanija. Mūsų šalyje krepšinis vis dar lieka užribyje – net per pasaulio pirmenybes žiniasklaida labai negausiai pranešdavo apie šį renginį“, – rašė „Tagesspiegel“.

„Tai vis dar skamba neįtikėtinai, bet nuo 2023 metų rugsėjo 10 dienos, 16 val. 38 min. tai yra faktas – Vokietijos krepšininkai švenčia kone didžiausią pergalę jų istorijoje ir pirmą kartą yra pasaulio čempionai. Įsimintiname aukšto lygio finale Vokietijos komanda įveikė jaudulį ir Manilos metropolijoje iškovojo čempionės vardą. Reikės laiko, kad aikštėje džiūgavę žaidėjai suvoktų, ką pasiekė per praėjusias 17 dienų Azijoje“, – didžiavosi „Suddeutsche Zeitung“.

„Lygiai 10 val. 39 min. Manilos arenoje nuaidėjo paskutinė sirena, kuri paskelbė šventės pradžią. Franzas Wagneris šokinėjo iš džiaugsmo, Danielis Theisas ir Moritzas Wagneris šaukdami ritinėjosi ant grindų, Dennisą Schröderį glėbesčiavo komandos draugai.

Vokietijos krepšinio rinktinė atsidūrė tarp nevaldomo džiaugsmo ir netikėjimo tuo, ką padarė.

Įtemptose rungtynėse, svarbiausiose rungtynėse per visą Vokietijos krepšinio istoriją, jie įrodė pranašumą prieš Serbijos rinktinę ir liko vienintele turnyre nepralaimėjusia komanda“, – laimės akimirkas aprašė „Frankfurter Allgemeine“.

„Galime žaisti bent krepšinį“

Net didžios krepšininkų pergalės dieną daugelio leidinių antraštėse buvo galima įžvelgti futbolo šešėlį. „Vokietija – pasaulio čempionė. Galime žaisti bent krepšinį!“ – antraštėje parašė futbolo pergalių pasiilgęs „Berliner Kurier“.

„Pasaulio čempionai! Nuvedęs rinktinę į didžiausią pergalę Vokietijos krepšinio istorijoje nuostabusis Dennisas Schröderis aikštėje apkabino žmoną Eileen ir vaikus. Nesustabdomai žaidusio NBA krepšininko vedama trenerio Gordono Herberto komanda jaudinančiame finale nugalėjo Serbiją ir pateikė vieną iš didžiausių staigmenų Vokietijos sporto istorijoje.

Net Dirkas Nowitzki, karjerą jau baigęs Vokietijos krepšinio ikona, nesugebėjo pasiekti nieko panašaus“, – rašė „Berliner Kurier“.

„Bild“ dienraščiui krepšinio rinktinės pergalė taip pat buvo lyg nedidelė paguoda laukiant futbolo laimėjimų: „Ar jūsų nuotaika irgi puiki? Šypsena nedingsta iš veido. Pagaliau grįžo tas vasaros pasakos jausmas! Ačiū, krepšini!

Mes vis dar galime tai padaryti – aistringai kovoti ir laimėti. Mes esame pasaulio čempionai! Krepšinio pasaulio čempionai! Pirmą kartą. Be abejonės, tai – istorinis įvykis.

Vokietija vis dar gali tai padaryti. Kamuolys lieka aikštėje. Vėl laimi vaikinai, pasižymintys nugalėtojų savybėmis, kruopštūs ir charizmatiški. Galbūt dėl to, kad kai kurie iš jų žaidžia JAV. Pergalės vis ar svarbios, o nugalėtojai gerbiami.

Šiame jaudinančiame pasaulio pirmenybių finale kiekvieną akimirką buvo tai, ko pasiilgstame po mūsų futbolo vienuolikės nesėkmių. Drąsa, meistriškumas, mėgavimasis žaidimu ir begalinis troškimas laimėti.

Kamuolys yra Vokietijos rankose. Tai – gerai. Mes prisiminsime Denniso Schröderio, Franzo Wagnerio, Andreaso Obsto, Moritzo Wagnerio, Isaaco Bongos, Johanneso Voigtmanno ir, žinoma, Gordono Herberto vardus“.

Futbolo reikalų neleido pamiršti ir praėjusio savaitgalio įvykiai. Sekmadienį Vokietijos futbolo sąjunga atleido rinktinės trenerį Hansį Flicką, kurio vadovaujama komanda Volfsburge gėdingai pralaimėjo draugiškas rungtynes Japonijos rinktinei 1:4.

„Tagesspiegel“ pirmajame puslapyje greta išspausdino krepšinio rinktinės ir H.Flicko nuotraukas, prie kurių parašė: „Triumfas ir tragedija“. Nemažai kitų dienraščių apie H.Flicko atleidimą taip pat pranešė pirmajame puslapyje.

„Privalome dėkoti D.Nowitzkiui“

Iki šių metų didžiausias Vokietijos krepšinio laimėjimas buvo 1993 metais iškovoti Europos pirmenybių aukso medaliai. Nors paskui Vokietijoje įsižiebė megaryški Dirko Nowitzkio žvaigždė, apie jį suburtai rinktinei užimti pirmosios vietos nepavyko. D.Nowitzki karjerą baigė iškovojęs NBA čempiono žiedą, bet su nacionaline komanda laimėjęs tik pasaulio pirmenybių bronzą (2002 m.) ir Europos pirmenybių sidabrą (2005 m.).

Po šių metų pergalės Vokietijos žiniasklaida taip pat prisiminė garsiausią šios šalies krepšinio auklėtinį. „Už šią pergalę privalome dėkoti ir D.Nowitzkiui“, – antraštėje parašė „Tagesspiegel“.

„Šviesiaplaukis iš Viurcburgo, 1993 metais salėje sėdėjęs kaip žiūrovas, tapo NBA superžvaigžde, atvedė „Dallas Mavericks“ į pergalę NBA pirmenybėse ir Vokietijai padovanojo du medalius. Jis vėlesnėms kartoms įskiepijo tikėjimą, kad gimus Braunšvaige, Prenclau arba Halėje irgi galima daug pasiekti krepšinyje“, – D.Nowitzkio įtaką visam Vokietijos krepšiniui pažymėjo „Tagesspiegel“.

„Kvapą gniaužianti pažanga“

Filipinuose iškovota pergalė paskatino Vokietijos žiniasklaidą atsigręžti į praeitį ir pažvelgti, kokį kelią pastaraisiais metais nuėjo Vokietijos krepšinis. „Vokietijos krepšininkai per pastarąjį dešimtmetį padarė kvapą gniaužiančią pažangą. Aukščiausias taškas numatomas per kitų metų olimpines žaidynes“, – teigė „Suddeutsche Zeitung“.

„Suddeutsche Zeitung“ prisiminė 2013 metų Europos pirmenybes, kuriose vokiečiai netikėtai nugalėjo Prancūzijos krepšininkus, bet paskui pralaimėjo Belgijos, Ukrainos bei Didžiosios Britanijos komandoms ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Vokietijos krepšinio apžvalgininkai įsiminė ne vien rezultatus, bet ir rinktinėje tvyrojusią prastą atmosferą. Iki šiol nepamiršta, kaip tuometinis komandos kapitonas Heiko Schaffartzikas įžūliai auklėjo rinktinės trenerį Franką Menzą.

„Lyginti F.Menzą su dabartiniu treneriu Gordonu Herbertu būtų nesąžininga, dydžiai – skirtingi“, – tvirtino „Suddeutsche Zeitung“.

Vis dėlto kalbėdami apie dabartinę komandos atmosferą, vokiečiai veikiausiai ją idealizuoja. Nuo 2019 metų neišspręstas dviejų NBA krepšininkų Denniso Schröderio ir Maximiliano Kleberio konfliktas, dėl kurio M.Kleberis šiais metais atsisakė atvykti į rinktinę.

Ir per šias pasaulio pirmenybes buvo pasipylusios kibirkštys tarp D.Schröderio bei kito rinktinės žaidėjo Danielio Theisso. Vokietijos žurnalistai nuopelnus dėl to, kad kibirkštys nevirto liepsna, priskiria treneriui Gordonui Herbertui. Tačiau nežinia, ar trenerio įtaka šioje istorijoje išties buvo didelė, nes D.Schröderis dažnai neprognozuojamai užverda, bet taip pat staiga ir atvėsta.

„Lyga tapo profesionalesnė“

Džiaugdamiesi ir didžiuodamiesi istoriniu laimėjimu, Vokietijos sporto apžvalgininkai atkreipė dėmesį į pergalės priežastis.

„Dabartinėje sėkmės istorijoje svarbų vaidmenį atlieka Vokietijos krepšinio bundeslyga (BBL) ir Eurolyga. BBL pastaraisiais metais tapo profesionalesnė, pritaikė 6+6 taisyklę, pagal kurią komandoje privalo būti šeši Vokietijos krepšininkai ir skatinamas Vokietijos žaidėjų tobulėjimas. Laikai, kai iš moksleivių suburtos komandos dviem mikroautobusais vykdavo į bundeslygos rungtynes, baigėsi.

Vokietijos klubai dabar atlieka pagrindinius vaidmenis Eurolygoje. Berlyno ALBA ir Miuncheno „Bayern“ jau daug metų yra žemyno aukščiausios lygos dalis, „Bayern“ garsiai pasibeldė į Eurolygos finalo ketvertą, o Bonos „Telekom“ tapo Čempionų lygos nugalėtoju.

Andreasas Obstas, Maodo Lo, Johannesas Thiemannas, Nielsas Giffey ar Johannesas Voigtmannas nuolat žaidžia Europos aukščiausio lygio turnyre, o dabar Filipinuose pamatėme, kad atsilikimas nuo NBA žymiai sumažėjo“, – pergalės pamatų ieškojo „Suddeutsche Zeitung“.

„Bundeslygos vadovai kadaise išsikėlė tikslą iki 2020 metų tapti stipriausia Europos lyga. Iš to dažnai būdavo juokiamasi, ir to padaryti nepavyko.

Tačiau dabar turime dvi Eurolygos komandas, Čempionų lygos nugalėtoją, o Vokietijos čempiono Ulmo „ratiopharm“ krepšininkai atliko svarbų vaidmenį Ispanijos ir Brazilijos rinktinėse. Sustiprėjusi nacionalinė krepšinio lyga – viena iš priežasčių, dėl kurių Vokietija dabar turi geriausią pasaulio rinktinę“, – rašė „Tagesspiegel“.

„Komandoje vis daugiau žaidėjų iš užsienio klubų. Vokietijos rinktinės treneris anksčiau niekada negalėjo rinktis iš tiek daug NBA krepšininkų. Tai susiję su tuo, kad vis daugiau gabių bundeslygos žaidėjų vyksta į Amerikos universitetus ir žaidžia studentų lygoje, iš kurios talentus renkasi NBA klubai. Dviejų berlyniečių brolių Moritzo ir Franzo Wagnerių kelias yra geriausias sėkmės pavyzdys“, – kitą detalę pastebėjo „Suddeutsche Zeitung“.

„Treneris viską atliko meistriškai“

„Frankfurter Allgemeine“ leidiniui buvo malonu, kad Vokietijos rinktinę į pergalę atvedė šiame mieste ilgai dirbęs treneris. Kanadietis Gordonas Herbertas, kuris turi ir Suomijos pilietybę, per tris tarpsnius apie dešimt sezonų treniravo Frankfurto „Skyliners“ komandą.

„Šiandien G.Herbertas paliko ryškiausią pėdsaką Vokietijos krepšinyje. Aistringas ledo ritulio gerbėjas – jo pravardė Gordie kilo nuo Kanados ledo ritulio legendos Gordie Howe – viską atliko meistriškai.

Krepšinio klajūnui G.Herbertui, kuris supranta vokiškai, bet bendrauja angliškai, komandos dvasia, atsidavimas ir tapatumas yra sėkmės pamatas. G.Herbertas žino, kaip lavinti žaidėjų asmeninius įgūdžius ir sutelkti juos kaip komandą. Pasaulio pirmenybėse Vokietijos rinktinė žavėjo kaip komanda, kurioje aiškiai paskirstyti vaidmenys. Pasaulio čempionų treneris žinojo, kaip nuteikti krepšininkus.

G.Herbertas nėra didysis Zampano (Federico Felinio filmo „Kelias“ veikėjas). Jis dažniausiai iš užribio labai ramiai stebi įvykius aikštėje. Tik tada, kai jis nepatenkintas komanda arba teisėjais, kanadietį staiga ištinka pykčio priepuoliai. G.Herbertas turi humoro jausmą, bet per spaudos konferencijas dažniausiai elgiasi ramiai, į klausimus atsakinėja tyliai, daro ilgas pauzes.

G.Herbertas nemėgsta būti dėmesio centre. Dabar jis dėmesio neišvengs. Po puikaus pasirodymo pasaulio pirmenybėse, jo veidą įsiminė daugybė žmonių. Jo pavardė skamba visų lūpose. Jo komanda pasiekė pasaulio viršūnę“, – apie Vokietijos rinktinės trenerį rašė Frankfurto dienraštis.

Treneriui skambių žodžių negailėjo ir kiti leidiniai. „Treneris G.Herbertas yra Vokietijos krepšinio stebuklo tėvas“, – parašė „Die Welt“ dienraštis, pacitavęs kanadiečio žodžius, kad ši pergalė yra svarbiausias jo gyvenimo įvykis po vaikų gimimo.

„Krepšinį reikia remti“

Vokiečiai savo šalį vadina sporto monokultūros šalimi. Vokietijoje karaliauja futbolas, ir tai yra neginčytina. Net ir praėjusį savaitgalį Vokietijos futbolo rinktinės draugiškų rungtynių su japonais televizijos transliaciją žiūrėjo daugiau žmonių negu pasaulio krepšinio pirmenybių finalo rungtynes.

Futbolo rungtynės sudomino 5,85 mln. vokiečių, krepšinio – 4,63 mln.

„Krepšinį reikia remti labiau“, – antraštėje paragino „Suddeutsche Zeitung“.

„Pasklido kalbos, ką ši aukštų jaunuolių grupė veikė Azijoje. Net iki Belvju rūmų, kuriuose aukščiausias Vokietijos valstybės atstovas pasveikino šalies krepšinio rinktinę. „jei dar negirdėjote, pasaulio krepšinio pirmenybėse Vokietijos rinktinė pateikė sensaciją“, – entuziastingai priminė federalinis prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris.

Krepšinio rinktinės laimėjimus reikia labiau įvertinti. Vokietijos sporto paramos reitinge krepšinis užima paskutinę vietą. Būtina tai aptarti“, – rašė „Suddeutsche Zeitung“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.